Zakon o javnem naročanju (ZJN-3) s komentarjem

spremenjena in dopolnjena izdaja
Avtor/ji: Milena Basta Trtnik, mag. Maja Koršič Potočnik, Vida Kostanjevec, Maja Prebil in mag. Urška Skok Klima
Koda: 102782
Leto izdaje: 2022
Založba: Uradni list RS
Urednik/i: mag. Urška Skok Klima in Sašo Matas
Format: 17 x 24 cm
Vezava: trda
Št. strani: 704
ISBN: 978-961-204-689-7
Ocena:

Kupci knjige prejmete tudi BREZPLAČEN enoletni dostop do e-komentarja: https://zakonodaja.ulinfotok.si/e-komentarji/poglavja?zakonoznaka=ZJN-3_v2022

Cena: 228,00 €
Akcijska cena: 198,00 €

Zakon o javnem naročanju (ZJN-3), ki je bil sprejet novembra 2015, je prinesel novo ureditev javnega naročanja pri nas. ZJN-3, že četrti zakon po vrsti na tem področju, je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 91/2015 z dne 30. novembra 2015. Ta zakon vrsto let ni bil deležen bistvenih sprememb, z izjemo novele ZJN-3A, ki je dopolnila nekaj določb, predvsem z vidika zagotavljanja socialno odgovornega javnega naročanja. Novela ZJN-3B pa je po šestih letih uporabe zakona v sistem javnega naročanja prinesla nekaj poenostavitev, novosti in uskladitev določb z dejanskim stanjem, predvsem z vidika prehoda na popolnoma elektronski način javnega naročanja.

Predstavljeni komentar ohranja nekatere vsebine, ki so bile z ZJN-3 opredeljene že leta 2015, ki pa so posodobljene glede na prakso tako DKOM kot tudi sodišča EU ali v določenih primerih, glede na zakonodajne spremembe, popolnoma na novo pojasnjene.

Z vidika novosti tako ta komentar upošteva novo vsebino, ki so jo doprinesle novele ZJN-3A, ZJN-3B in ZJN-3C.

Avtorji komentarja so dobri poznavalci področja javnega naročanja z večletnimi izkušnjami v praksi in v snovanju sistema javnega naročanja, nekateri med njimi so aktivno sodelovali tudi pri nastajanju zakona oziroma pri njegovih spremembah.

Ob tem, ko razlagajo vse pomembne zakonske spremembe in razloge zanje, vključno z navezavami na nekatere druge predpise, posamezne določbe zakona komentirajo predvsem s praktičnega vidika. Bralci bodo z delom tako zagotovo dobili celovit pregled nad določbami, pomembnimi vsebinskimi novostmi zakona in najnovejšo sodno prakso.

Knjigi je dodano tudi stvarno kazalo.

"Od sprejema konec leta 2015 pa do danes je ZJN-3 dobro zaživel, posamezni instituti pa so se izoblikoval tudi v praksi. V zadnjem času je bil zakon deležen tudi treh novel, ki vsaka zase zahtevajo nove razlage. V posodobljenem komentarju avtorji analiziramo novosti in že obstoječo rabo zakona v praksi.

mag. Urška Skok Klima, urednica


Avtorice

Milena Basta Trtnik, direktorica podjetja Bonorum d. o. o.

je strokovnjakinja s področja javnega naročanja, koncesij, javno zasebnega partnerstva, poslovanja subjektov javnega prava ter javnemu in zasebnemu sektorju nudi svetovanje z omenjenih področij.  Do leta 2013 je bila je zaposlena v javni upravi, med drugim je bila dolgoletna svetovalka na Državni revizijski komisiji. Je avtorica več strokovnih člankov, soavtorica ZJN-3 s komentarjem, ki je izšel pri Uradnem listu RS in izkušena predavateljica.Vida Kostanjevec, Bonorum d. o. o.,

je vrhunska strokovnjakinja na področju javnega naročanja, javno-zasebnega partnerstva in koncesij. Od leta 1998 do 2021 je bila zaposlena na Državni revizijski komisiji, pri čemer je bila v obdobju od 1. 7. 2005 do 24. 12. 2014 članica Državne revizijske komisije, kasneje pa je opravljala naloge svetovalke predsednika Državne revizijske komisije. Je avtorica več knjig, komentarjev zakonov in priročnikov ter številnih člankov, ki obravnavajo institute navedenih treh pravnih področij.Odvetnica mag. Maja Koršič Potočnik, Odvetniška družba Potočnik in Prebil, o. p., d. o. o

Predavateljica mag. Maja Koršič Potočnik je odvetnica specialistka na področju gospodarskega prava ter javnih naročil. S tema pravnim področjem se ukvarja tako s praktičnega vidika, kakor tudi s teoretičnega, v okviru svojega doktorskega študija gospodarskega prava. V svojem poklicnem življenju redno zastopa stranke v gospodarskih sporih pred sodiščem ter pri vlaganju revizijskih zahtevkov, prav tako pa z naročniki sodeluje pri izvedbi postopkov javnega naročanja, kar ji omogoča dobro poznavanje praktičnega vidika javnih naročil ter gradbenega prava z vidika vseh udeležencev pri gradnji. Redno se ukvarja tudi s publicistično dejavnostjo, saj je (so)avtorica številnih strokovnih člankov ter publikacij s področja gradbenega prava ter javnega naročanja, med katerimi velja posebej omeniti Priročnik za uporabo RDEČE in RUMENE pogodbe FIDIC, Veliki Gradbeno pravni priročnik ter Priročnik za uporabo javnega naročanja v praksi, ki so vsi izšli pri založbi Uradni list.


Odvetnica Maja Prebil, Odvetniška družba Potočnik in Prebil o. p., d. o. o.

Maja Prebil je odvetnica in partnerica v Odvetniški družbi Potočnik in Prebil o.p., d.o.o. in je specializirana na področju prava javnih naročil in gradbenega prava. S tema pravnima področjema se ukvarja tako s praktičnega vidika, kakor tudi s teoretičnega. V svojem poklicnem življenju svetuje strankam že v fazi priprave ponudb in sklepanja pogodb, redno pa zastopa stranke pred sodiščem, kar ji omogoča dobro poznavanje praktičnega vidika uporabe prava javnih naročil in gradbenega prava. Redno se ukvarja tudi s publicistično dejavnostjo, saj je avtorica številnih strokovnih člankov s področja javnega naročanja.


mag. Urška Skok Klima, vodja Sektorja za sistem javnega naročanja na Direktoratu za javno naročanje, Ministrstvo za javno upravo

Urška Skok Klima je diplomirala leta 2002 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, nato pa leta 2005 pridobila naziv magister znanosti na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Od leta 2002 je zaposlena v državni upravi, z javnimi naročili se ukvarja že 10 let, od tega je nekaj let vodila službo, pristojno za javna naročila na Ministrstvu za infrastrukturo in nato na Ministrstvu za pravosodje, od januarja 2015 pa vodi Sektor za sistem javnega naročanja v Direktoratu za javno naročanje Ministrstva za javno upravo. Je avtorica več člankov v zbornikih s področja javnega naročanja, soavtorica Zakona o javnem naročanju (ZJN-3) s komentarjem in predavateljica v okviru različnih predavanj, konferenc.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti