Zakon o javnem naročanju (ZJN-3)

neuradno prečiščeno besedilo z uvodnimi pojasnili mag. Urške Skok Klima in stvarnim kazalom mag. Neže Planinšič in mag. Urške Skok Klima
Koda: 102931
Leto izdaje: 2023
Založba: Uradni list RS
Format: 14 x 20 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 236
ISBN: 978-961-204-713-9
Ocena:
Cena: 58,00 €

Ob naročilu knjige ZJN-3 pridobite kodo za 20 % popust za nakup Zakona o javnem naročanju (ZJN-3) s komentarjem.

Sistem javnega naročanja v Sloveniji temelji na evropskih javnonaročniških direktivah, pozna pa tudi nekaj nacionalnih posebnosti. Primarno je urejen v Zakonu o javnem naročanju (ZJN-3), ki je bil sprejet leta 2015 in se je začel uporabljati aprila 2016. Od tedaj je bil deležen večjih in manjših sprememb: nekatere obveznosti naročnikov so se ukinile, nekatera obvezna ravnanja so bila postavljena povsem na novo, posamezni instituti pa so bili spremenjeni, poenostavljeni ali celo povsem ukinjeni. 

Prvi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju je bil sprejet leta 2018 (Uradni list RS, št. 14/18 – novela A). Z njim je zakonodajalec precej posegel na področje socialno odgovornega javnega naročanja. Naslednja novela iz leta 2021 (Uradni list RS, št. 121/21 – novela B) je uredila poenostavljeni postopek javnega naročila pod mejnimi vrednostmi EU (naročila male vrednosti), odpravljene so bile tudi nekatere administrativne obveznosti naročnikov. Že leta 2022 pa je bila sprejeta nova sprememba (Uradni list RS, št. 10/22 – novela C), s katero se je vzpostavil poseben sistem za javno naročanje medicinskih pripomočkov in medicinske opreme z določitvijo referenčnih cen in načinom izvedbe v primeru odstopanja od njih. Določbe te novele so bile še isto leto v celoti črtane z Zakonom o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema (ZNUNBZ; Uradni list št. 100/22). Medtem je bil zakon deležen tudi ustavne presoje, v kateri je Ustavno sodišče Republike Slovenije v postopku za oceno ustavnosti posameznih določb odločilo, da so v neskladju z ustavo, in naložilo odpravo ugotovljenih nepravilnosti. To je pripeljalo do nove spremembe zakona, saj je bila neustavnost odpravljena z novo novelo, sprejeto februarja 2023 (Uradni list RS, št. 28/23 – novela D), ki je poleg tega opredelila še nekaj novih obveznosti ter poenostavila posamezne določbe.

Nova uvodna pojasnila k Zakonu o javnem naročanju upoštevajo vse dosedanje spremembe ter hkrati obrazložijo koncept zakona. Knjiga je dobrodošel pripomoček za naročnike in ponudnike: za zaposlene v javni upravi in javnih podjetjih, pravne službe ponudnikov, odvetnike ter ostalo pravno stroko.


O avtorici

Mag. Urška Skok Klima

Mag. Urška Skok Klima je diplomirala leta 2002 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, nato pa leta 2005 pridobila naziv magister znanosti na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Od leta 2002 je zaposlena v državni upravi, z javnimi naročili pa se ukvarja že 15 let. Od tega je nekaj let vodila službo, pristojno za javna naročila na Ministrstvu za infrastrukturo in nato na Ministrstvu za pravosodje, od januarja 2015 pa vodi Sektor za sistem javnega naročanja v Direktoratu za javno naročanje Ministrstva za javno upravo. Je avtorica več člankov v zbornikih s področja javnega naročanja, soavtorica Zakona o javnem naročanju (ZJN-3) s komentarjem, Zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja s komentarjem ter Priročnika za uporabo javnega naročanja v praksi in predavateljica v okviru različnih predavanj in konferenc.

Priporočamo tudi

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti