Izbrana poglavja mednarodnega prava

Avtor/ji: dr. Petra Weingerl in prof. dr. Matjaž Tratnik
Koda: 102923
Leto izdaje: 2023
Založba: Uradni list RS
Format: 16,5 x 23,5 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 376
ISBN: 978-961-204-709-2
Ocena:

Pri nakupu te knjige imate študenti poseben - 20 -odstotni popust. Popust v ceni še ni obračunan. Kar morate storiti, je, da v postopku zaključka nakupa naložite sken ali sliko potrdila o šolanju ali študentske izkaznice in zaključite nakup. Po pregledu veljavnosti potrdila o vpisu ali študentske izkaznice vam pošljemo prilagojeno ponudbo s študentskim popustom.

Študentski
popust
-- 20 %
Izbrana poglavja mednarodnega prava Prelistaj knjigo Recenzija knjige
Cena: 89,00 €

Avtorja v svoji knjigi predstavljata nekatera osrednja poglavja mednarodnega (javnega) prava. Pri tem namenjata veliko pozornosti delovanju mednarodnega prava v praksi, zato je vključeno večje število mednarodnih sodnih in arbitražnih odločb. Delo upošteva slovenski vidik in posamezne institute mednarodnega prava obravnava v povezavi s slovensko zakonodajo in prakso.

Z dogodki, ki so povezani z mednarodnim pravom, se vsakodnevno srečujemo pri prebiranju in poslušanju novic – begunske krize, terorizem, pandemije, kot je koronavirus, ki je ohromil svet, izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije, težnje po neodvisnosti v številnih državah po svetu, podnebne spremembe, trajnostni razvoj, mednarodna trgovina, trgovinske vojne, energetska kriza, obdavčenje multinacionalk, zračni, cestni in vodni promet, vesolje, svetovna komunikacija itd. Mednarodno pravo obravnava te dogodke in vprašanja ter preučuje pravna načela in pravila, ki urejajo odnose med državami in drugimi subjekti mednarodnega prava.

Monografija obravnava razvoj, pomen in naravo mednarodnega prava kot pravnega področja, vire mednarodnega prava, temeljna načela mednarodnega prava, s posebnim poudarkom na načelu suverenosti in suverene enakosti, akterje v mednarodnem pravu, mednarodno pravo in prostor, vlogo posameznika v mednarodnem pravu, mednarodnopravne posle, vprašanje mednarodne odgovornosti držav, mirno reševanje sporov v mednarodnem pravu in mednarodno gospodarsko pravo. Knjiga je namenjena vsem, ki se srečujejo z mednarodnim pravom, tako pravnikom v državnih organih kot tudi v gospodarstvu. Seveda pa bodo med njenimi uporabniki zlasti študenti, ne samo prava, temveč tudi drugih družboslovnih smeri.

Avtorja


Dr. Petra Weingerl je univerzitetna diplomirana pravnica in ekonomistka, doktorica pravnih znanosti, docentka na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. Magistrirala in doktorirala je na Pravni fakulteti Univerze v Oxfordu. Raziskovalno in pedagoško dela na področju prava EU, mednarodnega prava in primerjalnega prava. Kot pravna svetovalka je delala na Sodišču EU v Luksemburgu, kot sodniška pripravnica pa tudi na Višjem sodišču v Ljubljani. Petra je bila gostujoča raziskovalka in/ali predavateljica na Evropskem univerzitetnem institutu v Firencah, na Inštitutu Maxa Plancka v Hamburgu in na Univerzi v Trstu. Je vodja dveh raziskovalnih projektov: Jean Monnet Module on Fundamental Rights in EU Business Law and Policy (FURBUS) ter podoktorskega temeljnega raziskovalnega projekta ARRS Odvračilnost kot koncept v okviru zasebnega uveljavljanja prava EU.
Prof. dr. Matjaž Tratnik je študiral pravo na univerzah v Ljubljani in Maastrichtu, kjer je tudi predaval in doktoriral. Zatem je bil več let izredni profesor na Univerzi na Arubi na Nizozemskih Antilih, od leta 1996 pa je profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru. V zadnjih letih je predaval tudi na Univerzi Karla Franca v Gradcu in Fakulteti za administrativne in Evropske študije v Podgorici. Je avtor številnih knjig in člankov na področju stvarnega in zemljiškoknjižnega prava, prava državljanstva, prava EU in mednarodnega prava.

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti