Civilno medicinsko pravo

Izbrane teme
Avtor/ji: prof. dr. Viktorija Žnidaršič Skubic
Koda: 102258
Leto izdaje: 2018
Založba: Uradni list RS
Recenzent/i: izr. prof. dr. Suzana Kraljić, red. prof. dr. Vesna Rijavec
Format: 16,5 x 23,5 cm
Vezava: mehka
Št. strani: 184
ISBN: 978-961-204-641-5
Ocena:
Artikla ni več v prodaji.

Knjiga prof. dr. Viktorije Žnidaršič Skubic je prva slovenska zaokrožena monografija, ki obravnava problematiko hitro razvijajočega se in vse aktualnejšega področja medicinskega prava. Avtorica poudarja in izpostavlja posamezne teme, ki so del tako imenovanega civilnega medicinskega prava (varstvo osebnostnih pravic v medicinskopravnih razmerjih, odškodninska odgovornost v zdravstvu), vendar hkrati ne zanemarja problematike medicinskega prava nasploh, ki je z omenjenimi vsebinami neločljivo povezana.

Uvodna poglavja so tako namenjena predstavitvi odnosa med pravom in medicinsko etiko, nekaterim najpomembnejšim filozofskim pogledom na medicinsko etiko ter razvoju medicinske etike skozi različna zgodovinska obdobja. V nadaljevanju sledijo opredelitve pojma medicinskega prava in njegovih funkcij ter njegovih pravnih virov (mednarodnih in nacionalnih).

Natančno so predstavljene pravice pacientov, poudarek pa je na njihovi avtonomiji pri odločanju o posegih v njihovo telesno integriteto zaradi zdravljenja. Posebna pozornost je namenjena odškodninski odgovornosti v zdravstvu in njenemu aktualnemu razvoju, na katerega je v veliki meri vplival trend naraščanja odškodninskih tožb proti zdravnikom in zdravstvenim delavcem. Slednji je sprožil razmišljanja o potrebi po sodobnejših in inovativnejših pristopih na tem področju, med drugim tudi o uvedbi tako imenovanih nekrivdnih odškodninskih shem. Slednje so ponekod v primerjalnem pravu že uzakonjene, zato jih avtorica natančno predstavi in analizira, njihove prednosti in slabosti pa izpostavlja predvsem v luči potencialnih prihodnjih sprememb tudi v slovenskem pravnem prostoru.

Knjigo zaključuje posebni del, v katerega so uvrščene nekatere najbolj izpostavljene problematike medicinskega prava: vprašanje svobode odločanja o rojstvih otrok in v njenih okvirih vedno aktualne dileme v povezavi z umetno prekinitvijo nosečnosti in postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo ter vprašanja, ki se navezujejo na darovanje organov in tkiv za presaditev.

Vsebina knjige nakazuje, da je krog bralcev, katerim je namenjena, relativno zelo širok, saj bo zanimiva za vsakogar, ki se pri študiju ali pri opravljanju poklica oziroma dejavnosti srečuje z elementi medicinskega prava, bodisi kot pravnik ali kot medicinski strokovnjak. V prvi vrsti jo priporočamo študentom prava in medicine ter tudi odvetnikom, sodnikom, zdravnikom in drugim zdravstvenim delavcem, prav tako pa tudi državnim organom in institucijam na področju zdravstva. Ne nazadnje je knjiga lahko dobrodošlo branje tudi vsem nam, ki se znajdemo v vlogi pacienta oziroma uporabnika zdravstvenih storitev.  

Nazadnje ogledano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti