Varno in zdravo na dogodke

Uporaba elektronskih orodij v javnem naročanju

Datum: 22. 2. 2023, 9.00–12.30
Lokacija: Spletni dogodek
Področje: Javna naročila
Organizator: Uradni list RS
Kotizacija: 214,00 € brez DDV

Naročniki morajo javna naročila izvajati pretežno z elektronskimi orodji.

Uporaba elektronskih komunikacijskih sredstev je v javnem naročanju vedno bolj prisotna. Priprava in pošiljanje obvestil o javnih naročilih že dolgo poteka elektronsko na portalu javnih naročil, ki je bil ob sprejetju ZJN-3 in tudi kasneje nadgrajen z vrsto funkcionalnosti, ki naročniku omogočajo še hitrejšo in učinkovitejšo pripravo obvestil o javnem naročanju, ki jih mora pripraviti in objaviti na portalu javnih naročil oziroma tudi v Uradnem listu Evropske unije. Z novelo ZJN-3B se je obveznost objavljanja na portalu javnih naročil še razširila, saj je potrebno na portalu javnih naročil objavljati tudi tiste odločitve o (ne)oddaji naročila, ki jih je bilo mogoče prej pošiljati po pošti. Na portalu javnih naročil pa je mogoče pripraviti in izpolniti tudi obrazec ESPD. V letu 2022 je bil na portalu javnih naročil nekoliko spremenjen tudi način objave pogodb in dodatkov k pogodbam.

Primerno je, da posamezniki, ki so uporabniki portala javnih naročil poznajo funkcionalnosti in načine objave obrazcev in drugih dokumentov.

V skladu z ZJN-3 je obvezno tudi zagotavljanje elektronske oddaje ponudb v postopkih javnega naročanja. Ta obveznost je v ZJN-3 opredeljena v 37. členu, ki v prvem odstavku določa, da se za vsakršno sporočanje in izmenjavo informacij na podlagi tega zakona, zlasti pa elektronsko oddajo ponudb, uporabljajo elektronska komunikacijska sredstva. To pomeni, da je potrebno sistem za elektronsko oddajo ponudb praviloma uporabiti tako pri izvedbi transparentnih kot tudi netransparentnih postopkov.

Tudi podatke za preveritev ponudbe naročnik pridobi elektronsko, in sicer iz enotnega informacijskega sistema (e-Dosje). Enotni informacijski sistem e-Dosje namreč omogoča, da naročnik namesto v uradni evidenci preveri podatke, ki se vodijo v uradnih evidencah in ponudnik za njih ni predložil dokazil sam, preko elektronskih sredstev, zaradi česar preverjanje ponudnikov poteka veliko hitreje in učinkoviteje.

Program

1. Opredelitev evidenčnih naročil

9.00–11.00

 • Kaj je portal javnih naročil
 • Pravice uporabnikov portala javnih naročil
 • Funkcionalnosti portala javnih naročil in oblikovanje uporabniških skupin
 • Katere podatke je potrebno objavljati na portalu javnih naročil
 • Objavljanje obvestil in drugih informacij na portalu javnih naročil in pasti pri objavljanju
 • Priprava in pregled ESPD
 • Objava pogodb in dodatkov k pogodbam

11.00–11.15 Odmor

11.15–12.30

2. Obveznosti elektronske oddaje ponudb in uporaba portala e-JN

 • Obveznosti elektronske oddaje ponudb
 • Izvajanje elektronskega javnega naročanja – uporaba portala e-JN
 • Prikaz funkcionalnosti sistema e-JN:
  • oblikovanje predmetov
  • oblikovanje sklopov
  • ustrezno oblikovanje določil razpisne dokumentacije
  • povezava s portalom javnih naročil
  • predložitev ponudb
  • javno odpiranje ponudb
 • Kako naročnik v e-Dosjeju preveri ponudnika

 

Predavateljica

Maja Marinček 

Predavateljica Maja Marinček je zaposlena v Sektorju za sistem javnega naročanja na Direktoratu za javno naročanje na Ministrstvu za javno upravo. Na področju javnega naročanja dela od leta 2005. Na Direktoratu za javno naročanje sodeluje pri pripravi predpisov s področja javnega naročanja in tolmači javnonaročniško zakonodajo ter svetuje na področju javnih naročil v okviru enote za pomoč uporabnikom oziroma t. i. help deska. Pred zaposlitvijo na Ministrstvu za javno upravo je 10 let svetovala pri pripravi in izvajanju storitev na področju javnega naročanja.

Kotizacija in plačilo

 • 214,00 € brez DDV

Kotizacijo je treba poravnati pred izvedbo seminarja na TRR 02922-0011569767 (znesek kotizacije + DDV).  Plačilo je pogoj za udeležbo. Za proračunske uporabnike je rok za plačilo 30 dni po prejemu računa.

Ugodnost

Dodatne informacije

Pisne odjave Uradni list Republike Slovenije upošteva, če jih prejme najmanj 3 delovne dni pred začetkom posameznega dogodka. Več o odjavi si lahko preberete v rubriki Splošni pogoji.

Vprašanja za predavateljico nam lahko pošljete vnaprej na naslov seminarji@uradni-list.si najkasneje do 20. februarja 2022, do 12. ure. Lahko pa jih boste zastavljali na samem seminarju.

Spletni seminar bo potekal v živo preko videokonferenčne platforme, zato potrebujete internetno povezavo in zvočnike.
Spletnega seminarja se lahko udeležite preko pametnega telefona ali tablice, vendar zaradi lažjega sodelovanja in pogleda priporočamo dostop preko računalnika.

UL INFO TOK

Obveščanje o slovenskih
in mednarodnih
javnih naročilih
Spremljanje
javnih razpisov
Obveščanje o
zakonodajnih novostih
Zakonodaja
držav članic EU
na enem mestu ...

Preizkusi brezplačno

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti