Varno in zdravo na dogodke

Osnove kibernetske varnosti – brezplačni seminar

Datum: 28. 5. 2021, 10.00–11.15
Lokacija: Spletni seminar
Organizator: Uradni list RS
Kotizacija: brezplačno

O dogodku

Kibernetski vdori danes niso več nekaj, kar bi gledali samo v hollywoodskih filmih, ampak (žal) naš vsakdan. Posledica vdorov ni le izguba podatkov, pač pa tudi sankcije nadzornih organov, hud udarec za ugled organizacije in morebitne tožbe prizadetih posameznikov. Kako se torej lotiti tega področja, vam bomo predstavili na uvodni delavnici s področja kibernetske varnosti z dvema priznanima strokovnjakoma.

Program

10.00–10.30

1. del: Osnove kibernetske varnosti, Klemen Kraigher Mišič

V prvem delu vam bomo predstavili nekaj osnov:

 • kaj zahteva zakonodaja in kako se ta povezuje s standardom ISO/IEC27001
 • kje je meja zakonskih zahtev zavezancev in kje je začetek kazenske odgovornosti napadalcev
 • kje v sistemu kibernetske varnosti so izvajalci bistvenih in digitalnih storitev ter organi državne uprave
 • zaznali smo incident – kaj sedaj
 • kako predhodno poskrbeti, da do incidenta ne bi prišlo (kdaj je to sploh mogoče)
 • kakšne so razmere na globalnem trgu (stroški, kadri ...)
 • nekaj odmevnih primerov vdorov v zadnjem času

10.30–11.15

2. del: Hekamo v živo, Boštjan Špehonja

V drugem delu bo za tipkovnico prijel Boštjan Špehonja, etični heker in eden od najuglednejših strokovnjakov na področju kibernetske varnosti pri nas. V živo bo predstavil nekaj hekerskih trikov, s katerimi bo prikazal, kaj je mogoče narediti in kaj moramo sami storiti za to, da do takšnega napada ne pride. Nedvomno vrhunec delavnice, ki ga ne smete zamuditi.

Komu je izobraževanje namenjeno?

 • zavezancem po ZinfV: izvajalcem bistvenih storitev, ponudnikom digitalnih storitev in organom državne uprave,
 • vodjem IT-oddelkov,
 • osebam, ki opravljajo delo na področju informacijske varnosti,
 • pooblaščenim osebam za varstvo podatkov,
 • vsem, ki bi želeli postati etični hekerji ali penetracijski testerji.

Predavatelja

Klemen Kraigher Mišič

Klemen Kraigher Mišič je bil skoraj desetletje državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov pri Informacijskem pooblaščencu, kjer se je loteval tudi najtežjih inšpekcijskih in prekrškovnih zadev. Sicer pa pravnik, ki je vmes pridobil tudi Executive MBA na ljubljanski Ekonomski fakulteti. Z varstvom osebnih podatkov se podrobno ukvarja tudi v zadnjih letih, predvsem na področju varnosti obdelave (zavarovanju) osebnih podatkov ter povezavam med IT (nove tehnologije), pravom in zasebnostjo. Je notranji presojevalec ISO/IEC27001, eden prvih prejemnikov certifikata ISACA CDPSE v Sloveniji in član upravnega odbora slovenskega odseka ISACA.


Boštjan Špehonja

je višji svetovalec informacijske varnosti s kar nekaj mednarodno priznanimi certifikati na področju etičnega hekanja (Certified Ethical Hacker – Master, Certified Network Defense Arcihtect, Security+, CEH Practical, CompTIA Advanced Security Practitioner ce, CompTIA CySA+). Ima širok nabor izkušenj, saj mu je pregled svojega IKT okolja zaupalo že preko 130 organizacij, kot so podjetja s kritično infrastrukturo, banke, zavarovalnice, ministrstva, ter številna druga. Izvaja tudi izobraževanja in delavnice na temo varne uporabe interneta in etičnega hekanja. Predaval je na vseh največjih konferencah informacijske varnostni v Sloveniji. Je soustanovitelj fundacije SICEH (Slovenian Certified Ethical Hackers) ter gostujoči strokovnjak na Univerzi v Mariboru in Gea Collegu. V letu 2018 je odkril ranljivost na uradni strani podjetja Microsoft in si tako prislužil objavo na spletni strani “Security Researcher Acknowledgments for Microsoft Online Services”. Leta 2020 je bil iz strani mednarodno priznane organizacije EC-Council priznan kot prvi v Sloveniji s certifikatom CEH Master in si s tem prislužil objavo na njihovi uradni strani v rubriki “Global Ethical Hacking Leaderboard”.

 

Pridružite se nam na spletnem seminarju in strokovnjakoma zastavite vprašanja, s katerimi se soočate pri vašem delu.

Vprašanja nam lahko pošljete tudi že vnaprej na naslov seminarji@uradni-list.si najkasneje do ponedeljka, 26. maja 2021, do 9. ure, lahko pa jih boste zastavljali tudi na spletnem seminarju.

Spletni seminar bo potekal v živo preko videokonferenčne platforme, zato potrebujete internetno povezavo in zvočnike.
Udeležite se ga lahko tudi preko pametnega telefona ali tablice, vendar zaradi lažjega sodelovanja in pogleda priporočamo dostop preko računalnika.

Za vse dodatne informacije vam je na voljo Suzana Konovič na tel. št. 01/200 18 33 ali po e-pošti: seminarji@uradni-list.si

 

AAA Zlata odličnost