Varno in zdravo na dogodke

Konferenca Zavarovanje odgovornosti članov organov vodenja in nadzora

Datum: 24. 5. 2018, 9.00–13.00
Lokacija: Dvorana Uradnega lista RS, Dunajska cesta 167, Ljubljana
Področje: Drugo
Organizator: Uradni list RS
Kotizacija: 180,00 € brez DDV

O dogodku

Obseg odgovornosti članov uprav, nadzornih svetov ter tudi drugih vodstvenih in nadzornih organov podjetij in ustanov je vedno večji.

Organizacije delujejo v vedno bolj povezanem svetu in so izpostavljene številnim različnim tveganjem, člani poslovodstva pa se morajo zato hitreje prilagajati stalno spreminjajočim se razmeram. Še več, z novimi tehnologijami, spreminjajočo se zakonodajo (aktualni primer GDPR), bolj zapletenimi oskrbovalnimi verigami in z delovanjem v različnih državah se morajo člani poslovodstev soočati z različnimi pravnimi in regulatornimi okviri in različnimi kulturami ter poslovnimi običaji, ki lahko vplivajo na njihovo upravljanje. Posledično so organizacije in še posebej člani poslovodstva predmet večjega nadzora regulatorjev in družbe na splošno.

Zavarovanje odgovornosti organov vodenja in nadzora je v tuji praksi standard korporativnega zavarovanja in sestavni del dobrega standarda korporativnega upravljanja družbe. Med drugim tovrstno zavarovanje nudi zaščito vložka lastnikov družbe v primeru morebitnih zahtevkov družbe proti poslovodstvu za povračilo škode. V Sloveniji je stanje še dokaj drugačno; korporativna in sodna praksa sta v marsičem še v zgodnjih fazah razvoja, poznavanje tovrstnih zavarovanj pa večinoma ni na ustrezni ravni. Oboje za kapitalski trg, a tudi za zaposlovanje najboljših kadrov, predstavlja oviro.

 • Ali se bodo razmere izboljšale, če bodo družbe za upravljanje, delničarji in upniki vedeli, da bodo vodstva dejansko odgovorna in da bi tožniki nadomestilo v primeru malomarnosti ali kršitve lahko izterjali prek zavarovanja?
 • Ali bi to spodbudilo vlagatelje, naj bodo aktivnejši?
 • Kako bi imeli člani poslovodstev podjetij in ustanov koristi od zavarovanja direktorjev in vodilnih delavcev (D & O)?
 • Ali bi to povečalo likvidnost borze?
 • Ali in kolikšni meri bo uveljavitev instituta kolektivnih tožb (npr. zaradi kršitev pravil trgovanja na organiziranih trgih ali zaradi zlorab trga) vplivala na uveljavljanje odgovornosti članov uprav vodenja in nadzora?

V marsikaterem podjetju (ustanovah redkeje) vodstva zatrdijo, da imajo D&O zavarovanja »urejena«. Vendar, na kakšen način? Ali imajo police sklenjene v primernih zneskih, dogovorjena ustrezna kritja, trajanja zavarovanj? Kaj se bo z njimi zgodilo v primeru združitev ali prevzemov, menjav poslovodstva?

Vabimo vas, da se udeležite konference Zavarovanje odgovornosti članov organov vodenja in nadzora, na kateri boste spoznali tudi primere sodne prakse in ključne elemente ustrezno sestavljenih pogodb ter strokovnjakom lahko zastavili svoja vprašanja.

Da bi kar najbolje spoznali posebnosti zavarovanj D & O na najrazvitejših trgih, bo naš posebni gost Kevin M. LaCroix, ki ima več kot 30 let izkušenj na tem področju.

Sodelujoči na okrogli mizi

Cvetka Selšek, Predsednica Upravnega odbora SKB d.d. Société Générale Group

Izobrazba: diploma iz ekonomije, Ekonomska fakulteta v Zagrebu

Delovna mesta: 1974–1975: pripravništvo v podjetju Siemens Austria, 1976–1986: Republiški komite za mednarodno sodelovanje RS, 1986–1990: članica slovenske vlade in predsednica Republiškega komiteja za mednarodno sodelovanje; od leta 1991 v SKB banki d.d., najprej kot pomočnica direktorja banke odgovorna za področje mednarodnega poslovanja, nato od leta 1995 izvršna direktorica za mednarodno poslovanje; od leta 1997 članica uprave banke odgovorna za mednarodno poslovanje, investicijsko bančništvo in kapitalske naložbe; od leta 1999 predsednica Uprave SKB banke d.d. ter od junija 2010 predsednica Upravnega odbora SKB banke d.d.

Članstva: članica Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), članica Sveta Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, članica nadzornega sveta Združenja Manager, podpredsednica Upravnega odbora Združenja nadzornikov Slovenije.

 

Jeffrey Tirman (Elan)

Jeffrey Tirman ima več kot 25 let izkušenj na področju upravljanja mednarodnih naložb; specializiral se je za preobrate in prestrukturiranja podjetij ter upravljanja s tveganji. Od začetka svoje kariere je gospod Tirman izvedel številna obsežna in zapletena mednarodna prestrukturiranja podjetij, preobrate, reorganizacije in dokapitalizacije; tako po pooblastilu neodvisnih delničarjev kot v vlogi primarnega delničarja. G. Tirman se je pogajal ter je izvedel in sodeloval pri več vrstah korporacijskih transakcij, vključno z javnimi kotacijami, spin-offi, korporacijskimi racionalizacijami, prevzemi, refinanciranji bilanc stanja, analiziranjem in izvedbo številnih naložb v dolžniške in lastniške naložbe ter postavkami arbitražne strukture kapitala. G. Tirman trenutno opravlja delo izvršnega direktorja in člana upravnega odbora družbe Elan d.o.o.
 
Simon Vrhunec (Barsos)

 

Predavatelji

Kevin M. LaCroix 

Kevin LaCroix je izvršni podpredsednik družbe RT ProExec v kraju Beachwood, Ohio iz Združenih držav Amerike, ki je del družbe R-T Specialty, LLC. Družba RT ProExec je zavarovalno posredniška družba, ki se osredotoča izključno na problematiko odgovornosti direktorjev in vodilnih delavcev.

Kevin je tudi avtor spletnega bloga The D&O Diary, ki ga je časnik New York Times označil za »vplivnega«, časnik Wall Street Journal pa ga je opisal kot blog, ki mu »sledijo mnogi«.

Kevin se ukvarja z zavarovanjem odgovornosti direktorjev in vodilnih delavcev (D&O) že več kot 35 let. Svojo kariero je pričel kot odvetnik za zavarovanja in partner v odvetniški pisarni Ross, Dixon and Bell v Washingtonu, D.C., ZDA. Nedolgo nazaj je Kevin deloval kot predsednik družbe Genesis Professional Liability Managers, ki je prevzemnik tveganj D&O ter del skupine družb Berkshire Hathaway.

Zelo pogosto tudi predava o temah na področju zavarovanja odgovornosti direktorjev in vodilnih delavcev (D&O) ter je deloval kot član katedre visokošolske ustanove Stanford Law School Directors’ College. Sodeloval je tudi kot udeleženec omizij na dogodkih, ki jih je organizirale naslednje ustanove: University of Connecticut Law School, Fordham Law School, University of Pennsylvania Law School, Loyola University of Chicago Law School, Professional Liability Underwriting Society, American Bar Association, China Council for the Promotion of International Trade (CCPIT) [Peking], Federação Nacional de Seguros Gerais (FenSeg) [São Paulo], Euroforum Haftplicht [Hamburg], Australian Professional Indemnity Group (APIG) [Sydney] ter Bima Gyaan [Indija].

Kevinovi komentarji o vprašanjih obveznosti in zavarovanja D&O so bili objavljeni v različnih publikacijah, vključno s časniki New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Financial Times, National Public Radio, American Public Media’s Marketplace, American Banker, San Francisco Chronicle, Bloomberg ter Dow Jones Newswire.

V svoji karieri je bil Kevin aktiven v združenju Professional Liability Underwriting Society (PLUS), kjer je deloval kot član kuratorija med leti 1999 in 2005, ter leta 2004 tudi kot predsednik. Leta 2008 je Kevin prejel nagrado PLUS Founder’s Award, ki jo vsako leto prejme član združenja PLUS, ki je v tem letu za združenje prispeval »trajne in izjemne prispevke«.

Decembra 2014 je Kevin prejel posvetitveno nagrado za osebo leta Person of the Year (ZDA) s strani zavarovalniško informacijske družbe Advisen. Za prejemnika te nagrade vsako leto glasujejo strokovnjaki s področja, prejme jo pa »najvplivnejši strokovnjak na področju upravljanja izdaj obveznosti« v Združenih državah Amerike. Leta 2015 je bil Kevin izglasovan s strani strokovnjakov na tem področju kot legendarna oseba leta (Industry Legend of the Year) v sklopu letne podelitve nagrad Executive Risk Awards družbe Advisen.

Kevin je diplomiral na univerzi zvezne države Virginija (University of Virginia) in pravni fakulteti univerze v zvezni državi Michigan (University of Michigan Law School).
 

 

Peter Schlamberger

Peter je izvršni direktor in ustanovni partner v družbi Polaris Corporate Solutions GmbH (Dunaj, Avstrija), agenciji za prevzem specialističnih odgovornostnih tveganj, ki deluje kot Coverholder pri družbi Lloyd’s.

Ima več kot 17 let izkušenj na mednarodnih trgih specialističnih odgovornostnih zavarovanj in pozavarovanj. Med delovanjem na zavarovalniškem trgu v Londonu je Peter na trg plasiral nekatere izmed najkompleksnejših tveganj D&O, FI in PI (FTSE 100, Fortune 500 in Top European 100). Od leta 2006 se ukvarja s prevzemom specialističnih odgovornostnih tveganj, deluje pa na področjih zavarovanj D&O in finančnih ustanov, zavarovanja poklicne odgovornosti, cyber zavarovanj ter zavarovanj v primeru ugrabitve in odkupnine.

Peter ima izjemne dosežke na področju razvoja in izvajanja zavarovalniških izdelkov Financial Lines na različnih prostorih celinske Evrope in območja CEE/CIS in zelo pogosto tudi nastopa kot govornik na mednarodnih konferencah in forumih Financial Lines.

Peter je pridobil magistrski naziv na dunajski univerzi za ekonomijo in poslovno administracijo (Wirtschaftsuniversität Wien) ter je član združenja PLUS (Professional Liability Underwriting Society).
David Premelč

Partner v Odvetniški družbi Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji

Komu je konferenca namenjena:

 • investitorjem
 • članom uprav
 • vodstvom civilnodružbenih organizacij (javna uprava, zdravstvo, izobraževanje ...)
 • članom nadzornih svetov
 • regulatornim organom
 • odvetniškim družbam in zavarovalnim posrednikom

Ugodnosti

 • 10-odstotni popust za 2 ali več udeležencev
  (popusti se med seboj upoštevajo)

Kotizacija in plačilo

 • Zgodnja prijava do 26. 4. 2018: 153,00 brez DDV.
 • Redna cena: 180,00 € brez DDV.

Kotizacijo je treba poravnati pred izvedbo seminarja na TRR 02922-0011569767 (znesek kotizacije + DDV). Sklic: 00 3400240518. Plačilo je pogoj za udeležbo. Za proračunske uporabnike je rok za plačilo 30 dni po prejemu računa.

Dodatne informacije

Pisne odjave Uradni list Republike Slovenije upošteva, če jih prejme najmanj 3 delovne dni pred začetkom posameznega dogodka. Več o odjavi si lahko preberete v rubriki Splošni pogoji.

Dogodek v medijih: Zavarovanje odgovornosti organov vodenja in nadzor - dileme in rešitve, Finance.si

UL INFO TOK

Obveščanje o slovenskih
in mednarodnih
javnih naročilih
Spremljanje
javnih razpisov
Obveščanje o
zakonodajnih novostih
Zakonodaja
držav članic EU
na enem mestu ...

Preizkusi brezplačno

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti