Kako se izogniti negativnim posledicam drobljenja javnih naročil, 3. ponovitev v letu 2019

Datum: 30. 9. 2019, 9.00–15.15
Lokacija: Uradni list RS, Dunajska cesta 167, Ljubljana
Področje: Javna naročila
Organizator: Uradni list RS
Kotizacija: 244,00 € brez DDV
Kotizacija s knjigo: 312,68 € brez DDV.

3. ponovitev seminarja v letu 2019

O dogodku

Naročnik javnega naročila ne sme razdeliti oziroma ga oblikovati v več javnih naročil, da bi se izognili uporabi zakona o javnem naročanju. Gre za temeljno pravilo, ki ga morajo naročniki spoštovati pri naročanju blaga, storitev in gradnje.

V praksi prepoved drobljenja naročnikom povzroča veliko težav, saj se naročniki pogosto znajdejo v stiski, ko ne vedo, katera naročila je potrebno šteti za istovrstna in jih upoštevati pri ocenjeni vrednosti naročila. Prekrškovni postopki, v okviru katerih se naročnikom očita drobljenje so vedno pogostejši - odvetnica Maja Prebil iz Odvetniške družbe Potočnik in Prebil o.p., d.o.o. bo na podlagi svojih izkušenj, ki jih ima s svetovanjem naročnikom pri pripravi javnih naročil in zagovarjanjem obdolženih naročnikov v okviru prekrškovnih postopkov poskušala v okviru seminarja predstaviti glavne kriterije, ki so naročnikom v pomoč pri določanju ocenjene vrednosti in odgovorila na odprte dileme glede istovrstnosti posameznih naročil, mag. Zlata Jerman iz Državne revizijske komisije pa bo predstavila prekrškovni postopek.

Program

08.30–09.00 Registracija udeležencev

09.00–10.30 1. Del: DROBLJENJE

 • Kaj je drobljenje?
 • Metode izračuna ocenjene vrednosti
 • Primeri iz prakse

10.30–10.45 Odmor

10.45–11.30 2. Del: ISTOVRSTNOSTI BLAGA IN STORITEV

 • Kriteriji istovrstnosti
 • Kdaj naročniku ni potrebno spoštovati istovrstnosti?
 • Nadzor nad drobljenjem

11.30–12.30 3. Del: KAKO SE IZOGNITI DROBLJENJU 

 • Oblikovanje dokumentacije v zvezi z javnim naročilom
 • Definiranje sklopov
 • Izbira postopka
 • Planiranje
 • Ocenjena vrednost

12.30–13.00 Odmor za malico

13.00–15.15 4. Del: POSLEDICE DROBLJENJA

 • Prekrškovni postopek
 • Odgovornost za prekršek
 • Sankcije za prekršek in njihove posledice
 • Najpogostejši prekrški v praksi

PredavateljiciOdvetnica Maja Prebil, Odvetniška družba Potočnik in Prebil o. p., d. o. o. 

Predavateljica Maja Prebil je odvetnica in partnerica v Odvetniški družbi Potočnik in Prebil o.p., d.o.o. in je specializirana na področju prava javnih naročil in gradbenega prava. S temi pravnimi področji se ukvarja tako s praktičnega vidika, kakor tudi s teoretičnega. V svojem poklicnem življenju svetuje strankam že v fazi priprave ponudb in sklepanja pogodb, redno pa zastopa stranke pred sodiščem, kar ji omogoča dobro poznavanje praktičnega vidika uporabe prava javnih naročil. Redno se ukvarja tudi s publicistično dejavnostjo, saj je avtorica številnih strokovnih člankov s področja javnega naročanja. Je soavtorica Priročnika za javno naročanje in soavtorica komentarja ZPVPJN, ki sta izšla pri Uradnem listu.
Zlata Jerman
Mag. Zlata Jerman, Državna revizijska komisija, Vodja oddelka za prekrškovne zadeve
 

Zlata Jerman je vodja oddelka za prekrškovne zadeve na Državni revizijski komisiji za revizijo postopkov oddaje javnih naročil. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana pravnica z opravljenim pravniškim državnim izpitom, v letu 2016 pa je na pravni fakulteti tudi uspešno zagovarjala magistrsko delo z naslovom Organizacijski vidik centralizacije javnega naročanja. S področjem javnega naročanja se ukvarja že od vsega začetka poklicne poti, najprej v odvetniški pisarni in nato na Ministrstvu za obrambo, od leta 2006 dalje pa je zaposlena na Državni revizijski komisiji, kjer je delo najprej opravljala na področju revizij, nato pa na prekrškovnem področju, katerega je tudi prevzela v vodenje.

 

Kotizacija in plačilo

Kotizacijo je treba poravnati pred izvedbo seminarja na TRR 02922-0011569767 (znesek kotizacije + DDV). Plačilo je pogoj za udeležbo. Za proračunske uporabnike je rok za plačilo 30 dni po prejemu računa.

Dodatne informacije

Pisne odjave Uradni list Republike Slovenije upošteva, če jih prejme najmanj 3 delovne dni pred začetkom posameznega dogodka. Več o odjavi si lahko preberete v rubriki Splošni pogoji.