Varno in zdravo na dogodke

Brezplačni seminar
Upravno pravo, človekove pravice in ranljive skupine:
Primer LGBT prosilcev za azil

Datum: 19. 12. 2019, 15.00–17.00
Lokacija: Dvorana Uradnega lista RS, Dunajska cesta 167, Ljubljana
Področje: Drugo
Organizator: Uradni list RS
Kotizacija: brezplačno

O dogodku

Odločanje o nekaterih najbolj temeljnih pravicah posameznikov in posameznic iz vrst ranljivih skupin pogosto poteka v upravnih postopkih. Pravna vprašanja, s katerimi se pri tem srečujemo, zaradi pravnih praznin, neobstoječe upravne in sodne prakse in pomanjkljive zakonodaje pogosto nimajo odgovorov. Ranljivi posamezniki, kot so otroci, neizobraženi in neuki, pripadniki LGBT-skupnosti, osebe z invalidnostmi, etnične in verske manjšine, izbrisani prebivalci, begunci in prosilci za azil (ter intersekcijske kombinacije teh identitet), pogosto ne najdejo ustreznega mesta v upravnopravnem urejanju.

Predavateljica bo predstavila stanje na nekaterih izbranih področjih upravnega prava ter načine, kako se je ta položaj začel spreminjati. Kot študijo primera bo naslovila položaj prosilcev za azil, ki so v matičnih državah preganjani zaradi svoje usmerjenosti ali spolne identitete (LGBT prosilcev za azil) in načine, kako se upravnopravni sistem odziva nanje.

Komu je seminar namenjen?

  • odvetnikom,
  • svetovalcem za begunce,
  • upravnim organom, upravnim enotam, ministrstvu za notranje zadeve, ministrstvu za pravosodje,
  • učiteljem prava, študentom prava, predavateljem na FDV, FF, FVV,
  • ELSA,
  • nevladnim organizacijam, ki se ukvarjajo z begunci, migranti, LGBT tematikami, človekovimi pravicami (Pravno informacijski center nevladnih organizacij, Legebita, Društvo DIH, Humanitas, Slovenska filantropija, Amnesty International...)
  • drugi strokovni javnosti s področja družboslovja in humanistike.

Urnik seminarja

15.00–15.30 Prihod in registracija udeležencev

15.30–16.30 Predavanje     

16.30–17.00 Vprašanja udeležencev

Predavateljica

Dr. Neža Kogovšek Šalamon (1978) je pravnica in višja znanstvena sodelavka na področju prava človekovih pravic, državljanstva, nediskriminacije, azila in migracij ter pravic ranljivih skupin. Raziskovalno se ukvarja z različnimi temami zlasti znotraj polja upravnega, ustavnega in mednarodnega prava. Je članica številnih strokovnih združenj s področij, na katerih je dejavna. Sodelovala je v številnih posvetovalnih telesih vlade na področju nediskriminacije in človekovih pravic. Objavila je tri monografije, 22 znanstvenih, 31 strokovnih in 23 drugih člankov, 25 poglavij v monografijah ali zbornikih, 15 poročil, souredila pa je tudi šest zbornikov in se kot govorka udeležila stotin konferenc in drugih javnih dogodkov v Sloveniji in tujini. Njena dela so objavile domače in mednarodne založbe, med katerimi so Hart Publishing, Intersentia, Brill, Kluwer Law International in Peter Lang. V medijih je bilo objavljenih šest individualnih intervjujev z njo (v Delu, Večeru, Dnevniku, Mladini, MMC RTV Slovenije, Žurnalu). Leta 2016 je bila izglasovana med 10 najvplivnejših pravnikov v Sloveniji in nominirana v program 40 mladih evropskih voditeljev za leto 2017. V letu 2018 je bila nominirana za Slovenko leta, v letu 2019 pa jo je revija Gloss izpostavila med uspešnimi posameznicami ob obeležitvi mednarodnega dneva žensk.

Dodatne informacije

Skrajni rok za morebitno (pisno) odpoved je 3 dni pred seminarjem. V primeru neudeležbe brez predhodne odpovedi organizator prijavitelju zaračuna 20 EUR in DDV. Organizator zaračuna stroške neudeležbe le v primeru, da prijavitelj ni preklical prijave na seminar, vsaj tri dni pred izvedbo.

UL INFO TOK

Obveščanje o slovenskih
in mednarodnih
javnih naročilih
Spremljanje
javnih razpisov
Obveščanje o
zakonodajnih novostih
Zakonodaja
držav članic EU
na enem mestu ...

Preizkusi brezplačno

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti