Uradni list

Številka 178
Uradni list RS, št. 178/2021 z dne 12. 11. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 178/2021 z dne 12. 11. 2021

Kazalo

3515. Odlok o podelitvi naziva častni občan Občine Tržič, stran 10430.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 in 30/18), 18. člena Statuta Občine Tržič (Uradni list RS, št. 19/13, 74/15) ter 4. člena Odloka o priznanjih Občine Tržič (Uradni list RS, št. 19/15) je Občinski svet Občine Tržič na 23. redni seji dne 21. 10. 2021 sprejel
O D L O K 
o podelitvi naziva častni občan Občine Tržič 
1. člen 
Naziv častnega občana Občine Tržič se podeli prof. dr. Ernestu PETRIČU, roj. 18. 11. 1936.
2. člen 
Prof. dr. Ernestu PETRIČU se naziv častnega občana podeli za njegovo življenjsko delo.
Prof. dr. Ernest Petrič se je rodil 11. novembra leta 1936 v Tržiču.
Po končani osnovni šoli je z odliko maturiral na Prešernovi gimnaziji v Kranju, diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in pridobil naslov »doktor pravnih znanosti« na Univerzi v Ljubljani. Dodatno se je prof. dr. Ernest Petrič podiplomsko in podoktorsko izobraževal tudi na Švedskem, v Avstriji, Grčiji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem in v Nemčiji.
Pedagoško in znanstveno delo je opravljal na mnogih inštitutih, fakultetah in akademijah, ne samo v Sloveniji in po Evropi, pač pa tudi v Afriki, Severni in Južni Ameriki in Aziji.
Svoje delo, znanje in razmišljanja je zapisal v preko desetih znanstvenih monografijah. Bil je veleposlanik Jugoslavije v Indiji in Nepalu, predstavnik in veleposlanik Republike Slovenije v ZDA in Mehiki, stalni predstavnik in veleposlanik Republike Slovenije pri OZN v New Yorku in v Braziliji ter veleposlanik in stalni predstavnik v Avstriji ter pri organizacijah OVSE, IAEA, UNIDO, CTBTO, ODC in OZN na Dunaju.
Opravljal je mnogo strokovnih, političnih in vodstvenih funkcij, med drugimi je bil predsednik mednarodnega odbora zveze študentov Univerze v Ljubljani, član izvršnega sveta (vlade) Socialistične Republike Slovenije, poslanec Republiške skupščine SRS, član Ustavne komisije Republiške skupščine SRS, direktor raziskovalnega Inštituta FSPN in prodekan, dekan FSPN, član sveta guvernerjev IAEA, Dunaj in predsednik tega sveta, član Komisije OZN za mednarodno pravo, Ženeva in predsednik te komisije, sodnik Ustavnega sodišča RS in predsednik tega sodišča, podpredsednik Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije – IFIMES. Prof. dr. Ernest Petrič še danes opravlja funkcijo člana Svetovalnega odbora za izbiro sodnikov Mednarodnega kazenskega sodišča, Haag, člana Strateškega sveta pri Ministrstvu za zunanje zadeve RS, Ljubljana, svetovalca za mednarodne odnose in mednarodno pravo Predsednika RS in člana t.i. beneške komisije pri Svetu Evrope.
V svoji karieri je prejel mnoga odlikovanja in priznanja, bil je prejemnik visokih državnih odlikovanj Republike Slovenije, Združenih držav Amerike (država Kolorado), Republike Avstrije, Republike Madžarske in Kraljevine Španije, postal je častni občan Občine Bled in častni krajan krajevne skupnosti Bistrica pri Tržiču ter prejel tudi naziv Zaslužni profesor Nove univerze, Ljubljana.
Kot svetovljan, ki je kot diplomat in strokovnjak za mednarodna pravna vprašanja obredel in videl več sveta, kot je omogočeno običajnemu človeku, je rojakom Tržičanom večkrat povedal, da v Tržič vselej rad pride in da mu imenovanje za častnega krajana Bistrice pri Tržiču pomeni nekaj posebnega v množici častnih naslovov in odlikovanj doma in po svetu.
Rojstno mesto prof. dr. Ernesta Petriča ima v njegovem življenju posebno vlogo. Nekoč ga je voditeljica pogovora Božena Kolman Finžgar, direktorica radovljiške knjižnice z rodbinskimi koreninami v Kovorju, na druženju v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja vprašala o spominih na Tržič. Spominja se, da Tržičani niso mogli živeti brez gora, smučanja na Zelenici, petja znanih tržiških pesmi in plesov v »Sokolnici«.
Na Tržič pa sta vezana dva dogodka, ki sta zaznamovala njegovo življenje. Tržičani so bili tisti, ki so leta 1967 mladega doktorja znanosti in docenta na Fakulteti za politične vede in novinarstvo v Ljubljani prepričali, da je v kranjskem volilnem okraju, v katerem je bil tudi Tržič, kandidiral za poslanca in je bil z visokim odstotkom glasov tudi izvoljen. Stane Kavčič ga je tedaj tudi povabil kot ministra v svoj izvršni svet. Tržič je bil »usoden« tudi za nasilno slovo od politike. Njegov sestanek s poslanci, ki so predlagali bolj demokratičen način izbire slovenskih predstavnikov v najvišjih organih federacije in so ga obiskali v Tržiču ter se o njegovi kandidaturi pogovarjali v kavarni pri Občini, je tedanja oblast označila za ilegalno, podtalno delovanje. V politiki in tudi na drugih področjih zanj ni bilo prostora. Odšel je na tuje: v Kolumbijo, v Irak in v Etiopijo.
Prof. dr. Ernest Petrič se rad in z veseljem spominja svojega rojstnega kraja, kamor se tudi rad vrača.
3. člen 
Podelitev posebne listine, ki jo podpiše župan Občine Tržič, se opravi v mesecu decembru 2021.
4. člen 
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-0003/2018
Tržič, dne 5. novembra 2021
Župan 
Občine Tržič 
mag. Borut Sajovic 

AAA Zlata odličnost