Uradni list

Številka 102
Uradni list RS, št. 102/2010 z dne 17. 12. 2010
Uradni list

Uradni list RS, št. 102/2010 z dne 17. 12. 2010

Kazalo

5292. Pravilnik o uniformi uslužbencev Uprave Republike Slovenije za pomorstvo, stran 15896.

Na podlagi četrtega odstavka 57. člena in četrtega odstavka 181. člena Pomorskega zakonika (Uradni list RS, št. 120/06 – uradno prečiščeno besedilo in 88/10) izdaja minister za promet
P R A V I L N I K
o uniformi uslužbencev Uprave Republike Slovenije za pomorstvo
1. člen
(splošna določba)
(1) Ta pravilnik predpisuje vrste in sestavo uniforme uslužbencev Uprave Republike Slovenije za pomorstvo (v nadaljnjem besedilu: Uprava), oznake na uniformi ter način in pogoje nošenja uniforme.
(2) Uniformo nosijo inšpektorji in pristaniški nadzorniki.
(3) Za druge uslužbence lahko predstojnik Uprave določi nošenje uniforme pri delu s strankami in v primerih, ko zastopajo ali predstavljajo Upravo na srečanjih ali prireditvah doma ali v tujini, kjer je udeležba v uniformi obvezna ali običajna.
2. člen
(vrste uniforme)
(1) Uniforma je zimska, poletna, slovesna in delovna.
(2) Zimska uniforma se nosi v sezoni, ki se začne 15. oktobra in konča 14. aprila naslednjega koledarskega leta, poletna pa v sezoni, ki se začne 15. aprila in konča 14. oktobra istega koledarskega leta.
(3) Glede na vremenske razmere lahko predstojnik Uprave določi, da se zimska oziroma poletna uniforma nosita tudi zunaj predpisanega obdobja.
(4) Slovesna uniforma se nosi na slovesnih prireditvah, posebnih srečanjih s predstavniki domačih in tujih organov ter na raznih drugih uradnih srečanjih. Uniforma pripada predstojniku Uprave, vodji sektorja in vodji oddelka v sektorju.
(5) Delovna uniforma se nosi pri izvajanju operativnih nalog in pripada inšpektorjem ter pristaniškim nadzornikom.
3. člen
(sestava uniforme)
(1) Zimsko uniformo sestavljajo: plašč, suknjič ali pulover oziroma jopica, hlače oziroma krilo, srajca oziroma bluza, čevlji, nogavice, rokavice, kravata oziroma ruta in pas.
(2) Poletno uniformo sestavljajo: vetrovka ali suknjič, hlače ali krilo, srajca oziroma bluza, čevlji, nogavice in pas.
(3) Slovesno uniformo sestavljajo: suknjič, hlače ali krilo, kapa s ščitnikom oziroma klobuček, rokavice in pas. Od zimske uniforme se k slovesni uniformi nosi: plašč, čevlje in nogavice ter ženske bluzo.
(4) Delovno uniformo inšpektorjev sestavljajo: bunda, kapa, dvodelna poletna obleka, majica, čepica in dežni plašč.
(5) Delovno uniformo pristaniških nadzornikov sestavljajo: kratke hlače, majica, čepica, dvodelna poletna obleka, dvodelna zimska obleka, kapa in dežni plašč.
(6) V primeru, ko ima uslužbenec možnost izbire med posameznimi deli uniforme, se ob vsakokratni dodelitvi odloči za eno izmed možnosti.
4. člen
(zimska uniforma)
(1) Plašč je dolg, temno modre barve, zapenja se z gumbi, na bokih ima na vsaki strani po en všit žep z manšeto, na ramenih sta všiti po dve zanki za pritrditev epolet.
(2) Suknjič je temno modre barve, ima ovratnik z zavihkom, na bokih ima na vsaki strani po en všit žep z manšeto. Moški se zapenja z dvojno vrsto gumbov, ženski pa z enojno vrsto gumbov.
(3) Pulover je temno modre barve in se zapenja na zadrgo. Komolci, ovratnik in žep so ojačani s temno modrim blagom. Na sprednji levi strani je žep z manšeto, ki se zapenja z gumbom.
(4) Jopica je temno modre barve, zapenja se z gumbi.
(5) Hlače so temno modre barve, zapenjajo se z zadrgo. Moške imajo ob straneh in na zadnji desni strani všit žep.
(6) Krilo je temno modre barve, zapenja se zadaj.
(7) Srajca je bele barve, z dolgimi rokavi.
(8) Bluza je bele barve, z dolgimi rokavi, spredaj se zapenja tako, da je viden le prvi zgornji gumb.
(9) Čevlji so črne barve, usnjeni.
(10) Nogavice – moške so temno modre barve, ženske so hlačne nogavice ali dokolenke.
(11) Rokavice so črne barve, usnjene, petprstne.
(12) Kravata je temno modre barve, svilena, samoveznica.
(13) Ruta je temno modre barve, svilena.
(14) Pas je črne barve, usnjen.
5. člen
(poletna uniforma)
(1) Vetrovka je temno modre barve, iz vetrno in vodotesnega blaga s funkcijo dihanja za vse vremenske razmere. Zapenja se z zadrgo.
(2) Suknjič je temno modre barve, ima ovratnik z zavihkom, zapenja se z gumbi, na bokih ima po en všit žep z manšeto.
(3) Hlače so temno modre barve, zapenjajo se z zadrgo. Moške imajo ob straneh in na zadnji desni strani všit žep.
(4) Krilo je temno modre barve, zapenja se zadaj.
(5) Srajca je bele barve, zapenja se z gumbi, rokav je kratek z zavihkom. Na prsih ima na vsaki strani po en žep z manšeto. Na ramenih sta všiti po dve zanki za pritrditev epolet.
(6) Bluza je bele barve, spredaj se zapenja tako, da je viden le prvi zgornji gumb, rokav je kratek.
(7) Čevlji so (zaprti,) črne barve in usnjeni.
(8) Nogavice – moške so temno modre barve, ženske so hlačne nogavice ali dokolenke.
(9) Pas je črne barve, usnjen.
6. člen
(slovesna uniforma)
(1) Suknjič je temno modre barve, zapenja se z enojno vrsto gumbov, na bokih ima na vsaki strani po en všit žep z manšeto. Moški ima ruski ovratnik, ženski pa ovratnik z zavihkom.
(2) Hlače so temno modre barve, zapenjajo se z zadrgo. Moške imajo ob straneh všit žep.
(3) Krilo je temno modre barve, zapenja se zadaj.
(4) Kapa s ščitnikom je na spodnjem delu iz usnjenega obroča, ki je prevlečen s temno modrim blagom, širok 40 do 50 mm in ovit s temno modrim svilenim trakom. Na spodnji sprednji strani usnjenega obroča je pritrjen ščitnik z nagibom 40 stopinj, izdelan je iz črnega lakiranega usnja, nad njim je podbradnik – temno modra oziroma zlata vrvica, pritrjena z manjšimi gumbi. Zlata vrvica obdaja ščitnik na kapi predstojnika Uprave, pristaniškega kapitana in direktorja inšpekcije. Zgornji del kape je iz belega blaga, pritrjenega na žični obroč in je v premeru 60 mm do 80 mm širši od spodnjega dela.
(5) Klobuček je iz klobučevine. Gornji del je bele barve, zaokrožen rob pa temno modre.
(6) Rokavice so bele barve, bombažne, petprstne.
(7) Pas je bele barve, usnjen.
7. člen
(delovna uniforma inšpektorjev)
(1) Bunda je temno modre barve, iz vetrno in vodotesnega blaga s funkcijo dihanja za vse vremenske razmere. Ima z zadrgo snemljivo podlogo iz nepremočljive in zračne membrane, ki je odporna proti vetru ter kapuco zložljivo v ovratnik.
(2) Kapa je pletena, temno modre barve.
(3) Dvodelna poletna obleka je sestavljena iz suknjiča in hlač. Suknjič je temno modre barve, sega do bokov, ob straneh ima všito elastiko, zapenja se z zadrgo. Hlače so temno modre barve, zapenjajo se z zadrgo.
(4) Majica je temno modre barve s kratkimi rokavi, z ovratnikom in se zapenja z gumbi.
(5) Čepica je temno modre barve s ščitnikom.
(6) Dežni plašč je dolg, temno modre barve, zapenja se z gumbi, je iz nepremočljivega materiala.
8. člen
(delovna uniforma pristaniških nadzornikov)
(1) Dvodelna zimska obleka je sestavljena iz bunde in podloženih hlač. Bunda je temno modre barve, iz vetrno in vodotesnega blaga s funkcijo dihanja za vse vremenske razmere. Ima z zadrgo snemljivo podlogo iz nepremočljive in zračne membrane, ki je odporna proti vetru ter kapuco zložljivo v ovratnik. Hlače so temno modre barve, podložene, zapenjajo se z zadrgo.
(2) Kapa je pletena, temno modre barve.
(3) Dvodelna poletna obleka je sestavljena iz suknjiča in hlač. Suknjič je temno modre barve, sega do bokov, ob straneh ima všito elastiko, zapenja se z zadrgo. Hlače so temno modre barve, zapenjajo se z zadrgo.
(4) Majica je bele barve s kratkimi rokavi, z ovratnikom in se zapenja z gumbi.
(5) Kratke hlače so temno modre barve. Ob straneh in na zadnji strani imajo všite žepe.
(6) Čepica je temno modre barve s ščitnikom.
(7) Dežni plašč je dolg, temno modre barve, zapenja se z gumbi, je iz nepremočljivega materiala.
9. člen
(oznake na uniformi)
(1) Uniforma mora imeti oznake, ki so sestavni del uniforme. Oznake so v obliki emblemov, našitkov in epolet, kot so opredeljene v Prilogi, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Emblem Uprave je okrogel, premera 80 mm, obrobljen z nitkami zlate barve, podloga je iz temno modrega filca. V sredini je grb Republike Slovenije, nad grbom je napis ministrstva, pod njim pa Uprava Republike Slovenije za pomorstvo; napisa sta izvezena z nitkami zlate barve. Našit je na desnem rokavu 7 cm pod ramo, razen na srajci, bluzi, plašču in zimskem suknjiču inšpektorjev in pristaniških nadzornikov.
(3) Emblem inšpekcije je oblike nepravilnega pravokotnika z izbočeno spodnjo stranico v polkrogu, dimenzije emblema so 85 mm x 70 mm, na temno modri podlagi sta prekrižani admiralitetni sidri nad katerima je napis INŠPEKCIJA. Sidri, napis in obroba so izvezeni iz niti zlate barve. Našit je na levem rokavu, 7 cm pod ramo delov uniforme, ki pripada inšpektorjem razen srajce in bluze z dolgimi rokavi ter zimskega in slovesnega suknjiča.
(4) Emblem kapitanije je oblike nepravilnega pravokotnika z izbočeno spodnjo stranico v polkrogu, dimenzije emblema so 85 mm x 70 mm, na temno modri podlagi sta prekrižani admiralitetni sidri nad katerima je napis KAPITANIJA. Sidri, napis in obroba so izvezeni iz niti zlate barve. Našit je na levem rokavu, 7 cm pod ramo delov uniforme, ki pripada pristaniškim nadzornikom, razen srajce in bluze z dolgimi rokavi ter zimskega in slovesnega suknjiča.
(5) Našitek s položajno oznako na rokavih sestavljajo trakovi širine 12 mm, prišiti so drug nad drugim na sprednji polovici rokava (od šiva do šiva rokava), in sicer v razmaku 6 mm drug od drugega, spodnji rob našitkov je 60 mm od roba rokava.
(6) Našitek s prekrižanima admiralitetnima sidroma je okrogle oblike, premera 35 mm in obrobljen z nitjo zlate barve. V sredini sta dve prekrižani admiralitetni sidri, izvezeni iz niti zlate barve. Podlaga našitka je temno modra. Našit je 20 mm nad položajnimi oznakami na rokavih delov uniforme, ki pripada inšpektorjem in pristaniškim nadzornikom ter na kapi in čepici.
(7) Našitek s položajno oznako na pravokotni podlagi je dimenzije 50 mm x 60 mm, obrobljen z nitjo zlate barve, na zgornjem delu sta prekrižani admiralitetni sidri, izvezeni iz niti zlate barve, pod sidri so vodoravne črte (položajne oznake), izvezene iz niti zlate barve. Razmak med črtami položajnih oznak je 2 mm. Položajno oznako pristaniškega nadzornika sestavljata dve črti širine 5 mm. Položajno oznako vodje izpostave, koordinatorja tehnike in logistike ter višjega pristaniškega nadzornika sestavljajo tri črte širine 5 mm. Položajno oznako inšpektorja in vodje oddelka sestavljajo štiri črte širine 5 mm. Položajno oznako pristaniškega kapitana in direktorja inšpekcije sestavljata dve črti, od katerih je spodnja široka 20 mm, zgornja pa 5 mm. Položajno oznako predstojnika Uprave sestavljajo tri črte, od katerih je spodnja široka 20 mm, drugi dve pa 5 mm. Razmak med črtami položajnih oznak je 2 mm. Podlaga našitka je temno modra. Našit je na levem naprsnem žepu delov uniforme, ki pripada inšpektorjem in pristaniškim nadzornikom in sicer: bunde, vetrovke, puloverja, jopice, suknjiča dvodelne letne obleke in majice.
(8) Epoleta je trde izvedbe, pravokotne oblike, dimenzije 130 mm x 55 mm, kjer je ena od ožjih stranic v obliki polkroga. Od polkrožne stranice si od desne proti levi sledijo okrogli emblem z dvema prekrižanima sidroma (spodnji del prekrižanih sider je obrnjen proti ravni, krajši stranici epolete), položajne oznake širine 12 mm, nato položajne oznake širine 36 mm. Epoleta je obrobljena z nitjo zlate barve širine 2 mm. Položajno oznako na epoleti pristaniškega nadzornika sestavljata dve črti širine 12 mm. Položajno oznako na epoleti vodje izpostave, koordinatorja tehnike in logistike ter višjega pristaniškega nadzornika sestavljajo tri črte širine 12 mm. Položajno oznako na epoleti inšpektorja in vodje oddelka sestavljajo štiri črte širine 12 mm. Položajno oznako na epoleti pristaniškega kapitana in direktorja inšpekcije sestavljata dve črti, od katerih je spodnja široka 36 mm, zgornja pa 12 mm. Položajno oznako predstojnika Uprave sestavljajo tri črte, od katerih je spodnja široka 36 mm, drugi dve pa 12 mm. Razmak med črtami položajnih oznak na epoleti je 5 mm, od ravne, krajše stranice je prva položajna oznaka oddaljena 4 mm. Na spodnji strani epolete je naramka za pritrditev epolete. Podlaga epolete je temno modra. Pritrdi se jo na naramke delov uniforme, ki pripada inšpektorjem in pristaniškim nadzornikom in sicer: na srajci in bluzi s kratkimi rokavi ter na plašču.
(9) Našitek s prekrižanima admiralitetnima sidroma in grbom je okrogle oblike, premera 37 mm. Dve prekrižani admiralitetni sidri sta izvezeni iz niti zlate barve, prekriva ju grb Republike Slovenije. Podlaga našitka je temno modra. Našit je na kapi in čepici.
(10) Trioglati emblem je oblike enakokrakega trikotnika. Izvezen je na temno modri podlagi in ima na sredi znak dveh prekrižanih admiralitetnih sider zlate barve, obdan z dvema oljčnima vejicama zlate barve, nad dvojnim sidrom, v višini vrhov oljčnih vejic pa je grb Republike Slovenije. Našit je na kapi s ščitnikom oziroma klobučku. Dimenzija emblema na kapi s ščitnikom je 70 mm (osnovna stranica) x 65 mm, na klobučku pa 50 mm (osnovna stranica) x 46 mm.
(11) Lipovo listje je zlate barve, našito na rob ščitnika kape ali klobučka predstojnika Uprave, pristaniškega kapitana in direktorja inšpekcije.
(12) Venec iz lipovega listja zlate barve je našit okoli ovratnika slovesnega suknjiča predstojnika Uprave in vodje sektorja.
(13) Zlata obroba širine 3 mm je našita okoli ovratnika slovesnega suknjiča vodje oddelka v sektorju.
(14) Zlata črta širine 10 mm je našita na zunanjih straneh hlačnic in krila slovesne uniforme.
(15) Gumbi na plašču, zimskem, poletnem in slovesnem suknjiču so iz kovine zlate barve, z reliefnim robom, ki ima obliko pletene vrvi, in z dvema prekrižanima admiralitetnima sidroma v sredini. Veliki gumbi imajo premer 20 mm, majhni gumbi pa 12 mm.
(16) Pas ima na kovinski sponki vgravirani dve prekrižani admiralitetni sidri.
(17) Na slovesni uniformi se lahko nosi tudi druge našitke in priznanja, ki pripadajo uslužbencem na podlagi drugih predpisov. Nosijo se na levi strani prsnega dela.
10. člen
(položajne oznake)
(1) Inšpektorji in pristaniški nadzorniki nosijo naslednje položajne oznake:
– našitek z dvema črtama – pristaniški nadzornik,
– našitek s tremi črtami – vodja izpostave, koordinator tehnike in logistike ter višji pristaniški nadzornik,
– našitek s štirimi črtami – inšpektor in vodja oddelka.
(2) Črte položajnih oznak na rokavih so široke 12 mm. Položajno oznako pristaniškega kapitana in direktorja inšpekcije sestavljata dve črti, od katerih je spodnja široka 36 mm, zgornja pa 12 mm. Razmak med črtami položajnih oznak je 5 mm.
(3) Položajno oznako na rokavih predstojnika Uprave sestavljajo tri črte, od katerih je spodnja široka 36 mm, drugi dve pa 12 mm. Razmak med črtami položajnih oznak je 5 mm.
11. člen
(način uporabe uniforme)
(1) Uporabniki uniform so dolžni nositi uniformo med delom, oziroma kadar opravljajo dela in naloge, ki to zahtevajo.
(2) Zunaj delovnega časa smejo nositi uniformo samo na poti na delo oziroma z dela.
(3) Uniformo dobi uslužbenec v brezplačno uporabo.
(4) Uniformo in njene sestavne dele se lahko nosi le v skladu z njihovim namenom.
(5) Uslužbenci morajo biti vedno oblečeni tako, da so oznake Uprave na uniformi vidne.
(6) Uniforma se mora prilegati višini in telesni zgradbi uslužbenca, ki jo nosi.
(7) Uslužbenec mora nositi uniformo urejeno, zlikano, čisto in nepoškodovano. Pogoj za nošenje uniforme je tudi osebna urejenost (urejeni lasje, obrita oziroma urejena brada in brki, brez tetoviranja ali pirsinga na vidnih mestih).
(8) Vodje sektorjev in oddelkov so zadolžene za nadzor nošenja primernih delov uniforme, glede na vremenske in delovne pogoje, v organizacijski enoti.
12. člen
(rok uporabe uniforme)
(1) Rok uporabe posameznih delov uniforme je:
1. 1 leto:
– nogavice
– čevlji.
2. 2 leti:
– hlače
– krilo
– suknjič
– srajca
– bluza.
3. 3 leta:
– pulover
– jopica
– vetrovka
– majica
– kratke hlače
– čepica
– kapa
– kravata.
4. 5 let:
– plašč
– bunda
– dvodelna poletna obleka
– dvodelna zimska obleka
– pas
– rokavice.
(2) Enkratno se ob zaposlitvi dodeli:
– dežni plašč
– slovesna uniforma
– ruta.
13. člen
(število kosov)
Glede na rok uporabe posameznih delov uniforme, ki so določeni s tem pravilnikom, dobijo uslužbenci v uporabo naslednje število posameznih kosov:
– vetrovka                 1 kos
– suknjič                 1 kos
– hlače                  2 kosa
– krilo                  2 kosa
– srajca z dolgimi rokavi        5 kosov
– srajca s kratkimi rokavi        5 kosov
– bluza z dolgimi rokavi         5 kosov
– bluza s kratkimi rokavi        5 kosov
– kravata                 3 kosi
– ruta                  3 kosi
– pulover                 2 kosa
– jopica                 2 kosa
– plašč                  1 kos
– bunda                  1 kos
– dvodelna zimska obleka          1 kpl
– dvodelna poletna obleka         1 kpl
– dežni plašč               1 kos
– kapa                   1 kos
– čepica                  1 kos
– rokavice                 1 par
– pas                   1 kos
– čevlji                 2 para
– nogavice                6 parov
– kratke hlače              2 kosa
– majica                 5 kosov
– slovesna uniforma            1 kpl.
14. člen
(posebnosti)
(1) Novozaposleni uslužbenci prejmejo na začetku dvojno količino posameznih delov uniforme in sicer: suknjiče, hlače, krila, srajce in bluze.
(2) Če so uslužbenci iz 2. člena tega pravilnika iz kakršnih koli razlogov nepretrgoma odsotni z dela več kot 3 mesece, se rok trajanja posameznih delov obleke podaljša za toliko časa, kolikor so bili odsotni.
(3) Uslužbencem, ki so zaposleni za polovičen delovni čas, se rok trajanja posameznih delov obleke podaljša za dvojno dobo.
(4) Uslužbenec se lahko odpove posameznemu delu uniforme, ki mu glede na rok uporabe pripada, če je ne potrebuje.
(5) Kapa s ščitnikom ali klobuček, ki je sestavni del slovesne uniforme pripada ob zaposlitvi inšpektorju in pristaniškemu nadzorniku. Nosi se po predhodni odredbi predstojnika Uprave na slovesnih prireditvah, posebnih srečanjih in prireditvah doma ali v tujini, kjer je udeležba v uniformi obvezna ali običajna.
15. člen
(potek roka uporabe uniforme)
Po poteku rokov iz 12. člena tega pravilnika postane uniforma last uslužbenca. Z uniforme se snamejo vse oznake in izročijo Upravi.
16. člen
(vrnitev uniforme)
(1) Uslužbenec, ki mu preneha delovno razmerje, mora uniformo, ki ji še ni potekel rok uporabe, vrniti ali odkupiti s plačilom razlike v ceni, razen kravate, srajce, čevljev in nogavic. Vrnjeni deli uniforme, ki jih ni možno uporabiti, se lahko podarijo humanitarnim organizacijam.
(2) Če uslužbenec umre ali se upokoji pred potekom roka uporabe uniforme, uniforme ni treba vrniti, službene oznake pa se izročijo Upravi.
17. člen
(prepovedi)
Uniforme ni dovoljeno odtujiti, spremeniti ali nositi v nasprotju s tem pravilnikom.
18. člen
(uničenje uniforme)
(1) Uslužbenec mora z lastnimi finančnimi sredstvi plačati nadomestno uniformo oziroma tisti njen del, ki ji rok uporabe še ni potekel, če uniformo po lastni krivdi uniči ali znatno poškoduje.
(2) Če tega ni storil po lastni krivdi, ima pravico do nove uniforme oziroma njenega dela. O tem presodi predstojnik Uprave.
19. člen
(dodeljevanje uniforme)
(1) Dodeljevanje uniforme v uporabo, rok uporabe in vračanje spremlja notranja organizacijska enota Uprave.
(2) Pristojna notranja organizacijska enota preverja pravilnost dobavljenih delov uniforme in njihovih oznak ter našitkov.
20. člen
(prehodna določba)
Posamezni deli nove in stare uniforme, ki so med seboj kompatibilni, se nosijo do poteka roka njihove uporabe, določenega v Pravilniku o uniformi in službeni izkaznici pomorskih inšpektorjev, inšpektorjev za plovbo po celinskih vodah in pristaniških nadzornikov (Uradni list RS, št. 82/04 in 84/05).
21. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o uniformi in službeni izkaznici pomorskih inšpektorjev, inšpektorjev za plovbo po celinskih vodah in pristaniških nadzornikov (Uradni list RS, št. 82/04 in 84/05) v delu, ki se nanaša na uniforme, ki pa se še uporablja do začetka uporabe tega pravilnika, razen 11., 12. in 16. člena, ki se uporabljajo samo za nove zaposlitve in v primeru uničenja uniforme.
22. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 15. aprila 2011.
Št. 007-231/2010/19
Ljubljana, dne 9. decembra 2010
EVA 2010-2411-0012
dr. Patrick Vlačič l.r.
Minister
za promet

AAA Zlata odličnost