Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
Priloga:
»Priloga 1
IMENA IZDELKOV IN DEFINICIJE
1. Delno dehidrirano mleko
Pomeni tekoč izdelek, sladkan ali ne, pridobljen z delno
odstranitvijo vode iz mleka, iz v celoti ali delno posnetega
mleka ali mešanice teh izdelkov, ki lahko vsebujejo smetano ali v
celoti dehidrirano mleko ali oboje, pri čemer v končnem izdelku,
dodano v celoti dehidrirano mleko, ne presega 25% skupne suhe
snovi mleka.
– Vrste nesladkanega kondeziranega mleka:
a. Kondenzirano mleko z visoko vsebnostjo maščobe
Delno dehidrirano mleko, ki vsebuje najmanj 15% (m/m) maščobe
in najmanj 26,5% skupne suhe snovi mleka.
b. Kondenzirano mleko
Delno dehidrirano mleko, ki vsebuje najmanj 7,5% (m/m)
maščobe in najmanj 25% skupne suhe snovi mleka.
c. Kondenzirano mleko, delno posneto
Delno dehidrirano mleko, ki vsebuje najmanj 1% (m/m) in manj
kot 7,5% (m/m) maščobe ter najmanj 20% skupne suhe snovi mleka.
d. Kondenzirano mleko, posneto
Delno dehidrirano mleko, ki vsebuje največ 1% (m/m) maščobe
in najmanj 20% skupne suhe snovi mleka.
– Vrste sladkanega kondeziranega mleka:
e. Sladkano kondenzirano mleko
Delno dehidrirano mleko s primesjo saharoze (polbeli sladkor,
beli sladkor ali ekstra beli sladkor), ki vsebuje najmanj 8%
(m/m) maščobe in najmanj 28% skupne suhe snovi mleka.
f. Sladkano kondenzirano mleko, delno posneto
Delno dehidrirano mleko s primesjo saharoze (polbeli sladkor,
beli sladkor ali ekstra beli sladkor), ki vsebuje najmanj 1%
(m/m) in manj kot 8% (m/m) maščobe ter najmanj 24% skupne suhe
snovi mleka.
g. Sladkano kondenzirano mleko, posneto
Desno dehidrirano mleko s primesjo saharoze (polbeli sladkor,
beli sladkor ali ekstra beli sladkor), ki vsebuje največ 1% (m/m)
maščobe in najmanj 24% skupne suhe snovi mleka.
2. V celoti dehidrirano mleko
Pomeni izdelek v trdni obliki, katerega vsebnost vode ne
presega 5% (m/m) končnega izdelka, pridobljenega z odstranitvijo
vode iz mleka, iz v celoti ali delno posnetega mleka, iz smetane
ali mešanice teh izdelkov.
a. Sušeno mleko z visoko vsebnostjo maščobe ali mleko v prahu
z visoko vsebnostjo maščobe
Dehidrirano mleko, ki vsebuje najmanj 42% (m/m) maščobe.
b. Sušeno polno mleko, ali polno mleko v prahu
Dehidrirano mleko, ki vsebuje najmanj 26% (m/m) in manj kot
42% (m/m) maščobe.
c. Sušeno delno posneto mleko, ali delno posneto mleko v
prahu
Dehidrirano mleko z vsebnostjo maščobe več kot 1,5% (m/m) in
manj kot 26% (m/m).
d. Sušeno posneto mleko ali posneto mleko v prahu
Dehidrirano mleko, ki vsebuje največ 1,5% (m/m) maščobe.
3. Postopki obdelave
a. Dodatna količina laktoze, ki ni večja kot 0,03% (m/m)
končnega izdelka, se dovoli za proizvodnjo izdelkov navedenih v
e. do g. 1. točke te priloge.
b. Ne glede na določbe Uredbe (ES) št. 853/2004 Evropskega
Parlamenta in Sveta z dne 29. aprila 2004 o posebnih higienskih
pravilih za živila živalskega izvora (UL L št. 139 z dne 30. 4.
2004, str. 55), zadnjič spremenjeno z Uredbo Komisije (ES) št.
1243/2007 z dne 24. oktobra 2007 o spremembi Priloge III k Uredbi
(ES) št. 853/2004 Evropskega Parlamenta in Sveta o posebnih
higienskih pravilih za živila živalskega izvora (UL L št. 281 z
dne 25. 10. 2007, str. 8) se morajo izdelki iz 1. in 2. točke te
priloge konzervirati:
– s toplotno obdelavo (sterilizacija, UVT, itd.) za izdelke
od a. do d. iz 1. točke te priloge,
– z dodajanjem saharoze za izdelke iz e. do g. 1. točke te
priloge in
– z dehidracijo za izdelke iz 2. točke te priloge.
c. Ne glede na določbe 1. in 2. točke te priloge glede
sestave izdelkov se vsebnost beljakovin v mleku lahko prilagodi
na najmanjšo vsebnost 34% (m/m) (izraženo v nemastni suhi snovi)
z dodajanjem in/ali odvzemanjem mlečnih sestavin tako, da se ne
spremeni razmerje med beljakovinami sirotke in kazeinom v mleku,
ki se prilagaja.
4. Dovoljeni dodatki in surovine
a. Vitamini in minerali v skladu z Uredbo (ES) št. 1925/2006
Evropskega Parlamenta in Sveta z dne 20. decembra 2006 o
dodajanju vitaminov, mineralov in nekaterih drugih snovi živilom
(UL L št. 404 z dne 30. 12. 2006, str. 26).
b. Dovoljene surovine za prilagoditev vsebnosti beljakovin iz
3. c točke te priloge so:
– mlečni koncentrat; Mlečni koncentrat je izdelek, pridobljen
s koncentriranjem mlečnih beljakovin z ultra filtriranjem mleka,
delno posnetega mleka ali posnetega mleka;
– mlečni permeat; Mlečni permeat je izdelek, pridobljen z
odvzemom mlečnih beljakovin in mlečne maščobe iz mleka, delno
posnetega mleka ali posnetega mleka z ultra filtriranjem in
– laktoza; Laktoza je naravna sestavina mleka, ki se običajno
pridobi iz sirotke z vsebnostjo brezvodne laktoze, ki ni nižja
kot 99,0% (m/m) v suhi snovi. Lahko je brezvodna ali vsebuje eno
molekulo vode v kristalih ali je mešanica obeh oblik.«.