Uradni list

Številka 20
Uradni list RS, št. 20/2006 z dne 24. 2. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 20/2006 z dne 24. 2. 2006

Kazalo

754. Pravilnik o načinu dvojnega označevanja cen blaga in storitev v tolarjih in evrih pri posameznih vrstah in načinih ponujanja blaga in storitev, stran 1977.

Na podlagi 8. člena Zakona o dvojnem označevanju cen v tolarjih in evrih (Uradni list RS, št. 101/05) minister za gospodarstvo izdaja
P R A V I L N I K
o načinu dvojnega označevanja cen blaga
in storitev v tolarjih in evrih pri posameznih vrstah in načinih ponujanja blaga in storitev
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa ustrezne ukrepe, s katerimi se doseže namen informativnega dvojnega in dvojnega označevanja cen blaga in storitev v tolarjih in evrih za podjetja, katerim bi informativno dvojno in dvojno označevanje cen, kot to določa Zakon o dvojnem označevanju cen blaga in storitev v tolarjih in evrih (Uradni list RS, št. 101/05), zaradi vrste in načina ponujanja blaga ali storitev, predstavljalo nesprejemljivo tehnično ali gospodarsko obremenitev.
2. člen
(mejne prodajalne)
Mejne prodajalne za kontrolnimi organi na ožjih območjih mednarodnih mejnih prehodov lahko, v času do dneva uvedbe evra kot denarne enote Republike Slovenije, informativno dvojno in dvojno označujejo cene tako, da na vidnem mestu objavijo obračunsko tabelo z najmanj 30 tipičnimi zneski.
3. člen
(označevanje cestnine)
(1) Na cestninskih postajah mora biti cestnina za posamezne cestninske razrede označena v tolarjih in evrih. Cestnina v evrih se v obdobju informativnega dvojnega označevanja cen preračuna po centralnem paritetnem tečaju, v obdobju dvojnega označevanja cen pa po tečaju zamenjave.
(2) Na računu za plačilo cestnine v vodilni valuti se cestnina izkaže samo v tej valuti. Na računu za plačilo cestnine v tuji valuti pa se cestnina izkaže v vodilni in v tuji valuti. Cestnina v tuji valuti se preračuna po tečaju, kot ga določa cenik, ki ureja plačevanje uporabe cestninskih cest v tuji valuti in je izdan na podlagi uredbe, ki ureja cestninske ceste in cestnine za uporabo cestninskih cest.
(3) V primeru plačila cestnine v več tujih valutah ali deloma v vodilni in deloma v tuji valuti se lahko na računu za plačilo cestnine znesek cestnine navede samo v vodilni valuti.
4. člen
(letalski prevozi potnikov v mednarodnem potniškem prometu)
Pri opravljanju dejavnosti letalskega prevoza potnikov v mednarodnem potniškem prometu, lahko podjetja, v času informativnega dvojnega in dvojnega označevanja cen, dosežejo namen informativnega dvojnega in dvojnega označevanja cen tako, da na vidnem mestu objavijo obračunsko tabelo z najmanj 5 tipičnimi zneski.
5. člen
(železniški promet)
V železniškem prometu, pri ročno izdanih vozovnicah na postajah ter na vlakih v notranjem in mednarodnem prometu, ni potrebno pripisati končnega zneska v drugi valuti.
6. člen
(avtobusni promet in avto-taksi)
V javnem linijskem prevozu potnikov v notranjem in mednarodnem cestnem prometu ter pri avto-taksi prevozih na računu ni potrebno pripisati končnega zneska v drugi valuti.
7. člen
(izstavitev računa pri plačilu v tuji valuti)
(1) Do dneva uvedbe evra kot denarne enote Republike Slovenije se na računu za plačilo v tuji valuti končni znesek navede v vodilni in tuji valuti.
(2) Znesek za plačilo v tuji valuti se lahko iz tolarjev preračuna v evre po tečaju, na podlagi katerega je plačilo izvršeno.
8. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-24/2005-149
Ljubljana, dne 21. februarja 2006
EVA 2006-2111-0066
mag. Andrej Vizjak l.r.
Minister
za gospodarstvo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti