Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2024 z dne 5. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2024 z dne 5. 4. 2024

Kazalo

Ob-1930/24, Stran 847
Na podlagi prvega odstavka 211. člena in prvega odstavka 217. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 44/22 in nasl.; v nadaljnjem besedilu: ZVO-2), 19. člena Akta o ustanovitvi Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada (Uradni list RS, št. 112/09 in nasl.), v skladu s Splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, št. 0141-8/2023-11, objavljenimi dne 13. 9. 2023 (objavljeni na spletni strani: https://www.ekosklad.si/informacije/predpisi/predpisi/splosni-pogoji-poslovanja-eko-sklada; v nadaljnjem besedilu: Splošni pogoji poslovanja Eko sklada), na podlagi programa Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, sprejetega v okviru Poslovnega in finančnega načrta Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada, za leto 2024, potrjenega s strani Vlade Republike Slovenije s sklepom številka 47602-2/2024/3 z dne 13. 2. 2024, Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad (v nadaljnjem besedilu: Eko sklad), objavlja
javni poziv 73OBEV24 
Kreditiranje nakupa okolju prijaznih vozil občanom 
1. Predmet javnega poziva
Predmet javnega poziva je ugodno kreditiranje občanov za okoljske naložbe v nakup okolju prijaznih osebnih vozil (v nadaljnjem besedilu: vozilo), in sicer:
1. novih ali rabljenih osebnih avtomobilov na električni pogon;
2. novih ali rabljenih osebnih avtomobilov na hibridni pogon (kombinacija elektro motorja in motorja z notranjim izgorevanjem), pri katerih znašajo emisije CO2 v kombiniranem načinu vožnje, največ 85 g/km (po NEDC) za rabljena vozila, registrirana pred 2021, oziroma 104 g/km (po WLTP) za nova vozila, prvič registrirana od 1. 1. 2021 dalje;
3. novih ali rabljenih osebnih avtomobilov serijske proizvodnje, ki kot pogonsko gorivo uporabljajo plin (LPG, CNG, biometan, vodik …).
Kredit se dodeli za nova ali rabljena vozila, kupljena pri registriranem prodajalcu vozil.
Priznani stroški naložbe se ugotovijo na podlagi predračuna dobavitelja in vključujejo tudi nakup in namestitev polnilne postaje, DDV, zakonsko predpisane takse in prispevke.
2. Upravičene osebe, postopek in kreditna sposobnost
Do pridobitve kredita so upravičene fizične osebe, ki ne opravljajo dejavnosti (občani) in:
– imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji,
– so kreditno sposobne, skladno z merili za določanje kreditne sposobnosti, ki so del razpisne dokumentacije tega javnega poziva, razen če se kredit odobri na podlagi individualne obravnave pri zavarovalnici, ki zavaruje kredite Eko sklada ter
– se na njihovo ime glasi predračun ali pogodba izbranega dobavitelja vozila
(v nadaljnjem besedilu: upravičena oseba).
Na osnovi pravočasne in popolne vloge Eko sklad z odločbo upravičeni osebi dodeli pravico do kredita.
Pri odločanju o dodelitvi pravice do kredita upravičeni osebi se smiselno uporablja zakon, ki ureja splošni upravni postopek, če ZVO-2 ne določa drugače.
Za vlogo in odločbo o dodelitvi pravice do kredita se taksa, skladno z drugim odstavkom 2. člena in 1. točko 28. člena Zakona o upravnih taksah (Uradni list RS, št. 8/00 in nasl.) ne plačuje.
Splošni pogoji poslovanja Eko sklada so sestavni del tega javnega poziva.
Odločbe, sklepi, pozivi in drugi dokumenti, od katerih vročitve začne teči rok, ki jih Eko sklad izda v fizični obliki, se vročajo z navadno vročitvijo. Ne glede na določbe zakona, ki ureja splošni upravni postopek, vročitev velja za opravljeno 15. dan od dneva odpreme s strani Eko sklada. Dan odpreme se označi na kuverti odpremljenega dokumenta. Elektronsko vročanje navedenih dokumentov Eko sklad opravi na način, da jih pošlje v elektronski predal, ki ga je vlagatelj navedel v vlogi, če pred vročitvijo ne bo sporočil, da želi, da se vroča v drug elektronski predal ali v fizični obliki. Takšna vročitev velja kot opravljeno 15. dan od dneva odpreme dokumenta v elektronski predal.
Skupaj z odločbo o dodelitvi pravice do kredita upravičena oseba prejme tudi obrazce, na podlagi katerih se preveri njena kreditna sposobnost. Kreditno sposobnost na podlagi pooblastila Eko sklada preverja Banka Intesa Sanpaolo d.d. (v nadaljnjem besedilu: banka).
Ob izpolnjenem pogoju kreditne sposobnosti upravičene osebe banka pripravi ustrezno kreditno pogodbo in pozove upravičeno osebo k podpisu. V primeru kreditne nesposobnosti upravičene osebe lahko k odplačevanju pristopi soplačnik, pod pogojem, da je ta kreditno sposoben po oceni banke in zavarovalnice.
Upravičena oseba mora podpisati kreditno pogodbo najkasneje v 3 mesecih od dneva izdaje odločbe Eko sklada. Iz utemeljenih razlogov se ta rok s soglasjem Eko sklada lahko podaljša za največ 1 mesec.
Kreditna pogodba se sklene skladno z odločbo Eko sklada.
Kreditna pogodba se ne sklene, če:
– identiteta upravičene osebe ob sklenitvi kreditne pogodbe ni znana ali je ni mogoče ugotoviti ali
– se upravičena oseba, njen zakoniti zastopnik ali pooblaščenec nahaja na seznamu oseb, zoper katere so sprejeti omejevalni ukrepi VS OZN ali EU ali
– banka ugotovi, da je upravičena oseba kreditno nesposobna in k odplačevanju ne pristopi kreditno sposoben soplačnik.
3. Dodatni pogoji in zahteve
Upravičena oseba lahko prejme kredit za vozilo, ki na dan vložitve vloge še ni bilo v celoti plačano in zanj ista oseba še ni prejela kredita Eko sklada. Upravičena oseba lahko prejme kredit za nakup več vozil.
a) Pravočasna in popolna vloga
Osnovni pogoj za dodelitev pravice do kredita je pravočasna in popolna vloga. Vloga je pravočasna, če jo Eko sklad prejme pred oziroma na dan objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije. Če se vloga pošlje priporočeno po pošti, se za dan in uro, ko je Eko sklad prejel vlogo, šteje dan in ura oddaje vloge na pošto. Za vloge, poslane po navadni pošti se šteje, da so prejete ob 8. uri tistega dne, ko jo Eko sklad dejansko prejme. Če se vloga odda osebno ali elektronsko, se za dan in uro prejema šteje dan in ura, ko jo Eko sklad dejansko prejme. Če pride do spora, ali je bila vloga oddana in kdaj je bila oddana, je dokazno breme dokazovanja zatrjevanega dejstva na vlagatelju.
Vloga je popolna, ko upravičena oseba predloži:
– v celoti izpolnjen obrazec Vloga 73OBE24, ki je del razpisne dokumentacije tega javnega poziva ter
– predračun, ponudbo ali pogodbo izbranega dobavitelja s podrobnim opisom vozila (tip/oznaka) in s podatki o dobavitelju. Predloženi predračun, ponudba ali pogodba se mora glasiti na ime vlagatelja.
Izpolnjevanje tehničnih parametrov vozila, ki je predmet naložbe po tem javnem pozivu, mora biti razvidno iz predloženih dokazil.
Podatek o emisiji izmerjeni po metodologiji NEDC za rabljena vozila, registrirana pred 2021, in po metodologiji WLTP za nova vozila, prvič registrirana od 1. 1. 2021 dalje, mora biti naveden na predračunu ali drugem ustreznem dokumentu (izkaz skladnosti homologiranega tipa vozila), ki izkazuje emisijo v kombiniranem načinu vožnje, izmerjeno po tem standardu.
Predložena dokumentacija mora biti čitljiva. V primeru, da bo predložena dokumentacija v tujem jeziku, lahko Eko sklad zahteva predložitev overjenega prevoda v slovenski jezik.
Če je vloga nepopolna ali nerazumljiva, Eko sklad vlagatelja pozove na odpravo pomanjkljivosti ter mu določi rok za dopolnitev. Nepravočasne vloge ter vloge, ki ne bodo dopolnjene v skladu s pozivom k dopolnitvi, bodo s sklepom zavržene. Z dopolnitvijo vloge se lahko dokazujejo dejstva, nastala najkasneje do datuma vložitve vloge.
Vloge se obravnavajo po vrstnem redu prispetja. Če bo do zaključka javnega poziva prispelo več vlog, kot je na voljo skupne višine sredstev po tem javnem pozivu, bo Eko sklad vloge, ki bodo prišle na vrsto za obravnavo po porabi sredstev, zavrnil, ne glede na to, da bodo pravočasne in popolne.
b) Združljivost pridobitve kredita in nepovratne finančne spodbude
Upravičena oseba je poleg kredita po tem javnem pozivu upravičena pridobiti tudi nepovratno finančno spodbudo Eko sklada po javnem pozivu za nepovratne finančne spodbude občanom, pri čemer mora naložba izpolnjevati pogoje tega javnega poziva in javnega poziva za nepovratne finančne spodbude občanom. Za nakup vozila, za katerega upravičena oseba prejme nepovratno finančno spodbudo Eko sklada, lahko upravičena oseba prejme tudi kredit le v primeru, da vozilo še ni plačano v času vložitve vloge. Višina kredita ne sme presegati priznanih stroškov kreditirane naložbe. Dodeljena nepovratna finančna spodbuda Eko sklada se na željo kreditojemalca lahko izplača za delno poplačilo odobrenega kredita Eko sklada.
4. Finančni pogoji kreditiranja
a) Višina razpisanih sredstev
Višina sredstev po tem pozivu znaša 10 milijonov EUR.
b) Obrestna mera:
– spremenljiva obrestna mera: trimesečni EURIBOR + 1,5 % ali
– fiksna obrestna mera: 2,8 %.
Letna obrestna mera za kredite po tem javnem pozivu je fiksna 2,8 % ali spremenljiva, vezana na trimesečni EURIBOR, izračunan za 360 dni, s pribitkom v višini 1,5 %, ki je fiksen za celotno dobo odplačevanja kredita. Ob sklenitvi kreditne pogodbe se uporabi referenčna obrestna mera, veljavna prvi dan v mesecu.
Če je EURIBOR določen kot negativno število (negativna obrestna mera), se takšen negativni EURIBOR ne upošteva pri določitvi višine obrestne mere za kredit po tem javnem pozivu in se bo štelo, da je EURIBOR enak nič, vse dokler EURIBOR ne bo določen kot pozitivno število (pozitivna obrestna mera). Če v prihodnosti EURIBOR ne bo več referenčna obrestna mera, se bo uporabila nadomestna referenčna obrestna mera.
V času odplačila kredita ima kreditojemalec pravico zamenjati spremenljivo obrestno mero za fiksno in obratno brez predhodnega pisanega soglasja zavarovalnice, v kolikor se zaradi zamenjave pogodbene obrestne mere zniža mesečni obrok odplačila kredita.
c) Odplačilna doba
Odplačilna doba znaša največ 10 let.
Skladno s pogoji zavarovanja kredita je najdaljša doba odplačevanja omejena s starostjo upravičene osebe. Seštevek starosti upravičene osebe in želene dobe odplačevanja kredita ne sme presegati 80 let. V primeru, da upravičena oseba za zavarovanje kredita pridobi kreditno sposobnega poroka, ta omejitev ne velja.
d) Višina kredita in kreditni limit kreditojemalca
Pravica do kredita se lahko odobri največ do višine priznanih stroškov naložbe, minimalni znesek kredita je 1.500,00 EUR, najvišji pa 70.000,00 EUR na upravičeno osebo.
Upravičena oseba lahko poda več vlog za dodelitev kredita na isti poziv.
Kreditojemalec vrača kredit v mesečnih anuitetah, ki praviloma niso nižje od 40,00 EUR. Najvišja možna anuiteta za kredit je določena skladno s pravili za ugotavljanje kreditne sposobnosti. Praviloma mora kreditojemalcu od osnove za določitev kreditne sposobnosti, zmanjšane za odtegljaje, ki se upoštevajo pri določitvi kreditne sposobnosti, vključno z upoštevanjem mesečne anuitete iz kredita, ki je predmet odobritve, ostati najmanj vsakokrat veljavni znesek minimalne kreditne sposobnosti potrošnika, ki ga v Uradnem listu Republike Slovenije objavi Banka Slovenije.
Upravičena oseba lahko v posamezni vlogi zaprosi za kredit za več vozil. V kolikor:
– skupni znesek vseh kreditov, odobrenih upravičeni osebi na podlagi ene ali več odločb po tem javnem pozivu presega 30.000,00 EUR ali
– če znesek kredita po odločbi, kateremu je prištet skupni znesek stanja dolgov, odobrenih na podlagi vseh javnih pozivov Eko sklada upravičeni osebi, presega 40.000,00 EUR,
se kredit upravičeni osebi lahko odobri zgolj na podlagi individualne obravnave pri zavarovalnici.
e) Stroški in ostali finančni pogoji
Stroške sklenitve kreditne pogodbe in vodenja kreditov ter kreditnega zavarovanja zaračuna kreditojemalcu pooblaščena banka skladno z veljavnim tarifnim pravilnikom Eko sklada objavljenem na spletni strani Eko sklada, in sicer:
– za sklenitev kreditne pogodbe v enkratnem znesku 1,5 % od odobrene vrednosti kreditaoziroma najmanj 40,00 EUR in ne več kot 175,00 EUR,
– za vodenje kredita enkrat letno: 35,00 EUR letno za kredite do vključno 4.000,00 EUR in 45,00 EUR letno za kredite nad 4.000,00 EUR (sorazmerni delež stroškov vodenja kredita za prvo koledarsko leto se plača ob podpisu kreditne pogodbe, za vsako naslednje leto se strošek vodenja plača na začetku leta za tekoče leto),
– za zavarovanje vračila kredita zavarovalno premijo ob sklenitvi kreditne pogodbe, ki je odvisna od odplačilne dobe kredita in zavarovalne osnove, izračunane po naslednji formuli: AN (anuiteta kredita) x n (število mesečnih anuitet). Zaračunana premija je zmnožek zavarovalne osnove in zavarovalne premije, izražene v odstotku (premijski stavek), in sicer:
0,83 %
za odplačilno dobo 
do 4 leta
1,09 %
za odplačilno dobo 
nad 4 do 9 let
1,51 %
za odplačilno dobo 
nad 9 do 10 let
Kredit se zavaruje pri Zavarovalnici Triglav, d.d., Ljubljana.
Informativni izračun efektivne obrestne mere (EOM) za kredit s spremenljivo obrestno mero trimesečni EURIBOR + 1,5 %
višina kredita v EUR
odplačilna doba v mesecih
anuiteta v EUR
strošek sklenitve kreditne pogodbe v EUR
zav. premija v EUR
stroški ob podpisu pogodbe v EUR
skupni znesek, ki ga mora plačati kreditojemalec v EUR
EOM
v  %
2.000
12
171,63
40
17,09
57,09
2.151,79
14,88
4.000
36
120,69
60
36,06
96,06
4.546,24
9,02
12.000
84
172,16
175
157,63
332,63
15.109,39
7,18
20.000
120
216,56
175
392,41
567,41
27.005,65
6,65
40.000
120
433,11
175
784,80
959,80
53.386,12
6,35
Informativni izračun efektivne obrestne mere (EOM) za kredit s fiksno obrestno mero 2,8 %:
višina kredita v EUR
odplačilna doba v mesecih
anuiteta v EUR
strošek sklenitve kreditne pogodbe v EUR
zav. premija v EUR
stroški ob podpisu pogodbe v EUR
skupni znesek, ki ga mora plačati kreditojemalec v EUR
EOM
v  %
2.000
12
169,21
40
16,85
56,85
2.122,37
11,90
4.000
36
115,97
60
34,65
94,65
4.374,75
6,17
12.000
84
157,48
175
144,19
319,19
13.862,85
4,37
20.000
120
191,28
175
346,60
521,60
23.925,86
3,83
40.000
120
382,56
175
693,20
868,20
47.226,64
3,52
Izračunana efektivna obrestna mera (EOM) je informativne narave. Upoštevane so naslednje predpostavke, da:
– je kreditna pogodba sklenjena na dan 28. 2. 2024 po na ta dan veljavni skupni obrestni meri:
– 5,45 % letno (3M EURIBOR360 + 1,5 %) za kredit s spremenljivo obrestno mero ter
– 2,8 % za kredit s fiksno obrestno mero, 
– je odplačilna doba 12/36/84/120 mesecev glede na znesek kredita v tabeli,
– je kredit izkoriščen na zadnji dan v mesecu oziroma 29. 2. 2024,
– je kredit prenesen v odplačilo prvi dan v naslednjem mesecu po celotnem črpanju kredita oziroma 1. 3. 2024,
– so stroški sklenitve kreditne pogodbe zaračunani v zneskih, kot so navedeni v prvi alineji prvega odstavka točke 5.e) tega javnega poziva,
– so stroški vodenja kredita zaračunani enkrat letno, in sicer na dan 1. 1. v zneskih, kot so navedeni v drugi alineji prvega odstavka točke 5.e) tega javnega poziva,
– so ob podpisu pogodbe zaračunani stroški sklenitve kreditne pogodbe ter stroški zavarovanja (zavarovalna premija).
Izračun se spremeni, če se spremenijo predpostavke, ki so upoštevane v informativni tabeli. Efektivna obrestna mera je bila izračunana skladno s 24. in 25. členom Zakona o potrošniških kreditih (Uradni list RS, št. 77/16 in nasl.).
5. Pogoji porabe in odplačevanja kreditov
a) Pogoji za koriščenje odobrenega kredita
Kredit se lahko koristi po podpisu kreditne pogodbe v enem ali v dveh delih, in sicer banka po izbiri kreditojemalca nakaže kreditna sredstva na TRR izbranega dobavitelja vozila:
– celotni znesek kredita po predložitvi dokazil o zaključku naložbe;
– prvi del kredita v višini 40 % odobrenega zneska kredita predvidoma v 5 delovnih dneh po prejemu podpisane kreditne pogodbe, preostalih 60 % odobrenega zneska pa predvidoma v 5 delovnih dneh po predložitvi dokazil o zaključku naložbe.
Ob izplačilu drugega dela odobrenega kredita (do 60 %) ali celotnega zneska kredita (v primeru iz prve alineje prejšnjega odstavka) se znesek izplačila uskladi s predloženimi računi.
Rok za zaključek naložbe je 12 mesecev od datuma sklenitve kreditne pogodbe. Kreditojemalec lahko pred potekom roka za zaključek naložbe pisno zaprosi Eko sklad za podaljšanje tega roka. Eko sklad lahko v primeru opravičljivih in utemeljenih razlogov podaljša rok za zaključek naložbe za največ 6 mesecev.
V primeru potrebe po zamenjavi dobavitelja med potekom izvedbe naložbe zaradi zamude, kreditojemalec o tem nemudoma obvesti Eko sklad, ki v primeru opravičljivih in utemeljenih razlogov izda pisno soglasje k zamenjavi. V kolikor je kreditojemalec zamenjal dobavitelja po sklenitvi kreditne pogodbe in je nova predračunska vrednost priznanih stroškov nižja, se ustrezno nižji znesek kredita določi v dodatku h kreditni pogodbi. Za izbiro ustreznega dobavitelja je odgovoren kreditojemalec. Ne glede na zamenjavo dobavitelja, mora kreditojemalec zagotoviti nakup ustreznega vozila ter sam ureja pogodbena razmerja s prejšnjim in novim dobaviteljem.
Zaradi nepredvidljivih razlogov lahko kreditojemalec med izvajanjem naložbe pisno zaprosi Eko sklad za spremembo obsega ali vrste vozila. V opravičljivih in utemeljenih primerih Eko sklad lahko dopusti take spremembe, vendar v okviru razpisanih pogojev namena naložbe in zneska kredita.
Eko sklad sproti obvešča banko o izdanih soglasjih in spremembah podatkov o dobavitelju, naložbi ali roku za zaključek naložbe.
V kolikor se po izdaji odločbe Eko sklada o dodelitvi pravice do kredita okoliščine, ki vplivajo na izvedbo naložbe, tako spremenijo, da je pridobljena pravica do kredita neustrezna, se lahko upravičena oseba pred iztekom roka za podpis kreditne pogodbe s pisno izjavo, ki jo pošlje Eko skladu, nepreklicno odpove pridobljeni pravici do kredita. V takem primeru lahko upravičena oseba zaprosi za kredit za isto naložbo z novo vlogo v skladu z določbami tega javnega poziva.
Dokazila o zaključku naložbe kreditojemalec za naložbo posreduje poslovalnici banke, v kateri je predhodno podpisal kreditno pogodbo, in vključujejo:
– izjavo o zaključku naložbe, ki jo podpišeta kreditojemalec in dobavitelj in
– kopijo izstavljenega računa za nakup vozila, ki se glasi na ime kreditojemalca.
Po zaključku naložbe se znesek izplačila kredita uskladi s predloženimi računi. Banka za vsak izplačani del kredita obračunava pogodbene (interkalarne) obresti.
Kreditojemalec mora najpozneje 15 dni pred potekom roka za zaključek naložbe, dostaviti banki dokazila o zaključku naložbe. Banka kreditojemalca pisno obvesti o bližajočem se izteku roka ter ga pozove na predložtev dokazil. Neizpolnitev obveznosti s strani banke ne vpliva na končni rok za zaključek naložbe. Če kreditojemalec ne predloži pravočasno dokazila o zaključku naložbe ali pravočasno ne zaprosi za podaljšanje roka za izvedbo naložbe, pravica do neizkoriščenega dela odobrenega zneska kredita zapade, hkrati pa lahko Eko sklad zaradi nenamenske porabe sredstev sproži postopek za takojšnje vračilo vseh črpanih in neodplačanih zneskov kredita, obrestovanimi od dneva koriščenja do dneva vračila kredita po zakonski zamudni obrestni meri ter povračilo vseh stroškov povezanih s kreditom.
b) Prenos kredita v odplačilo
Banka prenese kredit v odplačilo prvi dan v naslednjem mesecu po zaključenem koriščenju kredita oziroma prvi dan po izteku pogodbenega roka za črpanje in posebej obračuna kreditojemalcu interkalarne obresti, ki jih je dolžan plačati v roku, navedenem na obvestilu banke, ter prične z zaračunavanjem anuitet. O prenosu kredita v odplačilo banka pisno obvesti kreditojemalca. Banka posreduje upravno izplačilno prepoved delodajalcu oziroma zahteva potrdilo matične banke kreditojemalca o odprtju trajnega naloga na njegovem osebnem transakcijskem računu. V kolikor se sočasno pridobljena nepovratna finančna spodbuda izplača za delno poplačilo odobrenega kredita Eko sklada, le-ta predstavlja delno poplačilo kredita, kar posledično zniža anuiteto kredita. Izračun anuitete v primeru kredita s spremenljivo obrestno mero banka vrši običajno štirikrat letno, o čemer kreditojemalca tudi obvešča.
c) Nadzor
Eko sklad ima pravico kadarkoli do končnega poplačila kredita z ogledi, preverjanjem dokumentacije ali na drug način preveriti namensko porabo kredita, dodeljenega po tem javnem pozivu ter preveriti skladnost dokumentacije in izvedbo naložbe z določili javnega poziva, odločbo, Splošnimi pogoji poslovanja Eko sklada in veljavnimi predpisi.
V primeru ugotovljene nenamenske porabe kredita ali v primeru ugotovljenih kršitev predpisov ali določb tega javnega poziva, odločbe, kreditne pogodbe ali Splošnih pogojev poslovanja Eko sklada ali v primeru da vlagatelj onemogoči ali ovira nadzor Eko sklada, kakor tudi v primeru, da so bile dane neresnične oziroma zavajajoče izjave ali so bili dostavljeni neresnični ali zavajajoči dokumenti, Eko sklad odpove kreditno pogodbo, če je bila le ta sklenjena, in zahteva takojšnje vračilo vseh črpanih in neodplačanih zneskov kredita, obrestovanimi od dneva koriščenja do dneva vračila kredita po zakonski zamudni obrestni meri ter povračilo vseh stroškov povezanih s kreditom. V primeru, da kreditna pogodba še ni bila sklenjena, pa pravica iz izdane odločbe ugasne na podlagi zakona.
V primeru ugotovljenega dajanja neresničnih oziroma zavajajočih izjav ali dostave neresničnih ali zavajajočih dokumentov, vlagatelj v obdobju 1 leta od dokončnosti odločbe, s katero je bila njegova vloga zavrnjena oziroma je bila odpravljena odločba o dodelitvi pravice do kredita, vročitve obvestila, da je pravica upravičene osebe ugasnila na podlagi zakona, če ni bila izdana ugotovitvena odločba, oziroma od vročitve ugotovitvene odločbe o ugasnitvi pravice, če je bila odločba izdana, ne more sodelovati na javnih pozivih ali javnih razpisih, ki jih objavlja Eko sklad. Eko sklad ugotovljeno kršitev skladno z veljavno zakonodajo naznani pristojnim organom.
6. Rok in način prijave
Vlagatelji lahko vložijo vloge na javni poziv od dneva objave javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije dalje do objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu Republike Slovenije oziroma do razdelitve razpisanih sredstev.
Vlagatelji lahko vložijo elektronsko vlogo z vsemi prilogami in dokazili preko portala eUprava, oziroma pisno vlogo na predpisanem obrazcu z vsemi prilogami in dokazili, in sicerosebno ali po pošti na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana ali na elektronski naslov: vloge@ekosklad.si.
Vloga se po elektronski poti lahko vloži brez varnega elektronskega podpisa, če je identiteto vložnika mogoče ugotoviti na drug zanesljiv način.
Eko sklad bo obravnaval samo vloge, ki bodo pravočasno vložene. Vloge, ki ne bodo pravočasno vložene, bodo s sklepom zavržene.
7. Pridobitev obrazcev in informacije o javnem pozivu
Javni poziv in dokumentacija za prijavo z obrazci sta na voljo na spletni strani www.ekosklad.si. Elektronska oblika dokumentacije za prijavo, ki si jo vlagatelji natisnejo sami, je enakovredna tiskanim obrazcem. Javni poziv in obrazce lahko vlagatelji tudi naročijo pri Eko skladu na spodaj navedeni telefonski številki in jih brezplačno prejmejo po pošti. Za navedeno dokumentacijo lahko zaprosijo tudi s pisnim zahtevkom, poslanim na naslov: Eko sklad, j.s., Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana ali na e-naslov: ekosklad@ekosklad.si.
Informacije o javnem pozivu lahko vlagatelji pridobijo po tel. 01/241-48-20 v času telefonskih uradnih ur za stranke, po e-pošti na e-naslovu ekosklad@ekosklad.si ali osebno na Eko skladu v času uradnih ur za stranke.
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti