Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2024 z dne 5. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2024 z dne 5. 4. 2024

Kazalo

Št. 410-0047/2024 Ob-1931/24, Stran 837
Na podlagi 8. člena Pravilnika o sofinanciranju javnih kulturnih programov in kulturnih projektov s področja ljubiteljske dejavnosti v Občini Tolmin (Uradni list RS, št. 37/15) Občina Tolmin objavlja
javni razpis 
za sofinanciranje kulturnih projektov v Občini Tolmin v letu 2024 
1. Predmet razpisa: predmet javnega razpisa za sofinanciranje kulturnih projektov v Občini Tolmin v letu 2024 (v nadaljnjem besedilu: javni razpis) je sofinanciranje projektov, ki jih bodo v letu 2024 izvajalci realizirali na področju uprizoritvenih, glasbenih, vizualnih, plesnih, literarnih, filmskih in drugih področij kulture, ki so kot take opredeljene v Letnem programu kulture Občine Tolmin, pri čemer je projekt po vsebini in obsegu zaključena celota.
2. Cilj javnega razpisa: cilj javnega razpisa je ohranjanje, spodbujanje in razvoj kakovostnih kulturnih projektov, ki se izvajajo na območju Občine Tolmin in so dostopni širši javnosti, ter povečanje dostopnosti kulturnih dobrin s podporo izvajalcem kulturnih projektov.
3. Upravičenci za prijavo
Upravičenci za prijavo na javni razpis so:
1. kulturna društva, njihove sekcije, zveze kulturnih društev in druge nevladne organizacije, ki niso javni zavodi, izvajajo pa kulturne projekte,
2. samozaposleni na področju kulture, ki so vpisani v razvid samozaposlenih na področju kulture pri Ministrstvu za kulturo RS.
Prijavitelji, ki imajo z Občino Tolmin sklenjeno pogodbo o sofinanciranju javnih kulturnih programov in projektov s področja ljubiteljske dejavnosti v Občini Tolmin za leto 2024, lahko pridobijo sredstva na tem razpisu za projekte, ki niso predmet, nadgradnja ali razširitev programa iz prej navedene pogodbe.
Iz sredstev tega razpisa se ne financira izrazito komercialnih projektov.
4. Pogoji za sodelovanje na javnem razpisu
Prijavitelji na javni razpis morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
1. imajo registriran sedež v Občini Tolmin,
2. so do dneva objave javnega razpisa registrirani najmanj eno leto,
3. imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske pogoje za organizacijo kulturnih projektov, ki so predmet prijave na javni razpis,
4. se kulturni projekti, ki so predmet prijave na javni razpis ne (so)financirajo iz drugih virov proračuna Občine Tolmin,
5. imajo poravnane vse zapadle obveznosti in izpolnjene vse pogodbene obveznosti do Občine Tolmin,
6. niso v postopku prenehanja, prisilne poravnave, stečaja, prepovedi delovanja, sodne likvidacije ali izbrisa iz registra,
7. imajo poravnane vse davke, prispevke in druge dajatve, določene z zakonom.
Posamezen prijavitelj lahko na javni razpis prijavi največ dva projekta, ki sta vsebinsko in konceptualno nepovezana. V primeru, da prijavitelj prijavi več kot dva projekta, se upošteva tista, ki sta ne glede na način oddaje oddana kot prva dva.
5. Upravičenost stroškov
Upravičeni stroški, sofinancirani v okviru javnega razpisa, morajo biti opredeljeni v prijavi, so nujno potrebni za kvalitetno izvedbo projekta, so razumni in utemeljeni z načeli dobrega finančnega poslovanja, dejansko nastali v letu 2024, transparentni in preverljivi, temeljijo na verodostojnih knjigovodskih in drugih listinah in izkazani s preverljivimi dokazili (računi, pogodbe, potrdila o izvedenih plačilih in druga obračunska dokumentacija), razen če razpis teh izrecno ne zahteva.
Upravičeni stroški po tem razpisu so:
1. stroški, ki so potrebni za izvedbo kulturnega projekta in so opredeljeni v prijavi na javni razpis (stroški izvajalcev, najema prostorov in opreme, tiska, oglaševanja, drugi materialni stroški, pogostitev do 10 % zaprošenih sredstev …),
2. splošni stroški delovanja prijavitelja, vezani na prijavljeni projekt (stroški telekomunikacij, plačilnega prometa, računovodstva, pisarniškega materiala, vode, elektrike …), največ do višine 10 % zaprošenih sredstev na javnem razpisu, ki jih pri poročanju ni treba posebej dokazovati,
3. stroški dela zaposlenih pri prijavitelju največ do višine 25 % vrednosti zaprošenih sredstev na javnem razpisu, pri čemer prijavitelju – samozaposlenemu na področju kulture, stroškov zaposlitve pri poročanju ni potrebno dokazovati,
4. prostovoljno delo članov v nevladnih organizacijah, ki ga lahko prijavitelji znotraj lastnega deleža (najmanj 25 % vrednosti kulturnega projekta) uveljavijo kot lastni vir v višini največ 20 % vrednosti zaprošenih sredstev na javnem razpisu.
6. Višina razpoložljivih in zaprošenih sredstev za sofinanciranje
Višina razpoložljivih sredstev v letu 2024 znaša 50.000,00 EUR.
Prijavitelj lahko zaprosi za sofinanciranje do največ 75 % vrednosti projekta, hkrati pa višina zaprošenega zneska ne sme presegati 5.000,00 EUR.
7. Kriteriji za vrednotenje programov.
Prijave prijaviteljev na ta javni razpis se bodo ocenjevale po naslednjih kriterijih:
Kriterij 1 – kakovost projekta
1.1 vsebinska ocena projekta
– vsebinska zaokroženost, celovitost in aktualnost projekta
– ustvarjalnost, inovativnost v pristopu in izvedbi
– bogatenje ponudbe na področju kulture v lokalnem okolju
(do 25 točk)
1.2 prepoznavnost projekta in sodelujočih pri projektu v lokalnem in slovenskem prostoru, vključevanje domačih in tujih kvalitetnih ustvarjalcev
(do 10 točk)
1.3 odmevnost in obiskanost projekta
(do 5 točk)
1.4 kakovost predstavitve projekta: tehtnost predstavitve, promocijski načrt, terminski plan, pričakovani učinki in opredelitev ciljnih skupin
(do 15 točk)
1.5 organizacijska in tehnična zahtevnost projekta, časovni obseg projekta
(do 15 točk)
1.6 tradicionalnost in kontinuiranost projekta
(do 5 točk)
Skupaj: do 75 točk
Kriterij 2 – reference prijavitelja
Reference prijavitelja v zadnjih petih letih kot npr. status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture ali sorodnem področju, izvajalec je prejemnik referenčne nagrade na državnem nivoju, z dokazili z raznih preglednih srečanj JSKD, spremljanih s strani strokovnih spremljevalcev izkazuje uvrstitev na državni nivo, z dokazili izkazuje reference o izvedbi pomembnih projektov, odmevnost dela in ustvarjanja v širšem (državnem, čezmejnem) okolju, nagrade na tekmovanjih, priznanja itd.
Skupaj: do 10 točk
Kriterij 3 – finančna ustreznost projekta
3.1 finančna konstrukcija projekta je podana pregledno, realno in ekonomično
(do 10 točk)
3.2 izkazuje večji delež lastnih sredstev oziroma sredstev drugih virov financiranja (ministrstva, koprodukcije, sredstva EU itd.)
(5 točk)
Skupaj: do 15 točk
Najvišje možno število točk za posamezen projekt znaša 100 točk.
8. Izračun vrednosti sofinanciranja projektov
Končno število točk za posamezen projekt se izračuna kot povprečna ocena članov strokovne komisije, ki projekt ocenijo. Strokovna komisija razvrsti prijavljene projekte od najvišje do najnižje ocenjenega.
Proračunska sredstva se razdeli med projekte do končne porabe razpoložljivih sredstev po vrstnem redu ocenjenih vlog od najvišje proti najnižji, in sicer na naslednji način:
1. projekti, ki prejmejo od vključno 80 do 100 točk, bodo sofinancirani v višini 100 % zaprošenih sredstev,
2. projekti, ki prejmejo do 79 točk, bodo sofinancirani v višini 80 % zaprošenih sredstev.
Če za zadnji projekt, ki še prejme financiranje, ni več na voljo sredstev v ustreznem deležu zaprošenega zneska, se mu dodeli preostanek razpoložljivih sredstev, če ta znašajo vsaj 40 % zaprošene višine.
V primeru, da se med projekti, ki še prejmejo sredstva na zadnje mesto uvrsti več projektov z enakim številom točk, se sofinanciranje dodeli projektu, ki doseže višje število točk po kriteriju kakovosti programa. Če imata še vedno dva ali več projektov enako število točk, se upošteva kriterij referenc prijavitelja in nato še kriterij finančne ustreznosti projekta.
9. Razpisna dokumentacija
Razpisna dokumentacija obsega:
1. besedilo javnega razpisa,
2. prijavni obrazec,
3. vzorec pogodbe o sofinanciranju kulturnega projekta.
Prijavitelj mora k vlogi na javni razpis predložiti naslednjo dokumentacijo:
1. v celoti izpolnjen prijavni obrazec in
2. zahtevane priloge k prijavnemu obrazcu.
10. Rok za predložitev prijav in način predložitve
Vloge se odda izključno na obrazcih, ki so sestavni del razpisne dokumentacije in predvidevajo vpis vseh podatkov, potrebnih za popolnost vloge. Prijavitelji lahko vlogo oddajo:
– po elektronski pošti na naslov matej.kavcic@tolmin.si. Vloge z vsemi obveznimi prilogami morajo biti oddane v elektronskem sporočilu z navedbo zadeve »Prijava na javni razpis za kulturne projekte«. Za pravočasne se bodo štele vloge, ki bodo na navedeni naslov prispele najkasneje do 26. aprila 2024 do 23.59.
– osebno ali po pošti na naslov Občina Tolmin, Ulica padlih borcev 2, 5220 Tolmin. Vloge z vsemi obveznimi prilogami morajo biti oddane v ovojnici s pripisom »Prijava na javni razpis za kulturne projekte – Ne odpiraj«. Za pravočasne se bodo štele vloge, ki bodo ne glede na način oddaje na navedeni naslov prispele najkasneje do 26. aprila 2024 do 14. ure.
11. Obravnava vlog
Prispele vloge bo po izteku prijavnega roka obravnavala Komisija za vrednotenje kulturnih projektov (v nadaljnjem besedilu: komisija), ki jo imenuje župan Občine Tolmin. Odpiranje vlog bo izvedeno v roku pet dni od dneva zaključka razpisnega roka za vložitev vlog. Odpiranje vlog ne bo javno.
Prepozno prejete vloge ali vloge oddane na nepravilnih obrazcih pristojni organ občinske uprave zavrže s sklepom. Zavržene bodo tudi vloge, predložene s strani neupravičenega vlagatelja, in vloge, ki bodo predložene kot tretja ali nadaljnje vloge istega vlagatelja.
Odpirajo se le pravočasno prejete vloge, in sicer v vrstnem redu, kot so bile prejete. Na odpiranju vlog komisija ugotavlja formalno popolnost vlog. Vloga je formalno popolna, če vsebuje vse obrazce in zahtevane priloge, določene v razpisni dokumentaciji.
Vlagatelja, katerega vloga je formalno nepopolna, komisija pisno pozove, da vlogo v roku pet dni dopolni. Formalno nepopolno vlogo, ki jo vlagatelj v prej navedenem roku ne dopolni ali jo dopolni neustrezno, pristojni organ občinske uprave zavrže s sklepom.
Komisija v roku pet dni od dneva izteka roka za dopolnitev vlog opravi strokovni pregled formalno popolnih vlog, v okviru katerega za posamezno vlogo ugotovi njeno pravno formalno ustreznost. Vloga je pravno formalno ustrezna, če izpolnjuje pogoje in je skladna z nameni in upravičenimi stroški, določenimi s tem javnim razpisom. Vlogo, ki je pravno formalno neustrezna, pristojni organ občinske uprave zavrne s sklepom.
Komisija bo vse formalno ustrezne vloge pregledala in jih obravnavala na podlagi pogojev in ocenila na podlagi kriterijev, določenih s tem javnim razpisom. Komisija lahko preveri utemeljenost in realnost v vlogi navedenih upravičenih stroškov prijavljenega projekta in drugih podatkov ter dejstev in v ta namen zahteva dodatna dokazila in pojasnila. Komisija resničnost podatkov iz vloge lahko vzorčno preveri tudi na terenu.
Vse pravno formalno ustrezne vloge komisija oceni na podlagi kriterijev, določenih s tem javnim razpisom.
Na podlagi ocene vlog komisija pripravi predlog upravičencev do sofinanciranja kulturnih projektov v Občini Tolmin v letu 2024, skladno s točko 8. tega razpisa.
Na podlagi predloga komisije pristojni organ občinske uprave izda posameznemu vlagatelju odločbo, s katero odloči o odobritvi ali neodobritvi prijavljenega projekta.
Na podlagi pravnomočne odločbe o odobritvi sofinanciranja kulturnega projekta bosta Občina Tolmin in upravičenec sklenila pogodbo o sofinanciranju kulturnega projekta v Občini Tolmin v letu 2024.
Če upravičenec v roku osem dni od dneva prejema poziva k podpisu pogodbe pristojnemu organu občinske uprave ne vrne podpisane pogodbe, se šteje, da je vlogo za sofinanciranje kulturnega projekta umaknil, preostanek sredstev pa se dodeli vlagateljem, ki so med kulturnimi projekti, ki niso bili uvrščeni v sofinanciranje, zbrali najvišje število točk.
12. Rok za izvedbo programov in porabo ter črpanje sredstev
Upravičenci morajo kulturne projekte, ki so predmet prijave na ta javni razpis, izvesti najkasneje do 31. decembra 2024 in do tega datuma tudi porabiti sredstva.
Upravičenec se zavezuje Občini Tolmin najkasneje do vključno 29. novembra 2024 dostaviti:
1. zahtevek za izplačilo,
2. vsebinsko in finančno poročilo o izvedbi kulturnega projekta,
3. obvezne priloge, ki vsebujejo:
– kopije računov, pogodb in drugih verodostojnih knjigovodskih listin, za nastale stroške kulturnega projekta, navedene v finančnem poročilu,
– kopije dokazil, ki izkazujejo plačila stroškov kulturnega projekta, navedenih v finančnem poročilu,
– dokazila o navedbi Občine Tolmin kot sofinancerja kulturnega projekta pri objavah programa prireditve, na promocijskih materialih in pri drugih oblikah javnega nastopanja in predstavljanja prireditve (npr. objave v medijih, fotografije, promocijski materiali ipd.).
Ne glede na prvi odstavek tega člena lahko upravičenec od dneva veljavnosti pogodbe dalje črpa predplačilo v višini skupaj največ 50 % odobrenih sredstev. Predplačilo upravičenec uveljavlja na podlagi zahtevka za predplačilo, kateremu mora priložiti ponudbe in/ali račune in/ali pogodbe o dotlej nastalih stroških kulturnega projekta, iz naslova katerih uveljavlja predplačilo.
Izplačilo preostanka dodeljenih sredstev iz proračuna Občine Tolmin upravičenec uveljavlja po izvedbi kulturnega projekta, in sicer na podlagi zahtevka za izplačilo, kateremu mora priložiti poročilo o izvedbi kulturnega projekta, kot določa drugi odstavek tega člena. Skrajni rok za oddajo zahtevka za predplačilo je 8. november 2024.
V primeru, da do 29. novembra 2024 kulturni projekt še ne bo v celoti realiziran, mora upravičenec najkasneje do vključno 29. novembra 2024 Občini Tolmin dostaviti zahtevek z delnim poročilom, končno poročilo pa mora poslati najkasneje do 31. januarja 2025.
13. Prevzem razpisne dokumentacije in dodatne informacije: brezplačna razpisna dokumentacija je od dneva objave javnega razpisa do izteka prijavnega roka dosegljiva na spletni strani Občine Tolmin (www.tolmin.si) ali pa jo v tem roku v času uradnih ur vlagatelji lahko dvignejo v tajništvu Občine Tolmin, Ulica padlih borcev 2, 5220 Tolmin. Dodatne informacije in pojasnila v zvezi z javnim razpisom lahko zainteresirani dobijo vsak delovni dan v času uradnih ur pri Mateju Kavčiču, svetovalcu za kulturo, socialno varstvo in mladinske dejavnosti (tel. 05/381-95-22, elektronski naslov: matej.kavcic@tolmin.si).
Občina Tolmin 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti