Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2024 z dne 5. 4. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2024 z dne 5. 4. 2024

Kazalo

860. Odlok o drugih spremembah in dopolnitvah Odloka o lokacijskem načrtu za območje športno-rekreacijskega centra Ježa – LR1 v EUP LI-43, stran 2347.

  
Na podlagi 129. člena Zakona o urejanju prostora – ZUreP-3 (Uradni list RS, št. 199/21, 18/23 – ZDU-1O, 78/23 – ZUNPEOVE) in 16. člena Statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 31/17) je Občinski svet Občine Litija na 11. redni seji dne 20. 3. 2024 sprejel
O D L O K 
o drugih spremembah in dopolnitvah Odloka o lokacijskem načrtu za območje športno-rekreacijskega centra Ježa – LR1 v EUP LI-43 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) S tem odlokom se ob upoštevanju usmeritev iz Občinskega prostorskega načrta Občine Litija (Uradni list RS, št. 58/10, 34/11, 53/12, 63/18) sprejme Odlok o drugih spremembah in dopolnitvah Odloka o lokacijskem načrtu za območje športno-rekreacijskega centra Ježa – LR1 v EUP LI-43 (v nadaljevanju kot: 2SD OLN Ježa), ki ga je izdelala družba Urbi d.o.o., Oblikovanje prostora, Ljubljana, v obdobju 2023–2024, št. projekta 2325.
(2) Odlok o lokacijskem načrtu za območje športno-rekreacijskega centra Ježa – LR1 (Uradni list RS, št. 5/06, 3/08, 58/10, 63/18, 35/22, v nadaljevanju kot: OLN Ježa) je prostorski izvedbeni akt, s katerim se podrobneje načrtuje prostorska ureditev v območju enote urejanja prostora LI-43 z namensko rabo CU ter določa pogoje za graditev in poseganje v prostor.
(3) Identifikacijska številka v zbirki prostorskih aktov je 3791.
2. člen 
(vsebina odloka) 
Odlok o 2SD OLN Ježa vsebuje:
I. SPLOŠNE DOLOČBE
II. SPREMEMBE IN DOPOLNITVE
III. KONČNE DOLOČBE
3. člen 
(sestavni deli) 
Sestavni deli odloka o 2SD OLN Ježa so:
Tekstualni del: odlok o 2SD OLN Ježa
Spremljajoče gradivo:
poročilo sodelovanja javnosti
podatki iz prikaza stanja prostora
strokovne podlage
mnenja
okoljske presoje
obrazložitev in utemeljitev
povzetek za javnost
4. člen 
(območje urejanja) 
(1) Območje 2SD OLN Ježa zajema zemljišča s parc. št. 130/57, 130/79, 166/7, 200/11, 987/26, vse k.o. 1838-Litija, v površini pribl. 4.636 m2, kar predstavlja po grafičnem delu OLN parcele 1 in 3.
(2) Parcele in zemljiške parcele območja 2SD OLN so navedene v spodnji tabeli:
parc. št. (vse k.o. Litija)
oznaka parcele po OLN
130/79, 166/7, 200/11, 987/26
parcela 3
130/57
parcela 1
5. člen 
(povezave) 
(1) Območje urejanja meji na:
– zahodu na regionalno cesto II. reda, šif. odseka 1346 Litija–Šmartno;
– severu na glavno cesta II. reda, šif. odseka 1183 Litija–Zagorje;
– severozahodu na krožišče glavne ceste II. reda, šif. odseka 1182 Ribče–Litija;
– jugu na obstoječe stavbno zemljišče, namenjeno rekreaciji z EUP LI-42 in namensko rabo ZS.
(2) Objekti iz parcele 3 se priključujejo na občinsko cesto, šif. odseka 208401 Ježa, ki poteka po južnem robu te parcele v območju EUP LI-43.
(3) Objekti iz parcele 1 se priključujejo na občinsko cesto, šif. odseka 208402 Močvirnice, ki poteka po južnem robu te parcele in po južnem delu območja EUP LI-43.
II. SPREMEMBE IN DOPOLNITVE 
6. člen 
Za 8.a členom se doda nov 8.b člen z naslovom »(Predvidene gradnje in ureditve območja, ki se ureja z 2SD OLN)«, ki se glasi:
»Na parceli 1 in 3 je dopustna tudi dejavnosti bivanja (stanovanja).«
7. člen 
Za 8.b členom se doda nov 8.c člen z naslovom »(Arhitekturne, krajinske in oblikovalske rešitve prostorskih ureditev območja, ki se ureja z 2SD OLN)«, ki se glasi:
»(1) Na parceli 1 in 3 so dopustni tudi naslednji objekti: 1122 tri in več stanovanjske stavbe.
(2) Etažnost objektov je lahko do 4 etaže (pritličje + 2 nadstropji + terasa (T)), pri čemer se šteje, da je terasna etaža (T) del stavbe nad zadnjo polno etažo in obsega največ 2/3 površine zadnje polne etaže. Maksimalna višina objekta je največ 15 m, merjeno od kote pritličja urejenega terena.
(3) Za večstanovanjske objekte je treba na gradbeni parceli objekta zagotoviti minimalno 20 % odprtih bivalnih površin (FZP = 0,2), za kar se štejejo zelene površine in tlakovane površine, namenjene zunanjemu bivanju, ki ne služijo kot prometne površine ali komunalne funkcionalne površine (npr. dostopi, dovozi, parkirišča, prostori za ekološke otoke).
(4) Na celotnem območju urejanja je dopustna postavitev nadstrešnic za osebna vozila tudi izven gradbene meje, ne glede na zahtevnost takšnega objekta, razen na vzhodni meji parcele 3.
Postavitev nadstrešnic v skladu s pogoji iz tega odstavka ne sme poslabševati pogojev uporabe v osnovnih oziroma glavnih objektih ter rabe sosednjih zemljišč, pri čemer je treba zagotoviti takšne odmike, ki upoštevajo smernice in ustrezne požarne ločitve objektov, s katerimi se zagotavlja omejevanje širjenja ognja ob požaru.
(5) Na nadstrešnice (in druge strehe) se lahko umestijo fotonapetostne naprave, ki proizvajajo električno energijo z izrabo sončne energije, vključno s tehnično opremo, potrebno za njihovo delovanje, napravami za shranjevanje energije in priključki na omrežje, na takšne strešine z namenom doseganja podnebne nevtralnosti in ciljev na področju deleža energije iz obnovljivih virov v Republiki Sloveniji. Soglasje za priključitev takšne naprave poda pristojni upravljavec omrežja.«
8. člen 
Za 13.a členom se doda nov 13.b člen z naslovom »(Rešitve prometne infrastrukture za območje, ki se ureja z 2SD OLN)«, ki se glasi:
»(1) Območje, ki se ureja z 2SD OLN, leži zunaj varovalnega progovnega pasu regionalne železniške proge št. 10 d. m. – Dobova–Ljubljana.
(2) Upravljavec javne železniške infrastrukture in Občina Litija ne bosta zagotavljala morebitnih dodatnih ukrepov varstva pred hrupom, kot tudi ne zaščite pred morebitnimi drugimi vplivi, ki so ali bodo posledica obratovanja železnice za nove objekte in njihove funkcionalne površine. Izvedba vseh ukrepov za zaščito pred negativnimi vplivi železniške proge je obveznost investitorjev novih posegov. V vplivno območje infrastrukturnih objektov (železniška proga), kjer so mejne vrednosti kazalcev hrupa za takšne vire morebiti že presežene in jih z ukrepi varstva pred hrupom ni možno znižati na predpisano raven, ni dovoljeno umeščati stavb z varovanimi prostori.«
9. člen 
Za 17.a členom se doda nov 17.b člen z naslovom »(Varstvo tal za območje, ki se ureja z 2SD OLN)«, ki se glasi:
»Tla, degradirana zaradi posegov ali gradnje, se morajo sanirati, da se vzpostavi prvotno stanje ali pa se izvedejo načrtovane ureditve tal, ki so načrtovane na način, ki ne poslabša prvotnega stanja tal. Sanirati se morajo tudi degradirana tla na poteh in začasnih gradbenih površinah. Posegi v ali na tla se morajo izvajati tako, da je degradacija tal čim manjša.«
10. člen 
Za 24.a členom se doda nov 24.b člen z naslovom »(Dopustna odstopanja v območju, ki se ureja z 2SD OLN)«, ki se glasi:
»(1) Pri pripravi projektne dokumentacije za gradbeno dovoljenje so dopustna odstopanja od funkcionalnih, tehničnih in oblikovalskih rešitev, določenih s tem odlokom, če se pri nadaljnjem podrobnejšem proučevanju tehnoloških, prometnih, geoloških, hidroloških, geomehanskih in drugih razmer pridobijo tehnične rešitve, ki so primernejše s funkcionalnega, tehničnega, tehnološkega ali okoljevarstvenega vidika.
(2) Odstopanja od tehničnih rešitev iz prvega odstavka tega člena morajo biti usklajena z veljavnimi predpisi in ne smejo poslabšati bivalnih ter delovnih razmer na ureditvenem območju ali na sosednjih območjih in ne smejo biti v nasprotju z javnimi koristmi. Z dopustnimi odstopanji mora soglašati tisti projektni soglasjedajalec, v katerega pristojnost posega odstopanje.«
III. KONČNE DOLOČBE 
11. člen 
(vpogled) 
2SD OLN Ježa je stalno na vpogled na Občini Litija in pristojni upravni enoti ter prostorskem informacijskem sistemu.
12. člen 
(nadzor) 
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
13. člen 
(usmeritve po prenehanju veljavnosti 2SD OLN) 
(1) Po izgradnji in predaji v uporabo s tem odlokom načrtovanih prostorskih ureditev se lahko 2SD OLN ali njegovi funkcionalno zaključeni deli ugasnejo oziroma razveljavijo.
(2) Ob razveljavitvi je treba izvedene prostorske ureditve evidentirati v zemljiškem katastru in katastru gospodarske javne infrastrukture ter opredeliti območja varovalnih pasov gospodarske javne infrastrukture za potrebe prikaza stanja prostora v prostorskem informacijskem sistemu.
(3) Po razveljavitvi tega odloka se na območju 2SD OLN uporabljajo določila veljavnega OPN oziroma veljavnega nadrejenega prostorskega akta.
14. člen 
(veljavnost) 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-7/2023-37
Litija, dne 20. marca 2024
Župan 
Občine Litija 
Franci Rokavec

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti