Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2024 z dne 12. 3. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2024 z dne 12. 3. 2024

Kazalo

629. Pravilnik o upravičenih stroških filmskih in avdiovizualnih projektov Radiotelevizije Slovenija, stran 1605.

  
Na podlagi petega odstavka 29. člena in drugega odstavka 33. člena Pravilnika o postopku javnega razpisa Radiotelevizije Slovenija za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko prikazovanje (Uradni list RS, št. 131/23) Uprava Radiotelevizije Slovenija sprejema naslednji
P R A V I L N I K 
o upravičenih stroških filmskih in avdiovizualnih projektov Radiotelevizije Slovenija 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta pravilnik določa vrste stroškov, ki jih pri koprodukcijskem sodelovanju z zunanjimi producenti pri realizaciji filmskih in avdiovizualnih del oziroma projektov prizna in krije (izplača) Radiotelevizija Slovenija (v nadaljnjem besedilu: RTV SLO), ter vrste stroškov, ki jih pri promociji in eksploataciji filmskih in avdiovizualnih del prizna RTV SLO kot upravičene stroške, ki se upoštevajo pri izračunu prihodkov, ki se delijo med koproducente. Ta pravilnik ureja tudi pogoje in dokazila za priznavanje upravičenosti posameznih stroškov.
2. člen 
Izrazi, uporabljeni v tej prilogi, imajo naslednji pomen:
1. Verodostojna listina – v predpisani obliki sestavljen ali overjen zapis o poslovnih dogodkih. Verodostojne knjigovodske listine so na primer izdani računi, obračuni potnih nalogov, obračuni prispevkov, bančni izpiski, dobavnice, naročilnice, potrdila o plačilih, pogodbe itd.
2. Obračunska dokumentacija – zbir verodostojnih knjigovodskih listin, ki se nanaša na vse poslovne dogodke in plačila stroškov pri realizaciji posameznega projekta.
3. Obračun stroškov – pregledni prikaz (preglednica) po skupinah stroškov, iz katerega so razvidne podlage za nastanek posameznega stroška ter njegovo izplačilo.
4. Prejemnik sredstev – pravna ali fizična oseba, ki prejme sredstva RTV SLO za realizacijo projekta.
5. Promocija – skupek aktivnosti, ki se nanašajo na predstavitev avdiovizualnega (V nadaljnjem besedilu: AV) dela javnosti.
6. Eksploatacija – skupek tržno usmerjenih aktivnosti, ki se nanašajo na trženje AV dela in odplačno razpolaganje z materialnimi pravicami na AV delu.
3. člen 
Pri realizaciji projektov ter določanju končnih deležev pri projektih se upoštevajo in priznajo le stroški, ki se izkažejo kot upravičeni stroški posameznega projekta. RTV SLO lahko krije (izplača) vse vrste upravičenih projektnih stroškov do višine, do katere jih lahko prizna, razen tistih stroškov, za katere je posebej določeno, da se ne krijejo iz sredstev RTV SLO. Stroške, ki se ne krijejo iz sredstev RTV SLO, lahko RTV SLO prizna kot projektne stroške pri koprodukcijskih deležih, če takšne stroške kot upravičene stroške priznavajo drugi sofinancerji, vlagatelji ali investitorji pri projektu.
Posamezni strošek je upravičen in se lahko prizna kot projektni strošek, če:
– je predviden ali izhaja iz predračuna projekta,
– je nastal pri realizaciji projekta, skladno s skrbnostjo dobrega gospodarja,
– je nastal v obdobju upravičenosti,
– je izkazan z verodostojno knjigovodsko listino,
– ni krit iz drugih virov.
Če posamezni strošek ni predviden ali ne izhaja iz predračuna projekta, ga RTV SLO lahko prizna le, če jo producent predhodno obvesti o možnem nastanku stroška in ga RTV SLO odobri. Stroški, ki niso v celoti nastali s skrbnostjo dobrega gospodarja (npr. niso bili v celoti potrebni, očitno odstopajo od primerljivih cen ipd.), se lahko priznajo le do višine, ki bi bila potrebna za dosego namena. RTV SLO lahko po potrebi preveri, ali so stroški morebiti kriti iz drugih virov, kar izkaže producent, in sicer s predložitvijo verodostojne listine oziroma potrjene specifikacije stroškov po posameznih financerjih.
Ne glede na določila tega člena niso v nobenem primeru upravičeni in kot projektni stroški priznani naslednji stroški:
– stroški, ki niso usklajeni s potrebami, ki izhajajo iz scenarija;
– stroški, ki niso usklajeni s potrebami, ki izhajajo iz izdelave scenografije;
– stroški nabav oziroma nakupov stvari, ki se vštejejo v osnovna sredstva producenta;
– stroški amortizacije zgradb in opreme;
– davek na dodano vrednost (v nadaljnjem besedilu: DDV), razen v delu, za katerega producent ni upravičen do povračila DDV;
– stroški financiranja poslovanja producenta (npr. stroški najetih kreditov, amortizacije, obnove poslovnih prostorov);
– stroški, povezani s finančnimi naložbami producenta;
– stroški zamudnih obresti zaradi nepravočasnega poravnavanja producentovih obveznosti;
– denarne kazni, varščine in stroški, povezanimi s sodnimi ter upravnimi postopki;
– rezervacije za izgube iz prihodnjega poslovanja in za pokrivanje prihodnjih stroškov tožb;
– stroški, ki so že bili kriti producentu za isti projekt v predhodnih fazah (npr. razvoj scenarija, razvoj projekta) ali iz drugih virov ali v okviru drugega projekta.
Stroški prijave in obravnave projekta na javnih natečajih se lahko priznajo kot upravičeni stroški, vendar jih RTV SLO ne krije (izplača).
4. člen 
Upravičeni stroški so lahko neposredni ali posredni projektni stroški.
Neposredni projektni stroški so tisti stroški, ki nastanejo izključno za namen realizacije določenega projekta in se lahko v celoti pripišejo temu projektu. Priznajo se lahko v celoti. Podlaga za njihovo izkazovanje je verodostojna knjigovodska listina, ki izkazuje poslovni dogodek pri določenem projektu.
Posredni projektni stroški so tisti stroški, ki le deloma nastanejo za namen realizacije določenega projekta in se ne morejo v celoti pripisati temu projektu. Priznajo se lahko le v delu, ki se lahko pripiše projektu, vendar največ do 80 % posameznega projektnega stroška. Kadar ni drugače možno ugotoviti, kolikšni del se lahko pripiše projektu, lahko RTV SLO zahteva poročilo ali izjavo producenta ali drugo razdelilnico, ki prikazuje, kolikšen del stroškov je nastal izključno za namen realizacije določenega projekta.
RTV SLO lahko prizna vse upravičene stroške, ki so ne glede na časovno obdobje nastali za namen realizacije projekta. RTV SLO krije (izplača) le tiste upravičene stroške, ki so nastali od dneva objave javnega natečaja naprej, razen stroškov ureditve pravic za scenarij (npr. odkup literarne predloge, izdelava scenarija, zgodborisa, likovna zasnova ipd.), ki so lahko kriti tudi, če so nastali do največ treh (3) let pred dnevom objave javnega natečaja.
5. člen 
Producent mora za namen realizacije projekta odpreti posebno stroškovno mesto in stroškovni nosilec, ki se vodita izključno za določeni projekt.
Iz knjigovodskih listin, ki jih producent predloži pri uveljavljanju upravičenih stroškov, morajo biti razvidne vrsta, količina in vrednost opravljenega dela, storitev ali dobavljenega materiala. Na vseh knjigovodskih listinah morata biti navedena naziv producenta in stroškovno mesto, stroškovni nosilec projekta ali navedba projekta. Producent s podpisom oziroma izjavo izpriča verodostojnost knjigovodskih listin.
Producent bo pregledno hranil listine, z ustreznim oštevilčenjem, ter vodil in prikazoval prihodke in odhodke v poslovnih knjigah, ločeno in posebej za projekt, ter na kontu, ki izkazuje prihodke, povezane s poslovnimi učinki. Producent bo listine hranil v skladu z roki, predpisanimi z zakonom. Stroški morajo biti evidentirani za vsak projekt posebej v poslovnih knjigah producenta na posebnem stroškovnem mestu ali stroškovnem nosilcu.
Za vsak strošek mora obstajati dokazilo o izvršenem plačilu (npr. bančni izpisek, potrdilo o plačilu, blagajniški izdatek itd.). Kadar je tako posebej določeno, mora poleg dokumenta oziroma dokazila o izvršenem plačilu obstajati ali se mora napraviti tudi poročilo končnega prejemnika sredstev ali druga ustrezna evidenca o opravljenem delu ali storitvi. RTV SLO lahko zahteva tudi specifikacijo posameznih stroškov (npr. REK obrazec).
Upravičenost stroškov izplačil avtorjem in izvajalcem, ki sodelujejo pri realizaciji AV dela, se izkazuje s pisno pogodbo, sklenjeno v skladu s predpisi, ki urejajo avtorsko in sorodne pravice. Iz teh pogodb mora izhajati, da so soavtorji AV dela, avtorji prispevkov ter izvajalci na producenta prenesli materialne avtorske in izvajalske pravice ter druge pravice avtorja oziroma izvajalca na delu ali izvedbi, njunem prevodu, njunih avdiovizualnih predelavah ali pri tem delu oziroma izvedbi nastalih fotografijah tako, da lahko RTV SLO razpolaga z materialnimi pravicami na način in v obsegu, kot sta dogovorjena v pogodbi, sklenjeni med RTV SLO in producentom. S pogodbo mora biti tudi določena višina plačila honorarja posameznemu soavtorju, avtorju prispevka ali izvajalcu.
Upravičenost stroškov izplačil za pridobitev ali ureditev materialnih pravic na avtorskih delih in izvedbah, ki so vključeni v AV delo (npr. skladbe, fotografije, arhivsko gradivo ipd.), se izkazuje s pisno pogodbo ali drugim pisnim dokazilom, iz katerega izhaja, da so vse materialne avtorske in izvajalske pravice prenesene za vključitev v AV delo tako, da RTV SLO krajevno in časovno pridobi materialne pravice v obsegu, ki je dogovorjen za uporabo AV delo v pogodbi, sklenjeni med RTV SLO in producentom.
RTV SLO lahko od producenta zahteva dodatna pojasnila v zvezi s projektno dokumentacijo in dodatna dokazila. Če RTV SLO ne prizna posameznih stroškov ali višine posameznega stroška, mora producentu podati utemeljitev v roku trideset (30) dni od prejetja dokumentacije.
6. člen 
Kot upravičeni stroški projekta se priznajo vrednosti stroškov, ki so izkazane na računu, vendar brez obračunanega DDV. Upošteva se vrednost računa brez DDV, razen v primeru, ko producent ne more odbiti DDV ali ta ni v celoti povračljiv. Razliko med zneskom DDV, ki ga na izdanih računih producent zaračuna RTV SLO, in višino odbitka DDV, se producentu prizna kot upravičeni strošek.
Če se uveljavlja povračilo vhodnega DDV, mora biti najkasneje ob podpisu pogodbe priložena izjava odgovorne osebe, po katerem členu zakona, ki ureja DDV, končni prejemnik ni upravičen do njegovega povračila. Če se uveljavlja povračilo le dela vhodnega DDV, mora biti v izjavi opredeljen tudi odbitni delež DDV. V kolikor se v času trajanja projekta spremeni producentov DDV status, mora producent o tem takoj obvestiti RTV SLO.
7. člen 
V končnem obračunu RTV SLO prizna samo tiste stroške, ki temeljijo na finančnih transakcijah in so bili končnim prejemnikom dejansko izplačani. RTV SLO prizna, a ne izplača, tudi stroške, ki ne temeljijo na finančnih transakcijah, če gre za evidentirane storitve po ceniku ali odpovedi pravicam v korist in za račun producenta. Ti stroški se lahko vštejejo v koprodukcijske deleže.
Stroški udeležbe avtorjev in izvajalcev AV dela na prihodku ter zadržanih izplačil za opravljeno delo, storitve in dobavo bremenijo producentov koprodukcijski delež.
8. člen 
Donacije, sponzorstva ter plačila za promocijsko umestitev izdelkov se vštejejo v koprodukcijski delež tistega koproducenta, ki takšna sredstva pridobi. Pogoj za vštetje teh sredstev v koprodukcijske deleže so sklenjene pogodbe, pri čemer morajo biti ta sredstva ustrezno ovrednotena ter izkazana v računovodskih izkazih producenta. Producent je na poziv dolžan predložiti RTV SLO sklenjene donatorske in sponzorske pogodbe ter pogodbe o promocijskem umeščanju izdelkov.
RTV SLO prizna tudi ovrednotene lastne storitve (ko)producentov, ki pa jih ne krije (izplača), ampak se te storitve vštejejo v delež posameznega (ko)producenta, ki je storitev opravil. Ovrednotene lastne storitve (ko)producentov se priznavajo na podlagi veljavnih cenikov koproducentov v času, ko je bila posamezna storitev izvršena.
Stvarni vložki (vložki v obliki premičnin in nepremičnin podjetja) v projekt se ne priznajo in se ne vštevajo v koprodukcijske deleže.
9. člen 
RTV SLO prizna kot projektne stroške le stroške, ki so nastali do izdelave končne kopije AV dela (stroški razvoja in realizacije AV dela) ter stroške vseh potrebnih materialov za javno priobčitev AV dela, kar ne vključuje stroškov festivalskih udeležb, distribucije in drugih vrst izkoriščanja (eksploatacije) AV dela. V kolikor so kateri stroški za javno priobčitev AV dela, ki so nastali do izdelave končne kopije AV dela, istovetni stroškom promocije ali eksploatacije AV dela, se ti stroški lahko priznajo le enkrat, in sicer bodisi v okviru izdelave AV dela ali v okviru stroškov promocije oziroma eksploatacije.
10. člen 
Podlago za določitev koprodukcijskih deležev in za delitev prihodkov iz naslova eksploatacije med koproducenti predstavljajo t. i. čisti prihodki, ki se izračunajo tako, da se od celotnih prihodkov odbijejo:
– predpisani davki in druge obvezne dajatve,
– stroški najema pri kinematografih,
– stroški distributerja in prodajnega agenta,
– drugi upravičeni stroški promocije in eksploatacije v skladu s tem pravilnikom.
Upravičeni stroški promocije in eksploatacije AV dela se priznajo po naslednjih kategorijah:
– stroški izdelave promocijskega in distribucijskega materiala (oblikovanje in tiskanje plakatov, brošur, oblikovanje grafične podobe, stroški AV nosilcev, izdelava napovednikov ipd.),
– stroški dela producenta pri promociji in eksploataciji (stroški dela producenta in njegovega osebja, stroški izdelave načrta promocije in eksploatacije ipd.),
– stroški izvedbe promocije in eksploatacije (prevodi, podnaslovitve, vzpostavitev in upravljanje družbenih omrežij in spletnih strani, oglaševanje, PR storitve, prijavnine na festivale ipd.),
– režijski stroški (stroški telekomunikacijskih storitev, reprezentance, pisarniškega materiala, poštni stroški ipd.),
– potni stroški in stroški prehrane (pogostitve na premierah, potni stroški za festivalsko udeležbo, stroški nočitev pri festivalski udeležbi ipd.).
Režijski stroški posebej ter potni stroški in stroški prehrane posebej se pri stroških promocije in eksploatacije AV dela priznajo največ do deset (10) % vseh priznanih stroškov, vendar največ do 80 % posameznega stroška. Upravičeni stroški dela producenta so stroški izplačanih nadomestil za opravljeno delo producenta pri promociji in eksploataciji AV dela (ne glede na to ali je zaposlen ali ne) in neposredni stroški plačil zaposlenih pri producentu, ki so delali neposredno pri izvedbi promocije ali eksploatacije. Pri tem se ne priznajo stroški regresa in drugih nagrad zaposlenim. Stroški plač po pogodbah o zaposlitvi se priznajo največ do 80 %.
RTV SLO lahko s pogodbo ali aneksom k pogodbi določi tudi drugačno delitev prihodkov iz eksploatacije, v primeru kadar producent pridobi pri projektu mednarodna sredstva in drugačno delitev prihodkov zahtevajo mednarodna pravila.
11. člen 
Producent je najkasneje trideset (30) dni pred začetkom eksploatacije AV dela, v katero se šteje tudi kinematografska distribucija, dolžan predložiti RTV SLO načrt promocije in eksploatacije AV dela s specifikacijo predvidenih stroškov promocije in eksploatacije. Predvidene stroške potrdi RTV SLO, kar je pogoj za nadaljnje priznavanje stroškov. Če posamezne vrste promocije in eksploatacije v trenutku oddaje načrta še niso znane, jih producent predloži naknadno, in sicer petnajst (15) dni pred posamezno promocijsko ali eksploatacijsko aktivnostjo. Stroškov, ki jih RTV SLO predhodno ne potrdi, RTV SLO ni dolžna priznati.
Stroški promocije in eksploatacije AV dela, ki so subvencionirani oziroma kriti iz javnih sredstev, se ne priznavajo kot upravičeni stroški. Če producent prejme javna sredstva za sofinanciranje promocije, distribucije ali eksploatacije doma in/ali v tujini, je dolžan o tem brez odlašanja obvestiti RTV SLO ter predložiti RTV SLO poročilo o stroških projekta in končni obračun stroškov, oboje potrjeno s strani financerja. Poročilo o stroških projekta ali končni obračun stroškov morata vsebovati specifikacijo stroškov z navedbo računov, namena plačila, prejemnika sredstev in datuma plačila. Če producent v primeru prejetja javnih sredstev za sofinanciranje promocije, distribucije ali eksploatacije doma in/ali v tujini ne predloži RTV SLO ustreznega poročila o stroških projekta in končnega obračuna stroškov, se šteje, da so bili vsi predloženi stroški kriti iz naslova subvencij in se ne priznajo pri izračunu čistih prihodkov.
Za zamude pri poročanju o promociji in eksploataciji lahko RTV SLO določi pogodbeno kazen.
II. UPRAVIČENI STROŠKI PO POSAMEZNIH SKUPINAH 
12. člen 
(stroški odkupa pravic) 
Upravičeni stroški odkupa pravic se nanašajo na pridobitev materialnih pravic za potrebe realizacije in razpolaganja z AV delom. To so zlasti stroški odkupa in priredbe literarne predloge, dela na scenariju (pisci scenarija/treatmenta/sinopsisa, koscenaristi, »script doctor«, dramaturg, avtor dialogov itd.), razvoja scenarija (scenaristične raziskave ipd.), stroški izdelave zgodborisa, likovne zasnove, likov in ozadij, odkupa pravic na avdio in/ali vizualnem gradivu ter drugih avtorskih delih in izvedbah, ki bodo vključeni v AV delo (glasba, arhivsko gradivo, fotografije ipd.).
RTV SLO lahko krije stroške odkupa pravic v celoti.
Podlage za priznanje stroškov odkupa pravic so pisna pogodba ali drugo pisno potrdilo ali pisno dokazilo o prenosu in ureditvi pravic, izdan račun ali REK obrazec ter potrdilo o plačilu.
13. člen 
(stroški dela producenta) 
Upravičeni stroški dela producenta so stroški izplačanih nadomestil za opravljeno delo producenta (ne glede na to ali je zaposlen ali ne) in neposredni stroški plačil zaposlenih pri producentu, ki so delali neposredno na projektu. Pri tem se ne priznajo stroški regresa in drugih nagrad zaposlenim.
RTV SLO lahko krije stroške dela producenta največ do višine deset (10) % vrednosti vložka RTV SLO v projekt. Stroški dela producenta ne vključujejo stroškov avtorskega ali izvajalskega dela.
Podlaga za priznavanje upravičenosti stroškov dela producenta in dela zaposlenih pri producentu mora biti izkazana z verodostojnimi listinami (npr. pogodba o zaposlitvi, račun, obračun plače, REK 1 obrazec in dokazila o vseh izvršenih izplačilih, izjava producenta o njihovi vključitvi v neposredno delo na projektu in po potrebi tudi evidenca in/ali poročilo o opravljenem delu).
14. člen 
(stroški honorarjev ekipe) 
Upravičeni stroški honorarjev članov ekipe so stroški izplačanih nadomestil za opravljeno delo članov ekipe v sektorju produkcije, režije, kamere, zvoka, scenografije, kostumografije, maske, luči, scenske tehnike, post produkcije slike in zvoka, animatorjev, oblikovalcev, modelarjev, prevajalcev, podnaslavljanja ipd.
RTV SLO lahko krije posamezne stroške honorarjev ekipe v celoti.
Podlagi za priznanje stroškov honorarjev ekipe sta pogodba (soavtorji, avtorji prispevkov) in/ali izdan račun za opravljeno storitev in potrdilo o plačilu, kadar je to potrebno za izkaz ali specifikacijo opravljenega dela pa tudi evidenca in/ali poročilo o opravljenem delu.
15. člen 
(stroški honorarjev izvajalske ekipe) 
Upravičeni stroški honorarjev izvajalske ekipe so stroški izplačanih nadomestil igralcem in drugim nastopajočim (statisti, plesalci, kaskaderji ipd.) za opravljene izvedbe. Med upravičene stroške honorarjev izvajalske ekipe se štejejo tudi stroški pridobitve upravnih dovoljenj in druge dajatve za mladoletne osebe.
RTV SLO lahko krije posamezne stroške honorarjev izvajalske ekipe v celoti.
Podlaga za priznanje stroškov honorarjev izvajalske ekipe mora biti izkazana z verodostojnimi listinami (npr. pogodba, račun, REK obrazec, napotnice študentskega servisa, skupaj z računom študentskega servisa za opravljeno delo študenta). Stroški morajo biti izkazani z dokazili o izvršenih plačilih. Kadar je to potrebno za izkaz ali specifikacijo opravljenega dela, lahko RTV SLO zahteva tudi evidenco in/ali poročilo o opravljenem delu.
16. člen 
(stroški izbora potencialne izvajalske ekipe) 
Upravičeni stroški izbora potencialne izvajalske ekipe so stroški avdicij in zasedbe vlog, stroški izvedbe pred intervjujev, stroški izvedbe poskusnih snemanj in drugi neposredni upravičeni stroški, ki se nanašajo na izvedbo izbora potencialne izvajalske ekipe.
RTV SLO lahko krije posamezne stroške izbora potencialne izvajalske ekipe v celoti.
Podlagi za priznanje stroškov honorarjev izvajalske ekipe sta pogodba ali izdan račun za opravljeno storitev in potrdilo o plačilu.
17. člen 
(stroški scenografije in rekvizitov) 
Upravičeni stroški scenografije in rekvizitov so zlasti:
– stroški nakupa scenskih elementov;
– stroški porabljenega materiala, blaga in storitev pri izdelavi scenskih elementov in rekvizitov;
– stroški najema scenskih elementov in rekvizitov;
– stroški posebnih učinkov (materiali in izvedba);
– stroški čiščenja scenografije in rekvizitov;
– stroški lokacij snemanja (kot npr. stroški najema studia in lokacij za snemanje; stroški izdelave varnostnega elaborata; stroški cestninskih zapor; stroški varovanja oseb, scenografije in tehničnih sredstev v skladu z varnostnim elaboratom in zakoni, ki urejajo to področje; stroški pridobivanja dovoljenj za snemanja in uporabo javnih površin; takse; stroški čiščenja; stroški objave v medijih; stroški javnega vodovoda in razsvetljave ter odvoza smeti; odškodnine; stroški adaptacij snemalnih mest, vzpostavitve snemalnih mest oziroma lokacij v prvotno stanje; stroški postavitve mobilnih sanitarij; stroški gasilcev; stroški posebnih asistenc itd.);
– obratovalni stroški, ki se nanašajo na izvedbo projekta, sprejetega v sofinanciranje na javnem natečaju za sofinanciranje realizacije filmskih projektov (obratovalni stroški produkcijskih in post produkcijskih prostorov);
– drugi neposredni upravičeni stroški, ki se nanašajo na izdelavo scenografije in rekvizitov.
RTV SLO lahko krije posamezne stroške scenografije in rekvizitov v celoti.
Podlagi za priznanje stroškov scenografije in rekvizitov sta pogodba in/ali izdan račun za opravljeno storitev in potrdilo o plačilu, kadar je potrebno za izkaz ali specifikacijo opravljenega dela pa tudi evidenca in/ali poročilo o opravljenem delu. Stroški scenografije in rekvizitov se izplačajo le, če jih producent ni mogel brezplačno pridobiti v okviru sofinanciranja ali v okviru koprodukcijskega sodelovanja z RTV SLO.
18. člen 
(stroški kostumografije) 
Upravičeni stroški priprave oziroma izdelave kostumov so zlasti:
– stroški nakupa in predelave kostumov;
– stroški porabljenega materiala, blaga in storitev pri pripravi oziroma izdelavi kostumov;
– stroški najema kostumov;
– stroški čiščenja kostumov;
– drugi neposredni upravičeni stroški, ki se nanašajo na kostumografijo.
RTV SLO lahko krije posamezne stroške kostumografije v celoti.
Podlagi za priznanje stroškov kostumografije sta pogodba in/ali izdan račun za opravljeno storitev in potrdilo o plačilu, kadar je potrebno za izkaz ali specifikacijo opravljenega dela pa tudi evidenca in/ali poročilo o opravljenem delu. Stroški kostumografije se izplačajo le, če jih producent ni mogel brezplačno pridobiti v okviru sofinanciranja ali v okviru koprodukcijskega sodelovanja z RTV SLO.
19. člen 
(stroški maske) 
Upravičeni stroški oblikovanja in izdelave maske so zlasti:
– stroški porabljenega materiala, blaga in storitev pri oblikovanju in izdelavi maske;
– stroški frizerskih storitev ter nakupa materiala, potrebnega za izdelavo frizure;
– stroški posebnih maskerskih efektov;
– drugi neposredni upravičeni stroški, ki se nanašajo na oblikovanje in izdelavo maske.
RTV SLO lahko krije posamezne stroške maske v celoti.
Podlagi za priznanje stroškov maske sta pogodba in/ali izdan račun za opravljeno storitev in potrdilo o plačilu, kadar je potrebno za izkaz ali specifikacijo opravljenega dela pa tudi evidenca in/ali poročilo o opravljenem delu.
20. člen 
(stroški tehnike, storitev in opreme) 
Upravičeni stroški tehnike, storitev in opreme so zlasti:
– stroški najema tehnike in produkcijskih storitev (snemalne, tonske, scenske, svetlobne tehnike) ter izdatki za nabavo potrošnega in drobnega materiala za delovanje tehnike;
– izdatki za najem in delovanje opreme, ki je nujno potrebna za delovanje tehnike (agregati, grelci in podobno);
– stroški najema posebnih vozil (kot npr. dvigala), helikopterjev in letal ter ostale mehanizacije, potrebne za izvedbo projekta;
– drugi neposredni upravičeni stroški, ki se nanašajo na tehniko, storitev in opremo (kot npr. najem radijskih postaj, gorivo za agregat, stroški priklopa električne energije itd.).
RTV SLO lahko krije posamezne stroške tehnike, storitev in opreme v celoti.
Podlagi za priznanje stroškov tehnike, storitev in opreme sta pogodba in/ali izdan račun za opravljeno storitev in potrdilo o plačilu, po potrebi pa tudi evidenca in/ali poročilo o opravljenem delu.
21. člen 
(stroški post produkcije) 
Upravičeni stroški post produkcije so zlasti stroški slikovne (montaža) in zvočne post produkcije, kot npr. stroški nabave filmskega traku in/ali ostalih nosilcev slike ali zvoka, fotografskih nosilcev slike ali zvoka, stroški nakupa licenc/pravic (kot npr. Dolby in podobno), stroški kolažiranja slike, barvne korekcije, 2D, 3D efektov, izdelava špic, snemanje šumov, montaža zvočnih efektov, snemanje glasbe, sinhronizacija ter drugi stroški opravljenih storitev za obdelavo filmskega traku in/ali drugih avdio-video nosilcev, in sicer do končnega formata, ki omogoča javno kinematografsko predvajanje oziroma priobčitev javnosti.
RTV SLO lahko krije posamezne stroške post produkcije v celoti.
Podlagi za priznanje stroškov post produkcije sta pogodba in/ali izdan račun za opravljeno storitev in potrdilo o plačilu, kadar je potrebno za izkaz ali specifikacijo opravljenega dela pa tudi evidenca in/ali poročilo o opravljenem delu.
22. člen 
(stroški prehrane članov ekipe) 
Upravičeni stroški prehrane članov ekipe so stroški za hrano in brezalkoholno pijačo za člane ekipe, ki na določen dan delajo na projektu.
RTV SLO lahko krije stroške prehrane članov ekipe do višine priznanega povračila stroškov prehrane za javni sektor, kar je lahko v obliki vnaprej določenega povračila stroškov za prehrano ali dnevnic v Republiki Sloveniji ali tujini. V obliki vnaprej določenega povračila stroškov za prehrano (regres za prehrano oziroma malico) se krijejo stroški prehrane v času pred produkcije in post produkcije. V obliki dnevnic v Republiki Sloveniji ali tujini se krijejo stroški prehrane v času produkcije in drugega dela na terenu za namene produkcije (kot npr. testna snemanja, ogledi snemalnih lokacij ipd.).
Podlage za priznanje stroškov prehrane ekipe so računi za prehrano, potrdila o plačilu računov ter specifikacija članov ekipe in števila dni, ko jim je pripadala prehrana.
23. člen 
(stroški nočitev članov ekipe) 
Upravičeni stroški nočitev članov ekipe so stroški prenočevanja za člane ekipe, ki na določen dan delajo na projektu in morajo zaradi dela na projektu prenočiti v Republiki Sloveniji ali tujini.
RTV SLO lahko krije stroške nočitev ekipe v celoti, vendar le za standardne kategorije nastanitev do štirih zvezdic. Nadstandardne kategorije nastanitev oziroma kategorije nastanitev petih zvezdic lahko RTV SLO krije le izjemoma, če producent poda pisno pojasnilo, da zaradi specifik snemanja ni bilo možno najeti druge nastanitve.
Podlagi za priznanje stroškov nočitev ekipe sta izdan račun in potrdilo o plačilu nočitve oziroma nastanitve. Če namen nočitve ni razviden iz druge dokumentacije (npr. iz dispozicij snemanja), lahko RTV SLO zahteva od producenta predložitev izjave o namenu posameznih nočitev. Na računu ali potrdilu mora biti označeno, koliko oseb in katere osebe so prenočile v posamezni nastanitvi; če takega računa ali potrdila ni možno prejeti (izdano je npr. na sobo), producent predloži izjavo o številu oseb in imenih oseb, ki so koristile posamezne nočitve.
24. člen 
(stroški prevozov) 
Upravičeni stroški prevozov (potni stroški) so:
– stroški kilometrine (za vožnje s službenimi vozili ali vozili, ki se štejejo za službena vozila);
– nadomestila v višini kilometrin za vožnje z lastnimi vozili;
– stroški storitev prevozov (oseb, stvari);
– stroški najema vozil;
– stroški goriva;
– stroški cestnin, parkirnin ipd.
Upravičeni stroški prevozov in njihova višina se ugotavljajo in priznavajo v skladu s predpisi, ki veljajo za javni sektor. Kadar priznavanje posameznih stroškov ni določeno s predpisi za javni sektor, se upošteva dejanska vrednost storitev. Če dejanska vrednost storitev odstopa od povprečne tržne vrednosti (npr. pri najemu vozil), se upošteva povprečna tržna vrednost primerljive storitve.
Za člane ekipe, ki so zaposleni pri producentu, se uveljavljajo stroški kilometrine na podlagi potnega naloga. Podlagi za priznanje potnih stroškov sta podpisan potni nalog in potrdilo o izplačilu stroškov prevoza.
Za člane ekipe, ki niso zaposleni pri producentu, se uveljavljajo stroški nadomestil v višini kilometrine za vožnje z lastnimi avtomobili, in sicer na podlagi poročila o opravljeni vožnji (ime, priimek, datum, kraj vožnje, namen in število kilometrov). Producent predloži tudi potrdilo o izplačilu stroškov prevoza.
Stroški storitev prevozov in stroški najema vozil se uveljavljajo v višini dejansko nastalih stroškov prevoza oziroma najema vozila. Če dejanska vrednost storitve odstopa od povprečne tržne vrednosti, se upošteva povprečna tržna vrednost primerljive storitve. Podlagi za priznanje stroškov storitev prevoza sta račun in potrdilo o plačilu. Podlagi za priznanje stroškov najema vozila sta najemna pogodba in/ali račun ter potrdilo o plačilu.
Stroški goriva se lahko posebej priznajo poleg stroškov najema vozila in v primerih, kadar niso zajeti s kilometrino ali v stroške storitev prevozov. Podlagi za priznanje stroškov goriva sta račun in potrdilo o plačilu.
Stroški cestnin, parkirnin ipd. se lahko posebej uveljavljajo v vseh primerih, kadar niso zajeti v druge stroške prevozov. Podlagi za priznanje stroškov cestnin, parkirnin ipd. sta račun in/ali potrdilo o plačilu.
25. člen 
(stroški zavarovanj) 
Upravičeni stroški zavarovanja so zlasti:
– stroški zavarovanja (plačila zavarovalnih premij) vseh oseb (nezgodno), ki sodelujejo pri realizaciji projekta;
– stroški zavarovanja scenografije (skupaj z vključenimi objekti) in vrednejših rekvizitov;
– stroški zavarovanja tehnike (vključno z zavarovanjem za tujino);
– stroški zavarovanja materiala v fazi snemanja projekta in laboratorijske obdelave;
– stroški zavarovanja proti tretji osebi;
– drugi neposredni upravičeni stroški zavarovanja, potrebnega za izvedbo projekta.
Stroški pridobitve sredstva finančnega zavarovanja za dobro izvedbo pogodbenih obveznosti, potrebnega za izvedbo projekta, in stroški pridobitve sredstva finančnega zavarovanja za izplačilo avansa so lahko priznani projektni stroški, ki pa jih RTV SLO ne krije (ne izplača).
RTV SLO lahko krije posamezne stroške zavarovanj v celoti.
Podlage za priznanje stroškov zavarovanja so sklenjena zavarovalna polica, ustrezno potrdilo dajalca zavarovanja in potrdilo o plačilu računa za kritje zavarovanja.
26. člen 
(režijski stroški) 
Režijski stroški so lahko neposredni, ki v celoti nastanejo pri projektu, in posredni, ki nastanejo pri producentu neodvisno od projekta in se lahko le deloma pripišejo projektu. To so zlasti stroški komunikacijskih in poštnih storitev, stroški elektrike, ogrevanja, čiščenja, vzdrževanja in upravljanja registriranega poslovnega prostora, stroški najema pisarniških prostorov, potrebnih za realizacijo projekta, stroški pisarniškega materiala in drobnega inventarja, stroški tiskanja (kartuše, tonerji ipd.), stroški fotokopiranja, stroški računovodskih storitev, stroški reprezentance ter drugi režijski stroški, ki se nanašajo na izvajanje enega ali več projektov oziroma dejavnosti producenta.
Stroški revizije, stroški tarife storitev Slovenskega filmskega centra, javne agencije Republike Slovenije, reprezentance in nakupa poslovnih daril, so lahko priznani projektni stroški, ki pa jih RTV SLO ne krije (ne izplača).
RTV SLO lahko v zvezi s projektom nastale režijske stroške krije največ do višine sedem (7) % vrednosti koprodukcijskega vložka RTV SLO, vendar največ do 80 % posameznega projektnega stroška.
Podlagi za priznanje režijskih stroškov sta izdan račun in potrdilo o plačilu računa.
27. člen 
(neopredeljeni stroški) 
Če se pri realizaciji projekta pojavi strošek, ki ga ta pravilnik izrecno ne opredeljuje, se takšen strošek uvrsti v skupino stroškov, ki je po vsebini in vrsti izplačila najbolj primerljiva z nastalim stroškom. Če tudi to ni možno, se pri njegovi obravnavi in priznavanju upravičenosti uporabljajo splošni predpisi, ki urejajo finance in računovodstvo.
RTV SLO lahko v izjemnih primerih prizna in krije tudi stroške, za katere producent utemeljeno ne more predložiti verodostojne listine ali potrdila o njihovem plačilu (npr. stroški nastali v državah, kjer se za določene storitve ne izdajajo računi). V tem primeru mora producent predložiti pisno obrazložitev. Posamezni tovrstni stroški se lahko krijejo v celoti.
III. KONČNE DOLOČBE 
28. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehajo veljati Upravičeni stroški pri filmskih in avdiovizualnih projektih Radiotelevizije Slovenija (Uradni list RS, št. 202/21).
Ta pravilnik se smiselno uporablja tudi pri drugih programskih vsebinah in projektih, pri katerih sodeluje RTV SLO kot koproducent.
Pravilnik velja za vse projekte, za katere sklene RTV SLO koprodukcijsko pogodbo po uveljavitvi tega pravilnika.
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Uprava javnega zavoda Radiotelevizije Slovenija 
 
predsednik uprave RTV Slovenija 
Zvezdan Martić 
 
član uprave RTV Slovenija 
Andrej Trček 
 
član uprave RTV Slovenija 
delavski direktor 
Franci Pavšer 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti