Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/2024 z dne 8. 3. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/2024 z dne 8. 3. 2024

Kazalo

616. Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o načinu in pogojih izvajanja obvezne državne gospodarske javne službe za ravnanje z radioaktivnimi odpadki, stran 1584.

  
Na podlagi petega odstavka 122. člena Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti (Uradni list RS, št. 76/17, 26/19, 172/21 in 18/23 – ZDU-1O) in 7. člena Zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93, 30/98 – ZZLPPO, 127/06 – ZJZP, 38/10 – ZUKN in 57/11 – ORZGJS40) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o spremembah in dopolnitvah Uredbe o načinu in pogojih izvajanja obvezne državne gospodarske javne službe za ravnanje z radioaktivnimi odpadki 
1. člen 
V Uredbi o načinu in pogojih izvajanja obvezne državne gospodarske javne službe za ravnanje z radioaktivnimi odpadki (Uradni list RS, št. 8/22) se 7. člen spremeni tako, da se glasi:
»7. člen 
(objekti državne infrastrukture) 
(1) Objekti državne infrastrukture za izvajanje obvezne državne javne službe ravnanja z RAO (v nadaljnjem besedilu: objekti državne infrastrukture) so:
– odlagališče nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov Vrbina, Krško;
– centralno skladišče radioaktivnih odpadkov v Brinju in
– zaprto odlagališče rudarske jalovine Jazbec na lokaciji nekdanjega Rudnika urana Žirovski Vrh.
(2) Poleg objektov iz prejšnjega odstavka so objekti državne infrastrukture tudi objekti, ki dobijo status objekta državne infrastrukture v skladu z zakonom, ki ureja varstvo pred ionizirajočimi sevanji in jedrsko varnost.«.
2. člen 
V 8. členu se na koncu petega odstavka za besedilom »za tekoče leto« doda besedilo »z aneksom k pogodbi o opravljanju javne službe ravnanja z RAO«.
3. člen 
V 13. členu se v tretjem odstavku za besedo »pogodbo« doda besedilo »o opravljanju javne službe ravnanja z RAO«.
4. člen 
V 14. členu se v tretjem odstavku za besedo »dejavnosti« doda besedilo »prevzemanja, zbiranja, prevažanja, predelave, skladiščenja pred odlaganjem radioaktivnih odpadkov ter morebitne dodatne stroške«.
V petem odstavku se v drugem stavku za besedilom »posamezen del« doda beseda »objekta«.
5. člen 
V 20. členu se 3. točka prvega odstavka črta.
Dosedanja 4. točka postane 3. točka.
Drugi odstavek se spremni tako, da se glasi:
»(2) Viri financiranja javne službe ravnanja z RAO iz 1. točke prvega odstavka 5. člena te uredbe so plačila imetnika ali povzročitelja institucionalnih radioaktivnih odpadkov in sredstva državnega proračuna. Imetnik ali povzročitelj radioaktivnih odpadkov je plačnik stroškov za opravljeno storitev prevzema in sprejema radioaktivnih odpadkov v skladiščenje, prevoza radioaktivnih odpadkov, obdelavo radioaktivnih odpadkov in njihovo pripravo za skladiščenje ter morebitnih dodatnih stroškov, kot so stroški enostavnejše demontaže naprav, predaje virov sevanja v ponovno uporabo, ogleda stanja na lokaciji uporabnika, predhodne priprave zahtevnejših radioaktivnih odpadkov na lokaciji uporabnika, v skladu z veljavnim cenikom, objavljenim na podlagi te uredbe. Preostali stroški se krijejo iz sredstev državnega proračuna, ki se izplačujejo na podlagi pogodbe o opravljanju javne službe ravnanja z RAO.«.
Tretji in četrti odstavek se črtata.
Dosedanji peti odstavek postane tretji odstavek.
Dosedanja šesti in sedmi odstavek se črtata.
6. člen 
V 22. členu se v prvem odstavku za besedilom »te uredbe« doda besedilo »za dejavnosti prevzemanja, zbiranja, prevažanja, predelave in skladiščenja pred odlaganjem ter morebitne dodatne stroške«.
KONČNA DOLOČBA 
7. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-34/2024
Ljubljana, dne 7. marca 2024
EVA 2023-2570-0086
Vlada Republike Slovenije 
Tanja Fajon 
podpredsednica 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti