Uradni list

Številka 18
Uradni list RS, št. 18/2024 z dne 1. 3. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 18/2024 z dne 1. 3. 2024

Kazalo

444. Pravilnik o vsebini, obsegu usposabljanj in katalogu znanj za svetovalce za dolgotrajno oskrbo in zunanje strokovnjake, stran 1335.

  
Na podlagi sedmega in osmega odstavka 88. člena in za izvrševanje petega odstavka 88. člena Zakona o dolgotrajni oskrbi (Uradni list RS, št. 84/23) minister za solidarno prihodnost izdaja
P R A V I L N I K 
o vsebini, obsegu usposabljanj in katalogu znanj za svetovalce za dolgotrajno oskrbo in zunanje strokovnjake 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik določa:
– vsebino, obseg usposabljanj in katalog znanj za svetovalce za dolgotrajno oskrbo na vstopni točki za dolgotrajno oskrbo (v nadaljnjem besedilu: svetovalec za DO) in
– obseg del in katalog znanj zunanjih strokovnjakov za ocenjevanje upravičenosti do dolgotrajne oskrbe (v nadaljnjem besedilu: zunanji strokovnjak).
2. člen 
(osnovno usposabljanje in obnovitveno strokovno izobraževanje za svetovalce za DO na vstopni točki) 
(1) Svetovalec za DO pred začetkom izvajanja ocenjevanja upravičenosti do dolgotrajne oskrbe (v nadaljnjem besedilu: DO) opravi usposabljanje za oceno upravičenosti in uporabo ocenjevalne lestvice iz petega odstavka 12. člena Zakona o dolgotrajni oskrbi (Uradni list RS, št. 84/24), (v nadaljnjem besedilu: osnovno usposabljanje), nato pa na vsaka tri leta še obnovitveno strokovno izobraževanje.
(2) Svetovalec za DO praktični del osnovnega usposabljanja izvede z zaposlenim na vstopni točki za DO, ki ima vsaj eno leto izkušenj na področju ocenjevanja upravičenosti DO ali z zunanjim strokovnjakom, izbranim na podlagi javnega povabila.
(3) Ministrstvo, pristojno za DO (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), svetovalcu za DO o opravljenem osnovnem usposabljanju ali obnovitvenem strokovnem izobraževanju izda potrdilo.
(4) Osnovno usposabljanje in obnovitveno strokovno izobraževanje organizira ministrstvo.
3. člen 
(vsebina in obseg osnovnega usposabljanja in obnovitvenega strokovnega izobraževanja ter katalog znanj za svetovalce za DO) 
(1) Vsebina in obseg osnovnega usposabljanja in obnovitvenega strokovnega izobraževanja ter katalog znanj za svetovalce za DO so določeni v Prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Svetovalec za DO se udeleži osnovnega usposabljanja v obsegu 35 ur teoretičnega usposabljanja in opravi praktično izvedbo 10 ocen upravičenosti do DO.
(3) Svetovalec za DO se po preteku treh let od pridobitve potrdila o opravljenem osnovnem usposabljanju udeleži obnovitvenega strokovnega izobraževanja v obsegu 15 ur, kot je določeno v Prilogi 1 tega pravilnika.
4. člen 
(obseg del zunanjih strokovnjakov) 
Obseg del zunanjih strokovnjakov vključuje sodelovanje pri posameznih nalogah vstopne točke za DO, kot so zlasti:
– pomoč pri izvedbi prvega ali ponovnega obiska pri vlagatelju in ocenjevanju upravičenosti do pravic do DO;
– zagotavljanje podpore svetovalcem za DO pri ocenjevanju upravičenosti vlagateljev do pravic do DO;
– pomoč pri pripravi načrta priporočenih storitev;
– sodelovanje pri teoretičnem in praktičnem delu osnovnega usposabljanja in obnovitvenem strokovnem izobraževanju za svetovalce za DO.
5. člen 
(Katalog znanj za zunanje strokovnjake) 
Katalog znanj za zunanje strokovnjake je določen v Prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
KONČNA DOLOČBA 
6. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0072-3/2024/15
Ljubljana, dne 28. februarja 2024
EVA 2024-2720-0005
Simon Maljevac 
minister 
za solidarno prihodnost 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti