Uradni list

Številka 57
Uradni list RS, št. 57/2023 z dne 19. 5. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 57/2023 z dne 19. 5. 2023

Kazalo

1738. Pravilnik o sofinanciranju kulturnih dejavnosti v Občini Sežana, stran 5015.

  
Na podlagi 21. in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 25. in 101. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 – uradno prečiščeno besedilo, 56/08, 4/10, 20/11, 111/13, 68/16, 61/17, 21/18 – ZNOrg, 3/22 – ZDeb in 105/22 – ZZNŠPP), Zakona o nevladnih organizacijah (Uradni list RS, št. 21/18), Resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2022–2029 (Uradni list RS, št. 29/22) ter 17. člena Statuta Občine Sežana (Uradni list RS, št. 54/21 in 184/21) je Občinski svet Občine Sežana na seji dne 11. 5. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju kulturnih dejavnosti v Občini Sežana 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
Pravilnik o sofinanciranju kulturnih dejavnosti v Občini Sežana (v nadaljnjem besedilu: pravilnik) določa dejavnosti, upravičence, pogoje in postopke za sofinanciranje javnih kulturnih programov in projektov iz proračuna Občine Sežana.
2. člen 
(pomen izrazov) 
(1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo pomen, kot ga določa 2. člen Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (v nadaljnjem besedilu: ZUJIK).
(2) Javne kulturne dejavnosti po tem pravilniku so vse oblike dejavnosti s področja kulture:
– glasbena (instrumentalna, vokalna idr.),
– plesna (plesna, folklorna, mažoretna idr.),
– likovna (fotografske in likovne skupine),
– gledališka in lutkovna (gledališke in lutkovne skupine),
– literarna,
– kulturna društva, ki imajo znotraj društva več posameznih sekcij,
– etnološka dejavnost,
– avdiovizualna,
– podporne dejavnosti iz področja kulture (npr. zveza kulturnih društev).
(3) Javni kulturni program je kulturna dejavnost, ki je po vsebini in obsegu zaključena celota in jo izvaja kulturni izvajalec, katerega ustanovitelj ni država ali lokalna skupnost, je pa njegovo delovanje v javnem interesu do te mere, da ga lokalna skupnost financira na primerljiv način kot javni zavod. Javni kulturni program je določen s cilji kulturnega izvajalca, ki morajo upoštevati cilje in prioritete kulturne politike in biti relevantni, merljivi, uresničljivi in časovno opredeljeni. Kulturni projekt je posamična aktivnost kulturnih izvajalcev, ki jo sofinancira lokalna skupnost.
3. člen 
(dejavnosti, ki se sofinancirajo) 
Iz proračuna Občine Sežana se po tem pravilniku v posameznem koledarskem letu sofinancira redna dejavnost ljubiteljskih izvajalcev s področja kulture, ki potekajo redno, organizirano in strokovno vodeno. Po tem pravilniku pa se sofinancirajo tudi kulturni projekti. Izvajalci so dolžni svojo dejavnost javno predstavljati.
4. člen 
(upravičenci) 
(1) Upravičenci za sofinanciranje kulturnih programov iz proračuna Občine Sežana po tem pravilniku so nevladne organizacije s področja kulture, ki jih opredeljuje Zakon o nevladnih organizacijah in izvajajo kulturni program v javnem interesu na območju Občine Sežana.
(2) Upravičenci za sofinanciranje projektov iz proračuna Občine Sežana po tem pravilniku so nevladne organizacije s področja kulture, ki jih opredeljuje Zakon o nevladnih organizacijah. Upravičenci morajo izvajati kulturni projekt v javnem interesu na območju Občine Sežana.
(3) Upravičenci za sofinanciranje so izbrani na osnovi Javnega razpisa za sofinanciranje kulturnih dejavnosti v Občini Sežana.
5. člen 
(pogoji za sofinanciranje) 
Upravičenci iz prejšnjega člena tega pravilnika morajo izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
– da imajo sedež na območju Občine Sežana in aktivno delujejo na območju Občine Sežana,
– da so v skladu z zakonodajo registrirani za izvajanje kulturnih dejavnosti najmanj eno leto pred objavo razpisa,
– da imajo urejeno evidenco o članstvu iz katere izhaja, da so aktivno vadeči iz Občine Sežana (v kolikor gre za organizacijsko obliko, ki predvideva članstvo),
– da imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske pogoje za uresničitev načrtovanih dejavnosti,
– opravljajo dejavnost na neprofitni osnovi,
– da imajo na dan prijave na javni razpis za sofinanciranje kulturnih dejavnosti za tekoče koledarsko leto, poravnane vse zapadle obveznosti do Občine Sežana,
– da z istim programom ne kandidirajo na ostale javne razpise iz proračuna Občine Sežana,
– druge pogoje, določene z vsakoletnim razpisom.
II. POSTOPEK IZBIRE PROGRAMOV IN PROJEKTOV 
6. člen 
(uvedba postopka) 
Postopek izbire programov in projektov, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Sežana, se začne s sklepom o imenovanju strokovne komisije za pripravo in izvedbo javnega razpisa (v nadaljnjem besedilu: komisija) ter s sklepom o začetku postopka javnega razpisa, ki ga župan izda po sprejemu proračuna in Letnega programa kulture Občine Sežana za tekoče proračunsko leto.
7. člen 
(javni razpis) 
(1) Javni razpis za izbiro programov in projektov s področja kulture, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Sežana (v nadaljnjem besedilu: razpis), mora biti objavljen v Uradnem listu RS in na spletni strani Občine Sežana.
(2) Predlog besedila razpisa in razpisne dokumentacije pripravi komisija ter ga pred objavo podpiše župan.
(3) Besedilo objave razpisa mora vsebovati:
– podatke o naročniku,
– pravno podlago za izvedbo javnega razpisa,
– področja programov oziroma projektov, ki so predmet sofinanciranja,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci, njihovi programi ali projekti,
– okvirno višino sredstev za predmet razpisa,
– kriterije in merila za izbor in vrednotenje programov in projektov, ki se sofinancirajo,
– določitev obdobja za porabo sredstev razpisa,
– razpisni rok,
– vsebino vlog in način njihove dostave,
– navedbo oseb, pooblaščenih za dajanje informacij o razpisni dokumentaciji,
– informacije o razpisni dokumentaciji,
– rok, v katerem bodo predlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa.
(4) Z razpisom se lahko določi tudi druge elemente, ki jih morajo vsebovati vloge, v kolikor so potrebni za ustrezno izvedbo postopkov in sprejemanje odločitev v zvezi s predmetom razpisa. Rok za prijave na razpis ne sme biti krajši od 30 dni od objave razpisa.
8. člen 
(strokovna komisija) 
(1) S sklepom iz 6. člena tega pravilnika župan določi sestavo komisije, trajanje njenega mandata, naloge in pristojnosti ter način dela. Postopek javnega razpisa vodi petčlanska strokovna komisija.
(2) Naloge strokovne komisije so:
– pregled in priprava predloga vsebine razpisne dokumentacije,
– priprava predloga pogojev ter meril in kriterijev za vrednotenje programov in projektov na področju kulture v Občini Sežana (v nadaljevanju: merila), ki so potrebna za ocenjevanje vlog,
– odpiranje in ugotavljanje pravočasnosti ter popolnosti prejetih vlog (formalna popolnost),
– pregled in strokovna ocena vlog na podlagi pogojev, meril in kriterijev navedenih v javnem razpisu oziroma razpisni dokumentaciji ter v tem pravilniku,
– priprava, pregled in potrditev predloga izbire in višine sofinanciranja programov in projektov.
(3) Komisija pripravi predlog besedila javnega razpisa in razpisno dokumentacijo skladno s tretjim odstavkom prejšnjega člena tega pravilnika in ju posreduje županu v podpis. Poleg tega komisija pripravi tudi pogoje, merila in kriterije za vrednotenje programov in projektov na področju kulture v Občini Sežana ter s tem seznani župana.
(4) Po poteku razpisnega roka komisija odpiranje prejetih vlog opravi v roku in način, ki je predviden v javnem razpisu.
(5) Odpirajo se samo v roku posredovane vloge v pravilno izpolnjenem in označenem ovitku, in sicer po vrstnem redu prispetja.
(6) Komisija vodi zapisnik o odpiranju vlog, ki vsebuje:
– naslov, kraj in čas odpiranja prispelih vlog,
– imena navzočih članov komisije in ostalih prisotnih,
– naziv vlagateljev, navedenih po vrtnem redu odpiranja,
– ugotovitve o popolnosti oziroma nepopolnosti posamezne vloge ter navedbo manjkajoče dokumentacije.
Zapisnik mora biti podpisan s strani predsednika komisije.
9. člen 
(dopolnitev vlog) 
(1) Na podlagi zapisnika o odpiranju vlog se v roku osmih dni pisno pozove tiste vlagatelje, katerih vloge niso bile popolne, da jih dopolnijo. Rok za dopolnitev vlog je osem dni od prejetega poziva.
(2) Če vlagatelj vloge ne dopolni v zahtevanem roku ali če dopolnitev ni ustrezna in vloga tudi po dopolnitvi ni popolna, se s sklepom zavrže.
10. člen 
(odločba) 
(1) Komisija vse pravočasne, pravilne in popolne vloge ovrednoti v skladu z merili in kriteriji za vrednotenje programov in projektov, ki so določeni v vsakoletnem javnem razpisu oziroma razpisni dokumentaciji. Komisija mora o opravljanju strokovnega pregleda popolnih vlog in njihovem ocenjevanju voditi zapisnik.
(2) Predlog prejemnikov sredstev in višino sofinanciranja programov in projektov podpiše predsednik in člani komisije ter ga posredujejo direktorju občinske uprave oziroma vodji notranje organizacijske enote.
(3) Na osnovi predloga komisije direktor oziroma vodja notranje organizacijske enote vlagateljem izda odločbo, s katero odloči o odobritvi in višini sofinanciranja ali o zavrnitvi sofinanciranja posameznega programa oziroma projekta. Zoper odločbo je možno podati pritožbo županu najkasneje v roku osmih dni od prejema sklepa. Odločitev župana o pritožbi je dokončna.
11. člen 
(pritožbeni postopek) 
(1) Zoper odločbo je možno vložiti pritožbo na župana Občine Sežana v roku osmih dni od prejema odločbe.
(2) Predmet pritožbe ne morejo biti merila in kriteriji za vrednotenje programov in projektov na področju kulture v Občini Sežana.
(3) O pritožbi odloči župan v roku 15 dni od prejema pritožbe. Odločitev župana je dokončna. O dokončni odločitvi župan obvesti tudi komisijo za izvedbo javnega razpisa.
(4) Zoper odločitev župana je dopusten upravni spor na Upravnem sodišču Republike Slovenije.
(5) Vloženi ugovor ne zadrži sklepanja pogodb z izbranimi izvajalci.
12. člen 
(objava rezultatov javnega razpisa) 
Rezultati javnega razpisa se po zaključku postopka javnega razpisa objavijo na spletni strani Občine Sežana.
13. člen 
(pogodba) 
(1) Na osnovi dokončne odločbe iz 10. člena tega pravilnika, Občina Sežana pripravi pogodbo, s katero se uredijo medsebojne pravice in obveznosti med Občino Sežana in izvajalcem programa ali projekta, ki je bil izbran za sofinanciranje.
(2) Občina Sežana pošlje pogodbo izvajalcu in ga pozove k podpisu. V kolikor izvajalec ne vrne podpisane pogodbe v osmih dneh od prejema, se šteje, da je odstopil od sofinanciranja programa ali projekta iz občinskega proračuna, da pogodba ni sklenjena in je Občina Sežana prosta vseh obveznosti, ki so zanjo izhajale iz odločbe.
14. člen 
(sestavine pogodbe) 
Pogodba mora vsebovati podatke o:
– naziv in naslov naročnika ter izvajalca dejavnosti,
– vsebini in obsegu dejavnosti, ki so predmet sofinanciranja,
– višini dodeljenih sredstev,
– terminskem planu porabe sredstev,
– načinu nadzora nad namensko porabo sredstev in izvedbi dejavnosti ter predvidenimi sankcijami v primeru neizvajanja programov,
– načinu nakazovanja sredstev izvajalcu,
– načinu, vsebini in roku za poročanje o realizaciji po pogodbi,
– določilu, da izvajalec, ki nenamensko koristi pogodbena sredstva ali drugače grobo krši pogodbena določila, ne more kandidirati za sredstva na naslednjem javnem razpisu,
– drugih medsebojnih pravicah in obveznostih.
III. NADZOR NAD IZVAJANJEM PROGRAMOV IN PORABO SREDSTEV 
15. člen 
(poročanje in nadzor) 
(1) Izvajalec je dolžan občinski upravi predložiti zaključno poročilo o poteku in rezultatih izvedbe predmeta pogodbe skladno z roki, določenimi v pogodbi.
(2) Občinska uprava ima pravico kadar koli izvesti nadzor izvajanja programov oziroma projektov, ki so predmet sofinanciranja, in nadzor namenskosti porabe sredstev po sklenjeni pogodbi. Pri tem je izvajalec programa dolžan izvajalcu nadzora nuditi vse potrebne informacije in mu predložiti potrebna dokazila oziroma dokumentacijo o izvedbi sofinanciranega programa ali projekta in nastalih stroških v zvezi s tem.
IV. MERILA 
16. člen 
(merila za sofinanciranje) 
(1) Pogoji, merila in kriteriji za vrednotenje programov in projektov na področju kulture v Občini Sežana so sestavni del javnega razpisa oziroma razpisne dokumentacije.
(2) Višina razpisanih sredstev za posamezne programe in projekte za sofinanciranje se določi z vsakoletnim proračunom Občine Sežana.
(3) Prijave na razpis se točkujejo. Vrednost točke se določi v skladu s predvidenimi proračunskimi sredstvi za razpisano leto. Višina sofinanciranja posameznega programa je odvisna od skupnega števila zbranih točk in vrednosti točke.
V. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
17. člen 
(objava, veljavnost in uporaba pravilnika) 
(1) Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju dejavnosti kulturnih društev v Občini Sežana (Uradni list RS, št. 23/08 in 8/12).
(2) Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-5/2023-15
Sežana, dne 11. maja 2023
Župan 
Občine Sežana 
Andrej Sila 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti