Uradni list

Številka 49
Uradni list RS, št. 49/2023 z dne 28. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 49/2023 z dne 28. 4. 2023

Kazalo

1558. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o ureditvenem načrtu za del območja CZ 2 Zdravilišča Rogaška Slatina, stran 4204.

  
Na podlagi prvega odstavka 129. in tretjega odstavka 119. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 119/21) in 30. člena Statuta Občine Rogaška Slatina (Uradni list RS, št. 67/17), po predhodni pridobitvi mnenja Zavoda RS za varstvo narave, OE Celje, št. 3563-0142/2023-2 z dne 19. 4. 2023, je župan Občine Rogaška Slatina dne 21. 4. 2023 sprejel
S K L E P 
o začetku priprave sprememb in dopolnitev Odloka o ureditvenem načrtu za del območja CZ 2 Zdravilišča Rogaška Slatina 
1. člen 
(predmet sklepa) 
(1) S tem sklepom se začne postopek priprave sprememb in dopolnitev Odloka o ureditvenem načrtu za del območja CZ 2 Zdravilišča Rogaška Slatina (Uradni list RS, št. 26/92, 31/07 in 31/10; v nadaljevanju SD UN CZ2) v Občini Rogaška Slatina.
(2) Pravna podlaga za izdelavo SD UN CZ2 je Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21) (v nadaljnjem besedilu: ZUreP-3) in vsi ostali relevantni zakoni ter podzakonski predpisi.
(3) Pobudnik in pripravljavec SD UN CZ2 je Občina Rogaška Slatina.
2. člen 
(območje in predmet načrtovanja) 
(1) Območje obravnave se nahaja v osrednjem, zdraviliškem delu naselju Rogaška Slatina.
(2) Območje obsega celotno območje veljavnega odloka o ureditvenem načrtu za območje CZ2 (v nadaljevanju UN Cz2).
(3) Obravnavano območje je namenjeno za zdraviliške in centralne dejavnosti. Del območja je že realiziran.
(4) Cilj priprave SD UN CZ2 je racionalnejša izraba stavbnih zemljišč, ki so opredeljena v UN CZ2 s posodobitvijo prostorskih izvedbenih pogojev (v nadaljevanju PIP) in uskladitev posameznih določil UN CZ2 s PIP iz Občinskega prostorskega načrta Občine Rogaška Slatina (Uradni list RS, št. 50/19, 115/21 – SDOPN2, v nadaljevanju OPN).
(5) Obravnavano območje je v OPN opredeljeno kot stavbna zemljišča v enotah urejanja prostora (v nadaljnjem besedilu: EUP) ZD5 in ZD14. Za EUP ZD5 je z OPN določena podrobnejša namenska raba prostora BT (površine za turizem), za EUP ZD14 pa ZSd (površine za oddih, rekreacijo in šport). Po 104. členu OPN ostane na območju v veljavi UN CZ2, po 99. členu OPN pa so na takih območjih dopustne gradnje in posegi, ki jih določa veljavni prostorski izvedbeni akt. Pri spremembi takšnih aktov je treba upoštevati določbe OPN, razen pri faktorjih (FZ, FI, FZP in višinah) in dopustnih dejavnostih, kjer se lahko upoštevajo določbe podrobnega prostorskega izvedbenega akta, ki je predmet spremembe.
(6) Na območju se načrtuje potrebna komunalna oprema in druga gospodarska javna infrastruktura. Prostorska ureditev se prometno navezuje na občinski kategorizirani lokalni cesti LC 356112 (Rogaška Slatina–Cerovec II) in LC 356321 (Terapija–Cajzek).
3. člen 
(način pridobitve strokovnih rešitev) 
Strokovne podlage se izdelajo na osnovi obstoječe veljavne prostorske dokumentacije Občine Rogaška Slatina, strokovnih podlag, ki so bile izdelane za pripravo OPN, zlasti Urbanistična zasnova za naselje Rogaška Slatina, analize prostora, razvojnih pobud in smernic nosilcev urejanja prostora.
4. člen 
(vrsta postopka) 
SD UN CZ2 se pripravi in sprejme v skladu z določbami, ki jih opredeljuje ZUreP-3 za redni postopek priprave OPPN, tj. s smiselno uporabo določb 119. do 124. člena ZUreP-3.
5. člen 
(roki za pripravo) 
Za pripravo SD UN CZ2 so opredeljeni naslednji okvirni roki:
Faza/aktivnost
Rok oziroma trajanje faze/aktivnosti
osnutek 
1 mesec po sprejemu sklepa 
mnenja nosilcev urejanja prostora k osnutku 
1 mesec po posredovanju vloge za pridobitev mnenj nosilcev urejanja prostora
dopolnjeni osnutek
1 mesec po pridobitvi in analizi mnenj nosilcev urejanja prostora ter izdelavi morebitnih dodatnih strokovnih podlag, ki izhajajo iz mnenj NUP
javna razgrnitev in javna obravnava dopolnjenega osnutka 
1 mesec od začetka javne razgrnitve, javna obravnava se izvede v času javne razgrnitve
priprava in sprejem strokovnih stališč do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave, uskladitev posameznih stališč s pristojnimi nosilci urejanja prostora
1 teden po končani javni razgrnitvi in javni obravnavi za strokovna stališča, uskladitev z NUP v roku, ki je odvisen od NUP
predlog
1 mesec po sprejemu stališč do pripomb iz javne razgrnitve in javne obravnave
po potrebi poziv nosilcem urejanja prostora k dopolnitvi mnenja, podanega na osnutek, na predlog 
1 mesec po pozivu občine 
po potrebi uskladitev predloga z dopolnjenimi mnenji NUP 
2 tedna po prejemu dopolnjenih mnenj 
sprejem akta
po prejemu dopolnjenih mnenj in uskladitvi predloga z njimi oziroma najmanj 15 dni po objavi stališč do pripomb oziroma predloga v PIS
6. člen
(nosilci urejanja prostora) 
(1) K podaji mnenj bodo pozvani naslednji nosilci urejanja prostora:
– Ministrstvo za naravne vire in prostor, za področje varstva narave;
– Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino.
(2) V postopek priprave se lahko vključi tudi druge nosilce urejanja prostora, če se izkaže, da načrtovane prostorske ureditve posegajo v njihovo delovno področje.
7. člen 
(načrt vključevanja javnosti) 
(1) Občina Rogaška Slatina seznani javnost s pričetkom postopka priprave SD UN CZ2 z objavo tega sklepa in spremljajočega gradiva na spletni strani občine.
(2) Občina Rogaška Slatina pripravi javno razgrnitev dopolnjenega osnutka SD ZN CZ2, ki traja najmanj 30 dni, v tem času zagotovi njegovo javno obravnavo. Javnost se seznani s krajem in časom javne razgrnitve in javne obravnave, s spletnim naslovom, kjer je dopolnjeni osnutek SD ZN CZ2 objavljen, z načinom dajanja pripomb in rokom za njihovo posredovanje.
(3) Občina Rogaška Slatina prouči pripombe in predloge javnosti ter do njih zavzame stališča, ki jih skupaj s predlogom SD ZN CZ2 objavi na svoji spletni strani.
(4) Občinski svet Občine Rogaška Slatina sprejme SD ZN CZ2 z odlokom, ki se po sprejemu javno objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
8. člen 
(seznam podatkov in strokovnih podlag ter obveznosti udeležencev glede njihovega zagotavljanja) 
Za pripravo SD UN CZ2 se uporabijo že izdelane strokovne podlage, ki se po potrebi dopolnijo, dodatno pa se zagotovijo:
– prikaz stanja prostora,
– elaborat ekonomike,
– druge morebitne študije ali gradiva glede na zahteve nosilcev urejanja prostora,
– drugi podatki in strokovne podlage, za katere se v postopku priprave SD UN CZ2 ugotovi, da jih je treba pripraviti.
9. člen 
(obveznosti v zvezi s financiranjem postopka) 
(1) Izdelavo SD UN CZ2 in izdelavo vseh potrebnih strokovnih podlag financira pripravljavec. Pripravljavec izbere tudi izdelovalca in odgovornega prostorskega načrtovalca, ki izpolnjuje z zakonom določene pogoje za pripravo in vodenje priprave. Zagotovi tudi udeležbo odgovornega prostorskega načrtovalca kot poročevalca v vseh fazah priprave in sprejemanja SD UN CZ2, v katerih je to potrebno.
(2) Izdelovalec SD UN CZ2 zagotovi, da bodo vsa gradiva vseh faz izdelana celovito ter vsebinsko in tehnično v skladu z zakonom, podzakonskimi akti in tehničnimi priporočili oziroma navodili za pripravo prostorskih aktov občin v digitalni obliki. Zagotovi tudi vsebinsko in oblikovno ustrezna gradiva za posamezne faze izdelave in sprejema SD UN CZ2 ter ustrezna gradiva za objavo v prostorsko informacijskem sistemu in na spletni strani občine.
10. člen 
(celovita presoja vplivov na okolje) 
(1) Za SD UN CZ2 se v skladu s 128. členom ZUreP-3 celovita presoja vplivov na okolje ne izvede.
(2) SD UN CZ2 se pripravlja na podlagi OPN, za katerega je že bil izveden postopek celovite presoje vplivov na okolje, v tem postopku pa je bilo ugotovljeno, da so vplivi plana na okolje in na naravo sprejemljivi.
(3) Iz mnenja št. 3563-0142/2023-2 z dne 19. 4. 2023 z naslovom »Spremembe in dopolnitve Odloka o ureditvenem načrtu za del območja CZ2 Zdravilišča Rogaška Slatina (Odlok o CZ2) – Ocena verjetnosti pomembnejših vplivov izvedbe plana in mnenje o obveznosti izvedbe presoje sprejemljivosti plana na varovana območja«, ki ga je pripravil Zavod RS za varstvo narave, OE Celje in ga je občina pridobila pred sprejemom tega sklepa, izhaja, da predlagane spremembe in dopolnitve odloka ne bodo pomembno vplivale na varovana območja, zato meni, da presoje sprejemljivosti vplivov izvedbe plana na varovana območja ni treba izvesti.
11. člen 
(začetek veljavnosti sklepa) 
(1) Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
(2) Ta sklep se skupaj z mnenjem Zavoda RS za varstvo narave, OE Celje, št. 3563-0142/2023-2 z dne 19. 4. 2023 po predhodni pridobitvi identifikacijske številke objavi v prostorsko informacijskem sistemu ter na spletni stani Občine Rogaška Slatina.
Št. 430-0003/2023
Rogaška Slatina, dne 21. aprila 2023
Župan 
Občine Rogaška Slatina 
mag. Branko Kidrič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti