Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2023 z dne 14. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2023 z dne 14. 4. 2023

Kazalo

1301. Odlok o sofinanciranju podporne zaposlitve invalidov, stran 3845.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo, 23/07 – popr., 41/07 – popr., 61/10 – ZSVarPre, 62/10 – ZUPJS, 57/12, 39/16, 52/16 – ZPPreb-1, 15/17 – DZ, 29/17, 54/17, 21/18 – ZNOrg, 31/18 – ZOA-A, 28/19, 189/20 – ZFRO in 196/21 – ZDOsk) in Statuta Občine Prebold (Uradni list RS, št. 52/13, 45/14) je Občinski svet Občine Prebold na 4. redni seji dne 30. 3. 2023 sprejel
O D L O K 
o sofinanciranju podporne zaposlitve invalidov 
1. člen 
(splošne določbe) 
S tem odlokom Občina Prebold opredeljuje podporno zaposlitev invalidov, kot obliko socialno varstvene storitve vodenje in varstvo ter zaposlitev pod posebnimi pogoji, za storitev posebnega pomena v Občini Prebold z namenom zagotavljanja večje socialne varnosti invalidov.
Socialno varstvena storitev v obliki podporne zaposlitve invalidov zajema sofinanciranje zaposlitve invalidov.
Z odlokom se določijo upravičenci do sofinanciranja socialno varstvene storitve, višina sofinanciranja, pogoji in postopek za uveljavitev pravice do sofinanciranja.
2. člen 
(upravičenci do sofinanciranja) 
Upravičenci do sofinanciranja podporne zaposlitve invalidov so osebe, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– so občani Občine Prebold tj. osebe, ki imajo na območju Občine Prebold stalno prebivališče in nimajo prijavljenega začasnega bivališča v drugi občini,
– so invalidi, ki so po zaključeni zaposlitveni rehabilitaciji prejeli oceno Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje invalidovih zaposlitvenih možnosti na podlagi mesečnih poročil in končne evalvacije izvajalca zaposlitvene rehabilitacije iz 18. člena ZZRZI, ter na podlagi ocene iz prejšnjega odstavka prejeli odločbo Zavoda, da se lahko invalid zaposli le v zaščitni ali podporni zaposlitvi,
– so invalidi, ki bodo z izvajalcem podporne zaposlitve sklenili ali imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi.
3. člen 
(izvajalci podporne zaposlitve) 
Izvajalci socialno varstvene storitve podporne zaposlitve invalidov morajo izvajati socialno varstvene programe za ranljive skupne prebivalstva, izvajati morajo rehabilitacijo in zaposlovanje težje zaposljivih invalidov, ter izpolnjevati vse pogoje iz Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (Uradni list RS, št. 16/07 – uradno prečiščeno besedilo, 87/11, 96/12 – ZPIZ-2, 98/14 in 18/21).
4. člen 
(višina sofinanciranja) 
Sofinanciranje podporne zaposlitve znaša največ 10.000,00 EUR letno in se dodeljuje upravičencem po vrstnem redu prejetih vlog, do porabe sredstev.
Občina Prebold bo upravičencem sofinancirala razliko do polne plače, ki ni sofinancirana iz drugih virov (Proračun Republike Slovenije itd.).
Sofinanciranje se upravičencu dodeli do konca proračunskega leta oziroma za največ 12 mesecev in se nakazuje izvajalcu podporne zaposlitve mesečno.
5. člen 
(uveljavljanje pravice do sofinanciranja) 
Postopek za uveljavitev pravice do sofinanciranja podporne zaposlitve invalidov se uvede na vlogo prosilca.
Prosilec mora k vlogi priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev iz 2. člena tega odloka, ki jih upravni organ potrebuje v postopku odločanja.
6. člen 
(odločba o upravičenosti do sofinanciranja) 
V skladu z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek, pristojni organ občinske uprave Občine Prebold v roku 30 (tridesetih) dni od prejema popolne vloge izda odločbo o upravičenosti do sofinanciranja.
Zoper odločbo iz prejšnjega odstavka je dovoljena pritožba, o kateri odloča župan. Pritožba se lahko vloži v roku 15 (petnajst) dni od vročitve odločbe.
7. člen 
(veljavnost sofinanciranja) 
Upravičenec do sofinanciranja, ki še ni uporabnik podporne zaposlitve invalidov, je po prejemu odločbe v roku, ki je določen v odločbi, dolžan občini predložiti dokazilo o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, sicer se šteje, da odobrenega sofinanciranja ne bo koristil in odločba o upravičenosti do sofinanciranja preneha veljati.
Upravičencu pripada sofinanciranje z mesecem, ko je socialno varstvena storitev podporne zaposlitve invalidov pri upravičencu vzpostavljena na podlagi sklene pogodbe o sofinanciranju.
8. člen 
(sklenitev pogodbe) 
Po pravnomočnosti odločbe o sofinanciranju se sklene pogodba o sofinanciranju med upravičencem, občino in izvajalcem podporne zaposlitve invalidov. V pogodbi se določijo njihove medsebojne pravice ter obveznosti.
9. člen 
(dolžnosti upravičenca in izvajalca podporne zaposlitve) 
Upravičenec in izvajalec podporne zaposlitve morata o vsaki spremembi v zvezi z izvajanjem podporne zaposlitve invalidov občino obvestiti najkasneje v roku 8 dni od nastanka spremembe.
V primeru, da je upravičenec sofinanciranja prejel na podlagi navedb neresničnih podatkov ali lažnih dokazil, je le-to dolžan vrniti skupaj z zamudnimi obrestmi, obračunanimi od dneva nakazila do dneva vračila neupravičeno pridobljenih sredstev.
Upravičenec do sofinanciranja in izvajalec podporne zaposlitve invalidov morata občinski upravi na njeno zahtevo omogočiti pregled izvajanja storitve.
V kolikor se ob pregled ugotovi manjše nepravilnosti, se upravičenca in izvajalca podporne zaposlitve na nepravilnosti opozori in določi rok za odpravo le-teh. V kolikor nepravilnosti še vedno ne odpravita, se prekine plačevanje sofinanciranja. V tem primeru lahko Občina Prebold zahteva povračilo izplačanih sredstev.
10. člen 
(prenehanje pravice do sofinanciranja) 
Pravica do sofinanciranja podporne zaposlitve invalidov preneha v primeru:
– smrti upravičenca,
– spremembe odločbe o zaposljivosti invalida, ki opredeljuje, da invalid zaradi invalidnosti ni zaposljiv,
– prenehanja izpolnjevanja pogojev upravičenca,
– prekinitve pogodbe o zaposlitvi.
11. člen 
(začetek veljavnosti odloka) 
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 600-0005/2023
Prebold, dne 30. marca 2023
Župan 
Občine Prebold 
mag. Marko Repnik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti