Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/2023 z dne 7. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/2023 z dne 7. 4. 2023

Kazalo

1243. Pravilnik o enkratni denarni pomoči ob rojstvu otroka v Občini Škofljica, stran 3772.

  
Na podlagi 21. in 29 člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE) in 18. člena Statuta Občine Škofljica (Uradni list RS, št. 47/19) je Občinski svet Občine Škofljica na 5. redni seji dne 30. 3. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o enkratni denarni pomoči ob rojstvu otroka v Občini Škofljica 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta pravilnik ureja dodeljevanje enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka v Občini Škofljica ter določa upravičence, pogoje, postopek, višino denarne pomoči in prehodne in končne določbe.
2. člen 
Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka (v nadaljevanju: denarna pomoč) je enkratna denarna pomoč družini, s katero se zagotovijo dodatna finančna sredstva za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka.
Sredstva za izplačilo pomoči se zagotovijo v proračunu Občine Škofljica.
II. UPRAVIČENCI 
3. člen 
Upravičenec do denarne pomoči po tem pravilniku je eden od staršev otroka pod pogojem, da ima skupaj z novorojencem državljanstvo Republike Slovenije in vključno od dneva rojstva novorojenca stalno prebivališče v Občini Škofljica.
Pravico do enkratne denarne pomoči lahko uveljavlja tudi druga oseba, ki je zakoniti zastopnik otroka na podlagi odločbe pristojnega organa, pod pogoji iz prvega odstavka tega člena.
III. POSTOPEK ZA UVELJAVLJANJE PRAVICE 
4. člen 
Pravico do denarne pomoči uveljavlja upravičenec s pisno vlogo na predpisanem obrazcu, ki je na voljo na sedežu Občine Škofljica ter na njeni spletni strani.
Pisno vlogo upravičenec pošlje po pošti ali vloži v vložišče Občine Škofljica, najkasneje v roku šestih mesecev od datuma otrokovega rojstva in veljavnosti tega Pravilnika. Po poteku tega roka pravice do enkratne denarne pomoči ni mogoče več uveljavljati in se vloga zavrže kot prepozna.
5. člen 
Zahtevku iz prejšnjega člena mora biti priloženo:
– izpisek ali potrdilo iz matičnega registra o rojstvu otroka,
– potrdilo o stalnem bivališču novorojenca na dan rojstva in tistega od staršev, ki uveljavlja pravico do prispevka,
– potrdilo o državljanstvu tistega od staršev, ki uveljavlja pravico do prispevka,
– številko vlagateljevega transakcijskega računa in
– enotno matično in davčno številko vlagatelja.
6. člen 
O upravičenosti do denarne pomoči ob rojstvu otroka odloča pristojni občinski organ z odločbo.
Zoper odločbo je dovoljena pritožba županu Občine Škofljica v roku 15 dni po vročitvi prvostopenjske odločbe in je takse prosta.
Upravičencu se izplača znesek, ki je veljaven na dan otrokovega rojstva.
Z odločbo dodeljeni znesek denarne pomoči se nakaže na transakcijski račun upravičenca najkasneje 30 dni po njeni pravnomočnosti.
Občinska uprava lahko, na podlagi priporočila patronažne službe ali Centra za socialno delo, dodeli enkratno denarno pomoč ob rojstvu otroka v materialni obliki, če tako zahtevajo koristi otroka.
IV. VIŠINA ENKRATNE DENARNE POMOČI 
7. člen 
Višina denarne pomoči po tem Pravilniku znaša 150,00 EUR neto.
O spremembi višine denarne pomoči odloča Občinski svet Občine Škofljica s sklepom na predlog župana praviloma za vsako proračunsko leto posebej. Če za posamezno proračunsko leto sklep o višini ni sprejet, velja do sprejetja odločitve o drugačni višini denarna pomoči višina denarne pomoči, kot je bila določena nazadnje.
8. člen 
Če se ugotovi, da je prejemnik prejel pomoč na podlagi neresničnih podatkov oziroma v nasprotju z določbami tega pravilnika, je prejeto pomoč dolžan vrniti skupaj z zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila dalje.
9. člen 
Denarna pomoč po tem pravilniku ni prenosljiva na drugo pravno ali fizično osebo niti je ni mogoče nameniti v humanitarne ali druge namene.
V. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
10. člen 
Pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 12400-01/2023
Škofljica, dne 30. marca 2023
Župan 
Občine Škofljica 
Primož Cimerman 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti