Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/2023 z dne 7. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/2023 z dne 7. 4. 2023

Kazalo

1228. Sklep o določitvi cene parkirnine, drugih taks in parkirnih con ter pripadajočih območij na območju Mestne občine Murska Sobota, stran 3750.

  
Na podlagi 112. člena Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 132/22 in 140/22 – ZSDH-1A), 56. člena Zakona o prevozih v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 6/16 – uradno prečiščeno besedilo, 67/19, 94/21, 54/22 – ZUJPP in 105/22 – ZZNŠPP), 5. in 6. člena Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 11/18 in 79/18), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 10., 11., 13., 23., 26. in 32. člena Odloka o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Murska Sobota (Uradni list RS, št. 15/22) in 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/07 – uradno prečiščeno besedilo, 49/10, 39/15 in 69/17) je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na 4. redni seji dne 28. marca 2023 sprejel
S K L E P 
o določitvi cene parkirnine, drugih taks in parkirnih con ter pripadajočih območij na območju Mestne občine Murska Sobota 
1. člen 
(splošne določbe) 
S tem sklepom se določi višina cene parkirnine na javnih parkirnih površinah, čas v katerem se plačuje parkirnina, višino taks za izdajo posameznih vrst dovolilnic, abonmajev ter morebitne druge pravice in obveznosti, povezane s plačilom za parkiranje, dostavo in prevozom po občinskih cestah.
2. člen 
(javne parkirne površine, kjer se plačuje parkirnina) 
(1) Javne parkirne površine, kjer se plačuje parkirnina, so pripadajoča območja k CONI I, CONI II, CONI III in parkirišče P+R (park and ride) v Rakičanu.
(2) Režim parkiranja posameznega območja v CONI I, CONI II, CONI III in na parkirišču P+R je označen z ustrezno vertikalno prometno signalizacijo.
(3) Grafični prikaz CONE I, CONE II in CONE III in pripadajoča območja k conam je priloga tega sklepa.
(4) Ne glede na drugi odstavek tega člena, se na predmetnem območju parkirnina ne plačuje, v kolikor posamezno območje v določeni coni v naravi ni označeno z ustrezno prometno signalizacijo.
3. člen 
(čas, v katerem se plačuje parkirnina) 
(1) Čas, v katerem se plačuje parkirnina, je ob delavnikih od 7.00 ure do 15.00 ure in v soboto od 7.00 ure do 12.00 ure.
(2) Na praznik, ki je dela prost dan in v nedeljo, se parkirnina ne plačuje.
(3) Ne glede na prvi in drugi odstavek tega člena se na parkiriščih P+R (park and ride) parkirnina plačuje ves čas in vse dni v tednu.
(4) Ne glede na prvi odstavek tega člena se parkirnina v CONI III ob sobotah ne plačuje.
4. člen 
(nadomestilo za uporabo javne parkirne površine – cena parkiranja) 
(1) Nadomestilo za uporabo javne parkirne površine (cena parkiranja) je v CONI I in CONI II 0,50 EUR za vsako začetno uro parkiranja.
(2) Nadomestilo za uporabo javne parkirne površine (cena parkiranja) je v CONI III 0,30 EUR za vsako začetno uro parkiranja.
(3) Nadomestilo za uporabo javne parkirne površine (cena parkiranja) je na P+R parkirišču (park and ride) 0,50 EUR za vsako začetno uro parkiranja.
(4) V CONI I je začetnih 30 minut parkiranja brezplačno. Čas začetnega brezplačnega parkiranja se označi s parkirno uro. Ponovna označitev časa prihoda pred oziroma po poteku časa brezplačnega parkiranja z namenom, da se podaljša brezplačni čas parkiranja na parkirnem mestu, ni dovoljena.
(5) V CONI II in CONI III se parkirnina plača od začetka parkiranja.
(6) Ne glede na prejšnji odstavek je v CONI II na javnih parkirnih površinah pri Zdravstvenem domu Murska Sobota začetni čas brezplačnega parkiranja dve (2) uri. Čas začetnega brezplačnega parkiranja se označi s parkirno uro. Ponovna označitev časa prihoda pred oziroma po poteku časa brezplačnega parkiranja z namenom, da se podaljša brezplačni čas parkiranja na parkirnem mestu, ni dovoljena.
(7) Tabela vrednosti nadomestil za uporabo javne parkirne površine (cenik) je priloga tega sklepa.
5. člen 
(cene dovolilnic in abonmajev) 
(1) Uporabnik lahko uporablja javno parkirno površino na podlagi zakupljene dovolilnice oziroma na podlagi zakupljenega abonmaja. Zakupljena dovolilnica oziroma abonma omogoča uporabo javne parkirne površine ves čas, ne zagotavlja pa prostega parkirnega prostora.
(2) Uporabniku je omogočeno na podlagi zakupljene dovolilnice uporabljati parkirne površine v CONI II in v CONI III.
(3) Cena letne dovolilnice v CONI II znaša 370,00 EUR, cena mesečne dovolilnice pa 40,00 EUR.
(4) Cena letne dovolilnice v CONI III znaša 100,00 EUR, cena polletne dovolilnice pa 60,00 EUR.
(5) Cena letnega abonmaja za stanovalce, ki nimajo zagotovljenega zadostnega števila parkirnih prostorov znotraj vplivnega območja stanovanjskih enot, v CONI II znaša 100,00 EUR in v CONI III 40,00 EUR.
(6) Veljavnost letnih dovolilnic in abonmajev je leto dni (365 koledarskih dni) od dneva nakupa. Veljavnosti polletnih dovolilnic je šest (6) mesecev od dneva nakupa. Veljavnost mesečnih dovolilnic je en (1) mesec od dneva nakupa.
(7) Uporaba parkirnega prostora na podlagi izdanega abonmaja je omogočena le v CONI II in v CONI III na vplivnem območju stanovanjske enote.
6. člen 
(rezervirane parkirne površine za avtotaksi vozila) 
(1) Za uporabo rezervirane parkirne površine za avtotaksi vozila izda Mestna uprava upravičencu dovoljenje na podlagi poravnane takse.
(2) Cena takse za uporabo avtotaksi postajališč znaša 250,00 EUR za obdobje enega leta.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek tega člena, so do oprostitve plačila štirideset (40) odstotkov občinske takse za uporabo avtotaksi postajališč v Mestni občini Murska Sobota upravičena vozila na električni pogon. Do oprostitve plačila dvajset (20) odstotkov občinske takse za uporabo avtotaksi postajališč v Mestni občini Murska Sobota so upravičena vozila, katerih motor ustreza emisijskim zahtevam minimalno EURO 6, vozila na stisnjeni zemeljski plin ter vozila na hibridni pogon. Dodatne oprostitve plačila dvajset (20) odstotkov občinske takse za uporabo avtotaksi postajališč v Mestni občini Murska Sobota pa so upravičena vozila, ki imajo možnost prevoza invalidov v invalidskem vozičku brez presedanja.
7. člen 
(rezervirane parkirne površine za osebna vozila na električni pogon) 
(1) Vozniki vozil na električni pogon lahko v času polnjenja vozila brezplačno parkirajo vozila na urejenih in označenih rezerviranih parkirnih prostorih za električna vozila največ do tri ure. Po preteku treh ur mora voznik vozilo na električni pogon odpeljati.
(2) Čas začetnega brezplačnega parkiranja se označi s parkirno uro. Ponovna označitev časa prihoda pred oziroma po poteku časa brezplačnega parkiranja z namenom, da se podaljša brezplačni čas parkiranja na rezerviranem parkirnem mestu za vozila na električni pogon, ni dovoljena.
(3) Odjem električne energije za namen polnjenja vozila na električni pogon je urejen z razmerjem med uporabnikom in dobaviteljem električne energije na način odplačne narave.
8. člen 
(postajališča za avtodome) 
(1) Cena parkiranja na postajališčih za avtodome, ki so v upravljanju Mestne občine Murska Sobota, znaša 10,00 EUR za vozilo na eno nočitev.
(2) V ceno parkiranja na postajališčih za avtodome niso zajeti stroški komunalne oskrbe vozila, kateri se uporabnikom obračunajo po dejanski porabi.
9. člen 
(začetek veljavnosti sklepa) 
(1) Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne s 1. 6. 2023.
(2) Ne glede na prejšnji odstavek tega člena se določila 7. člena tega sklepa začno uporabljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0001/2022-4(720)
Murska Sobota, dne 28. marca 2023
Župan 
Mestne občine Murska Sobota 
Damjan Anželj 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti