Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/2023 z dne 7. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/2023 z dne 7. 4. 2023

Kazalo

1192. Pravilnik o sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov Občinskega sveta Občine Ilirska Bistrica, stran 3688.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18), 14. člena Statuta Občine Ilirska Bistrica (Uradni list RS, št. 189/20) in 15. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Ilirska Bistrica (Uradni list RS, št. 189/20) je Občinski svet Občine Ilirska Bistrica na 4. redni seji dne 30. 3. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov Občinskega sveta Občine Ilirska Bistrica 
1. člen
S tem pravilnikom se urejajo pogoji in sredstva za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov Občinskega sveta Občine Ilirska Bistrica, ki jih za njihovo delo zagotavlja Občina Ilirska Bistrica (v nadaljevanju: občina), ter njihove pravice in obveznosti.
2. člen 
(1) Svetniške skupine v smislu določb tega pravilnika predstavljajo dva ali več članov občinskega sveta, ki ustanovijo svetniško skupino in določijo vodjo svetniške skupine.
Član občinskega sveta lahko deluje tudi kot samostojni svetnik.
(2) Vsak član Občinskega sveta Občine Ilirska Bistrica je lahko samostojni svetnik ali član le ene svetniške skupine.
(3) Vodja svetniške skupine po ustanovitvi svetniške skupine ali spremembi njene sestave obvesti župana in mu predloži seznam članov svetniške skupine z njihovimi podpisi.
O tem, da bo član občinskega sveta deloval kot samostojni svetnik, obvesti župana.
3. člen 
Višina sredstev za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov se za vsako leto posebej določi z odlokom o proračunu občine, vendar ne sme presegati 0,2 % primerne porabe Občine Ilirska Bistrica mesečno na svetnika, kar se izračuna po naslednji formuli: PPi za tekoče leto*0,2 %/12 mesecev/23 svetnikov.
4. člen
Svetniške skupine in samostojni svetniki so upravičeni do finančnih sredstev na podlagi tega pravilnika s prvim dnem naslednjega meseca po tem, ko župan prejme obvestilo iz tretjega odstavka 2. člena tega pravilnika.
5. člen 
Svetniške skupine in samostojni svetniki so dolžni s sredstvi po tem pravilniku ravnati kot dober gospodar in jih uporabljati v skladu z določbami tega pravilnika. Pri postopkih naročanja so dolžni upoštevati predpise o javnem naročanju.
6. člen 
(1) Svetniške skupine in samostojni svetniki prejmejo pripadajoča sredstva iz proračuna občine za vsak mesec v višini 1/12 glede na število članov posamezne svetniške skupine ali kot samostojni svetniki. Morebitna neporabljena sredstva iz preteklega meseca se prenesejo v tekoči mesec.
(2) Ko je izstop iz svetniške skupine pismeno sporočen županu, ta s prvim dnem naslednjega meseca ni več upravičena do sredstev, ki so vezana na tega svetnika.
(3) Ko je vstop novega svetnika v svetniško skupino pismeno sporočen županu, se s prvim dnem naslednjega meseca svetniški skupini povečajo finančna sredstva za ustrezen znesek.
(4) Določbe prejšnjih odstavkov se smiselno uporabljajo tudi za sredstva, ki pripadajo samostojnemu svetniku.
(5) Evidenco porabe finančnih sredstev za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov vodi občinska uprava, in sicer za vsako svetniško skupino in za vsakega samostojnega svetnika.
7. člen 
(1) Sredstva se lahko uporabljajo izključno za namene delovanja svetniških skupin in samostojnih svetnikov, in sicer za:
– nakup pisarniškega materiala,
– nakup drobnega inventarja,
– plačilo poštnih stroškov,
– plačilo stroškov fotokopiranja,
– plačilo obvestil o delovanju članov občinskega sveta v javnosti (konference, objave v medijih, propagandni material ...),
– plačilo stroškov izobraževanja,
– plačilo najemnin in obratovalnih stroškov za poslovne prostore,
– plačilo reprezentančnih stroškov, neposredno povezanih z delom občinskega sveta oziroma občinskih svetnikov, ki v posameznem proračunskem letu ne smejo presegati 10 % zneska za posameznega svetnika,
– plačilo stroškov javne prireditve (okrogle mize, predavanja …).
(2) Dokumentacija, ki opravičuje uporabo sredstev za delovanje svetniških skupin in posameznih svetnikov iz predhodnega odstavka (vabilo, dnevni red, poročilo, pogodba, ponudba …) mora biti priložena pisnemu predlogu za porabo sredstev.
8. člen 
(1) Vodje svetniških skupin in samostojni svetniki dajo pisni predlog za porabo sredstev, za namene iz 7. člena tega pravilnika odredbodajalcu, ki odobri uporabo sredstev. Če je predlog za porabo sredstev skladen z določili tega pravilnika, odredbodajalec najkasneje v roku 5 delovnih dni po prejemu predloga odobri porabo sredstev z izdajo naročilnice. Vsak račun se mora glasiti na naslov občine s pripisom za ime svetniške skupine ali samostojnega svetnika.
(2) Odredbe za uporabo finančnih sredstev izdaja župan, ki za to lahko pooblasti drugo osebo, zaposleno v občinski upravi.
9. člen 
(1) Sredstva iz 3. člena tega pravilnika se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni s tem pravilnikom. Če svetniška skupina ali samostojni svetnik finančnih sredstev, ki jih prejema iz proračuna občine, ne uporabi za namene, določene s tem pravilnikom, se mu pravica porabe za tekoče leto zmanjša za višino nepravilno porabljenega zneska oziroma mora sredstva vrniti v proračun občine.
(2) Za zakonito in pravilno porabo sredstev je odgovoren vodja svetniške skupine oziroma samostojni svetnik, ki je dolžan voditi evidenco o višini in namenu porabe sredstev.
(3) Nadzor nad porabo sredstev opravlja Nadzorni odbor Občine Ilirska Bistrica.
(4) Svetniške skupine in samostojni svetniki so dolžni Nadzornemu odboru Občine Ilirska Bistrica med letom omogočiti nadzor nad izvajanjem porabe sredstev iz 7. člena tega pravilnika in nadzor nad finančnim poslovanjem v zvezi z namensko porabo dodeljenih sredstev.
10. člen 
(1) Svetniške skupine in samostojni svetniki so dolžni ob koncu proračunskega leta, najkasneje do 31. 12. Občinskemu svetu Občine Ilirska Bistrica predložiti pisno poročilo o porabi sredstev za preteklo leto.
(2) Če svetniške skupine oziroma samostojni svetniki ne izpolnijo obveznosti iz prvega odstavka tega člena, se jim sredstev za njihovo delovanje ne odobri. S koriščenjem sredstev po tem pravilniku nadaljujejo od meseca, ko dostavijo poročilo o porabi sredstev za preteklo leto, dalje.
(3) V letu lokalnih volitev se sredstva po tem pravilniku lahko pridobi in koristi do dneva razpisa volitev, s katerim začnejo teči roki za volilna opravila. Pisno poročilo o porabi sredstev za to leto je potrebno predložiti Občinskemu svetu Občne Ilirska Bistrica najkasneje 14 dni po dnevu določenem iz predhodnega stavka.
11. člen 
(1) Ob zaključku proračunskega leta se neporabljena finančna sredstva, namenjena za delovanje svetniških skupin in samostojnih svetnikov, ne prenesejo v proračun naslednjega leta.
(2) Pravica do pridobitve finančnih sredstev na podlagi tega pravilnika preneha s potekom mandata občinskemu svetu, občinskemu svetniku ali v primeru prenehanja delovanja svetniške skupine.
12. člen 
(1) Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. aprila 2023 dalje.
(2) Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilniko sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih svetnikov Občinskega sveta Občine Ilirska Bistrica (Uradni list RS, št. 39/19 z dne 21. 6. 2019).
Št. 007-3/2023
Ilirska Bistrica, dne 30. marca 2023
Župan 
Občine Ilirska Bistrica 
dr. Gregor Kovačič

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti