Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/2023 z dne 7. 4. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/2023 z dne 7. 4. 2023

Kazalo

1170. Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec, stran 3670.

  
Na podlagi 20. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – UPB, 25/08, 89/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUJPS, 94/10 – ZIU, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 55/17, 18/21), 15. člena Statuta Občine Dobrna (Uradni list RS, št. 55/17, 127/22) je Občinski svet Občine Dobrna na 3. redni seji dne 28. 3. 2023 sprejel
P R A V I L N I K 
o sprejemu otrok v vrtec 
I. UVODNA DOLOČBA 
1. člen 
Ta pravilnik ureja vpis in sprejem otrok v Vrtec Dobrna, ki deluje kot enota vrtca v JVIZ OŠ Dobrna (v nadaljevanju: vrtec), sestavo in način dela komisije za sprejem otrok, kriterije za sprejem otrok in izpis iz vrtca.
II. VPIS OTROK V VRTEC 
2. člen 
Vrtec lahko sprejme otroka, ko je dopolnil starost najmanj 11 mesecev, če starši ne uveljavljajo več pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela. Za starše oziroma zakonite zastopnike (v nadaljevanju: starše) otrok, ki so oddali vlogo za vpis otroka v vrtec, vrtcu na njegovo zahtevo pristojni center za socialno delo posreduje podatke o izteku pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela.
3. člen 
Vrtec najmanj 1-krat letno, praviloma v mesecu marcu, objavi javni vpis novincev za naslednje šolsko leto, ki ga uskladi z občino ustanoviteljico. Javni vpis objavi vrtec na svoji spletni strani in na oglasni deski vrtca, občina pa vpis objavi na spletni strani občine.
Vrtec vpisuje in sprejema otroke v svoje programe na podlagi prijav vse leto, če so v oddelkih prosta mesta.
Število prostih mest je odvisno od prostorskih in kadrovskih normativov in normativov za oblikovanje oddelkov.
4. člen 
Starši vpišejo otroka v vrtec tako, da oddajo vlogo za sprejem na predpisanem obrazcu, ki je dostopna na sedežu vrtca in na spletni strani vrtca.
Vlogo odda eden od staršev. Starš lahko odda le eno vlogo za posameznega otroka.
Vlogo za sprejem otroka v vrtec, h kateri so priložena vsa zahtevana dokazila, starši vložijo na sedežu vrtca ali pri svetovalni delavki neposredno, ali pa jo na sedež vrtca pošljejo po pošti. Šteje se, da je vloga prispela pravočasno, če je bila zadnji dan roka za oddajo prijav oddana na pošti s priporočeno pošiljko ali oddana neposredno na sedežu vrtca. Vloga se lahko odda tudi elektronsko na uradni elektronski naslov šole.
5. člen 
V primeru, da starši oddajo vlogo kadarkoli po poteku roka za prijavo na javni vpis za vpis otrok v vrtec in v vrtcu ni prostih mest, se vloga točkuje po kriterijih iz 13. člena in se otroka uvrsti na čakalni seznam. Ko se sprosti prosto mesto, se otroci vključujejo v skupine glede na normative in na število točk. V primeru enakega števila točk ima prednost tisti, ki se je vpisal prej.
6. člen
Pri vpisu za novo šolsko leto se obravnava vse vloge, ki so prispele do konca razpisanega roka. Če je v vrtcu dovolj prostih mest, odloča o sprejemu otrok ravnatelj zavoda ali od njega pooblaščena oseba. O navedenem ravnatelj obvesti komisijo.
Če je v vrtec vpisanih več otrok, kakor je v vrtcu prostih mest, odloča o sprejemu komisija. V tem primeru vrtec staršem dodeli šifro otroka.
III. SESTAVA IN NAČIN DELA KOMISIJE 
7. člen 
Komisija je sestavljena iz treh članov in njihovih namestnikov, in sicer:
– predstavnik delavcev vrtca, ki ga predlaga ravnatelj zavoda,
– predstavnik staršev, ki ga predlaga svet staršev,
– predstavnik Občine Dobrna, ki ga predlaga župan.
Člane komisije se imenuje za dobo štirih let z možnostjo ponovnega imenovanja.
Mandat predstavnika sveta staršev je vezan na vključenost otroka v vrtec.
8. člen 
Prvi sklic komisije opravi ravnatelj zavoda.
Delo komisije vodi predsednik, ki ga izmed sebe izvolijo člani komisije z večino glasov vseh članov na prvi seji.
Komisija obravnava vloge na svoji seji, ki ni javna, v skladu z določbami Zakona o vrtcih.
9. člen 
Na seji so lahko prisotni le člani komisije in oseba, ki vodi postopek vpisa otrok v vrtec.
Komisija je sklepčna, če je na seji navzoča večina članov. Komisija odloča s sklepi z večino glasov prisotnih članov komisije.
Komisija odloča po določbah skrajšanega ugotovitvenega postopka, določenim v zakonu, ki ureja splošni upravni postopek. Komisija na svoji seji vodi zapisnik.
Zapisnik mora vsebovati naslednje podatke:
– podatke o kraju, datumu in uri zasedanja,
– imena prisotnih članov in drugih navzočih,
– kratek potek seje,
– število prejetih vlog po letnikih rojstva otrok,
– prednostni vrstni red po letnikih rojstva (poimenski seznam otrok s šifro otroka in skupnim številom točk po vrstnem redu od najvišjega do najnižjega),
– sprejeti sklepi komisije.
Tabela točkovanja vseh prejetih vlog po posameznih kriterijih je obvezna priloga zapisnika komisije.
Zapisnik podpišejo vsi prisotni člani komisije. Zapisnik predstavlja dokumentacijo vrtca in ga je potrebno hraniti skladno z veljavnimi predpisi.
10. člen 
Komisija obravnava vloge na podlagi podatkov, ki so navedeni v vlogi oziroma podatkov, ki jih pridobi pri upravljalcih zbirk osebnih podatkov. Komisija lahko preverja pravilnost podatkov, navedenih v vlogah, pri upravljalcih zbirk osebnih podatkov, ki jih vodijo v skladu z zakonom. Če komisija ugotovi nepravilnost podatkov, navedenih v vlogi, odloči na podlagi podatkov, pridobljenih pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov. Če obstaja dvom o resničnosti posameznih dejstev in okoliščin, navedenih v prijavi za sprejem otrok, je strokovna služba vrtca dolžna preveriti njihovo resničnost.
Komisija pri odločanju o sprejemu otrok v vrtec upošteva dejstva in okoliščine po stanju na dan roka za oddajo vloge.
Če starši oddajo nepopolno vlogo ali če vrtec zaradi uporabe kriterijev za sprejem potrebuje še druge podatke, jih lahko vrtec pozove k odpravi pomanjkljivosti ali dopolnitvi vlog. Če vloga ni dopolnjena v petih dneh, se jo obravnava in o sprejemu otroka odloči na podlagi podatkov, ki jih vsebuje vloga.
IV. KRITERIJI ZA SPREJEM OTOK V VRTEC 
11. člen 
Komisija izmed vpisanih otrok najprej obravnava otroke s posebnimi potrebami, za katere so starši v skladu z zakonom, ki ureja celostno zgodnjo obravnavo predšolskih otrok s posebnimi potrebami, predložili individualni načrt pomoči družini, ali priložijo odločbo o usmerjanju (ali strokovno mnenje komisije za usmerjanje) ali zapisnik centra za zgodnjo obravnavo, in otroke, za katere so vlagatelji priložili mnenje centra za socialno delo o ogroženosti otroka zaradi socialnega položaja družine.
Otroke iz prvega odstavka tega člena vrtec sprejme prednostno.
12. člen 
Za preostale otroke komisija na podlagi podatkov, ki so navedeni v vlogi oziroma podatkov, ki jih pridobi pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov, določi na podlagi kriterijev prednostni vrstni red tako, da razvrsti vse vpisane otroke po dosežnem številu točk, od najvišjega do najnižjega.
Otroci se vključujejo v vrtec s prednostnega vrstnega reda glede na starost, prosta mesta v posameznih oddelkih in glede na program vrtca, ki se izvaja v oddelku.
13. člen 
Svetovalna služba točkuje vloge po naslednjih kriterijih:
Zap. št. 
KRITERIJI 
Št. točk 
1. 
Prebivališče (upošteva se ena izmed variant)
1.a 
Otrok in starši imajo stalno prebivališče na območju Občine Dobrna, isto velja za enostarševske družine 
80 
1.b 
Otrok in eden od staršev, s katerim otrok živi, imata stalno prebivališče v Občini Dobrna 
40
 
1.c
Otrok in starši so tuji državljani, ki prebivajo na območju Občine Dobrna (predložijo potrdilo o začasnem bivališču) 
20
2. 
Zaposlenost (upošteva se ena izmed variant): 
2.a 
Zaposlenost (ali status rednega študenta oziroma kmeta) obeh staršev oziroma enega od staršev, če gre za enostarševsko družino 
20
2.b 
Zaposlenost (ali status rednega študenta oziroma kmeta) samo enega od staršev 
10 
2.c 
Nezaposlenost starša v enostarševski družini, ki je prijavljen na Zavodu za zaposlovanje 
3. 
Otrok je bil uvrščen na čakalni seznam in mu ni bilo odobreno prosto mesto v vrtcu (upošteva se ena izmed variant): 
3.a 
V preteklem letu 
3.b 
Dve leti zapored 
10 
4. 
Vpis dvojčkov, trojčkov … oziroma dveh otrok iz iste družine hkrati
5. 
Vpis otroka, ki bo z naslednjim šolskim letom vpisan v šolo ali ima odlog šolanja in pred tem še ni obiskoval vrtca.
20 
6. 
Posebno zdravstveno in socialno stanje v družini: invalidnost ali kronične bolezni družinskih članov, krizne situacije (dokazuje s potrdili pristojnih služb).
2
7. 
Družina z več vzdrževanimi otroki (upošteva se ena izmed variant): 
7.a 
Dva otroka 
7.b 
Trije otroci 
7.c 
Štirje ali več otrok 
8. 
Otroci, ki nimajo stalnega bivališča v Občini Dobrna, spadajo pa v uradni šolski okoliš JVIZ OŠ Dobrna.
30
Šteje se, da otrok v rejniški družini izpolnjuje pogoj stalnega prebivališča v Občini Dobrna, kadar ima njegov rejnik stalno prebivališče v Občini Dobrna, otrok pa vsaj začasno prebivališče na naslovu, kjer ima rejnik stalno prebivališče.
Če več vlog doseže enako število točk, komisija pri določitvi prednostnega vrstnega reda upošteva dodatni kriterij:
– starost otroka – prednost ima starejši otrok.
Prednostni seznam se med letom ne spreminja in velja do zadnjega dne šolskega leta, za katerega je bil seznam oblikovan.
14. člen 
Vrtec v osmih dneh po seji komisije glede na število prostih mest po posameznih oddelkih in v skladu s prednostnim vrstnim redom odloči, koliko otrok bo sprejetih v vrtec.
Otroci, ki niso sprejeti v vrtec, se v skladu s prednostnim vrstnim redom uvrstijo na čakalni seznam.
Vrtec izda v osmih dneh po seji komisije prednostni vrstni red, iz katerega izhaja seznam sprejetih otrok in čakalni seznam, ki se objavi na oglasni deski in na spletnih straneh vrtca. Podatki o otrocih se objavijo pod šifro.
Seznam sprejetih otrok vsebuje naslednje podatke:
– šifro otroka,
– število točk po posameznih kriterijih za vsakega otroka,
– datum vključitve otroka v vrtec,
– sporočilo staršem, da bodo po končanem vpisnem postopku pozvani k sklenitvi pogodbe z vrtcem.
Čakalni seznam otrok vsebuje naslednje podatke:
– šifro otroka,
– število točk po posameznih kriterijih za vsakega otroka,
– sporočilo staršem, da lahko zaradi zavrnitve sprejema otroka v vrtec, v 15 dneh po vročitvi obvestila, vložijo v vrtec ugovor,
– rok veljavnosti čakalnega seznama.
15. člen 
Vrtec pošlje staršem v 8 dneh po seji komisije obvestilo z izpisom vseh podatkov iz seznama sprejetih otrok ali čakalnega seznama za njihovega otroka z navadno poštno pošiljko in po elektronski pošti, če so starši navedli elektronski naslov, na katerega želijo prejemati obvestila vrtca. Šteje se, da je pošiljka vročena naslovniku osmi dan od dneva odpreme na pošto.
Vrtec mora staršem na njihovo zahtevo omogočiti vpogled v zapisnik komisije, ki je odločala o sprejemu otrok v vrtec, vendar le v tisti del zapisnika in dokumentacije, ki se nanaša na njihovo vlogo.
Zoper obvestilo iz prvega odstavka tega člena lahko starši v 15 dneh po vročitvi obvestila z navadno poštno pošiljko vložijo ugovor na Svet zavoda, ki o ugovoru odloča v 15 dneh po prejemu ugovora, ob smiselni uporabi zakona, ki ureja splošni upravni postopek, z odločbo, ki se vroči vlagatelju. Zoper odločitev Sveta zavoda lahko starši sprožijo upravni spor.
Ugovor se lahko vloži zaradi nepravilnega upoštevanja kriterijev. Ugovor na kriterij in težo posameznega kriterija ni dopusten.
Odločitve vrtca in druge listine v postopku sprejemanja otroka v vrtec se vročajo po pošti z navadno poštno pošiljko. Šteje se, da je pošiljka vročena naslovniku osmi dan od odpreme na pošto.
V. POGODBA MED VRTCEM IN VLAGATELJI 
16. člen 
Ko je v vrtcu odločeno o vseh ugovorih staršev zoper obvestilo o prednostnem vrstnem redu, vrtec staršem otrok, ki so sprejeti v vrtec, pošlje poziv k sklenitvi pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih. V pozivu vrtec izrecno navede, da se šteje, da so starši umaknili vlogo za vpis otroka v vrtec, če v 15 dneh od vročitve poziva ne podpišejo pogodbe z vrtcem.
V primeru iz prejšnjega odstavka vrtec pozove k sklenitvi pogodbe starše naslednjega otroka po vrstnem redu iz čakalnega seznama, ki izpolnjuje pogoje.
V primeru utemeljenih razlogov starši lahko pisno zaprosijo za razumno podaljšanje roka za podpis pogodbe.
Vrtec je dolžan o stanju sprememb vpisa obvestiti občino ustanoviteljico.
S podpisom pogodbe med vrtcem in starši se šteje, da je otrok vključen v vrtec.
VI. VKLJUČITEV V VRTEC 
17. člen 
Vrtec starše pisno obvesti o datumu vključitve otroka v vrtec in o drugih pogojih za sprejem otroka v vrtec.
Starši morajo ob vključitvi otroka v vrtec predložiti potrdilo pediatra o zdravstvenem stanju otroka.
Vključeni otrok je vsak otrok, ki je razporejen v oddelek, ne glede na to, ali vrtec obiskuje ali ne in za katerega vrtec obračuna plačilo vsaj za en dan v mesecu.
Vrtec o vpisu in vključitvi otroka obvesti tudi občino ustanoviteljico.
18. člen 
Če se med šolskim letom izprazni mesto v vrtcu, se v vrtec sprejme otroka, ki je na čakalnem seznamu uvrščen najvišje in izpolnjuje pogoje za vključitev v vrtec ter ustreza pogojem izpraznjenega mesta.
V primeru, ko se sprostijo mesta in zanje ni več kandidatov na čakalnem seznamu, ki bi v roku 30 dni izpolnjevali pogoje, se lahko sprejmejo otroci, za katere so starši vložili prijavo za sprejem po zaključku razpisnega roka, skladno z določili 5. člena tega pravilnika.
Če otrok od objave javnega vpisa novincev za novo šolsko leto ni bil sprejet v vrtec, starši ponovno oddajo vlogo za vpis otroka v vrtec.
VII. IZPIS 
19. člen 
Otroka se trajno izpiše iz vrtca zaradi vstopa v osnovno šolo ali drugih tehtnih razlogov.
Starši lahko otroka trajno izpišejo iz vrtca kadarkoli, vendar morajo najkasneje do 20. v mesecu oddati izpisnico za izpis s 1. dnem naslednjega meseca. Ostala določila izpisa so podrobneje opredeljena v Pogodbi o določitvi medsebojnih pravic in obveznosti staršev in vrtca. Začasni izpis iz vrtca in rezervacije niso možne.
Izpisani otrok nima prednosti pri ponovnem sprejemu v vrtec oziroma pri ponovnem vpisu. Na mesto izpisanega otroka se sprejme naslednjega otroka na čakalnem seznamu.
Vrtec je dolžan voditi evidenco o stanju kapacitet prostih mest.
VIII. INFORMIRANJE 
20. člen 
Vrtec na svojih spletnih straneh objavlja informacije o številu mest, ki jih zagotavlja za predšolske otroke, o številu prostih mest, ki so staršem na voljo in podatek o predvideni čakalni dobi, ki predstavlja čas od vpisa otroka v vrtec do možnosti njegove vključitve v program vrtca.
IX. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA 
21. člen 
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec (Uradni list RS, št. 104/09, 63/13).
22. člen 
Pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati osmi dan po objavi. Pravilnik se uporablja že za vpise otrok v Vrtec Dobrna za šol. l. 2023/2024.
Št. 007-0003/2023-1(6)
Dobrna, dne 28. marca 2023
Župan 
Občine Dobrna 
Martin Brecl 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti