Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/2023 z dne 20. 1. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/2023 z dne 20. 1. 2023

Kazalo

114. Stališče 18 – Revizijski pregled letnega poročila investicijskega sklada, stran 280.

  
Na podlagi druge alineje četrtega odstavka 25. člena in druge alineje prvega odstavka 32. člena Zakona o revidiranju (Uradni list RS, št. 65/08, 63/13 – ZS-K, 84/18, 115/21) strokovni svet Agencije za javni nadzor nad revidiranjem (v nadaljevanju Agencija) sprejema
S T A L I Š Č E  1 8 
Revizijski pregled letnega poročila investicijskega sklada 
UVOD 
1. člen 
(vsebina Stališča) 
(1) Stališče strokovnega sveta Agencije o revizijskem pregledu letnega poročila investicijskega sklada (v nadaljevanju stališče) pojasnjuje postopke pri posebnem revizijskem poslu, ki ga opravi revizor na podlagi 2. točke prvega odstavka 2. člena Sklepa o revizijskem pregledu letnega poročila investicijskega sklada (Uradni list RS, št. 11/16; v nadaljevanju Sklep).
(2) Določila stališča se smiselno uporabljajo za vse investicijske sklade, ki so zavezani pripravi letnega poročila po Zakonu o investicijskih skladih in družbah za upravljanje (Uradni list RS, št. 31/15, 81/15, 77/16, 77/18, 161/21 in 101/22; v nadaljevanju ZISDU-3).
(3) Kadar se stališče sklicuje na določila drugih predpisov, se ta določila uporabljajo v njihovem vsakokrat veljavnem besedilu.
2. člen 
(opredelitev pojmov) 
Pojmi, uporabljeni v stališču, imajo enak pomen kot v določilih zakona, ki ureja gospodarske družbe, zakona, ki ureja revidiranje, in drugih pravil revidiranja ter splošnih aktih, izdanih na podlagi ZISDU-3.
DOLOČILA O REVIZIJSKEM PREGLEDU 
3. člen 
(vsebina pregleda) 
(1) Revizijski pregled obsega pregled:
a) naložb investicijskega sklada;
b) vrednosti enote premoženja odprtega investicijskega sklada oziroma knjigovodske vrednosti delnic investicijske družbe;
c) postopkov upravljanja tveganj;
č) poslov s skrbnikom oziroma z njim povezanimi osebami;
d) pravilnosti in popolnosti obvestil in poročil.
(2) Na podlagi revizijskega pregleda revizor skladno s pravili revidiranja pripravi poročilo, ki obsega revizorjevo poročilo:
a) o naložbah investicijskega sklada;
b) o vrednosti enote premoženja odprtega investicijskega sklada oziroma knjigovodske vrednosti delnic investicijske družbe;
c) o upravljanju tveganj;
č) o poslih s skrbnikom oziroma z njim povezanimi osebami;
d) o pravilnosti in popolnosti obvestil in poročil.
4. člen 
(pravila revidiranja) 
(1) Revizor opravi pregled in pripravi poročilo, upoštevajoč pravila revidiranja in Sklep.
(2) Preglede iz prejšnjega odstavka revizor opravi najmanj na dan 31. 12. ter dva naključna datuma, opredeljena v 5. členu Sklepa. V tem primeru mora v odstavku o področju revizije to dejstvo tudi navesti.
(3) Revizijska družba mora zagotoviti svojo neodvisnost do naročnika ter neodvisnost njenega osebja, ki izvaja posle dogovorjenih postopkov po tem stališču, in sicer v skladu z Zakonom o revidiranju in Mednarodnim kodeksom etike za računovodske strokovnjake (vključno z Mednarodnimi standardi neodvisnosti).
5. člen 
(naložbe investicijskega sklada) 
Pri pregledu naložb investicijskega sklada revizor preverja dopustnost naložbe investicijskega sklada in njegovo izpostavljenost, upoštevajoč ZISDU-3, splošne akte, izdane na njegovi podlagi, ter pravila upravljanja oziroma statut investicijskega sklada.
6. člen 
(vrednosti enote premoženja odprtega investicijskega sklada oziroma knjigovodske vrednosti delnic investicijske družbe) 
Revizor pregleda, ali je vrednost enote premoženja odprtega investicijskega sklada oziroma knjigovodska vrednost delnice investicijske družbe izračunana na podlagi podatkov, ki izhajajo iz računovodskih izkazov, in na način, kot ga predpisuje zakonodaja, ki se nanaša na izračun vrednosti enote premoženja oziroma knjigovodsko vrednost delnice investicijskega sklada.
7. člen 
(postopki upravljanja tveganj) 
Pri presoji izpolnjevanja pravil o upravljanju tveganj revizor upošteva zahteve iz 8. člena Sklepa.
8. člen 
(posli s skrbnikom oziroma z njim povezanimi osebami) 
(1) V zvezi s posli s skrbnikom oziroma z njim povezanimi osebami revizor presoja:
a) ali so izpolnjeni pogoji iz drugega do četrtega odstavka 162. člena ZISDU-3, pod katerimi je mogoče sklepati posle, prepovedane po prvem odstavku 162. člena ZISDU-3;
b) ali sta družba za upravljanje oziroma skrbnik pri teh poslih ravnala v najboljšem interesu vlagateljev v investicijski sklad, in sicer na način, kot to predpisuje Sklep o poslovanju družbe za upravljanje (Uradni Iist RS, št. 11/16).
(2) Pri presoji iz prejšnjega odstavka revizor lahko upošteva naključne datume iz 4. člena tega stališča.
9. člen 
(pravilnost in popolnost obvestil in poročil) 
(1) Revizor pri preverjanju pravilnosti in popolnosti obvestil in poročil Agenciji za trg vrednostnih papirjev (v nadaljevanju ATVP) opravi dogovorjene postopke revizijske narave, da potrdi, da so poročila in obvestila ATVP, ki jih družba za upravljanje pripravlja o poslovanju investicijskega sklada, skladna s podatki in informacijami, ki izhajajo iz poslovnih knjig in druge dokumentacije.
(2) Revizor pri preverjanju pravilnosti in popolnosti javnih objav informacij o poslovanju investicijskega sklada z dogovorjenimi postopki revizijske narave potrdi, da so javne objave, ki jih družba za upravljanje pripravlja o poslovanju investicijskega sklada, skladne s podatki in informacijami, ki izhajajo iz poslovnih knjig in druge dokumentacije.
(3) V okviru izvajanja dogovorjenih postopkov po tem stališču način vzorčenja in velikost vzorca ne sme biti prepuščen revizijski družbi, zato morata revizijska družba in naročnik v pogodbi o poslu dogovoriti način izbire in velikost vzorca za namene postopkov iz prvega in drugega odstavka tega člena. Prav tako se obseg revizijskih postopkov revizor dogovori z naročnikom v pogodbi.
(4) Revizor pri dogovarjanju z naročnikom o pregledanih vzorcih za namene prvega in drugega odstavka lahko upošteva naključne datume iz 4. člena tega stališča.
DOLOČILA O REVIZORJEVEM POROČANJU 
10. člen 
(revizorjevo poročanje o izpolnjevanju pravil o upravljanju tveganj) 
(1) Revizor o opravljenem pregledu iz prvega odstavka 3. člena tega stališča poroča na način, določen z uporabo prenovljenega Mednarodnega standarda sorodnih storitev 4400 – Posli opravljanja dogovorjenih postopkov in je predstavljen v prilogi stališča.
(2) V poročilu revizor poroča o dejanskih ugotovitvah, do katerih je prišel na podlagi opravljenih dogovorjenih postopkov. V poročilu revizor navede tudi zadostne podrobnosti o ugotovljenih napakah in izjemah.
DATUM UPORABE TER POJASNILA TEGA STALIŠČA 
11. člen 
(pojasnila) 
Za pojasnila in tolmačenje posameznih določil tega stališča je pristojen strokovni svet Agencije.
12. člen 
(uporaba) 
(1) Z dnem uporabe tega stališča preneha veljati Stališče 18 – Revizijski pregled letnega poročila investicijskega sklada – objavljen v Uradnem listu RS, št. 38/13 in 72/18.
(2) To stališče se začne uporabljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0072-4/2023-1
Ljubljana, dne 10. januarja 2023
EVA 2023-1611-0004
Mihael Kranjc 
namestnik predsednika strokovnega sveta 
Agencije za javni nadzor nad revidiranjem 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti