Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/2022 z dne 20. 5. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/2022 z dne 20. 5. 2022

Kazalo

Št. 013-21/2022/3 Ob-2337/22, Stran 1477
Na podlagi 9. člena Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (Uradni list RS, št. 186/21) Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport objavlja
javni poziv 
za predlaganje članic in članov Razvojnega sveta Republike Slovenije, ki jih v svet imenuje Vlada Republike Slovenije na predlog Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport 
1. Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZrID, Uradni list RS, št. 186/21; v nadaljevanju: ZZrID) https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-3695/zakon-o-znanstvenoraziskovalni-in-inovacijski-dejavnosti-zzrid v prvem odstavku 8. člena določa: »Razvojni svet Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: svet) je strokovno posvetovalno telo vlade za področje znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti.«.
ZZrID v prvem, drugem in tretjem odstavku 9. člena določa:
»(1) Mandat sveta traja štiri leta.
(2) Člani sveta so:
1. po položaju:
– predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti,
– predsednik Inženirske akademije Slovenije,
– predsednik Rektorske konference Republike Slovenije,
– predsednik Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije,
– predsednik Gospodarske zbornice Slovenije,
– direktor ARRS,
– direktor agencije, pristojne za tehnološki razvoj,
– direktor Slovenskega podjetniškega sklada,
– predsednik uprave SID banke,
– ministri, pristojni za znanost, izobraževanje, tehnologijo, finance, informacijsko družbo, energijo, okolje, prostor, kmetijstvo, razvoj in kohezijsko politiko.
2. imenovani:
– predstavnik reprezentativnih sindikatov, ki ga predlagajo reprezentativni sindikati s področja znanosti oziroma visokega šolstva,
– predstavnik razvojno inovacijskih partnerstev, ki ga predlaga ministrstvo, pristojno za tehnologijo,
– predstavnik podpornega okolja za inovacije, ki ga predlaga ministrstvo, pristojno za znanost,
– predstavnik doktorskih študentov in mladih doktorjev znanosti, pri katerem od pridobitve prvega doktorata znanosti v času kandidature ni minilo več kot sedem let in ga predlaga ministrstvo, pristojno za znanost,
– dva predstavnika raziskovalcev, ki ju predlaga ministrstvo, pristojno za znanost,
– predstavnik raziskovalcev slovenskega rodu, ki živi in dela v tujini in ga predlaga urad vlade, pristojen za Slovence v zamejstvu in po svetu.
(3) Na poziv ministrstva, pristojnega za znanost, predlagatelji iz prve, druge in šeste alineje 2. točke prejšnjega odstavka predlagajo v imenovanje vladi eno kandidatko ženskega spola in enega kandidata moškega spola. Predlagatelji iz druge, tretje, četrte in pete alineje 2. točke prejšnjega odstavka izberejo kandidate na podlagi javnega poziva. Ministrstvo, pristojno za znanost, kot predlagatelj iz tretje, četrte in pete alineje 2. točke prejšnjega odstavka predlaga v imenovanje vladi najmanj eno kandidatko ženskega spola in najmanj enega kandidata moškega spola. Člane sveta iz 2. točke prejšnjega odstavka imenuje vlada, ki pri imenovanih upošteva uravnoteženo zastopanost spolov imenovanih članov sveta.«.
2. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport poziva predlagatelje, da posredujejo predloge kandidata/kandidatke začlana/članico sveta iz tretje, četrte in pete alineje 2. točke drugega odstavka 9. člena ZZrID, ki jih v svet imenuje Vlada Republike Slovenije na predlog ministrstva, pristojnega za znanost, in sicer za:
– predstavnika podpornega okolja za inovacije,
– predstavnika doktorskih študentov in mladih doktorjev znanosti, pri katerem od pridobitve prvega doktorata znanosti v času kandidature ni minilo več kot sedem let,
– dva predstavnika raziskovalcev.
3. Upravičeni predlagatelji so pravne in fizične osebe. V kolikor je predlagatelj pravna oseba, mora biti predlog podpisan s strani pristojnega zastopnika organizacije oziroma druge osebe po njegovem pooblastilu (v tem primeru pa je potrebno priložiti tudi pooblastilo).
4. Za posameznega predlaganega kandidata/kandidatko mora predlagatelj predložiti naslednje podatke: ime in priimek; dan, mesec, leto in kraj rojstva; stopnjo izobrazbe; poklic, za katerega je usposobljen/a; naziv organizacije, kjer je zaposlen/a in delo, ki ga opravlja; stalno prebivališče; kratek življenjepis; izjavo predlaganega kandidata/kandidatke, da pristaja na kandidaturo; kratko utemeljitev predloga.
Iz predloga kandidata/kandidatke mora biti nedvoumno razvidno, ali je kandidat/kandidatka predlagan/a za člana sveta:
– kot predstavnik podpornega okolja za inovacije,
– kot predstavnika doktorskih študentov in mladih doktorjev znanosti, pri katerem od pridobitve prvega doktorata znanosti v času kandidature ni minilo več kot sedem let,
ali
– kot eden od dveh predstavnikov raziskovalcev.
5. V skladu s tretjim stavkom tretjega odstavka 9. člena ZZrID ministrstvo, pristojno za znanost, kot predlagatelj iz tretje, četrte in pete alineje 2. točke drugega odstavka 9. člena ZZrID predlaga v imenovanje vladi najmanj eno kandidatko ženskega spola in najmanj enega kandidata moškega spola.
6. Predlog s podatki, navedenimi pod točko 3. in točko 4., posredujte na naslov: Republika Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Sektor za znanost (kandidat/kandidatka za Razvojni svet Republike Slovenije), Masarykova 16, 1000 Ljubljana.
7. Predloge za članstvo v svetu je treba poslati v 30 dneh od dneva objave javnega poziva v Uradnem listu RS.
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti