Uradni list

Številka 70
Uradni list RS, št. 70/2022 z dne 20. 5. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 70/2022 z dne 20. 5. 2022

Kazalo

1632. Uredba o pomožni policiji, stran 5312.

  
Na podlagi 106. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji (Uradni list RS, št. 15/13, 11/14, 86/15, 77/16, 77/17, 36/19, 66/19 – ZDZ, 200/20 in 172/21) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o pomožni policiji 
l. SPLOŠNA DOLOČBA 
1. člen 
(vsebina) 
Ta uredba podrobneje določa način popolnjevanja pomožne policije in izvajanja nalog, merila za izbor kandidatov, vrste in način usposabljanja, višino in pogoje za plačilo pripravljenosti ter plačila za opravljeno delo, nadomestila, povračila stroškov ter druge prejemke, odsotnost, pravice in dolžnosti pomožnih policistov in kandidatov za pomožne policiste.
ll. POSTOPEK POPOLNJEVANJA POMOŽNE POLICIJE IN NAČIN OPRAVLJANJA NALOG 
2. člen 
(letni načrt popolnitve) 
Generalni direktor policije sprejme letni načrt popolnitve s pomožnimi policisti na predlog policijskih uprav, in sicer najpozneje do konca oktobra za naslednje leto.
3. člen 
(javni razpis) 
Za kadrovske zadeve pristojna notranjeorganizacijska enota ministrstva, pristojnega za notranje zadeve, na predlog policije in na podlagi sprejetega letnega načrta popolnitve objavi javni razpis za kandidate za pomožne policiste.
4. člen 
(komisija za izbor kandidatov za pomožne policiste in pomožnih policistov) 
O izboru kandidatov za pomožne policiste in pomožnih policistov odloča tričlanska komisija, ki jo imenuje generalni direktor policije (v nadaljnjem besedilu: komisija).
5. člen 
(merila za izbor kandidatov za pomožne policiste) 
(1) Komisija preveri, ali na javni razpis prijavljene osebe izpolnjujejo pogoje, določene v zakonu, ki ureja organiziranost in delo v policiji.
(2) Prednost pri izboru kandidatov za pomožne policiste imajo osebe, ki pri preverjanju psihofizičnih sposobnosti dosežejo boljše rezultate.
(3) Komisiji neizbranim kandidatom ni treba sporočiti razlogov za odločitev.
6. člen 
(izjemni način popolnjevanja pomožne policije) 
(1) Ne glede na 3. člen te uredbe se pomožna policija lahko popolnjuje z osebami, ki jim je v policiji prenehalo delovno razmerje policista po lastni volji ali zaradi upokojitve, če od dneva prenehanja delovnega razmerja v policiji do dneva sklenitve pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji ni preteklo več kot pet let, in z osebami, ki jim je prenehala pogodba o prostovoljni službi v pomožni policiji, če od dneva prenehanja te pogodbe do dneva sklenitve nove pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji ni preteklo več kot pet let.
(2) Z osebami iz prejšnjega odstavka se na podlagi njihove vloge in po predhodnem mnenju matične enote, v katero bodo po pogodbi razporejene, lahko neposredno sklene pogodba o prostovoljni službi v pomožni policiji.
7. člen 
(način opravljanja nalog) 
(1) Pomožni policisti lahko opravljajo vse naloge policije, pri razporejanju na delo pa se upoštevajo njihova strokovna usposobljenost, izkušnje in psihofizične sposobnosti. Odločitev o vrsti nalog, ki jih bodo opravljali pomožni policisti, sprejme matična enota, ki uredi vse potrebno za nemoteno opravljanje teh nalog.
(2) Za pomožne policiste iz prejšnjega odstavka strokovne službe policije na predlog matične enote zagotovijo dostope do evidenc in podatkovnih zbirk ter jih napotijo na ustrezna dodatna usposabljanja, če je to potrebno.
lll. POGODBA O OSNOVNEM USPOSABLJANJU IN POGODBA O PROSTOVOLJNI SLUŽBI V POMOŽNI POLICIJI 
8. člen 
(pogodba o osnovnem usposabljanju) 
(1) Policija z izbranim kandidatom sklene pogodbo o osnovnem usposabljanju za čas osnovnega usposabljanja.
(2) Pogodba iz prejšnjega odstavka se sklene v pisni obliki in vsebuje podatke o matični enoti, enoti, v kateri bo potekalo usposabljanje, trajanju usposabljanja, višini plačila za čas usposabljanja ter drugih prejemkov in povračil stroškov, razlogih za odpoved pogodbe ter obveznostih in pogojih povrnitve stroškov osnovnega usposabljanja.
(3) Po podpisu pogodbe se kandidat vpiše v evidenco kandidatov za pomožne policiste in pomožnih policistov.
9. člen 
(sklenitev pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji) 
(1) Po uspešno opravljenem osnovnem usposabljanju komisija izbere kandidate za opravljanje nalog pomožne policije, s katerimi bo sklenjena pogodba o prostovoljni službi v pomožni policiji. Prednost pri izboru imajo kandidati, ki so na osnovnem usposabljanju dosegli boljše rezultate.
(2) Komisiji neizbranim kandidatom ni treba sporočiti razlogov za odločitev.
(3) Pogodba se sklene v pisni obliki in vsebuje podatke o dnevu začetka prostovoljne službe v pomožni policiji, matični enoti, višini plačila za pripravljenost, plačila med usposabljanjem in plačila za izvajanje nalog policije ter drugih prejemkov in povračil stroškov, pogojih za opravljanje nalog policije v pomožni policiji, času trajanja pogodbe, razlogih za odpoved pogodbe, načinu izračuna višine in obveznosti povrnitve prejetega plačila za pripravljenost v zadnjih 12 mesecih pred prenehanjem pogodbe.
(4) Pogodba se praviloma sklene za pet let in se lahko podaljšuje za krajše ali enako obdobje, do konca koledarskega leta, v katerem pomožni policist doseže starost 60 let.
(5) Po podpisu pogodbe se pomožni policist vpiše v evidenco kandidatov za pomožne policiste in pomožnih policistov ter se mu izda službena izkaznica, ki se hrani v matični enoti.
(6) Če izbrani kandidat za pomožnega policista po uspešno opravljenem usposabljanju s policijo ne sklene ponujene pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji, mora povrniti stroške osnovnega usposabljanja na podlagi zahtevka za plačilo obveznosti.
(7) Če pomožni policist, ki v koledarskem letu dopolni 60 let starosti, s tem pisno soglaša, lahko matična enota predlaga, da se mu podaljša pogodba o prostovoljni službi v pomožni policiji od enega do petih let. Pogodba se lahko podaljša, če pomožni policist uspešno opravi zdravniški pregled in če posebna komisija ugotovi, da ima ustrezne psihofizične sposobnosti. Preizkus psihofizičnih sposobnosti je enak preizkusu, ki ga mora opraviti kandidat za pomožnega policista.
(8) Posebno komisijo iz prejšnjega odstavka imenuje generalni direktor policije, in sicer vanjo imenuje predstavnika organizacijske enote, pristojne za kadrovske zadeve, predstavnika organizacijske enote, pristojne za varnost in zdravje pri delu, in predstavnika organizacijske enote, pristojne za uniformirano policijo. Posebna komisija odloči tudi o obdobju, za katero se bo pogodba o prostovoljni službi v pomožni policiji podaljšala.
10. člen 
(odpoved pogodbe zaradi zmanjšanja kadrovskih potreb) 
(1) Če se kadrovske potrebe v pomožni policiji oziroma policiji zmanjšajo, policija o tem obvesti vse pomožne policiste in pri izbiri pomožnih policistov, ki jim bo odpovedala pogodbo, upošteva strokovnost pomožnega policista pri opravljanju nalog policije in psihofizične sposobnosti pomožnega policista.
(2) Prednost pri ohranitvi pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji ima pomožni policist, ki dosega večjo strokovnost pri opravljanju nalog policije, v primeru enake strokovnosti pri opravljanju nalog policije pa se pogodba odpove pomožnemu policistu, ki ima slabše psihofizične sposobnosti.
11. člen 
(obvestilo delodajalcu) 
Kandidat za pomožnega policista oziroma pomožni policist najpozneje osem dni po podpisu pogodbe iz 8. in 9. člena te uredbe o tem obvesti svojega delodajalca.
IV. VRSTE IN NAČIN USPOSABLJANJ 
12. člen 
(osnovno, nadaljevalno in dopolnilno usposabljanje) 
(1) Kandidat za pomožnega policista se mora udeležiti osnovnega usposabljanja, pomožni policist pa se mora udeleževati nadaljevalnega in dopolnilnega usposabljanja.
(2) Osnovno, nadaljevalno in dopolnilno usposabljanje poteka po programih, ki jih določi generalni direktor policije.
(3) Generalni direktor policije v letnem načrtu usposabljanja določi notranjeorganizacijske enote, ki so nosilke in izvajalke usposabljanj.
(4) Policija pomožnega policista seznani z načrtom usposabljanja najpozneje 15 dni pred začetkom usposabljanja.
(5) Policija kandidata za pomožnega policista in pomožnega policista vpokliče na usposabljanje s pozivom, ki se mu vroči najmanj 15 dni pred začetkom usposabljanja.
13. člen 
(odsotnost z osnovnega usposabljanja) 
(1) Kandidatu za pomožnega policista se na njegovo pisno prošnjo lahko odobri odsotnost z osnovnega usposabljanja za največ tri dni:
1. na podlagi potrdila o začasni zadržanosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe oziroma ustreznega zdravniškega potrdila,
2. zaradi rojstva otroka,
3. zaradi smrti ožjega družinskega člana (starši, zakonec, zunajzakonski partner, otroci, bratje in sestre),
4. zaradi nujne pomoči družini ob naravnih ali drugih nesrečah,
5. zaradi udeležbe na izpitu ali kolokviju oziroma zaradi drugih neodložljivih študijskih obveznosti,
6. na prošnjo delodajalca zaradi neodložljivega dela, ki ga je treba opraviti neposredno pred ali med usposabljanjem in ga ne more opraviti drug delavec,
7. iz drugega upravičenega razloga.
(2) Vodja usposabljanja o odobritvi odsotnosti ustno odloči takoj, pisno pa najkasneje v treh dneh od prejema prošnje.
14. člen 
(odložitev nadaljevalnega ali dopolnilnega usposabljanja) 
(1) Pomožnemu policistu se na njegovo prošnjo lahko odloži nadaljevalno ali dopolnilno usposabljanje iz razlogov, navedenih v prvem odstavku prejšnjega člena.
(2) Prošnjo za odložitev usposabljanja pomožni policist vloži pri matični enoti pred začetkom usposabljanja.
(3) Pomožni policist odloženo usposabljanje opravi v naslednjem terminu, ki ga določi policija.
(4) Vodja matične enote o odložitvi usposabljanja ustno odloči takoj, pisno pa najkasneje v treh dneh od prejema prošnje pomožnega policista.
V. PRAVICE IN DOLŽNOSTI POMOŽNIH POLICISTOV 
15. člen 
(poziv policije) 
(1) Pomožnega policista se na opravljanje nalog policije pozove s pozivom vsaj sedem dni pred začetkom opravljanja službe v pomožni policiji, nato pa se ga razporedi na opravljanje nalog policije z razporedom dela.
(2) Pomožnemu policistu se poziv za opravljanje nalog policije pošlje po elektronski pošti, po pošti s povratnico ali se mu vroči prek policijske postaje, na območju katere pomožni policist prebiva.
(3) Ne glede na določbe tega člena se lahko v nujnih primerih, ko je treba zagotoviti takojšnje opravljanje nalog policije tudi s pomožno policijo, pomožnega policista pozove na opravljanje nalog policije manj kot sedem dni pred začetkom opravljanja službe v pomožni policiji po telefonu ali prek policijske postaje, na območju katere pomožni policist prebiva.
16. člen 
(nezmožnost opravljanja nalog policije, odsotnost in obveščanje) 
(1) Pomožni policist mora matično enoto takoj ob nastanku razloga obvestiti o vsaki nezmožnosti opravljanja nalog policije ali o okoliščinah, zaradi katerih ne bi mogel prispeti v matično enoto v 12 urah od ure, določene v pozivu.
(2) Med nezmožnostjo opravljanja nalog policije in odsotnostjo iz prejšnjega odstavka pomožnemu policistu mirujejo vse pravice in dolžnosti iz zakona, ki ureja organiziranost in delo v policiji, in te uredbe.
VI. PLAČILA, NADOMESTILA TER DRUGI PREJEMKI IN POVRAČILA 
17. člen 
(plačilo med usposabljanjem) 
(1) Kandidat za pomožnega policista in pomožni policist sta med usposabljanjem upravičena do:
– plačila za udeležbo na usposabljanju, ki v delovnih dneh znaša 45 odstotkov, ob sobotah 60 odstotkov, ob nedeljah in dela prostih dnevih pa 90 odstotkov sorazmernega dela osnovne plače javnega uslužbenca v 24. plačnem razredu glede na število dni, ko se usposablja,
– povračila stroškov prehrane, prenočišča in prevoza v skladu z merili, ki veljajo za zaposlene v javnem sektorju, pri čemer se mu stroški prevoza povrnejo od naslova bivališča do zbirnega mesta sklica usposabljanja in nazaj.
(2) Za dan usposabljanja po tem členu se šteje usposabljanje vključno z bivanjem v kraju usposabljanja, ki traja od osem do 24 ur. Če traja manj kot osem ur, se izplača dejansko število ur usposabljanja in bivanja v kraju usposabljanja. Za plačilo po urah je osnova plačilo za udeležbo na usposabljanju iz prve alineje prejšnjega odstavka.
(3) Plačila in povračila stroškov iz tega člena se izplačajo najpozneje zadnji dan v mesecu za pretekli mesec.
18. člen 
(plačilo za pripravljenost) 
(1) Pomožnemu policistu pripada plačilo za pripravljenost, določeno od osnove, ki jo predstavlja bruto znesek minimalne plače v Republiki Sloveniji. Izplačuje se najpozneje zadnji dan v mesecu za pretekli mesec.
(2) Plačilo za pripravljenost znaša 0,8 odstotka osnove na dan.
(3) Med opravljanjem nalog policije in usposabljanjem pomožnemu policistu plačilo za pripravljenost ne pripada.
19. člen 
(plačilo za opravljanje nalog policije) 
(1) Pomožni policist je med opravljanjem nalog policije upravičen do plačila glede na dejansko število ur opravljanja dela. Osnova za izračun urne postavke je osnovna plača javnega uslužbenca v 24. plačnem razredu.
(2) Pomožni policist je med opravljanjem nalog policije upravičen do povračila stroškov prehrane, prenočišča in prevoza v skladu z merili, ki veljajo za javne uslužbence, pri čemer se mu stroški prevoza povrnejo od naslova prebivanja do zbirnega mesta sklica in nazaj.
(3) Pomožnemu policistu, ki ne uveljavlja nadomestila plače iz 20. člena te uredbe, se plačilo za opravljanje nalog policije poveča za:
– 30 odstotkov urne postavke iz prvega odstavka tega člena za ure opravljene med 22. in 6. uro naslednjega dne;
– 30 odstotkov urne postavke iz prvega odstavka tega člena za ure opravljene v nedeljo;
– 30 odstotkov urne postavke iz prvega odstavka tega člena za ure opravljene na dan, ki je z zakonom določen kot dela prost dan.
(4) Pomožnemu policistu se plačilo za opravljanje nalog poveča za največ 50 odstotkov urne postavke iz prvega odstavka tega člena, v času ko opravlja naloge na območju vojne nevarnosti, območju nevarnosti terorističnih napadov z biološkimi agensi oziroma na območjih naravnih nesreč, epidemij in epizootij. O plačilu in višini povečanja plačila odloči minister za notranje zadeve na predlog generalnega direktorja policije.
(5) Plačila in povračila stroškov iz tega člena se izplačajo najpozneje zadnji dan v mesecu za pretekli mesec.
20. člen 
(nadomestilo plače) 
(1) Kandidat za pomožnega policista oziroma pomožni policist, ki je v delovnem razmerju, je samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, je med usposabljanjem in med opravljanjem službe v pomožni policiji upravičen do nadomestila plače za tiste dneve in za toliko ur, kolikor je znašala delovna obveznost kandidata za pomožnega policista ali pomožnega policista na dan, ko zaradi usposabljanja ali opravljanja nalog policije ni delal pri svojem delodajalcu.
(2) Pomožnemu policistu, ki začne opravljati naloge policije v urah prvega dne in konča v urah naslednjega dne, pripada nadomestilo samo za tisti dan, ko zaključi opravljanje nalog policije, pod pogojem, da bi moral biti razporejen na delo pri svojem delodajalcu in dela ne opravlja.
(3) Za dan opravljanja nalog policije po tem členu se šteje opravljanje nalog policije, ki traja od osem do največ 12 ur.
21. člen 
(zavarovanje) 
Policija kandidate za pomožne policiste in pomožne policiste med usposabljanjem in opravljanjem nalog policije nezgodno zavaruje v obsegu, določenem v prvem odstavku 83. člena Zakona o organiziranosti in delu v policiji (Uradni list RS, št. 15/13, 11/14, 86/15, 77/16, 77/17, 36/19, 66/19 – ZDZ, 200/20 in 172/21).
VII. KONČNI DOLOČBI 
22. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati Uredba o pomožni policiji (Uradni list RS, št. 1/18 in 113/20).
23. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-184/2022
Ljubljana, dne 18. maja 2022
EVA 2021-1711-0108
Vlada Republike Slovenije 
Janez Janša 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti