Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2022 z dne 25. 3. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2022 z dne 25. 3. 2022

Kazalo

869. Pravilnik o vlogi za začasno zaščito in izkaznici osebe z začasno zaščito, stran 2316.

  
Na podlagi devetega odstavka 16. člena in drugega odstavka 43. člena ter za izvrševanje 42. člena Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo) minister za notranje zadeve izdaja
P R A V I L N I K 
o vlogi za začasno zaščito in izkaznici osebe z začasno zaščito 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik ureja vlogo za začasno zaščito in izkaznico osebe z začasno zaščito.
2. člen 
(vloga za začasno zaščito) 
(1) Prosilec za začasno zaščito vloži vlogo za začasno zaščito (v nadaljnjem besedilu: vloga) na obrazcu iz Priloge 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Obrazec iz prejšnjega odstavka vsebuje naslednje podatke:
1. osebno ime,
2. dekliški priimek,
3. datum, kraj in državo rojstva,
4. državljanstvo,
5. spol,
6. osebno ime, datum in kraj rojstva ter državljanstvo zakonitega zastopnika,
7. osebno ime, datum in kraj rojstva ter državljanstvo skrbnika,
8. zakonski stan,
9. naslov zadnjega stalnega oziroma začasnega prebivališča v tujini,
10. naslov nameravanega bivanja v Republiki Sloveniji,
11. datum odhoda iz matične države,
12. datum prihoda v Republiko Slovenijo,
13. vrsto, številko, izdajatelja in veljavnost dokumentov za ugotavljanje identitete,
14. vrsto, smer in leto pridobitve izobrazbe (neobvezno),
15. vrsto poklica (neobvezno),
16. osebno ime, spol, datum rojstva in državljanstvo družinskih članov, ki spremljajo prosilca za začasno zaščito, z navedbo sorodstvenega razmerja,
17. osebno ime in naslov stalnega oziroma začasnega prebivališča družinskih članov prosilca za začasno zaščito, ki že prebivajo v Republiki Sloveniji, z navedbo sorodstvenega razmerja,
18. zdravstveno stanje (neobvezno),
19. izjava prosilca za začasno zaščito (neobvezno),
20. kontaktni podatki prosilca za začasno zaščito (neobvezno).
(3) Sestavni del vloge za začasno zaščito je tudi fotografija obraza prosilca za začasno zaščito v velikosti 35 x 45 mm, ki jo pristojni organ iz četrtega odstavka 16. člena Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo; v nadaljnjem besedilu: zakon) pridobi za potrebe izdaje izkaznice osebe z začasno zaščito. Prosilec za začasno zaščito lahko priskrbi fotografijo, ki kaže njegovo pravo podobo, tudi v obliki e-fotografa.
3. člen 
(določitev EMŠO) 
Upravna enota, ki je v skladu z 18. členom zakona pristojna za obravnavo vloge, na podlagi podatkov iz vloge določi EMŠO prosilca za začasno zaščito, če je ta še nima določene.
4. člen 
(izkaznica osebe z začasno zaščito) 
(1) Osebi z začasno zaščito pristojni organ iz četrtega odstavka 16. člena zakona izda izkaznico na obrazcu iz Priloge 2, ki je sestavni del tega pravilnika. Izkaznica se vroči pri organu, ki je izkaznico izdal, ali po pošti. Način vročitve predlaga prosilec za začasno zaščito ob vložitvi vloge za začasno zaščito.
(2) Izkaznica osebe z začasno zaščito je plastificirana in meri 91 x 60 mm.
(3) Obrazec izkaznice osebe z začasno zaščito na prednji strani vsebuje naziv »IZKAZNICA OSEBE Z ZAČASNO ZAŠČITO«, fotografijo v velikosti 35 x 45 mm, osebno ime, državljanstvo, spol, datum rojstva in EMŠO osebe, ki se ji izdaja izkaznica. Obrazec izkaznice osebe z začasno zaščito na hrbtni strani vsebuje podatek o naslovu njenega začasnega prebivanja v Republiki Sloveniji ter osebno ime in stalno oziroma začasno prebivališče zakonitega zastopnika osebe z začasno zaščito. Izkaznica na hrbtni strani vsebuje tudi naziv organa, ki je izkaznico izdal, datum njene izdaje in podatek o njeni veljavnosti.
5. člen 
(dolžnosti osebe z začasno zaščito) 
(1) Pogrešitev, izgubo in tatvino izkaznice mora oseba z začasno zaščito takoj, ko je to mogoče, najpozneje pa v osmih dneh naznaniti pristojnemu organu iz četrtega odstavka 16. člena zakona, ki je izkaznico izdal. Pristojni organ iz četrtega odstavka 16. člena zakona osebi z začasno zaščito po naznanitvi pogrešitve, izgube ali tatvine izda novo izkaznico.
(2) Oseba z začasno zaščito mora vsako spremembo podatkov iz tretjega odstavka prejšnjega člena takoj, ko je to mogoče, najpozneje pa v osmih dneh, naznaniti pristojnemu organu iz četrtega odstavka 16. člena zakona, ki je izkaznico izdal. Pristojni organ iz četrtega odstavka 16. člena zakona osebi z začasno zaščito v primeru spremenjenih podatkov iz tretjega odstavka prejšnjega člena izda novo izkaznico.
(3) Oseba z začasno zaščito, ki ji začasna zaščita preneha ali ji je odvzeta, in oseba, ki se želi odpovedati začasni zaščiti v Republiki Sloveniji, mora vrniti izkaznico osebe z začasno zaščito pristojnemu organu iz četrtega odstavka 16. člena zakona, ki je izkaznico izdal.
KONČNI DOLOČBI 
6. člen
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o obrazcu vloge za začasno zaščito, obrazcu zahtevka za denarno pomoč in obrazcu izkaznice osebe z začasno zaščito (Uradni list RS, št. 26/06).
7. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-120/2022
Ljubljana, dne 24. marca 2022
EVA 2022-1711-0011
Aleš Hojs 
minister 
za notranje zadeve 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti