Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/2022 z dne 4. 2. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/2022 z dne 4. 2. 2022

Kazalo

276. Pravilnik o plačah, sejninah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Škocjan, stran 653.

  
Na podlagi 29. in 34.a člena Zakona o lokalni samoupravi (ZLS, Uradni list RS, št. 94/07 – UPB, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE) in 14. člena Statuta Občine Škocjan (Uradni list RS, št. 61/21) je Občinski svet Občine Škocjan na 14. redni seji dne 25. 1. 2022 sprejel
P R A V I L N I K 
o plačah, sejninah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Škocjan 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) Ta pravilnik določa višino in način določanja plač, plačil, sejnin in drugih prejemkov občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih organov Občine Škocjan.
(2) V pravilniku uporabljeni izrazi v slovnični obliki za moški spol se uporabljajo kot nevtralni za ženski in moški spol.
2. člen 
(1) Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do plačila za opravljanje funkcije ali nagrade v obliki sejnine, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
(2) Članom delovnih teles občinskega sveta in župana, ki niso člani občinskega sveta, ter članom nadzornega odbora in volilne komisije pripadajo nagrade za njihovo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika in v skladu z določbami ustreznih zakonov.
3. člen 
(1) Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
(2) Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
(3) Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
(4) Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno, razen če se v soglasju z županom odloči, da bo to funkcijo opravljal poklicno.
II. PLAČA IN PLAČILO ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE ŽUPANA IN PODŽUPANA 
4. člen 
(1) Za opravljanje funkcije župana Občine Škocjan, je v skladu z zakonom, ki ureja sistem plač v javnem sektorju (v nadaljevanju: ZSPJS), določen 49. plačni razred. Plačni razred in vrednost plačnega razreda (osnovna plača) se usklajuje na podlagi veljavnega ZSPJS.
(2) Županu, ki opravlja svojo funkcijo poklicno, pripada dodatek za delovno dobo v skladu z veljavno zakonodajo od osnovne plače za vsako zaključeno leto delovne dobe.
(3) Če župan opravlja svojo funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo v višini 50 % osnovne plače, ki bi jo prejel, če bi funkcijo opravljal poklicno.
(4) Županu, ki opravlja svojo funkcijo nepoklicno, ne pripada dodatek za delovno dobo.
(5) Sklep o določitvi plače oziroma plačilu za opravljanje funkcije ter o dopustu župana izda in podpiše predsednik Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
5. člen 
(1) Za opravljanje funkcije podžupana Občine Škocjan je v skladu z ZSPJS določen plačni razred v razponu od 34–41. Razpon v plačnih razredih in vrednost plačnega razreda se usklajuje na podlagi veljavnega ZSPJS.
(2) Podžupanu, ki opravlja svojo funkcijo poklicno, pripada dodatek za delovno dobo v skladu z veljavno zakonodajo od osnovne plače za vsako zaključeno leto delovne dobe.
(3) Plačni razred podžupana določi s sklepom župan, glede na pooblastila in obseg dela podžupana.
(4) Podžupanu, ki opravlja funkcijo nepoklicno, pripada plačilo za opravljanje funkcije v višini do 50 % osnovne plače, ki bi jo dobil, če bi funkcijo opravljal poklicno.
(5) Podžupanu, ki opravlja svojo funkcijo nepoklicno, ne pripada dodatek za delovno dobo.
(6) Plača podžupana oziroma plačilo za opravljanje funkcije podžupana vključuje tudi plačilo za udeležbo na seji občinskega sveta in njegovih delovnih teles ter drugih organov občine.
III. VIŠINA PLAČILA ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE 
6. člen 
Osnova za obračunavanje plačila za opravljanje funkcije oziroma plačila za opravljeno delo članov občinskega sveta, članov delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, članov drugih organov občine, imenovanih s sklepom občinskega sveta ter delovnih teles, ki jih imenuje župan, je plača župana, določena v prvem odstavku 4. člena tega pravilnika.
1. Občinski svet in delovna telesa
7. člen 
(1) Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta oziroma njegovega delovnega telesa.
(2) Letni znesek sejnin vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta in župana, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 7,5 % letne plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo.
(3) V okviru teh določil se članu občinskega sveta določi plačilo za opravljanje funkcije v obliki sejnine, in sicer za:
– udeležbo na redni ali izredni občinskega sveta 3,7 %,
– predsedovanje na seji delovnega telesa občinskega sveta 3,2 %,
– udeležbo na seji delovnega telesa občinskega sveta, katerega član je, 2,2 %
od višine mesečne plače župana za poklicno opravljanje funkcije brez dodatka za delovno dobo.
(4) Sejnina se izplačuje za redne in izredne seje, na podlagi evidence prisotnosti.
(5) Sejnina se ne izplačuje za dopisne in slavnostne seje.
(6) V primeru prekinjene seje se za nadaljevanje seje, ki traja manj kot 3 ure, sejnina ne izplača.
(7) Za neudeležbo in za manj kot 1/2 časa prisotnosti na seji občinskega sveta oziroma seji delovnih teles občinskega sveta, se sejnine ne izplačujejo.
8. člen 
(1) Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v komisiji ali odboru občinskega sveta določi nagrada v obliki sejnine, ki se izplača za udeležbo na seji na podlagi akta o imenovanju.
(2) Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, pripada sejnina za udeležbo na posamezni seji v višini 2,2 % vrednosti plače župana, brez dodatka za delovno dobo.
(3) Članom uredniškega odbora občinskega glasila se določi plačilo za udeležbo na seji v višini 2,3 % plače župana in odgovornemu uredniku 3,2 % plače župana brez dodatka za delovno dobo.
(4) Sejnina se izplačuje za redne seje. V primeru prekinjene seje se za nadaljevanje seje sejnina ne izplača.
(5) Za neudeležbo in za manj kot 1/2 časa prisotnosti na seji delovnih teles občinskega sveta, se sejnine ne izplačujejo.
2. Nadzorni odbor
9. člen 
(1) Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do plačila v obliki sejnin in kot plačilo za izvedbo nadzora po programu ali sklepu nadzornega odbora. Letni znesek plačila za opravljanje funkcije člana nadzornega odbora, vključno s plačili za izvedbo nadzora po programu ali sklepu nadzornega odbora, ki se izplača posameznemu članu, ne sme presegati 7,5 % plače župana na letni ravni brez dodatka za delovno dobo.
(2) Plačilo se oblikuje glede na opravljeno delo, in sicer:
– predsedovanje na seji nadzornega odbora 3,2 %,
– udeležba na seji nadzornega odbora 2,2 %,
– udeležba na seji občinskega sveta na podlagi predhodnega vabila 3,7 %,
– izvedba nadzora po programu dela ali sklepu nadzornega odbora po dokončnosti poročila o posameznem nadzoru pa kakor sledi:
– zelo zahteven nadzor 4,7 %, 
– zahteven nadzor 3,7 %, 
– manj zahteven nadzor 2,7 %, 
od višine mesečne plače župana za poklicno opravljanje funkcije brez dodatka za delovno dobo.
(3) Plačilo sejnin predsednika in članov nadzornega odbora se izplačuje za čas trajanja mandata na podlagi sklepa o imenovanju, v skladu z evidenco o opravljenem delu oziroma prisotnosti na sejah.
(4) Sejnina se izplačuje za redne seje. V primeru prekinjene seje se za nadaljevanje seje sejnina ne izplača.
(5) Za neudeležbo in za manj kot 1/2 časa prisotnosti na seji nadzornega odbora, se sejnine ne izplačujejo.
3. Drugi organi občine
10. člen 
(1) Določbe 8. člena tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom štaba za civilno zaščito in članom drugih komisij, odborov ali svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan, pa niso posebej obravnavani v tem pravilniku.
(2) Osebam, ki vodijo organe in delovna telesa iz prvega odstavka tega člena, pripada sejnina v enaki višini kot osebam, ki predsedujejo na seji delovnega telesa občinskega sveta.
(3) Članom delovnih teles in drugih občinskih organov, ki so zaposleni v občinski upravi in so bili v delovno telo imenovani s strani župana ali občinskega sveta, do sejnine za udeležbo na posamezni seji niso upravičeni, saj jim za takšno opravljeno delo pripadajo pravice iz delovnega razmerja.
4. Volilni organi
11. člen 
(1) Predsednik, tajnik in člani občinske volilne komisije in posebne občinske volilne komisije ter njihovi namestniki, imajo ob volitvah članov občinskega sveta in župana, pravico do enkratnega nadomestila v višini, ki jo določa Zakon o lokalnih volitvah.
(2) Sklep o obsegu sredstev za enkratno nadomestilo iz prejšnjega odstavka sprejme župan na predlog volilne komisije najkasneje v tridesetih dneh po razpisu volitev ali referenduma.
IV. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI 
12. člen 
(1) Občinski funkcionarji, predsedniki in člani delovnih teles in ostalih organov občinskega sveta in župana ter člani nadzornega odbora imajo ob predložitvi dokazila pravico do povračila stroškov, ki jih imajo pri opravljanju funkcije in v zvezi z njo.
(2) Osebe iz prvega odstavka tega člena imajo pravico do povračila stroškov v zvezi s službenim potovanjem (dnevnice, potni stroški, stroški prenočevanja) v skladu z zneski drugih osebnih prejemkov in povračil, ki jih določajo veljavni predpisi za zaposlene v občinski upravi.
(3) Povračilo stroškov iz prejšnjega odstavka lahko upravičenec uveljavlja le na podlagi predhodno izdanega naloga za službeno potovanje, ki ga izda župan ali direktor občinske uprave. Če gre za službeno potovanje župana, izda nalog direktor občinske uprave oziroma druga pooblaščena oseba s strani direktorja občinske uprave.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA 
13. člen 
Sredstva za izplačevanje plač, sejnin, nagrad in povračil stroškov po tem pravilniku se zagotovijo iz sredstev proračuna občine.
14. člen 
Sestavni del evidence o opravljenem delu članov občinskega sveta in drugih organov in delovnih teles občine, so liste prisotnosti na seji z opredelitvijo časa trajanja prisotnosti na seji, ki jih zapisnikar odda direktorju občinske uprave in v izplačilo v računovodstvo občine.
15. člen 
Plače, sejnine in nagrade se izplačujejo v skladu z veljavnim zakonom o izvrševanju proračuna in podzakonskih predpisov.
16. člen 
Osnova za obračun sejnin in nagrad se usklajuje skladno s spremembo plačnega razreda ali zneska osnovne plače župana za poklicno opravljanje funkcije, to je glede na spremembo plačnih razredov ali vrednosti plačnih razredov plačne lestvice v skladu z veljavno zakonodajo.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
17. člen 
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev, članov delovnih teles občinskega sveta in župana, članov drugih organov Občine Škocjan, nadzornega odbora ter o povračilih stroškov (Uradni list RS, št. 17/16).
18. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0002/2022
Škocjan, dne 28. januarja 2022
Župan 
Občine Škocjan 
Jože Kapler 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti