Uradni list

Številka 135
Uradni list RS, št. 135/2021 z dne 27. 8. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 135/2021 z dne 27. 8. 2021

Kazalo

Ob-2749/21, Stran 1822
Občina Piran na podlagi Statuta Občine Piran (Uradni list RS, št. 5/14 – uradno prečiščeno besedilo, 35/17 in 43/18), Odloka o načinu opravljanja obvezne lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode (Uradni list RS, št. 31/18 – uradno prečiščeno besedilo), določil Pravilnika o subvencioniranju nakupa malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Piran (Uradni list RS, št. 66/17), Odloka o proračunu Občine Piran za leto 2021 (Uradni list RS, št. 21/21) ter sklepa župana št. 354-0017/2021 z dne 2. junija 2021 objavlja
javni razpis 
za subvencioniranje nakupa in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav (MKČN) na območju Občine Piran v letu 2021 
I. Naziv in sedež nosilca javnega razpisa: Občina Piran, Tartinijev trg 2, 6330 Piran.
II. Pravna podlaga za izvedbo javnega razpisa:
– Pravilnik o subvencioniranju nakupa malih komunalnih čistilnih naprav na območju Občine Piran (Uradni list RS, št. 66/17) – v nadaljevanju poimenovano »Pravilnik«,
– Odlok o proračunu Občine Piran za leto 2021 (Uradni list RS, št. 21/21).
III. Predmet javnega razpisa
Predmet javnega razpisa je subvencioniranje nakupa in vgradnje MKČN v Občini Piran, ki so oziroma bodo vgrajene v obdobju od vključno dne 30. septembra 2020 do vključno 30. septembra 2021.
Subvencijo – nepovratna sredstva se dodeljuje kot spodbuda občanom, da zagotovijo čiščenje odpadnih voda iz stanovanjskih objektov skladno z določili veljavnih predpisov.
IV. Osnovni pogoji za kandidiranje na razpisu
(1) Upravičenci do dodelitve proračunskih sredstev po tem razpisu (v nadaljevanju: upravičenci) so fizične osebe s stalnim prebivališčem na območju Občine Piran, ki so lastniki ali solastniki enostanovanjskih ali večstanovanjskih stavb. Upravičenci niso lastniki v stanovanjsko poslovnem objektu. V tem razpisu in razpisni dokumentaciji uporabljeni izrazi, ki se nanašajo na osebe in so zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za ženski in moški spol.
(2) V primeru izgradnje skupne MKČN za več enostanovanjskih objektov ali za enega ali več večstanovanjskih objektov je upravičenec in vlagatelj vloge tisti investitor, na čigar zemljišču bo čistilna naprava zgrajena. Investitorji medsebojna razmerja uredijo s pogodbo.
(3) Subvencionira se nakup in vgradnja MKČN za objekte na območjih znotraj meja aglomeracij, skladnih z Operativnim programom odvajanja in čiščenja odpadne vode v Republiki Sloveniji na območju Občine Piran:
a) kjer je javno kanalizacijsko omrežje že zgrajeno, priključitev nanj pa ni tehnično možna ali ekonomsko upravičena,
b) ali kjer javno kanalizacijsko omrežje ne bo izgrajeno oziroma njegova izgradnja ni predvidena v desetletnem terminskem planu izgradnje, kar mora predhodno potrditi izvajalec javne službe odvajanja in čiščenja odpadnih voda v občini, to je Javno podjetje OKOLJE Piran d.o.o..
(4) V primeru neporabljenih sredstev subvencioniranja se izjemoma lahko subvencionira tudi nakup in vgradnja MKČN za objekte na območjih zunaj aglomeracij, opredeljenih z Operativnim programom odvajanja in čiščenja odpadne vode v Republiki Sloveniji.
(5) Informacije o aglomeracijah lahko zainteresirane osebe pridobijo pri ustreznih službah Javnega podjetja OKOLJE Piran d.o.o., Arze 1b, 6330 Piran.
(6) Vsak upravičenec lahko pridobi proračunska sredstva za en objekt le enkrat.
(7) Stavba, za katero se dobavi in vgradi MKČN, mora imeti veljavno gradbeno dovoljenje v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov, ali potrdilo, da ima objekt na podlagi določil prvega odstavka 197. člena ZGO-1 (Uradni list RS, št. 102/04 – uradno prečiščeno besedilo, 14/05 – popr., 92/05 – ZJC-B, 111/05 – odl. US, 93/05 – ZVMS, 120/06 – odl. US, 126/07, 108/09, 61/10 – ZRud-1, 76/10 – ZRud-1A, 20/11 – odl. US, 57/12, 110/13, 101/13 – ZDavNepr, 22/14 – odl. US, 19/15, 66/17), uporabno dovoljenje ali odločbo, da ima objekt na podlagi 118. člena Gradbenega zakona (Uradni list RS, št. 61/17, 72/17) uporabno dovoljenje ali ima veljavno dovoljenje za objekt daljšega obstoja skladno s 117. členom Gradbenega zakona (Uradni list RS, št. 61/17, 72/17).
(8) Do subvencije niso upravičene pravne osebe.
(9) Na podlagi drugega odstavka 11. člena Pravilnika se subvencije ne nanašajo na novogradnje.
V. Sredstva in višina subvencioniranja
Višina razpoložljivih finančnih sredstev v proračunu Občine Piran za leto 2021, namenjenih za predmet tega razpisa, znaša 5.000,00 EUR.
V skladu s prvim odstavkom 9. člena Pravilnika znaša višina subvencije največ 50 odstotkov upravičenih stroškov, pri čemer za posamezen objekt ne sme biti višja od naslednjih zneskov:
Najvišji znesek sofinanciranja na posamezen objekta se določi na podlagi števila prebivalcev, ki imajo stalno prebivališče v stavbi, ki se priključuje na MKČN, in sicer:
– največ 1.000 EUR za stavbo z od 1 do 3 prebivalcev,
– največ 1.500 EUR za stavbo s 4 ali 5 prebivalci,
– največ 2.000 EUR za stavbo s 6 prebivalci in dodatnih največ 200 EUR za vsakega prebivalca nad 6.
Če se na eno MKČN priključuje več stavb, se višina sofinanciranja sešteva, vendar največ do 50 % upravičenih stroškov.
VI. Upravičeni stroški
Upravičeni stroški so (prvi odstavek 10. člena Pravilnika) vključno z DDV:
– nakup MKČN,
– vgradnja MKČN (izkop, montažna dela in zasutje) in
– stroški prvega zagona in nastavitev parametrov.
Hišni priključki (ne glede na dolžino) niso upravičeni stroški.
Upravičeni stroški so stroški nabave in vgradnje nove MKČN.
Kot upravičeni stroški bodo upoštevani računi za nabavo in vgradnjo MKČN od vključno 30. septembra 2020 do vključno 30. septembra 2021 ter nabava in dobava nove MKČN, ki mora biti nabavljena v roku do enega leta od vgradnje, kar se dokazuje z računom nabave MKČN, ki ne sme biti starejši od 365 dni od računa za vgradnjo MKČN. Obvezni pogoj za izplačilo subvencij so ustrezne meritve.
V primeru, da se dobavi in vgradi skupna MKČN za več stanovanjskih objektov, morajo obračun razdelitve upravičenih stroškov po posameznem upravičencu pripraviti upravičenci v svoji vlogi.
Razpoložljiva sredstva se dodelijo prijavljenim projektom po vrstnem redu prispetja popolnih vlog do izčrpanja sredstev.
VII. Vsebina vloge
Vloga se šteje za popolno, če vsebuje vse navedene priloge v skladu z razpisno dokumentacijo.
Priloge:
– Priloga 1: izpolnjena vloga za dodelitev subvencije na predpisanem obrazcu Občine Piran z osnovnimi podatki o vlagatelju in stanovanjskemu objektu;
– Priloga 2: podatki o stanovanjski stavbi/stanovanjski enoti, kjer se bo naložba izvajala – s soglasjem Javnega podjetja OKOLJE Piran d.o.o.;
– Priloga 3: kopija predračuna oziroma računa z opisom investicije, s popisom del in materiala;
– Priloga 4: ustrezna izjava proizvajalca o skladnosti naprave;
– Priloga 5: podatki o ostalih sovlagateljih in podatki o upravljalcu MKČN (izpolniti in priložiti v primeru dobave in vgradnje skupne MKČN za več objektov);
– Priloga 6: medsebojni dogovor vseh uporabnikov MKČN. Upravičenci, ki bodo za več objektov postavili skupno MKČN, morajo vlogi priložiti podpisan medsebojni dogovor vseh uporabnikov MKČN, ki ni časovno omejen, in osebo, ki bo zadolžena za upravljanje MKČN;
Priloga 7: dovoljenje lastnika oziroma solastnika nepremičnine (Obvezno v primeru, ko vlagatelj ni lastnik oziroma ni izključni lastnik nepremičnine, na kateri se bo MKČN vgradila);
– Priloga 8: izjava o sprejemanju razpisnih pogojev;
– Priloga 9: parafiran osnutek pogodbe.
Vloga, ki ni vložena na predpisanih obrazcih, se šteje kot nepopolna. Prijava mora vsebovati vse zahtevane priloge oziroma dokazila, ki so navedena v razpisnih obrazcih. Tako izdelana prijava bo obravnavana kot popolna. Prosilci bodo pozvani na dopolnitev nepopolnih vlog v roku, ki ga bo določila komisija. Prepozno vložene vloge, vloge, ki ne bodo v roku dopolnjene, se s sklepom zavržejo.
VIII. Oddaja vlog
Vloga, ki se jo poda na predpisanem obrazcu, mora biti v zaprtih kuvertah z imenom in naslovom upravičenca s pripisom »Ne odpiraj – razpis subvencija – MKČN 2021« poslana priporočeno po pošti na naslov: Občina Piran, Tartinijev trg 2, 6330 Piran ali osebno vložena v sprejemni pisarni Občine Piran, Tartinijev trg 2, 6330 Piran.
Rok za oddajo vlog je do 1. oktobra 2021.
Šteje se, da je vloga pravočasna, če je bila oddana zadnji dan roka za oddajo vlog osebno v sprejemni pisarni Občine Piran ali če je najkasneje zadnji dan roka prispela na naslov Občine Piran, ne glede na datum in način oddaje vloge po pošti.
Rok za prijavo na javni razpis prične teči z dnem objave tega razpisa na spletni strani Občine Piran in je odprt do 1. oktobra 2021 oziroma do porabe sredstev.
IX. Odpiranje vlog in obveščanje o izidu
Strokovna komisija (prvi odstavek 6. člena Pravilnika) bo vloge odpirala praviloma enkrat mesečno. Odpiranje vlog ni javno.
Upravičenci, ki bodo podali nepopolne vloge, bodo pozvani k dopolnitvi vlog.
Občina Piran bo iz nadaljnjega postopka izločila vse:
– vloge, ki jih ni vložila upravičena oseba, glede na četrto točko tega razpisa,
– prepozne vloge in prepozne dopolnitve vlog,
– vloge, ki bodo tudi po pozivu k dopolnitvi nepopolne.
X. Merila za vrednotenje prispelih vlog
Obravnavane bodo le vloge, ki bodo pravilno izpolnjene in oddane na predpisanih obrazcih z vsemi zahtevanimi dokazili.
Sredstva se razdelijo med upravičence do porabe razpoložljivih finančnih sredstev v proračunu za leto 2021.
Merilo za vrednotenje prispelih vlog: datum, ura in minuta prejetja oddane vloge na vložišču Občine Piran.
V primeru neporabljenih sredstev subvencioniranja se izjemoma lahko subvencionira tudi nakup in vgradnja MKČN za objekte na območjih zunaj aglomeracij, opredeljenih z Operativnim programom odvajanja in čiščenja odpadne vode v Republiki Sloveniji. Vloge za subvencioniranje na območjih zunaj aglomeracij se obravnava na koncu razpisa, po prispetju vlog za območja znotraj aglomeracij.
Razpis se lahko zaključi predčasno v primeru porabe višine sredstev za ta javni razpis.
XI. Odobritev subvencije
O dodelitvi sredstev se odloči z odločbo, zoper katero je možna pritožba. V odločbi se odloči, da pravica do subvencije preneha, če upravičenec v predpisanem roku ne podpiše pogodbe o subvencioniranju.
Za subvencioniranje nakupa in vgradnje MKČN Občina Piran in upravičenec skleneta pogodbo o subvencioniranju. Pogodba se sklene po pravnomočnosti odločbe iz prejšnjega odstavka.
Če upravičenec ne vrne podpisane pogodbe najkasneje v roku osmih dni od prejema, odločba preneha veljati.
Upravičencem se sredstva iz proračuna občine izplačajo na podlagi zahtevka.
XII. Koriščenje odobrenih sredstev
Z izbranimi prijavitelji bo Občina Piran sklenila ustrezne pogodbe o dodeljevanju proračunskih sredstev za izvedbo posamezne MKČN.
Uspešnim prijaviteljem se bodo sredstva nakazala na podlagi zahtevka za izplačilo s prilogami, kot izhaja iz razpisne dokumentacije.
Zahtevek za izplačilo je potrebno oddati po končanju naložbe in po pridobljenih meritvah obratovanja MKČN na predpisanih obrazcih s prilogami najkasneje do 15. 11. 2021.
Priloge zahtevka za izplačilo:
– Priloga 10: Izpolnjen obrazec zahtevka za izplačilo.
– Priloga 11: Potrdila o nabavi in plačilu, dobavnica, delovni nalog, račun ali drugo podobno dokazilo, da je bila naprava nabavljena in kupljena, z dokazili o plačilu nakupa in vgradnje čistilne naprave.
– Priloga 12: Ustrezna izjava proizvajalca o skladnosti naprave.
– Priloga 13: Poročilu o opravljenih meritvah MKČN oziroma Obratovalnem monitoringu odpadnih vod MČN <50 PE
– Priloga 14: Fotografije vgrajene naprave.
Občina se zavezuje pregledati prejeti zahtevek v roku 15 dni od prejema.
V primeru nenamenske porabe sredstev, pridobljenih po tem razpisu, mora prejemnik sredstva vrniti v celoti s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi. Prejemnik izgubi tudi pravico do pridobitve drugih sredstev po Pravilniku za naslednji dve leti.
XIII. Razpisna dokumentacija
Razpisna dokumentacija je na razpolago na spletnem naslovu www.piran.si do zaključka razpisa.
Vse druge informacije se lahko dobi pisno na Samostojni investicijski službi Občine Piran.
Podatke, vezane na MKČN, se lahko dobi pri Javnemu podjetju OKOLJE Piran d.o.o., kontaktna oseba: Danijela Kleva Švagelj, tel. 05/61-750-44.
XIV. Reševanje pritožbe: če se upravičenec razpisa z odločitvijo ne strinja, lahko poda pisno pritožbo v petnajstih dneh od prejema obvestila. Pritožba mora biti pisna in poslana na naslov: Občina Piran, Tartinijev trg 2, 6330 Piran.
Občina Piran 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti