Uradni list

Številka 51
Uradni list RS, št. 51/2021 z dne 2. 4. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 51/2021 z dne 2. 4. 2021

Kazalo

Ob-1797/21, Stran 838
Na podlagi prvega odstavka 7. člena Zakona o Prešernovi nagradi (Uradni list RS, št. 54/17) in 23. člena Statuta Prešernovega sklada (Uradni list RS, št. 66/18) ter sklepa, sprejetega na 7. redni seji, Upravni odbor Prešernovega sklada objavlja
javni poziv 
k podaji predlogov za podelitev Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada v letu 2022
1. Prešernova nagrada se lahko podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojimi vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatil slovensko kulturno zakladnico. Ustvarjalec jo lahko prejme le enkrat.
Nagrada Prešernovega sklada se lahko podeli ustvarjalki oziroma ustvarjalcu za vrhunske umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo nagrad in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. V to obdobje se šteje obdobje treh let pred iztekom roka javnega poziva za predlaganje kandidatov za podelitev nagrad.
Vsako leto se lahko podelita največ dve Prešernovi nagradi in največ šest nagrad Prešernovega sklada.
2. Kandidate za Prešernovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada lahko predlagajo pravne osebe s področja kulture in fizične osebe.
3. Predlog za nagrado mora biti izčrpno utemeljen in ustrezno dokumentiran v skladu s 3. in 4. členom Zakona o Prešernovi nagradi. Predlog mora vsebovati jasno in izčrpno oblikovano stališče o primernosti kandidata za predlagano vrsto nagrade. Navedeni morajo biti najpomembnejši življenjepisni podatki, ključni umetniški dosežki, ustrezna strokovna mnenja, ustrezne kritične ocene ipd.
Upravni odbor Prešernovega sklada bo sprejemal predloge za Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada do vključno 15. 9. 2021. Predloge se lahko do navedenega roka pošlje po pošti na naslov Ministrstvo za kulturo, Prešernov sklad, Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana ali elektronsko na naslov gp.mk@gov.si ali do navedenega roka osebno odda v poslovnem času na sedežu Ministrstva za kulturo. Morebitni predlogi, ki bodo poslani po navedenem roku, bodo obravnavani za podelitev nagrad v letu 2023.
Prešernov sklad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti