Uradni list

Številka 36
Uradni list RS, št. 36/2021 z dne 12. 3. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 36/2021 z dne 12. 3. 2021

Kazalo

Ob-1590/21, Stran 549
Republika Slovenija, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, na podlagi 129. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 – ZdZPVHVVR, 26/14, 32/15, 27/17 in 22/18) in 214. člena Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08, 99/09 – ZIPRS1011, 3/13 in 81/16) objavlja
javni razpis 
za sofinanciranje usposobitve zavodov in razvojnih centrov v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani v letu 2021
1. Predmet javnega razpisa
Predmet javnega razpisa za sofinanciranje usposobitve zavodov in razvojnih centrov v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani v letu 2021 (v nadaljnjem besedilu: javni razpis) je sofinanciranje investicij za usposobitev zavodov in razvojnih centrov.
Namen javnega razpisa je, da se s sofinanciranjem investicij v nakup opreme, strojev in naprav za usposobitev posestev, obratov, učnih delavnic, laboratorijev in drugih prostorov za izvajanje praktičnega pouka oziroma izobraževanja v srednjih in višjih strokovnih šolah ter fakultetah in raziskovalnih centrih, ki izvajajo programe javnega izobraževanja in/ali raziskovanja s področij agroživilstva, gozdarstva, veterinarstva in živilstva, zagotovi boljša opremljenost in s tem usposobljenost za izobraževalno razvojni proces.
Skupna višina nepovratnih sredstev, namenjenih za javni razpis, znaša do 200.000 eurov. Sredstva bremenijo proračun Republike Slovenije za leto 2021, proračunsko postavko 6557 – Usposobitev zavodov, ustanov, organizacij in razvojnih centrov v kmetijstvu, NRP 2311-10-0019 Usposobitev javnih zavodov.
2. Vlagatelji in upravičenci
Vlagatelji so javni izobraževalni in javni raziskovalni zavodi, katerih ustanoviteljica je Republika Slovenija, ki izvajajo programe javnega izobraževanja in/ali raziskovanja s področij agroživilstva, gozdarstva, veterinarstva in živilstva.
Upravičenci so vlagatelji, ki izpolnjujejo pogoje in dosežejo zadostno število točk po tem javnem razpisu.
3. Upravičeni stroški
Upravičeni stroški po tem javnem razpisu so stroški nabave aparatov, naprav, strojev, priključkov in opreme, ki jih upravičenci uporabljajo za izvajanje praktičnega pouka oziroma izobraževanja po programih javnega izobraževanja ali raziskovanja s področij, navedenih v drugem odstavku 1. točke javnega razpisa.
Do sofinanciranja so upravičeni le stroški nakupa novih aparatov, naprav, strojev, priključkov in opreme. Nakup rabljene opreme ni upravičen strošek po tem javnem razpisu.
4. Pogoji za dodelitev sredstev
Pogoji za pridobitev pomoči po tem javnem razpisu, morajo biti izpolnjeni ob oddaji vloge na javni razpis.
Vlagatelj mora k vlogi, v skladu z razpisno dokumentacijo, priložiti naslednje priloge:
– pravilno in v celoti izpolnjen, žigosan in s strani pooblaščene osebe podpisan prijavni obrazec, ki je del razpisne dokumentacije;
– izpolnjeno, podpisano in žigosano izjavo vlagatelja;
– dokazilo o registraciji vlagatelja za izvajanje rednega izobraževanja s praktičnim poukom ali raziskovanja s področja agroživilstva, gozdarstva, veterinarstva in živilstva;
– dokazilo o lastništvu objekta, v katerega bodo postavljeni oprema, stroji in naprave. V primeru, da vlagatelj ni lastnik objekta, mora k vlogi priložiti najemno pogodbo, sklenjeno za obdobje najmanj petih let od oddaje vloge na javni razpis;
– uporabno dovoljenje objekta v katerem bodo nameščeni aparati, oprema in naprave, ki so predmet vloge. V primeru nakupa priključkov, kot so določeni v 3. točki tega javnega razpisa, uporabno dovoljenje za objekt ni potrebno;
– informativni predračun za investicije, ki je predmet prijave na javni razpis;
– izjavo o zaprtosti finančne konstrukcije, pri čemer se poleg lastnih sredstev vlagatelja upošteva tudi pričakovana javna podpora, za katero vlagatelj zaproša ob vložitvi vloge na javni razpis;
– dogovor o sofinanciranju ali predpogodba ali pogodba o sofinanciranju, ki jo podpiše sofinancer in v kateri je naveden znesek sofinanciranja.
Vlagatelj lahko na javni razpis vloži samo eno vlogo za vse projekte, ki jih izvaja. Investicija mora biti skladna s predmetom tega javnega razpisa.
5. Finančni pogoji za dodelitev sredstev
Delež dodeljenih nepovratnih sredstev znaša do 50 odstotkov priznane vrednosti programa.
Najvišja višina dodeljenih sredstev na posamezno vlogo je 30.000 eurov. Sofinancirajo se vloge, ki na podlagi ocenjenih meril dosežejo najmanj 50 točk. V primeru, da razpoložljiva sredstva ne zadostujejo za 50 odstotno sofinanciranje vseh pozitivno ocenjenih vlog, se vsem upravičencem sredstva sofinanciranja sorazmerno znižajo.
Sredstva upravičenci koristijo na podlagi sklenjenih pogodb.
Predmet sofinanciranja so investicije, ki so izvedene in dobavljene v letu 2021, vendar najkasneje do 20. septembra 2021.
6. Merila za ocenjevanje vlog
Vlogam se dodelijo točke v skladu z naslednjimi merili:
Merilo
Najvišje štev. točk
1.
Delež lastne udeležbe
40
2.
Število dijakov oziroma študentov vključenih v izobraževanje
40
3.
Število hektarov kmetijskih zemljišč ali gozdnih zemljišč ali št. učnih delavnic
20
Skupaj:
100
Delež lastne udeležbe:
10 točk – od 50 % do vključno 55 % lastne udeležbe
20 točk – nad 55 % do vključno 60 % lastne udeležbe
30 točk – nad 60 % do vključno 65 % lastne udeležbe
40 točk – nad 65 % lastne udeležbe.
Število dijakov oziroma študentov, ki so vključeni v izobraževanje:
10 točk – do vključno 100 dijakov oziroma študentov
20 točk – od 101 do vključno 250 dijakov oziroma študentov
30 točk – od 251 do vključno 500 dijakov oziroma študentov
40 točk – več kot 501 dijak oziroma študent.
Število hektarov kmetijskih ali gozdnih zemljišč ali število učnih delavnic:
– 10 točk – do vključno 10 ha zemljišč ali do vključno 3 delavnice
– 20 točk – nad 10 ha zemljišč ali več kot 3 delavnice.
7. Vloga
Vlogo na javni razpis je potrebno vložiti v pisni obliki, na prijavnem obrazcu, ki je sestavni del razpisne dokumentacije tega javnega razpisa. Vloga mora vsebovati podatke o vlagatelju, podpisano in žigosano izjavo vlagatelja ter vse potrebne priloge in dokazila iz razpisne dokumentacije.
Razpisna dokumentacija je vlagateljem na voljo na Osrednjem spletnem mestu državne uprave GOV.SI. od dneva objave javnega razpisa v Uradnem listu Republike Slovenije.
Informacije v zvezi z javnim razpisom, je mogoče dobiti na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) v času uradnih ur za poslovanje s strankami. Kontaktna oseba je Martina Šilc Žužek, tel. 01/478-93-49, martina.silc-zuzek@gov.si.
8. Rok in način prijave
Rok za oddajo vlog začne teči z naslednjim dnem po objavi javnega razpisa v Uradnem listu Republike Slovenije, do vključno 9. aprila 2021, do 23.59.
Vlogo na javni razpis je potrebno poslati po pošti na naslov:
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 22, 1000 Ljubljana,
ali vložiti neposredno v vložišču ministrstva v času uradnih ur.
V primeru, da je vloga oddana s priporočeno pošto, se upoštevata datum in ura oddaje vloge na pošti. V primeru, da je vloga posredovana po navadni pošti, se kot datum prejema upoštevata datum in ura prejema v vložišču ministrstva.
Na ovojnici vloge morajo biti razvidni datum oddaje vloge označen s strani izvajalca poštnih storitev oziroma vložišča ministrstva, naziv in naslov vlagatelja ter oznaka javnega razpisa na katerega se prijavlja, na način: »Ne odpiraj – Vloga za javni razpis za sofinanciranje usposobitve zavodov in razvojnih centrov v kmetijstvu, gozdarstvu in prehrani v letu 2021«.
Prepoznih in nepravilno označenih prijav (ni razvidno, da gre za prijavo na razpis, ali na kateri razpis se prijava nanaša, ali ni razviden prijavitelj) strokovna komisija ne bo obravnavala in bodo s spremnim dopisom neodprte vrnjene prijaviteljem (razen v primeru, da iz ovojnice ni mogoče razbrati prijavitelja in se prijava odpre). Prijava se šteje za popolno, če je oddana na predpisanih obrazcih in v predpisani obliki ter vsebuje vse zahtevane podatke in priloge, kot jih določa ta javni razpis.
9. Odpiranje in obravnava vlog
Odpiranje in obravnava pravočasno prispelih vlog bosta 15. aprila 2021 v prostorih ministrstva. Odpiranje vlog ni javno.
Postopek odpiranja in obravnave vlog vodi strokovna komisija, ki jo s sklepom imenuje minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: minister). Komisijo sestavljajo predsednik in trije člani. Predsednik in člani komisije ne smejo biti s prejemniki interesno povezani v smislu poslovne povezanosti, sorodstvenega razmerja (v ravni vrsti ali v stranski vrsti do vštetega četrtega kolena), v zakonski zvezi ali v svaštvu do vštetega drugega kolena, četudi je zakonska zveza že prenehala ali v izven zakonski skupnosti. Komisija lahko k sodelovanju povabi še druge neodvisne strokovnjake s posameznega strokovnega področja.
Strokovna komisija pregleda in oceni prispele vloge, preveri ali so vlogi priložena vsa zahtevana dokazila oziroma dokumenti v obliki, obsegu in na način, kot je zahtevano z javnim razpisom, ugotovi izpolnjevanje pogojev in pripravi zapisnik o odpiranju in ocenitvi vlog.
Strokovna komisija lahko vlagatelje pozove k dopolnitvi vloge. Vloga, ki jo vlagatelj v zahtevanem roku ne dopolni, se zavrže kot nepopolna.
Komisija pripravi predlog prejemnikov sredstev.
Vloge, ki ne bodo ustrezale pogojem javnega razpisa, se zavrnejo.
10. Pogoji, ki jih mora izpolnjevati upravičenec v zvezi s predmetom podpore od izdaje sklepa do vložitve zahtevka
Upravičencu se pogodbena sredstva izplačajo na podlagi vložitve zahtevka za izplačilo sredstev. K zahtevku za izplačilo sredstev je potrebno priložiti poročilo o izvedeni investiciji ter dokazila o izvedbi investicije (računi in dokazila o njihovem plačilu).
Rok za vložitev zahtevka je najkasneje do 20. septembra 2021.
Skupna višina prejetih sredstev iz državnega proračuna Republike Slovenije, sredstev Evropske unije oziroma druga javna sredstva za iste upravičene stroške ne sme presegati vrednosti naložbe kot so navedeni v vlogi na tem javnem razpisu in zahtevku za izplačilo sredstev.
11. Obveznosti, ki jih mora izpolnjevati upravičenec po izplačilu odobrenih sredstev
Predmet podpore iz tega javnega razpisa se mora uporabljati izključno za namen in dejavnost, ki je predmet sofinanciranja.
Upravičenec ne sme odtujiti naložbe najmanj pet let po izplačilu sredstev. V tem obdobju mora naložbo uporabljati v skladu z namenom dodeljenih sredstev, sicer jih mora vrniti v proračun Republike Slovenije skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva, ko je obveščen o obveznosti povračila.
12. Obvestilo o izidu javnega razpisa
V roku 60 dni od datuma zaključka javnega razpisa bo minister na podlagi predloga komisije izdal sklepe o izboru prejemnikov sredstev.
Zoper sklep o izboru ni dopustna pritožba, dopustno pa je vložiti tožbo v upravnem sporu pri upravnem sodišču Republike Slovenije v roku 30 dni po prejemu sklepa o odločitvi.
13. Sankcije v primeru ugotovljenih nepravilnosti: če ministrstvo ugotovi, da so bila sredstva odobrena oziroma izplačana na podlagi neresničnih podatkov ali nenamensko porabljena, ima pravico zahtevati takojšne vračilo sredstev z zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi, za obdobje od dneva nakazila do dneva vračila.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti