Uradni list

Številka 173
Uradni list RS, št. 173/2021 z dne 5. 11. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 173/2021 z dne 5. 11. 2021

Kazalo

3446. Sklep o začetku priprave sprememb in dopolnitev Občinskega lokacijskega načrta za območje P4/4 Kovačev hrib, stran 10093.

  
Na podlagi 110., 119., 268. in 289. člena Zakona o urejanju prostora – ZUreP-2 (Uradni list RS, št. 61/17) ter 29. člena Statuta Občine Prebold (Uradni list RS, št. 52/13 in 45/14) je župan Občine Prebold dne 22. 10. 2021 sprejel
S K L E P 
o začetku priprave sprememb in dopolnitev Občinskega lokacijskega načrta za območje P4/4 Kovačev hrib 
1. člen 
(pravna podlaga) 
(1) S tem sklepom določa župan Občine Prebold začetek in način priprave sprememb in dopolnitev Občinskega lokacijskega načrta za območje P4/4 Kovačev hrib (v nadaljevanju: SDOLN).
(2) Pravna podlaga za pripravo SDOLN je Zakon o urejanju prostora – ZUreP-2 (Uradni list RS, št. 61/17, v nadaljevanju: ZUreP-2).
2. člen 
(izhodišča za pripravo SDOLN) 
(1) Priprava SDOLN temelji na odločitvah in usmeritvah iz Občinskega lokacijskega načrta za območje P4/4 Kovačev hrib (Uradni list RS, št. 48/07; v nadaljevanju OLN). V sklopu OLN je že bilo izdelano gradivo strokovnih podlag, ki je podalo in utemeljilo namen izdelave izvedbenega prostorskega akta (stanovanjsko območje), analiziralo rešitve v prostoru predvsem glede pravnih režimov in usklajenosti s hierarhično višjimi prostorskimi akti ter potrebnih investicij v gospodarsko in družbeno javno infrastrukturo. Predmet SDOLN je zgolj določitev nove faznosti izvedbe OLN, ki ne vpliva na spremembo javne gospodarske in družbene infrastrukture.
(2) Priprava SDOLN temelji na pobudi investitorja priprave SDOLN, Občine Prebold, z dne oktober 2021 (Proplan, Ivanka Kraljić, s.p., Krško).
(3) Zaradi že sprejetega OLN in predmeta SDOLN so izhodišča za pripravo SDOLN po 118. členu ZUreP-2 že podana in so celovita, zato priprava dodatnih izhodišč ni potrebna. Podrobna namenska raba zemljišča je za celotno območje OLN in s tem za celotno območje SDOLN določena kot S – območje stanovanj (Občinski prostorski načrt Občine Prebold, Uradni list RS, št. 43/10).
3. člen 
(območje in predmet SDOLN) 
(1) Območje SDOLN obravnava vsa zemljišča znotraj OLN. Nahaja se v jugovzhodnem delu naselja Prebold. Umeščeno je na severnem pobočju in vzhodnem, bolj ravnem delu hriba Kovačev hrib, med obstoječo pozidavo na vzhodni strani, ki je ob regionalni cesti R2-427/1351 Latkova vas–Trbovlje, in na severni strani, ki je ob lokalni cesti LC 490221 Dolenja vas–Prebold (Ulica skozi gaj) ter med gozdom na jugu in na zahodu. Območje se nahaja v neposredni bližini centra naselja.
(2) V letu 2007 je Občina Prebold sprejela OLN. V prostorskem aktu je določena etapnost realizacije (gradnje) OLN. Za realizacijo v prvi etapi je bil določen osrednji del OLN, ki je bil v lastništvu takratnega investitorja OLN. Ker je investitor moral financirati celotni OLN, je bilo v dogovoru z občino za prvo etapo realizacije (gradnje) določeno območje, ki je v njegovi lasti in ki je bilo načrtovano kot funkcionalno zaokrožena celota (neodvisna od drugega območja OLN). Do realizacije prve etape ni prišlo vse do danes, takratni investitor OLN več nima interesa po gradnji. Iz tega razloga je občina pristopila k SDOLN.
(3) Predmet SDOLN je omogočanje gradnje stanovanjskih hiš na kateremkoli delu območja OLN pod pogoji, da je to funkcionalno zaključena celota, da se zgradi potrebna infrastruktura, ki bo dimenzionirana na končno število uporabnikov in da poteka po trasah, ki so določene v OLN. Ob tem se lahko upoštevajo tudi tolerance, ki so podane v OLN. S tem se obstoječa etapnost iz OLN (določena v 28. členu), kjer je predvidena gradnja v dveh fazah, briše.
(4) SDOLN se ne nanašajo na vsebinske spremembe, niti na drugačno razporeditev objektov in odprtih površin, niti na drugačne trase in kapacitete infrastrukturnih vodov, temveč le na etapnost izvedbe, zato se niti ne spreminjajo programske zasnove in ni potrebe po izdelavi novih usmeritev.
4. člen 
(način pridobitve strokovnih rešitev) 
(1) Strokovne rešitve za SDOLN se pridobijo na podlagi prikaza stanja prostora, Občinskega prostorskega načrta Občine Prebold in investicijskih namer pobudnika.
(2) V postopku priprave SDOLN ni potrebe po pridobitvi novih strokovnih podlag. V sklopu izdelave Sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Prebold je že bila sprejeta Programska zasnova za OLN Kovačev hrib, ki je bila kot celovita strokovna podlaga upoštevana pri izdelavi rešitev v OLN.
(3) Elaborat ekonomike iz 65. člena ZUreP-2 ni predviden, ker SDOLN ne spreminjajo določb glede že načrtovanega obsega izgradnje komunalne opreme in druge gospodarske javne infrastrukture ter družbene infrastrukture.
(4) Če se v postopku izdelave SDOLN izkažejo potrebe po dodatnih strokovnih podlagah, se iste tudi izdelajo.
(5) Če bo v postopku izdelave SDOLN potrebno izvesti postopek celovite presoje vplivov na okolje (CPVO), se v postopku izdela okoljsko poročilo.
5. člen 
Za postopek priprave in sprejema SDOLN se na podlagi 119. in 268. člena ZUreP-2 smiselno uporabljajo določbe, ki veljajo za postopek priprave in sprejema občinskega prostorskega načrta.
6. člen 
(postopek in roki za pripravo SDOLN in njegovih posameznih faz ter obveznosti udeležencev pri urejanju prostora) 
(1) Roki za pripravo SDOLN in njegovih posameznih faz so naslednji:
Faza
Rok izdelave
Nosilec
– sklep o začetku priprave SDOLN
oktober 2021
občina
– izdelava osnutka SDOLN 
oktober 2021
izdelovalec
– pridobivanje odločbe o CPVO
november 2021
izdelovalec
– izdelava dopolnjenega osnutka SDOLN
december 2021
izdelovalec
– javno naznanilo javne razgrnitve in javne obravnave SDOLN
december 2021
občina
– javna razgrnitev, javna obravnava
januar, 2022
občina
– izdelava in uskladitev stališč do pripomb
januar 2022
izdelovalec, občina
– obravnava in sprejem stališč do pripomb
januar 2022
občina
– izdelava predloga SDOLN 
februar 2022
izdelovalec
– izdelava usklajenega predloga SDOLN za sprejem na OS
februar 2022
izdelovalec
– obravnava in sprejem SDOLN na seji OS in odborih
februar 2022
izdelovalec, občina
– objava odloka o SDOLN v Uradnem listu RS
februar 2022
občina
– izdelava končnega dokumenta
februar 2022
izdelovalec
(2) Navedene faze in roki predstavljajo oceno in so odvisni od odzivnosti in zahtev vseh sodelujočih v postopku izdelave prostorskega akta ter izrednih razmer. V kolikor bo potrebna izvedba celovite presoje vplivov na okolje se roki ustrezno prilagodijo izdelavi okoljskega poročila, ki se skupaj z dopolnjenim osnutkom SDOLN javno razgrne.
7. člen 
(nosilci urejanja prostora) 
(1) Pri pripravi SDOLN ni potrebno pridobiti konkretnih smernic za načrtovanje in mnenj na osnutek in predlog SDOLN, ker se spremembe ne nanašajo na same rešitve, temveč le na faznost, ki ne vpliva na podane rešitve v OLN.
(2) Pristojni državni nosilci urejanja prostora podajo mnenje o verjetnosti pomembnejših vplivov SDOLN na okolje, Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana, pa odloči, ali je za predmetne SDOLN treba izvesti celovito presojo vplivov na okolje. Državni nosilci urejanja prostora, kateri podajo svoja mnenja o verjetnosti pomembnejših vplivov na okolje, so naslednji:
1. Ministrstvo za kulturo, Direktorat za kulturno dediščino, Maistrova 10, 1000 Ljubljana,
2. Zavod RS za varstvo narave, Tobačna ulica 5, 1000 Ljubljana,
3. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana,
4. Ministrstvo za zdravje, Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana,
5. Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Hajdrihova ulica 28c, 1000 Ljubljana,
6. Zavod za gozdove Slovenije, Večna pot 2, 1000 Ljubljana.
(3) V kolikor se v postopku priprave SDOLN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice ter mnenja nosilcev urejanja prostora, se le-te pridobijo v postopku.
(4) Nosilci urejanja prostora morajo v skladu s 110., 111. in 114. členom ZUreP-2 podati smernice in mnenja v 30 dneh od prejema poziva.
(5) V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh ne podajo smernic ali mnenja, se šteje, da jih nimajo, v tem primeru mora izdelovalec prostorske ureditve upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte (tretji odstavek 39. člena ZUreP-2).
8. člen 
(načrt vključevanja javnosti) 
(1) Javnost se seznani s sklepom o pripravi SDOLN z objavo na svetovnem spletu, tj. na spletni strani Občine Prebold: https://prebold.si/.
(2) Javnost se seznani z okvirnim predmetom načrtovanja in območjem SDOLN v fazi izdelave osnutka SDOLN z objavo na svetovnem spletu, tj. na spletni strani Občine Prebold: https://prebold.si/.
(3) V postopku izdelave SDOLN se izvede 30-dnevna javna razgrnitev, v času katere se izvede javna obravnava prostorskega akta.
(4) V času javne razgrnitve in javne obravnave javnost lahko poda svoje pripombe in predloge na razgrnjen prostorski akt.
(5) Podane pripombe obravnava Občina Prebold in stališča do njih sprejme župan Občine Prebold.
(6) Vključevanje oziroma seznanitev javnosti se zagotavlja tudi preko objav različnih faz gradiv na spletni strani občine (objavijo se sklep, osnutek prostorskega akta, predlog ipd.).
9. člen 
(obveznost udeležencev v postopku priprave SDOLN) 
(1) Udeleženci v postopku priprave SDOLN so nosilci urejanja prostora, zainteresirana javnost in drugi udeleženci, ki jih izdelava prostorskega akta zadeva.
(2) Nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku, predložijo razpoložljive strokovne podlage, razvojne programe in posredujejo mnenja na prostorski akt.
10. člen 
(obveznosti financiranja SDOLN) 
Finančna sredstva za pripravo in izdelavo SDOLN, morebitno izvedbo CPVO, v kolikor bo potrebna in pripravo morebitnih strokovnih podlag zagotovi Občina Prebold iz svojega proračuna.
11. člen 
(razveljavitev sklepa) 
Z dnem uveljavitve tega sklepa preneha veljati Sklep o začetku postopka priprave sprememb in dopolnitev občinskega lokacijskega načrta za območje P4/4 Kovačev hrib (Uradni list RS, št. 10/11).
12. člen 
(določitev objave in začetek veljavnosti sklepa) 
(1) Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
(2) Ta sklep se objavi tudi na spletni strani Občine Prebold https://prebold.si in pošlje Ministrstvu za okolje in prostor.
Št. 3502-0002/2021-2
Župan 
Občina Prebold 
Vinko Debelak 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti