Uradni list

Številka 173
Uradni list RS, št. 173/2021 z dne 5. 11. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 173/2021 z dne 5. 11. 2021

Kazalo

3426. Pravilnik o postopku s tujcem, ki izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, ter postopku sprejema prošnje za mednarodno zaščito, stran 10003.

  
Na podlagi devetega odstavka 45. člena in četrtega odstavka 107. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo in 54/21) minister za notranje zadeve izdaja
P R A V I L N I K 
o postopku s tujcem, ki izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, ter postopku sprejema prošnje za mednarodno zaščito 
1. člen 
(vsebina) 
S tem pravilnikom se določa postopek s tujcem, ki izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, oblika, vsebina in način sprejema prošnje za mednarodno zaščito (v nadaljnjem besedilu: prošnja) ter način izdaje, oblika in vsebina izkaznice prosilca za mednarodno zaščito (v nadaljnjem besedilu: prosilec).
2. člen 
(postopek s policijo) 
(1) V okviru predhodnega postopka iz 42. člena Zakona o mednarodni zaščiti (Uradni list RS, št. 16/17 – uradno prečiščeno besedilo in 54/21; v nadaljnjem besedilu: zakon) vlagatelj namere napiše lastnoročno in čitljivo izjavo o razlogih za mednarodno zaščito (v nadaljnjem besedilu: izjava).
(2) Obravnava v predhodnem postopku poteka ob sodelovanju tolmača v jeziku, ki ga vlagatelj namere razume. Tolmač pisno prevede izjavo v slovenski jezik.
(3) Če je vlagatelj namere nepismen ali izjave iz drugih utemeljenih razlogov ne more napisati sam, jo po njegovem nareku napiše tolmač v jeziku, ki ga vlagatelj namere razume. Izjava, napisana po nareku tolmača, se vlagatelju namere prebere, kar vlagatelj namere potrdi s svojim podpisom.
(4) Če vlagatelj namere ne more ali ne želi napisati ali podpisati izjave, se o tem naredi uradni zaznamek.
(5) Policija o podaji namere takoj po izjavi vlagatelja namere obvesti ministrstvo, pristojno za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), in urad Vlade Republike Slovenije, pristojen za oskrbo migrantov (v nadaljnjem besedilu: urad).
(6) Policija o postopku in ugotovitvah iz drugega odstavka 42. člena zakona izdela poročilo.
(7) Policija vlagatelja namere seznani s posledicami samovoljne zapustitve sprejemnih prostorov azilnega doma ali njegove izpostave, kar vlagatelj namere potrdi s podpisom. Potrditev te seznanitve je del registracijskega lista iz 3. člena tega pravilnika.
3. člen 
(registracijski list) 
(1) Policija v postopku iz prejšnjega člena izpolni registracijski list na obrazcu iz Priloge 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Registracijskemu listu se priloži:
– izjavo iz prvega odstavka prejšnjega člena,
– poročilo policije o ugotovitvah iz šestega odstavka prejšnjega člena,
– potrdilo o oddanih dokumentih na obrazcu iz Priloge 2, ki je sestavni del tega pravilnika;
– dokumente, ki potrjujejo istovetnost vlagatelja namere,
– vsa druga dokazila, ki jih je posedoval vlagatelj namere (vozovnice, telefonske kartice, potrdila o nočitvah, potrdila o bivanju, članske izkaznice političnih in drugih organizacij itd.), in popis denarnih sredstev, ki jih vlagatelj namere poseduje.
4. člen 
(prihod v azilni dom ali njegove izpostave) 
(1) Vlagatelja namere, ki nezakonito vstopi v Republiko Slovenijo, policija po končanem postopku iz 2. člena tega pravilnika v najkrajšem možnem času pripelje v azilni dom ali njegovo izpostavo oziroma nastanitveno kapaciteto, vzpostavljeno na meji oziroma v bližini meje, letališču ali na ladji, ki je na sidrišču luke ali pristanišča (v nadaljnjem besedilu: azilni dom).
(2) Vlagatelja namere, ki zakonito vstopi v Republiko Slovenijo, policija po končanem postopku iz 2. člena tega pravilnika napoti v azilni dom.
5. člen 
(sanitarno-dezinfekcijski pregled) 
(1) Vlagatelj namere pred sprejemom prošnje opravi sanitarno-dezinfekcijski pregled, ki obsega:
1. tuširanje in preoblačenje v čisto perilo in obleko, ki jo zagotovi urad, če vlagatelj namere nima lastnih oblačil,
2. zagotovitev svežega posteljnega perila, brisač in pribor za osebno higieno,
3. higiensko obravnavo z dekontaminacijo ran, odstranjevanje površinskih tujkov z ran ter kožnih parazitov,
4. oskrbo ran, poškodb, aplikacijo zdravil in mazil,
5. prevezo in imobilizacijo poškodovanih delov telesa po navodilih zdravnika,
6. aplikacijo intramuskularne in intravenozne terapije po navodilih zdravnika.
(2) Pregled iz prejšnjega odstavka opravi zdravstveni tehnik.
(3) Sredstva za sanitarno-dezinfekcijske preglede zagotavlja urad.
6. člen 
(preventivni zdravstveni pregled) 
(1) Vlagatelj namere pred sprejemom prošnje opravi preventivni zdravstveni pregled, ki obsega:
– anamnezo o nalezljivih boleznih ter kontaktih z bolniki in klicenoscih,
– preverjanje podatkov o cepljenih in zaščiti z zdravili,
– klinični pregled kože, sluznic, žrela in bezgavk zaradi ugotavljanja obstoja nalezljivih bolezni,
– druge nujne preiskave, če je to zaradi klinične slike vlagatelja namere potrebno,
– ugotavljanje posebnih zdravstvenih potreb glede sprejema ter psihosocialnega stanja, kar se zabeleži na obrazcu iz Priloge 3, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Pregled iz prejšnjega odstavka opravi zdravnik.
(3) V primeru ugotovljene nalezljive bolezni, ki zahteva izolacijo osebe, se postopek sprejema prošnje prekine za čas trajanja te bolezni. Osebo se nastani v prostore, ki so namenjeni izolaciji.
(4) Sredstva za preventivne zdravstvene preglede zagotavlja urad.
7. člen 
(informacije o nadaljnjem postopku) 
(1) Uradna oseba ministrstva vlagatelju namere po opravljenem sanitarno-dezinfekcijskem in preventivnem zdravstvenem pregledu in pred začetkom postopka sprejema prošnje v jeziku, ki ga razume, posreduje informacije o nadaljnjem poteku predhodnega postopka, o prepovedi odstranitve iz Republike Slovenije, o postopkih po zakonu, pravicah in dolžnostih prosilcev za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, možnih posledicah neupoštevanja obveznosti in nesodelovanja s pristojnim organom, pravilih postopkov, ki jih ureja Uredba (EU) št. 604/2013, in posredovanju prstnih odtisov v podatkovno bazo EURODAC v skladu z Uredbo (EU) št. 603/2013, rokih za uveljavljanje pravnih sredstev, o pravici do pravne pomoči in zastopanja na vseh stopnjah postopka na lastne stroške ter informacije o svetovalcih za begunce in nevladnih organizacijah, ki delujejo na področju mednarodne zaščite. Vlagatelj namere prejem teh informacij potrdi s podpisom izjave na obrazcu iz Priloge 4, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Informacije iz prejšnjega odstavka se lahko zagotovijo tudi z informativnimi filmi in brošurami.
(3) Vlagatelja namere, ki trdi, da je mladoletnik brez spremstva, uradna oseba ministrstva takoj obvesti o imenovanju zastopnika.
(4) Vlagatelj namere, ki trdi, da je mladoletnik brez spremstva, in njegov zakoniti zastopnik, poleg informacij iz prvega in drugega odstavka tega člena, v jeziku, ki ga vlagatelj namere razume, prejmeta informacije glede možnosti odreditve pregleda za oceno starosti, načina pregleda in možnimi posledicami rezultata pregleda ter posledicami neutemeljene odklonitve pregleda. Informacij glede možnosti odreditve pregleda za oceno starosti se vlagatelju namere in njegovemu zakonitemu zastopniku ne posreduje, če je po presoji uradne osebe ministrstva očitno, da je vlagatelj namere mladoletnik brez spremstva. Vlagatelj namere in njegov zakoniti zastopnik prejem teh informacij potrdita s podpisom izjave na obrazcu iz Priloge 5, ki je sestavni del tega pravilnika.
(5) Če je vlagatelj namere nepismen ali mu vsebina informacij iz prvega in četrtega odstavka tega člena ni razumljiva, se mu ta prebere ter dodatno in s tolmačevo pomočjo obrazloži v jeziku, ki ga razume.
8. člen 
(fotografiranje in daktiloskopiranje) 
Uradna oseba ministrstva pred sprejemom prošnje in po informiranju iz prejšnjega člena vlagatelja namere fotografira in mu odvzame prstne odtise zaradi ugotavljanja in preverjanja istovetnosti ter izvajanja Uredbe 603/2013/EU, Uredbe 767/2008/ES in Uredbe 604/2013/EU.
9. člen 
(čas sprejema prošnje) 
(1) Prošnja se sprejme v najkrajšem možnem času po izvedbi postopkov iz 2., 3., 4., 5., 6., 7. in 8. člena tega pravilnika.
(2) V primeru mladoletnika brez spremstva se sprejem prošnje na utemeljeno pisno zahtevo njegovega zakonitega zastopnika lahko odloži za največ 48 ur od vložene zahteve.
10. člen 
(sprejem prošnje) 
(1) Prošnja se poda ustno in se sprejme na obrazcu iz Priloge 6, ki je sestavni del tega pravilnika. Kadar je prošnja v skladu s četrtim odstavkom tega člena podana pisno ali elektronsko, se sprejme na obrazcu iz Priloge 7, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Sprejem prošnje vodi uradna oseba ministrstva.
(3) Vlagatelj namere samostojno poda izjavo o razlogih za vložitev prošnje, ki jo lahko dopolni na podlagi dodatnih vprašanj uradne osebe ministrstva. Uradna oseba pri tem upošteva osebnost vlagatelja namere, njegove osebne in splošne okoliščine, vključno s kulturnim poreklom in njegovo morebitno pripadnostjo ranljivim skupinam. Dodatna vprašanja lahko vlagatelju namere postavi tudi njegov zakoniti zastopnik oziroma pooblaščenec.
(4) Kadar vlagatelj namere po odločitvi uradne osebe v skladu s prvim odstavkom 45. člena zakona poda prošnjo v pisni ali elektronski obliki, jo vlagatelj namere samostojno izpolni, na voljo pa mu je pomoč uradne osebe. V primeru oseb iz 16. in 19. člena zakona, nepismenih oseb ali kadar so podane druge okoliščine, zaradi katerih vlagatelj namere ne bi bil sposoben podati prošnje v pisni ali elektronski obliki, se prošnja vedno sprejme ustno v skladu s prejšnjim odstavkom.
11. člen 
(priloge k prošnji) 
Priloge k prošnji so:
1. izpolnjen registracijski list iz 3. člena tega pravilnika s prilogami,
2. podpisana izjava, da je vlagatelj namere v jeziku, ki ga razume, prejel informacije o nadaljnjem poteku predhodnega postopka, o prepovedi odstranitve iz Republike Slovenije, o postopkih po zakonu, pravicah in dolžnostih prosilcev za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji, možnih posledicah neupoštevanja obveznosti in nesodelovanja s pristojnim organom, pravilih postopkov, ki jih ureja Uredba (EU) št. 604/2013, in posredovanju prstnih odtisov v podatkovno bazo EURODAC, v skladu z Uredbo (EU) št. 603/2013, rokih za uveljavljanje pravnih sredstev, o pravici do pravne pomoči in zastopanja na vseh stopnjah postopka na lastne stroške ter informacije o svetovalcih za begunce in nevladnih organizacijah, ki delujejo na področju mednarodne zaščite,
3. podpisana izjava vlagatelja namere, ki trdi da je mladoletnik brez spremstva, in njegovega zakonitega zastopnika iz četrtega odstavka 7. člena pravilnika, da sta prejela pisno obvestilo in bila ustno seznanjena z možnostjo odreditve pregleda za določitev starosti, načinom pregleda in možnimi posledicami rezultata pregleda ter posledicami neutemeljene odklonitve pregleda,
4. pooblastilo o zastopanju v postopku priznanja mednarodne zaščite,
5. prstni odtisi prosilca,
6. fotografija prosilca,
7. podatki iz baze, ki se vodi v skladu z Uredbo 603/2013/EU.
12. člen 
(določitev EMŠO) 
Ministrstvo na podlagi podatkov iz registracijskega lista iz 3. člena tega pravilnika določi EMŠO prosilca, če ga ta še nima določenega.
13. člen 
(obravnava vlagatelja namere s posebnimi potrebami) 
(1) Z namenom zagotoviti ustrezno obravnavo ranljivih oseb s posebnimi potrebami, kot jo določa zakon, se urad in ministrstvo medsebojno obveščata o obstoju in naravi identificiranih posebnih potreb vlagateljev namere glede sprejema oziroma potreb, ki narekujejo posebna jamstva v postopku. Ministrstvo te informacije posreduje uradu na obrazcu iz Priloge 8, ki je del tega pravilnika.
(2) Vlagatelju namere, ki potrebuje posebna jamstva v postopku, ministrstvo skladno z naravo ocenjenih posebnih potreb prilagodi tolmačenje v postopku sprejema prošnje in v primeru iz 19. člena zakona obvesti center za socialno delo, krajevno pristojen za območje, na katerem je vlagatelj namere nastanjen, ki vlagatelju namere nemudoma postavi zakonitega zastopnika, da mu pomaga v postopku sprejema prošnje. Če se vlagatelj namere ne more izražati ne govorno ne z znakovnim jezikom, mu ministrstvo omogoči izražanje na drug način.
(3) Vlagatelju namere, ki potrebuje posebna jamstva v postopku sprejema prošnje, ministrstvo omogoči več časa za pripravo na osebni razgovor. Če je to potrebno, se osebni razgovor lahko izvede tudi po delih.
14. člen 
(izdaja izkaznice prosilca) 
(1) Ministrstvo prosilcu izda izkaznico na obrazcu iz Priloge 9, ki je sestavni del tega pravilnika. Izkaznica se izda takoj po sprejemu prošnje, najkasneje pa v treh dneh po sprejemu prošnje.
(2) Prosilec je za izkaznico sam odgovoren in jo mora imeti pri sebi ter je ne sme dati, prodati ali posoditi drugi osebi, prav tako je ne sme zastaviti, na kar se prosilca posebej opozori pri sprejemu prošnje. Na izkaznici je prepovedano spreminjanje, dopisovanje ali brisanje katerega koli podatka.
(3) Pogrešitev, izgubo ali tatvino izkaznice prosilec nemudoma naznani ministrstvu in pri tem navede okoliščine pogrešitve izkaznice. Pogrešitev, izguba ali tatvina izkaznice se naznani na obrazcu iz Priloge 10, ki je sestavni del tega pravilnika. Ministrstvo prosilcu po naznanitvi pogrešitve, izgube ali tatvine izda novo izkaznico.
KONČNI DOLOČBI 
15. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o postopku s tujcem, ki izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito ter postopku sprejema prošnje za mednarodno zaščito (Uradni list RS, št. 29/17).
16. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati 9. novembra 2021.
Št. 007-322/2021
Ljubljana, dne 27. oktobra 2021
EVA 2021-1711-0040
Aleš Hojs 
minister 
za notranje zadeve 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti