Uradni list

Številka 150
Uradni list RS, št. 150/2021 z dne 17. 9. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 150/2021 z dne 17. 9. 2021

Kazalo

2892. Pravilnik o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav in hišnih črpališč v Občini Braslovče, stran 8379.

  
Na podlagi 16. člena Statuta Občine Braslovče (Uradni list RS, št. 69/12, 22/17) je Občinski svet Občine Braslovče na 18. redni seji dne 8. 9. 2021 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav in hišnih črpališč v Občini Braslovče 
1. člen 
S tem pravilnikom se določijo pogoji in merila ter postopek sofinanciranja malih komunalnih čistilnih naprav (v nadaljevanju MKČN) in hišnih črpališč v Občini Braslovče.
2. člen 
(1) Občina Braslovče skladno z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Občini Braslovče, kot lokalna skupnost zagotavlja proračunska sredstva za namen sofinanciranja nakupa in vgradnje MKČN (individualnih ali skupinskih), velikosti do 50 PE (populacijskih ekvivalentov) in hišnih črpališč.
(2) Obseg sredstev za sofinanciranje MKČN in hišnih črpališč se določi v proračunu Občine Braslovče za posamezno leto. Sredstva se dodeljujejo do porabe proračunskih sredstev tekočega leta za ta namen.
3. člen 
(1) Do nepovratnih sredstev za namen sofinanciranja MKČN so upravičeni investitorji – fizične osebe s stalnim prebivališčem v Občini Braslovče za stanovanjske objekte na delu območja Občine Braslovče, kjer z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Občini Braslovče ni predvidena izgradnja kanalizacijskega omrežja.
(2) Do nepovratnih sredstev za namen sofinanciranja MKČN so upravičeni tudi investitorji – fizične osebe s stalnim prebivališčem v Občini Braslovče za stanovanjske objekte na območjih oziroma aglomeracijah, kjer je z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne vode v Občini Braslovče predviden javni kanalizacijski sistem, vendar priključitev na že zgrajeno ali načrtovano javno kanalizacijsko omrežje tehnično ni možna ali priključitev na načrtovano javno kanalizacijsko omrežje ne bo mogoče še najmanj 4 leta.
(3) Do nepovratnih sredstev za namen sofinanciranja hišnih črpališč so upravičeni investitorji – fizične osebe s stalnim prebivališčem v Občini Braslovče za stanovanjske objekte na delu območja, kjer se ni možno gravitacijsko priključiti na javno kanalizacijsko omrežje in je potrebno vgraditi hišno črpališče.
(4) Do nepovratnih sredstev niso upravičeni lastniki (fizične osebe) zemljišč, ki nimajo poravnanih vseh obveznosti do Občine Braslovče ali so v sodnem sporu z Občino Braslovče.
4. člen 
(1) Višina dodeljenih sredstev za sofinanciranje MKČN za posamezen stanovanjski objekt znaša do 100 % dejansko upravičenih stroškov, vendar ne več kot 1000,00 EUR za posamezno MKČN.
(2) Za MKČN, na katero se priključuje več stanovanjskih objektov (skupna čistilna naprava), se za prvi stanovanjski objekt dodelijo sredstva v višini, določeni v prvem odstavku tega člena, za vsak dodatni stanovanjski objekt pa največ dodatnih 500,00 EUR.
(3) Upravičenci, ki bodo za več objektov postavili skupno malo komunalno čistilno napravo, morajo priložiti podpisan medsebojni dogovor vseh uporabnikov MKČN, ki ni časovno omejen in določiti osebo, ki bo zadolžena za upravljanje MKČN ter sklenjeno služnostno pogodbo med lastniki in investitorjem.
(4) Višina dodeljenih sredstev za sofinanciranje hišnega črpališča za posamezen stanovanjski objekt znaša 50 % dejansko upravičenih stroškov brez DDV, vendar ne več kot 600,00 EUR za posamezno hišno črpališče.
(5) Upravičenci, ki so podali vlogo v tekočem letu in zaradi porabe sredstev niso prejeli nepovratnih finančnih sredstev, imajo ob ponovni prijavi na razpis prednost pri dodelitvi sredstev.
(6) Za posamezno MKČN in hišno črpališče je možno pridobiti sredstva sofinanciranja občine, ki se dodeljujejo po tem pravilniku, le enkrat.
5. člen 
(1) Dejansko upravičeni stroški sofinanciranja so nabava oziroma nakup MKČN in hišnega črpališča brez DDV, ki so nastali po 1. 1. 2020. Montažna ter zemeljska dela niso upravičen strošek. Izgradnja hišnega priključka (tlačnega voda) ni upravičen strošek.
(2) Upravičeni stroški se dokazujejo s plačanimi računi dobavitelja MKČN oziroma hišnega črpališča.
6. člen 
Osnovni pogoji za sofinanciranje MKČN in hišnih črpališč so:
– MKČN mora biti na delu območja Občine Braslovče, kjer z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode v Občini Braslovče ni predvidena izgradnja javnega kanalizacijskega omrežja,
– MKČN je lahko postavljena tudi na območjih oziroma aglomeracijah, kjer je z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne vode v Občini Braslovče predviden javni kanalizacijski sistem, vendar mora biti na podlagi soglasja občine oziroma upravljavca gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode razvidno, da objekt ne bo možno iz tehničnih razlogov priključiti na javno kanalizacijo, ali priključitev na načrtovano javno kanalizacijsko omrežje ne bo mogoče še najmanj 4 leta,
– lokacija MKČN mora omogočati dostop in neovirano praznjenje,
– ob zagonu MKČN oziroma hišnega črpališča mora biti ukinjena obstoječa greznica v skladu s pogoji izvajalca javne gospodarske službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode na območju Občine Braslovče,
– MKČN mora imeti pridobljeno poročilo o prvih meritvah za MKČN, ki je izdelano v skladu s predpisom, ki ureja prve meritve in obratovalni monitoring (JKP Žalec d.o.o.),
– vgrajena MKČN mora imeti certifikat oziroma izjavo o lastnostih izdelka z zahtevami glede doseganja mejnih vrednosti parametrov odpadnih vod, kot jih predpisujejo veljavni zakonski in podzakonski predpisi, ki urejajo področje odvajanja in čiščenja odpadnih voda,
– hišno črpališče mora biti vgrajeno in že priključeno na javno kanalizacijsko omrežje ter mora biti pridobljeno potrdilo upravljavca gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode o ustreznosti hišnega črpališča,
– hišno črpališče mora biti zgrajeno v skladu s predpisi, ki urejajo področje odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda,
– vlagatelj mora biti lastnik zemljišča oziroma imeti pridobljeno pravico graditi,
– objekt, ki bo priključen na MKČN oziroma je za priključitev objekta na javno kanalizacijsko omrežje potrebna vgradnja hišnega črpališča, mora biti zgrajen v skladu z veljavnimi predpisi s področja gradnje in urejanja prostora,
– stanovanjski objekt, ki bo priključen na MKČN oziroma preko hišnega črpališča priključen na javno kanalizacijsko omrežje, mora imeti veljavno gradbeno dovoljenje. V kolikor je stanovanjski objekt zgrajen pred letom 1967, mora upravičenec predložiti ustrezno potrdilo oziroma dokaz, da ima objekt na podlagi predpisov s področja gradnje, uporabno dovoljenje po samem zakonu,
– vlagatelj je upravičen do sredstev, če je poročilo o prvih meritvah MKČN oziroma potrdilo o ustreznosti hišnega črpališča pridobil v letu 2020 ali med preteklim in aktualnim razpisom za sofinanciranje MKČN in hišnega črpališča.
7. člen 
(1) Občina Braslovče vsako leto objavi javni razpis za dodelitev nepovratnih proračunskih sredstev po tem pravilniku, s katerim določi pogoje in postopke ter vsebino vloge za dodelitev nepovratnih proračunskih sredstev. Javni razpis se objavi na spletni strani Občine Braslovče.
(2) Za dodelitev nepovratnih proračunskih sredstev upravičenec zaprosi s pisno vlogo, ki jo naslovi na Občino Braslovče, Braslovče 22, 3314 Braslovče. Če vloga ob vložitvi ni popolna, se vlagatelja pozove, naj vlogo v predpisanem roku dopolni. Če tega ne stori, oziroma je vloga kljub dopolnitvi še vedno nepopolna, se vloga s sklepom zavrže.
(3) Vlagatelji lahko oddajo vloge za dodelitev nepovratnih proračunskih sredstev kadarkoli v okviru tekočega proračunskega leta po objavi javnega razpisa, vendar najkasneje do 15. 11. za tekoče leto.
(4) V primeru izgradnje skupne MKČN za več stanovanjskih objektov, je nosilec investicije (vlagatelj) tisti, na katerem zemljišču bo MKČN zgrajeno. V tem primeru upravičenci medsebojna razmerja uredijo s posebno pogodbo.
8. člen 
(1) Postopek dodeljevanja sredstev izvede tričlanska komisija, imenovana s strani župana za obdobje njegovega mandata.
(2) Komisija obravnava popolne vloge po vrstnem redu njihove vložitve. Komisija na podlagi pregleda popolnih vlog v roku 15 dni pripravi predlog o dodelitvi sredstev.
(3) Na podlagi predloga komisije o dodelitvi proračunskih sredstev, se izda sklep. Zoper sklep je možna pritožba.
(4) O pritožbi zoper odločitev o dodelitvi nepovratnih sredstev odloča župan.
(5) O izidu javnega razpisa se vse prosilce obvesti in pozove k podpisu pogodbe v roku 15 dni od pravnomočnega sklepa o dodelitvi nepovratnih sredstev.
(6) Pogodba o sofinanciranju mora vsebovati pogodbeni stranki, višino sofinanciranja in podrobno opredelitev pravic in obveznosti pogodbenih strank.
9. člen 
Če komisija ali kasnejši nadzor ugotovi, da so bila sredstva dodeljena na podlagi neresničnih ali zavajajočih podatkov v vlogi, ali je prejemnik kršil določila pogodbe, ali če so bila pridobljena sredstva nenamensko porabljena, je občina upravičena zahtevati vračilo dodeljenih sredstev. Prejemnik mora na osnovi takšne zahteve občini vrniti prejeta sredstva s pripadajočimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila dalje do vračila.
10. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sofinanciranju malih komunalnih čistilnih naprav v Občini Braslovče (Uradni list RS, št. 26/15).
11. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-2/2021
Braslovče, dne 8. septembra 2021
Župan 
Občine Braslovče 
Tomaž Žohar 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti