Uradni list

Številka 135
Uradni list RS, št. 135/2021 z dne 27. 8. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 135/2021 z dne 27. 8. 2021

Kazalo

2794. Sklep o začetku postopka priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za jugozahodni del enote urejanja prostora PO-5, stran 8174.

  
Na podlagi 119. in v povezavi s 110. ter 282. členom Zakona o urejanju prostora (ZUreP-2) (Uradni list RS, št. 61/17) ter 29. členom Statuta Občine Žalec (Uradni list RS, št. 29/13 in 23/17) je župan Občine Žalec sprejel
S K L E P 
o začetku postopka priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta za jugozahodni del enote urejanja prostora PO-5 
1. člen 
S tem sklepom se začne postopek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za jugozahodni del območja enote urejanja prostora (v nadaljevanju EUP) z oznako PO-5 v naselju Ponikva pri Žalcu (v nadaljevanju OPPN).
2. člen 
S tem sklepom se po predhodni seznanitvi javnosti na spletni strani občine, ki je potekala v obdobju od 21. 6. 2021 do vključno 6. 7. 2021, potrdijo izhodišča za pripravo OPPN št. 24/21, junij 2021, ki jih je pripravila družba, Razvojni center planiranje d.o.o. iz Celja.
3. člen 
(ocena stanja in razlogi) 
Na območju EUP PO-5, se umestitve v prostor urejajo na podlagi prostorskih izvedbenih pogojev (PIP) določenih v Občinskem prostorskem načrtu Občine Žalec. Ker načrtovane ureditve niso skladne z določili in prostorski akt ne omogoča umestitve vzgojno izobraževalnega objekta, ki ga občina načrtuje, bo Občina Žalec v skladu z Zakonom o urejanju prostora (ZUreP-2, Uradni list RS, št. 61/17), začela postopek priprave Občinskega podrobnega prostorskega načrta in z njim spremenila podrobnejšo namensko rabo na jugovzhodnem delu EUP. Podrobnejša namenska raba je na obravnavanem delu EUP opredeljena kot površine podeželskega naselja (SK) in jo je potrebno spremeniti v površine centralnih dejavnosti (CD), torej v podrobnejšo namensko rabo, ki bo pobudniku omogočila umestitev vzgojno varstvenega objekta na predvideni lokaciji ob območju, ki je že opredeljeno kot območje centralnih dejavnosti.
Predhodno je Občinski svet Občine Žalec na 17. redni seji dne, 24. marca 2021 sprejel sklep, da so izpolnjeni pogoji iz petega odstavka 117. člena ZUreP-2 (Uradni list RS, št. 61/17) glede spremembe podrobnejše namenske rabe in prostorskih izvedbenih pogojev z OPPN brez poprejšnje spremembe Občinskega prostorskega načrta.
4. člen 
(predmet in okvirno ureditveno območje) 
Ureditveno območje OPPN obsega jugozahodni del EUP PO-5 za katero ni bila predvidena izdelava izvedbenega prostorskega akta in vključuje parcele: 465, *153, 468, 467/3, 478, 467/4, 467/2, 477/2, 477/1-del, 488/5-del, 488/3, 488/4-del vse k.o. 979 Ponikva. Velikost območja znaša cca 3.527 m2 in je grafično prikazano v izhodišču za pripravo OPPN.
Med postopkom se lahko meja ureditvenega območja OPPN tudi spremeni in dopolni, če je sprememba potrebna in smiselna ter bistveno ne spreminja vsebine tega sklepa.
5. člen 
(seznam potrebnih strokovnih podlag in način njihove pridobitve) 
Strokovne podlage se izdelajo na osnovi obstoječe veljavne prostorske dokumentacije, analize prostora, pridobljenih smernic nosilcev urejanja prostora in njihovih strokovnih podlag ter ob upoštevanju programskih izhodišč pobudnika in pripravljavca. Skupaj s postopkom priprave OPPN se pripravi elaborat ekonomike s katerim se v vseh fazah preverja ekonomičnost načrtovanih ureditev.
Pripravljavec bo pridobil tudi vse dodatne strokovne podlage, preveritve, rešitve in varstvene zahteve nosilcev urejanja prostora, pridobljenih v smernicah, ki so določene na podlagi sprejete zakonodaje.
Kolikor bo za predviden OPPN potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje, bo potrebno za dopolnjeni osnutek zagotoviti okoljsko poročilo in ga skupaj z dopolnjenim osnutkom akta poslati pristojnem ministrstvu.
OPPN se po vsebini, obliki in načinu pripravi skladno z določili veljavne prostorske zakonodaje.
6. člen 
(vrsta postopka in roki za pripravo OPPN) 
Postopek priprave prostorskega akta se izvaja skladno s 119. členom ZUreP-2 (Uradni list RS, št. 61/17). S tem sklepom se določijo naslednji okvirni roki priprave OPPN:
– priprava osnutka OPPN / 30 dni,
– pridobitev konkretnih smernic in odločbe o potrebnosti izdelave celovite presoje vplivov OPPN na okolje – v nadaljevanju: CPVO / 45 dni,
– dopolnitev osnutka OPPN / 30 dni,
– pridobitev prvih mnenj / 30 dni,
– javna razgrnitev in javna obravnava / 30 dni,
– priprava predloga stališč do pripomb iz JR, sprejem stališč do pripomb / 30 dni,
– priprava predloga OPPN / 15 dni po potrditvi stališč do pripomb in predlogov,
– pridobitev drugih mnenj / 30 dni,
– izdelava usklajenega predloga OPPN / 15 dni,
– sprejem odloka OPPN na občinskem svetu / 30 dni,
– objava odloka OPPN v Uradnem listu Republike Slovenije.
Okvirni predvideni roki se zaradi nepredvidljivih zahtev in pogojev v postopku lahko tudi spremenijo. V kolikor bo ugotovljeno, da je potrebno izvesti CPVO, se postopek in roki od faze dopolnjenega osnutka dalje ustrezno spremenijo.
7. člen 
(nosilci urejanja prostora) 
Nosilci urejanja prostora, ki pripravijo smernice in mnenja za načrtovane prostorske ureditve iz njihove pristojnosti so:
1. Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana;
2. RS Ministrstvo za obrambo, Uprava RS za zaščito in reševanje;
3. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje;
4. Zavod RS za varstvo narave, OE Celje;
5. RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Direkcija RS za vode, Sektor območja Savinje, Mariborska cesta 88, 3000 Celje;
6. Občina Žalec, Urad za gospodarske javne službe, Žalec;
7. Elektro Celje, d.d., Celje;
8. Telekom Slovenije d.d., Celje;
9. Telemach d.o.o., Ljubljana;
10. Javno komunalno podjetje Žalec d.o.o.;
11. Simbio d.o.o., Celje;
12. Krajevna skupnost Ponikva.
V postopek se vključijo tudi drugi nosilci urejanja prostora, če se v okviru priprave akta ugotovi, da upravljajo ali so odgovorni za posamezno področje.
Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za okolje, Sektor za strateško presojo vplivov na okolje, Dunajska cesta 48, 1000 Ljubljana (za CPVO) sodeluje v postopku kot organ, ki skladno z zakonodajo na podlagi pridobljenih mnenj odloča, ali je za prostorski akt potrebno izvesti celovito presojo vplivov plana na okolje.
Državni nosilci urejanja prostora, kateri podajo svoja mnenja o verjetnosti pomembnejših vplivov na okolje, so naslednji:
– Ministrstvo za kulturo,
– Zavod RS za varstvo narave,
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
– Ministrstvo za zdravje,
– Direkcija RS za vode,
– Zavod za gozdove.
8. člen 
(vključevanje javnosti) 
Javnost se je seznanila z izhodišči za pripravo OPPN. S pričetkom postopka priprave OPPN bo javnost seznanjena z objavo tega sklepa v Uradnem listu Republike Slovenije in z objavo na spletnih straneh Občine Žalec.
V postopek priprave bo občina skupaj s Krajevno skupnostjo Ponikva, javnost vključila tako, da bo dopolnjen osnutek OPPN za 30 dni javno razgrnila, gradivo pa objavila na svoji spletni strani. Javnosti se na razgrnjeno in objavljeno gradivo omogoči dajanje predlogov in pripomb v roku najmanj 30 dni. Javnost se seznani s krajem in časom javne razgrnitve, spletnim naslovom, kjer bo osnutek OPPN objavljen, z načinom dajanja pripomb in rokom za njihovo posredovanje. Med javno razgrnitvijo bo občina organizirala tudi javno obravnavo dopolnjenega osnutka prostorskega akta.
9. člen 
(obveznosti v zvezi s financiranjem priprave akta) 
Izdelavo vseh morebitnih strokovnih podlag in idejnih zasnov, ki jih bodo zahtevali nosilci urejanja prostora, vključno z vsemi potrebnimi podlagami v okviru postopka CPVO (v kolikor bo CPVO potrebna), bo financirala Občina Žalec.
10. člen 
(začetek veljavnosti sklepa) 
Ta sklep se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in na spletnih straneh Občine Žalec. Veljati začne naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-0002/2021
Žalec, dne 18. avgusta 2021
Župan 
Občine Žalec 
Janko Kos 
 
 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti