Uradni list

Številka 105
Uradni list RS, št. 105/2021 z dne 2. 7. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 105/2021 z dne 2. 7. 2021

Kazalo

2292. Pravilnik o sofinanciranju mladinskih programov in mladinskih projektov v Občini Ribnica, stran 6636.

  
Na podlagi 21. člena in 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 27/08 – odl. US, 76/08, 79/09, 51/10, 84/10 – odl. US, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odl. US, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A, 80/20 – ZIUOOPE), 27. člena Zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju (Uradni list RS, št. 42/10, 21/18 – ZNOrg), 17. člena Statuta Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 191/20) in 62. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 191/20) je Občinski svet Občine Ribnica na 17. redni seji dne 22. 6. 2021 sprejel
P R A V I L N I K 
o sofinanciranju mladinskih programov in mladinskih projektov v Občini Ribnica 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
(1) Ta pravilnik določa upravičence, pogoje in postopke za sofinanciranje mladinskih programov in projektov iz proračuna Občine Ribnica.
(2) Sredstva za sofinanciranje mladinskih programov in projektov se zagotovijo v proračunu Občine Ribnica.
2. člen 
(pomen izrazov) 
Izrazi v tem pravilniku imajo naslednji pomen:
1. Mladinski program (dejavnost) je kontinuirano izvajanje in koordiniranje mladinskih aktivnosti, ki jih izvaja nevladna organizacija med letom, vsaj enkrat tedensko devet mesecev v letu.
2. Mladinski projekt je posamična aktivnost izvajalca – zaključen enkratni dogodek na območju Občine Ribnica, ki je namenjen predvsem mladim (predavanje, delavnica, okrogla miza, poljudnoznanstveni projekti, razstave, prireditve in dogodki kulturno-umetniškega značaja in drugo).
3. člen 
(predmet pravilnika) 
(1) Namen sofinanciranja po tem pravilniku je omogočanje mladinskega dela in spodbujanje razvoja mladinske politike s podporo kvalitetnim mladinskim programom in mladinskim projektom, ki so namenjeni usposabljanju in pridobivanju veščin mladih, socialni integraciji in druženju mladih, spodbujanju participacije in udejstvovanja mladih ter uresničevanju njihovih interesov.
(2) Predmet tega pravilnika je sofinanciranje mladinskih programov in mladinskih projektov zlasti na naslednjih področjih:
– neformalno izobraževanje in druge obšolske dejavnosti;
– informativna središča in druge oblike informiranja ter svetovanja mladim;
– raziskovalna dejavnost mladih;
– mladinsko prostovoljno delo;
– aktivno in kvalitetno preživljanje prostega časa;
– aktivnosti, ki spodbujajo solidarnost in medgeneracijsko sodelovanje mladih;
– aktivnosti, ki spodbujajo participacijo mladih pri javnem odločanju;
– aktivnosti za preprečevanje uživanja drog in drugih nevarnih substanc;
– aktivnosti, ki spodbujajo k strpnosti, nenasilju med in nad mladimi;
– aktivnosti, ki spodbujajo kulturno izražanje in kreativnost mladih;
– aktivnosti, ki spodbujajo inovativnost in podjetnost mladih.
(3) Predmet sofinanciranja ne morejo biti mladinski programi in projekti, ki imajo naravo:
– dopolnilnega poklicnega ali univerzitetnega izobraževanja;
– rednega ali dopolnilnega izobraževanja v okviru ustanov, ki delujejo v skladu z določili Zakona o organiziranju in financiranju vzgoje in izobraževanja;
– investicij ali nakupa opreme;
– vključevanje odvisnikov v skupnosti za zdravljenje odvisnosti;
– znanstvenih raziskovanj in strokovnih srečanj znanstvenega značaja.
4. člen 
(upravičenci) 
(1) Upravičenci do sofinanciranja po tem pravilniku so neprofitne organizacije, zavodi, društva, zveze društev oziroma organizacij, ki so nosilci programov in projektov, namenjenih mladim med 15. in dopolnjenim 29. letom starosti ter delujejo na območju Občine Ribnica.
(2) Pravico do sofinanciranja stroškov delovanja pa imajo tisti prijavitelji, ki izvajajo izključno programe in projekte za mlade, njihovo delovanje pa je širšega javnega pomena v Občini Ribnica.
5. člen 
(pogoji) 
(1) Do sofinanciranja po tem pravilniku so upravičeni tisti vlagatelji, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– prijavljeni programi in projekti morajo obsegati področja mladinskega dela, ki so predmet sofinanciranja po tem pravilniku, pri čemer se štejejo za nosilce ali uporabnike prijavljenih programov in projektov mladi v starosti od 15. do 29. leta starosti;
– so registrirani kot pravna oseba, ki je praviloma nevladna in neprofitna organizacija, imajo več kot 70 % članov v starosti od 15. do vključno 29. leta in imajo sedež v Občini Ribnica;
– so nosilci registrirane dejavnosti namenjene predvsem mladim, ki je predmet sofinanciranja po tem pravilniku in aktivno delujejo na območju Občine Ribnica vsaj 1 leto;
– imajo zagotovljene ustrezne prostorske, tehnične, materialne, kadrovske in organizacijske pogoje za izvedbo programov oziroma projektov, ki jih opravljajo v skladu z veljavno zakonodajo;
– dejavnosti, ki so predmet tega pravilnika se morajo izvajati na območju občine ali območju več lokalnih skupnosti (z namenom teritorialnega ali programskega povezovanja);
– da organizacije (razen pravnih oseb iz sedme alineje tega odstavka), za izvajanje programa oziroma projekta zagotavljajo najmanj 20 % delež sofinanciranja iz drugih virov in imajo jasno izdelano finančno konstrukcijo, iz katere so razvidni: prihodki in odhodki izvajanja dejavnosti, ki je predmet tega pravilnika; delež javnih sredstev; delež sredstev uporabnikov; delež sredstev iz drugih virov in pričakovano financiranje na podlagi tega pravilnika;
– da pravne osebe, ustanovljene po Zakonu o skupnosti študentov in druge pravne osebe, ki se financirajo iz naslova koncesijskih dajatev na študentsko delo, za izvajanje programa oziroma projekta, zagotavljajo najmanj 50 % delež sofinanciranja iz drugih virov ter imajo jasno izdelano finančno konstrukcijo;
– nimajo preteklih neporavnanih obveznosti do Občine Ribnica.
(2) Občinske zveze mladinskih društev in organizacij ter mladinski sveti se lahko prijavijo le kot izvajalec mladinskega projekta, pri čemer morajo predložiti sklep pristojnega organa zveze oziroma sveta o odobritvi izvedbe projekta.
6. člen 
(postopek dodelitve sredstev) 
(1) Finančna sredstva se izvajalcem dodelijo na podlagi javnega razpisa, ki se objavi na spletni strani in oglasni deski občine. Razpisni rok se časovno prilagaja postopku priprave in sprejemanja občinskega proračuna.
(2) Vrednost sofinanciranja je odvisna od vsakoletnih razpoložljivih sredstev v občinskem proračunu za namen sofinanciranja mladinskih dejavnosti.
(3) Postopek javnega razpisa v skladu s tem pravilnikom vodi strokovna komisija, ki jo s sklepom za ta namen imenuje župan. Komisija pripravi vrednotenje programov in projektov v skladu z merili iz javnega razpisa ter predlog razdelitve finančnih sredstev.
7. člen 
(javni razpis) 
(1) Objava javnega razpisa mora vsebovati:
– ime in naslov naročnika;
– pravno podlago za izvedbo javnega razpisa;
– predmet javnega razpisa;
– izvajalce, ki se lahko prijavijo na javni razpis;
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci in njihovi mladinski programi in projekti;
– okvirno višino sredstev, ki so na razpolago za sofinanciranje predmeta javnega razpisa;
– merila in kriterije za vrednotenje mladinskih programov in mladinskih projektov;
– določitev obdobja, v katerem morajo biti porabljena dodeljena sredstva;
– kraj, čas in osebo, pri kateri lahko zainteresirani dobijo informacije in dvignejo razpisno dokumentacijo;
– rok, do katerega morajo biti predložene vloge;
– način predložitve vlog (zaprte kuverte);
– rok, v katerem bodo vlagatelji obveščeni o izidu razpisa;
– informacijo o razpisni dokumentaciji.
(2) Poleg podatkov iz prejšnjega odstavka se lahko objavijo tudi drugi podatki, glede na predmet javnega razpisa. Vsebina podrobnejše dokumentacije se posebej določi v besedilu javnega razpisa.
8. člen 
(razpisna komisija) 
(1) Postopek javnega razpisa vodi tričlanska strokovna komisija, ki jo s sklepom imenuje župan. Sestavljajo jo predsednik in dva člana komisije.
(2) Strokovna komisija opravlja naslednje naloge:
– odpiranje prispelih vlog;
– pregled prispelih vlog z vidika pravočasnosti in popolnosti vlog;
– ugotavljanje izpolnjevanja razpisnih pogojev vlagateljev vlog;
– vrednotenje prispelih vlog v skladu s kriteriji in merili iz javnega razpisa, razpisne dokumentacije in tega pravilnika;
– priprava seznama nepopolnih vlog za poziv na dopolnitev;
– priprava predloga upravičencev do sofinanciranja mladinskih programov in mladinskih projektov ter deleža sredstev sofinanciranja.
9. člen 
(postopek odločanja) 
(1) Vloge, ki prispejo po izteku razpisnega roka se s sklepom zavržejo. Pritožba zoper sklep ni dovoljena.
(2) V kolikor je vloga nepopolna ali nerazumljiva se vlagatelja pozove na dopolnitev vloge v roku osmih dni od prejema poziva. V kolikor vlagatelj v navedenem roku ne dopolni vloge oziroma je vloga po dopolnitvi še vedno nepopolna, se vloga s sklepom zavrže. Pritožba zoper sklep ni dovoljena.
(3) V kolikor strokovna komisija ugotovi, da vlagatelj ne izpolnjuje razpisnih pogojev za sofinanciranje mladinskih programov in mladinskih projektov po tem pravilniku, se vloga z odločbo zavrne. Vlagatelj, ki meni, da izpolnjuje pogoje iz javnega razpisa in da mu razpisana sredstva neupravičeno niso bila dodeljena, lahko v 8 dneh od prejema odločbe vloži pritožbo pri županu Občine Ribnica. Odločitev župana je dokončna.
10. člen 
(dodelitev proračunskih sredstev) 
(1) O dodelitvi proračunskih sredstev za namen sofinanciranja mladinskih programov in mladinskih projektov po tem pravilniku odloča direktor občinske uprave z odločbo, na podlagi seznama upravičencev do sofinanciranja, ki ga pripravi strokovna komisija.
(2) Zoper odločbo o sofinanciranju po tem pravilniku lahko vlagatelj vloži pritožbo pri županu v osmih dneh po prejemu odločbe. Odločitev župana je dokončna.
(3) Na podlagi dokončne odločbe o sofinanciranju se sklene pogodba med občino in upravičencem, s katero se uredijo medsebojne pravice. V kolikor upravičenec ne podpiše pogodbe v roku osmih dni od prejema pogodbe, se šteje, da je odstopil od vloge za sofinanciranje.
11. člen 
(merila in kriteriji za vrednotenje) 
(1) Strokovna komisija pri vrednotenju prispelih vlog upošteva kriterije in merila, ki so objavljeni v javnem razpisu.
(2) Vlagatelji v vlogi lahko za namen vrednotenja prijavijo največ dva mladinska projekta po tem pravilniku.
(3) V kolikor vlagatelj izpolnjuje pogoje za izvajanje mladinskega programa po tem pravilniku lahko v vlogi za namen vrednotenja poleg mladinskega programa prijavi še največ dva mladinska projekta.
12. člen 
(točkovanje) 
(1) Programi in projekti se točkujejo v skladu s kriteriji in merili objavljenimi v javnem razpisu. Vrednost točke se določi v skladu s predvidenimi proračunskimi sredstvi za razpisano leto. Višina sofinanciranja posameznega upravičenca je odvisna od skupnega števila zbranih točk in vrednosti točke.
(2) Posamezen izvajalec programov oziroma projektov se lahko sofinancira največ do 80 % ocenjene vrednosti vseh njegovih prijavljenih programov in projektov, sofinanciranje posameznega projekta oziroma programa pa prav tako ne more presegati 80 % celotne vrednosti programa oziroma projekta v skladu z določili 5. člena tega pravilnika.
13. člen 
(prepoved dvojnega sofinanciranja) 
Mladinski programi in projekti, ki se financirajo ali sofinancirajo iz proračunskih sredstev po drugih razpisih občine, ne morejo biti predmet sofinanciranja po tem pravilniku.
14. člen 
(obveznosti upravičencev) 
(1) O izvedbi sofinanciranih mladinskih programov in projektov ter programov za mlade morajo izvajalci v pogodbenem roku občini predložiti:
– podrobno vsebinsko in zaključno finančno poročilo o izvedbi mladinskih programov in mladinskih projektov in
– dokazila o namenski porabi sredstev, pridobljenih na podlagi javnega razpisa.
(2) Občinska uprava ali drug pristojni organ občine lahko kadarkoli preveri namensko porabo sredstev.
15. člen 
(nadzor in sankcije) 
(1) Namensko porabo proračunskih sredstev, ki so jih upravičenci prejeli za namen sofinanciranja izvedbe mladinskih programov in projektov v skladu z določili tega pravilnika preverja občinska uprava ali drug pristojni organ občine.
(2) V primeru ugotovljenih kršitev določil tega pravilnika in nenamenske porabe proračunskih sredstev mora upravičenec v celoti vrniti prejeta proračunska sredstva s pripadajočimi zakonitimi zamudnimi obrestmi, v kolikor se kadarkoli ugotovi, da:
– je upravičenec v vlogi za namen pridobitve proračunskih sredstev sofinanciranja navajal neresnične podatke;
– prejemnik proračunskih sredstev sofinanciranja ne izpolnjuje pogojev za pridobitev proračunskih sredstev v skladu z določbami tega pravilnika;
– so bila proračunska sredstva sofinanciranja porabljena nenamensko in v nasprotju z določbami tega pravilnika;
– je prejemnik proračunskih sredstev sofinanciranja kršil obveznosti, kot jih določa 14. člen tega pravilnika;
– je prejemnik proračunskih sredstev sofinanciranja kršil določila pogodbe s katero se urejajo medsebojne pravice med občino in upravičencem.
(3) Prejemnik proračunskih sredstev sofinanciranja pri katerem so bile ugotovljene kršitve, ki so navedene v drugem odstavku tega člena, ne more kandidirati na naslednjem javnem razpisu občine po tem pravilniku.
16. člen 
(veljavnost pravilnika) 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0011/2021
Ribnica, dne 22. junija 2021
Župan 
Občine Ribnica 
Samo Pogorelc 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti