Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2021 z dne 24. 6. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2021 z dne 24. 6. 2021

Kazalo

2162. Odlok o določitvi takse za obravnavo zasebnih pobud za spremembo namenske rabe prostora v Odloku o občinskem prostorskem načrtu OPN Občine Kobarid, stran 6312.

  
Na podlagi 109. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 61/17) in 18. člena Statuta Občine Kobarid (Uradni list RS, št. 39/16 – uradno prečiščeno besedilo) je Občinski svet Občine Kobarid na 15. redni seji dne 22. 12. 2020 sprejel
O D L O K 
o določitvi takse za obravnavo zasebnih pobud za spremembo namenske rabe prostora v Odloku o občinskem prostorskem načrtu OPN Občine Kobarid 
1. člen 
(vsebina odloka) 
(1) Ta odlok določa postopek za vložitev pobude, višino in način plačila takse za obravnavanje tistih zasebnih potreb glede prostorskega razvoja, ki predstavljajo pobudo za spremembo namenske rabe prostora v Odloku o občinskem prostorskem načrtu OPN Občine Kobarid.
(2) V besedilu uporabljeni izrazi, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in za ženske.
2. člen 
(zavezanec za plačilo takse) 
Zavezanec za plačilo takse za pobudo za spremembo namenske rabe prostora je vlagatelj posamezne pobude.
3. člen 
(pobuda za spremembo namenske rabe) 
(1) Posamezna pobuda po tem odloku je pobuda, dana za spremembo namenske rabe na eni prostorsko zaokroženi celoti.
(2) Pobudo za spremembo namenske rabe prostora se vloži na obrazcu – vlogi za spremembo namenske rabe prostora, z jasno opredeljenim namenom posega v prostor, določenim prostorskim obsegom, navedbo dejavnosti ter drugimi podatki, ki so merodajni za odločanje o sprejemljivosti posega. V primeru večjih oziroma zahtevnejših posegov je potrebno pobudi priložiti idejno zasnovo ureditve.
4. člen 
(taksna obveznost in način plačila takse) 
(1) Taksna obveznost nastane takrat, ko je v vložišču občine vložena ali prejeta pisna pobuda za spremembo namenske rabe.
(2) Plačilo takse ne zagotavlja spremembe namenske rabe prostora v OPN, temveč zgolj obravnavo ustreznosti pobude na občini z vidika njene skladnosti s temeljnimi pravili urejanja prostora, cilji prostorskega razvoja občine in pravnimi režimi v prostoru ter z vidika možnosti opremljanja zemljišča s komunalno opremo in drugo gospodarsko javno infrastrukturo. Plačilo takse je pogoj za obravnavo pobude.
5. člen 
(višina takse) 
(1) Višina takse za posamezno pobudo za spremembo namenske rabe prostora iz prejšnjega člena znaša:
– za spremembe osnovne namenske rabe prostora 200,00 evrov,
– za spremembe podrobnejše namenske rabe prostora 100,00 evrov.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka se taksa ne plača:
– za spremembe namenske rabe v primarno rabo (gozdna, kmetijska, ali vodna raba);
– za spremembe namenske rabe prostora, ko gre za spremembe, ki ne predstavljajo vsebinsko novega določanja ali spreminjanja namenske rabe prostora, načrtovanja novih prostorskih ureditev ali določanja novih prostorskih izvedbenih pogojev, so pa potrebne zaradi odprave očitnih pisnih, računskih ali tehničnih napak v tekstualnem ali grafičnem delu Odloka o Občinskem prostorskem načrtu OPN Občine Kobarid ter odprave pomanjkljivosti glede njegove oblike;
– če gre za javni interes.
(3) V kolikor bo v postopku spremembe namenske rabe v OPN ugotovljeno, da bi s pozitivnim sprejetjem konkretne zahtevne oziroma večje pobude v OPN nastali posebni stroški, jih dodatno plača vlagatelj take pobude. V nasprotnem se pobuda lahko iz nadaljnjega postopka izloči.
6. člen 
(prehodna določba) 
Za pobude za spremembo namenske rabe vložene pred uveljavitvijo tega odloka, o katerih še ni bilo odločeno, se taksa po tem odloku ne plača.
7. člen 
(končna določba) 
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-7/2020
Kobarid, dne 22. decembra 2020
Župan 
Občine Kobarid 
Marko Matajurc 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti