Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2021 z dne 5. 3. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2021 z dne 5. 3. 2021

Kazalo

682. Pravilnik o uporabi športnih objektov in površin za šport v naravi v lasti Občine Laško, stran 2210.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2, 27/08 – odločba US RS, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odločba US RS, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 67. in 71. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 29/17, 21/18 – ZNOrg in 82/20) in 21. člena Statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 79/15 – UPB1, 68/18 in 61/19) je Občinski svet Občine Laško na 13. redni seji dne 3. 2. 2021 sprejel
P R A V I L N I K 
o uporabi športnih objektov in površin za šport v naravi v lasti Občine Laško 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem pravilnikom se določajo pogoji in način oddajanja športnih objektov in površin za šport v naravi v lasti Občine Laško v uporabo in način plačila uporabnine.
Upravljavci po tem pravilniku so: Center za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško (skrajšano STIK Laško), Osnovna šola Antona Aškerca Rimske Toplice in Osnovna šola Primoža Trubarja Laško.
2. člen 
Pravilnik se nanaša na naslednje športne objekte in površine za šport v naravi v lasti Občine Laško:
– telovadnice osnovnih šol,
– športno dvorano Tri lilije,
– nogometno travnato igrišče v Hudi Jami,
– tenis igrišča v Debru.
II. POGOJI IN MERILA ZA UPORABO 
3. člen 
Športni objekti in površine za šport v naravi se lahko oddajo v občasno uporabo, če to ni v nasprotju z namembnostjo nepremičnine in se z uporabo ne krni ugled lastnika in upravljavca posameznega športnega objekta in površin za šport v naravi, naslednjim uporabnikom:
– športnim društvom in klubom iz Občine Laško in izven nje,
– drugim društvom, organizacijam in skupinam,
– drugim fizičnim in pravnim osebam.
4. člen 
Programi športa, ki se izvajajo v okviru obveznega ali razširjenega dela vzgojno izobraževalnega programa na javnih športnih objektih in površinah za šport v naravi, imajo prednost pred izvajalci letnega programa športa in drugimi uporabniki.
Športna društva, ki izvajajo letni program športa, imajo za izvajanje nacionalnega programa pod enakimi pogoji prednost pri uporabi javnih športnih objektov in površin za šport v naravi pred drugimi izvajalci in uporabniki.
5. člen 
Zainteresirani uporabnik mora upravljavcu posameznega športnega objekta ali površine za šport vložiti pisno vlogo, z navedbo želenih terminov uporabe in števila ur redne vadbe tedensko.
Na podlagi prejetih vlog upravljalec posameznega športnega objekta ali površine pripravi urnik uporabe športnih površin v posameznem šolskem letu, ki ga tudi javno objavi na svoji spletni strani.
Upravljavec posameznega športnega objekta ali površine za šport lahko po predhodnem dogovoru z lastnikom objekta prosto odda v uporabo objekt ali površino v komercialno zanimivih terminih, ne glede na dogovorjeni urnik vadbe, pri čemer oddaja po urah ne sme preseči povezanih 23 ur, oddaja po dnevih pa ne povezanih 31 dni.
V primeru, da lastnik ali upravljavec izvajata investicijsko vzdrževalna dela na posameznem športnem objektu ali površini za šport, uporabniki niso upravičeni do plačila najema nadomestnega objekta oziroma uporabe nadomestnih prostorov.
III. NAČIN OBLIKOVANJA UPORABNINE 
6. člen 
Izhodišče za pripravo cenika za uporabo posameznega športnega objekta ali površin za šport v naravi je uporabnina (UPO), ki je izračunana kot ulomek med vsoto:
– stroškov športnega objekta (SŠO), ki zajemajo obratovalne stroške objekta, stroške manjših vzdrževalnih del in stroške osnovnega zavarovanja objekta in
– amortizacije (AM) posameznega športnega objekta, oziroma površine za šport v naravi in pripadajoče opreme
ter
– razpoložljivim letnim fondom ur objekta (RLFU).
UPO = (SŠO+AM)/RLFU 
Izračun razpoložljivega fonda ur pripravijo strokovne službe občinske uprave v sodelovanju z upravljavci. Pri izračunu se upoštevajo podatki o povprečni zasedenosti ter višini stroškov in amortizacije.
V kolikor bi uporabnina, izračunana po formuli iz prvega odstavka tega člena, skupaj z deležem posrednih stroškov in pribitkom na stroške (v primeru tržne uporabe) presegla 10.000 € letno na posameznega uporabnika, se pred sklenitvijo pogodbe o uporabi naroči cenitev višine uporabnine.
7. člen 
Višina uporabnine za posamezne objekte in športne površine v naravi je določena s cenikom, ki ga sprejme župan in je objavljen na oglasni deski ter spletni strani upravljavca in Občine Laško.
IV. SKLEPANJE POGODB IN OBRAČUN PLAČILA 
8. člen 
Župan in predstojnik upravljavca na podlagi določil pravilnika in drugih veljavnih predpisov z vsemi uporabniki skleneta tripartitno pogodbo o oddaji športnega objekta ali športne površine v naravi v uporabo.
9. člen 
Lastnik športnega objekta na podlagi podpisane pogodbe o uporabi in ugotovljenega dejanskega koriščenja terminov izstavi račun uporabniku.
V. HIŠNI RED IN VODENJE EVIDENC 
10. člen 
Upravljavec s hišnim redom za posamezen objekt določi območje uporabe objekta, splošna določila in prepovedi, kontrolo nad izvajanjem hišnega reda, način izvajanja komercialnih dogodkov in prireditev, odgovornosti ter ukrepe v primeru kršitev.
11. člen 
Upravljavec je dolžan voditi mesečno in letno evidenco števila ur uporabe posameznega športnega objekta ali površine za šport v naravi, iz katere je razvidno: naziv uporabnika (in vadbene skupine), ime vodje (trenerja, vaditelja) skupine oziroma programa, termin uporabe in opombe o morebitnih poškodbah objekta ali opreme nastalih v času vadbe.
Upravljavec objekta predloži mesečno evidenco števila ur uporabe za posamezen športni objekt oziroma površino za šport v naravi po uporabnikih lastniku, najkasneje do 10. v mesecu za pretekli mesec.
Na podlagi prejetih podatkov iz prejšnjega odstavka lastnik izstavi račune uporabnikom.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
12. člen 
Sredstva, ki jih lastnik pridobi iz naslova uporabnine za športno dvorano ali športno površino in sredstva, ki jih pridobi iz naslova trženja športnega objekta ali površine, so prihodek lastnika objekta in se vodijo na posebnem kontu oziroma stroškovnem mestu lastnika.
Na ta način pridobljeni prihodki se praviloma porabijo za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z obratovanjem in tekočim vzdrževanjem ter upravljanjem športnih objektov ali površin za šport, presežek pa se uporabi za gradnjo, nakup in vzdrževanje stvarnega premoženja.
13. člen 
Z začetkom uporabe tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o uporabi šolskih prostorov v Občini Laško (Uradni list RS, št. 57/09) in Pravilnik o uporabi in najemu športne dvorane Tri lilije (Uradni list RS, št. 82/19).
14. člen 
Pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-002/2021
Laško, dne 3. februarja 2021
Župan 
Občine Laško 
Franc Zdolšek 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti