Uradni list

Številka 197
Uradni list RS, št. 197/2020 z dne 24. 12. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 197/2020 z dne 24. 12. 2020

Kazalo

3593. Pravilnik o enkratni denarni pomoči ob rojstvu otroka v Občini Rečica ob Savinji, stran 10157.

  
Občinski svet Občine Rečica ob Savinji je na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE) in 15. člena Statuta Občine Rečica ob Savinji (Uradni list RS, št. 36/16) na 14. redni seji dne 17. 12. 2020 sprejel
P R A V I L N I K 
o enkratni denarni pomoči ob rojstvu otroka v Občini Rečica ob Savinji 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
V Pravilniku o enkratni denarni pomoči ob rojstvu otroka v Občini Rečica ob Savinji (v nadaljevanju: Pravilnik) uporabljeni izrazi v slovnični obliki za moški spol se uporabljajo kot nevtralni za ženski in moški spol.
2. člen 
Pravilnik ureja dodeljevanje enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka v Občini Rečica ob Savinji ter določa upravičence, višino in postopek uveljavljanja enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka.
3. člen 
Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka (v nadaljevanju: denarna pomoč) je enkratna denarna pomoč družini, s katero se zagotovijo dodatna finančna sredstva za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka.
Sredstva za izplačilo pomoči se zagotovijo v proračunu Občine Rečica ob Savinji.
II. UPRAVIČENCI 
4. člen 
Upravičenec do denarne pomoči po tem pravilniku je eden od staršev otroka pod pogojem, da ima skupaj z novorojencem državljanstvo Republike Slovenije in vključno od dneva rojstva novorojenca do dneva oddaje vloge stalno prebivališče v Občini Rečica ob Savinji.
Pravico do enkratne denarne pomoči lahko uveljavlja tudi druga oseba, ki je zakoniti zastopnik otroka na podlagi odločbe pristojnega organa, pod pogoji iz prvega odstavka tega člena.
III. VIŠINA POMOČI 
5. člen 
Višina denarne pomoči po tem pravilniku znaša 200,00 EUR neto.
O spremembi višine denarne pomoči odloča Občinski svet Občine Rečica ob Savinji s sklepom na predlog župana praviloma za vsako proračunsko leto posebej. Če za posamezno proračunsko leto sklep o višini ni sprejet, velja do sprejetja odločitve o drugačni višini denarne pomoči višina denarne pomoči, kot je bila določena nazadnje.
IV. POSTOPEK ZA UVELJAVLJANJE PRAVICE 
6. člen 
Pravico do denarne pomoči uveljavlja upravičenec s pisno vlogo na predpisanem obrazcu, ki je na voljo na sedežu Občine Rečica ob Savinji ter na njeni spletni strani.
Pisno vlogo upravičenec pošlje po pošti ali vloži v vložišče Občine Rečica ob Savinji, najkasneje v roku šestih mesecev od otrokovega rojstva. Po preteku tega roka pravice do enkratne denarne pomoči ni mogoče več uveljavljati in se vloga zavrže kot prepozna.
7. člen 
Občinska uprava v skladu z zakonom in na podlagi izjave, ki jo podpiše upravičenec ob oddaji vloge, pridobi podatke oziroma dokazila o rojstvu otroka, državljanstvu in stalnim prebivališčem iz Centralnega registra prebivalstva.
V kolikor upravičenec ni eden od staršev, ampak zakoniti zastopnik, mora k vlogi priložiti dokazilo pristojnega organa o zakonitem zastopništvu.
8. člen 
Postopek ugotavljanja upravičenosti do dodelitve denarne pomoči vodi in o njej odloča z odločbo občinska uprava.
Z odločbo dodeljeni znesek denarne pomoči se nakaže na transakcijski račun upravičenca najkasneje v roku 30 dni po njeni pravnomočnosti.
Prejemnik je dolžan vrniti prejeto denarno pomoč skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila pomoči, če se ugotovi, da jo je prejel na podlagi neresničnih podatkov.
V. KONČNE DOLOČBE 
9. člen 
Pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 2021 dalje.
Z uveljavitvijo tega Pravilnika prenehata veljati Pravilnik o enkratni denarni pomoči za novorojence v Občini Rečica ob Savinji (Uradni list RS, št. 71/07 z dne 7. 8. 2007) in Pravilnik o spremembah Pravilnika o enkratni denarni pomoči za novorojence v Občini Rečica ob Savinji (Uradni list RS, št. 110/09 z dne 29. 12. 2009).
Št. 007-0001/2020-16
Rečica ob Savinji, dne 17. decembra 2020
Županja 
Občine Rečica ob Savinji 
Ana Rebernik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti