Uradni list

Številka 195
Uradni list RS, št. 195/2020 z dne 23. 12. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 195/2020 z dne 23. 12. 2020

Kazalo

3516. Odlok o določitvi plovbnega režima na reki Savi na območju pretočne akumulacije hidroelektrarne Krško, stran 10027.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2, 27/08 – odločba US RS, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 76/16 – odločba US RS, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 4. člena Zakona o plovbi po celinskih vodah (Uradni list RS, št. 30/02, 110/02 – ZGO-1, 29/17 – ZŠpo-1 in 41/17 – PZ-G) ter 16. in 79. člena Statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 13/16 – uradno prečiščeno besedilo, 79/16 in 26/19) je Občinski svet Občine Krško, na 18. seji, dne 14. 12. 2020, sprejel
O D L O K 
o določitvi plovbnega režima na reki Savi na območju pretočne akumulacije hidroelektrarne Krško 
I. UVODNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) Ta odlok določa plovbni režim na območju pretočne akumulacije hidroelektrarne Krško (v nadaljevanju: HE Krško) na reki Savi, od meje med občinama Sevnica in Krško do jezovne zgradbe HE Krško, z namenom zagotoviti varnost plovbe ob izvajanju gospodarskih, turističnih, športnih in rekreacijskih aktivnosti oziroma dejavnosti ter pospeševanja njihovega razvoja.
(2) Plovbni režim iz prejšnjega odstavka obsega:
– določitev plovbnega območja in orisni prikaz območja, kjer je dovoljena plovba za gospodarske, turistične, športne in rekreacijske namene, z upoštevanjem nevarnosti naraslih voda in drugih izjemnih razmer,
– določitev skrbnika plovbnega območja,
– določitev vrste plovil in njihovega pogona,
– določitev in označitev pristanišč ter vstopno-izstopnih mest glede na vrsto plovbe,
– določitev upravljavca pristanišč in vstopno-izstopnih mest,
– določitev časa, v katerem je dovoljena plovba,
– prepoved plovbe zaradi specifičnosti območja, neprimernega časa ali nevarnih razmer in
– druge pogoje, ki zagotavljajo varstvo človekovega življenja in okolja.
(3) Občina Krško in upravljalec pristanišč in vstopno-izstopnih mest s koncesionarjem HE na spodnji Savi, ki upravlja s hidroelektrarnama gorvodno in dolvodno od plovbnega območja ter z upravljavcem vodne infrastrukture na območju pretočne akumulacije HE Krško sklenejo poseben sporazum o pravilih medsebojnega obveščanja, o načinu obveščanja uporabnikov plovnega območja ob pojavu visokih voda ali pojavu izredne denivelacije gladine vodotoka, o spremljanju in odstranjevanju plavja, o nalaganju sedimentov in premeščanju plitvin, o obratovanju in vzdrževanju hidroelektrarn in o usklajevanju drugih ukrepov v izrednih razmerah, ko je potrebno omejiti ali prepovedati plovbo.
2. člen 
(1) Pojmi uporabljeni v tem odloku imajo enak pomen kakor pojmi uporabljeni v Zakonu o plovbi po celinskih vodah.
(2) Izrazi, uporabljeni v tem zakonu, pomenijo:
– »skrbnik plovbnega območja« je Občinska uprava Občine Krško,
– »izvajalec operativnih nalog skrbnika plovbnega območja« je pogodbeni izvajalec, kateremu lahko Občinska uprava Občine Krško odda izvajanje posameznih operativnih nalog skrbnika plovbnega območja,
– »upravljavec pristanišč in vstopno-izstopnih mest« ali »koncesionar« po tem odloku je izbrani koncesionar lokalne gospodarske javne službe upravljanje s pristanišči in vstopno-izstopnimi mesti na zadevnem plovbnem območju,
– »koncedent« je Občina Krško,
– »koncesionar HE na spodnji Savi« je koncesionar na podlagi Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save (Uradni list RS, št. 87/11, 25/14 – ZSDH-1, 50/14, 90/15, 67/17 in 65/20), ki upravlja s hidroelektrarnama gorvodno in dolvodno od plovbnega območja,
– »upravljavec vodne infrastrukture« je pravna ali fizična oseba, ki izvaja gospodarsko javno službo na področju urejanja voda na podlagi Uredbe o načinu izvajanja obveznih državnih gospodarskih javnih služb na področju urejanja voda in o koncesijah teh javnih služb (Uradni list RS, št. 109/10, 98/11, 102/12, 89/14 in 47/17).
II. PLOVBNO OBMOČJE 
3. člen 
(1) Plovbno območje celinskih voda po tem odloku je reka Sava na območju pretočne akumulacije HE Krško, na območju Občine Krško, ki zajema območje od meje med občinama Krško in Sevnica do kamnoloma Gunte, in sicer do navidezne črte med mejnima točkama plovbnega območja, ki se nahajata na desnem bregu reke Save (GK_Y: 537463,686489; GK_X: 92879,767361) in na levem bregu reke Save (GK_Y: 537597,036756; GK_X: 92944,458116). Na ostalih delih celinske vode pretočne akumulacije HE Krško je plovba prepovedana. Območja prepovedi plovbe skrbnik plovbnega območja ustrezno označi s predpisanimi znaki za prepoved plovbe.
(2) Orisni prikaz območja, kjer je dovoljena plovba, je določen v prilogi, ki je sestavni del tega odloka.
4. člen 
(1) Plovba na plovbnem območju je v obdobju varnih vremenskih pogojev dovoljena plovilom z dolžino manjšo od 24 m, največjo širino 5,05 m in največjim ugrezom do 1,4 m. V primeru nevarnosti naraslih voda in drugih izjemnih razmer, skrbnik plovbnega območja na predpisan način omeji plovbo plovilom določene velikosti ali v primeru višje sile in splošne nevarnosti za varnost plovbe prepove plovbo vsem plovilom na plovbnem območju.
(2) Vsak lastnik oziroma uporabnik plovila po tem odloku mora imeti zagotovljen varen privez ali po vsaki plovbi odstraniti plovilo iz vode izven priobalnega zemljišča.
III. SKRBNIK PLOVBNEGA OBMOČJA IN UPRAVLJANJE S PRISTANIŠČEMA IN VSTOPNO-IZSTOPNIMA MESTOMA
5. člen 
(1) Skrbnik plovbnega območja po tem odloku je Občinska uprava Občine Krško, ki lahko izvajanje posameznih operativnih nalog skrbnika prenese na drugo osebo.
(2) Upravljanje s pristaniščema in vstopno-izstopnima mestoma je izbirna lokalna gospodarska javna služba, za katero se podeli koncesija. Pravice in obveznosti koncesionarja, koncedenta in uporabnikov se definirajo s koncesijsko pogodbo. Pogoje, obseg, trajanje, financiranje in druge vsebine v zvezi s koncesijo določa koncesijski akt. Občinska uprava o izboru koncesionarja po tem odloku obvesti koncesionarja HE na spodnji Savi in upravljavca vodne infrastrukture.
(3) Skrbnik plovbnega območja z rednimi pregledi skrbi za varnost plovbe na plovbnem območju. V primeru ugotovitve ovire mora poskrbeti za njeno odstranitev, če je to mogoče, v nasprotnem primeru pa nemudoma obvestiti koncesionarja HE na spodnji Savi in upravljavca vodne infrastrukture. Če ovira ogroža varnost plovbe, lahko skrbnik plovbnega območja omeji ali prepove plovbo.
(4) Skrbnik plovbnega območja zagotovi označitev območja prepovedi plovbe in druga območja, kjer je plovba omejena (ribja drstišča, gnezdišča ptic, območja prireditev ipd). Označbo plovbnega območja z območji prepovedi in omejitve plovbe, skrbnik plovbnega območja pregledno prikaže na opozorilno-informacijskih tablah, ki jih postavi na dobro vidnih mestih.
(5) Skrbnik plovbnega območja v namen preprečevanja plovbnih nezgod, s sodelovanjem civilne zaščite, policije in drugih pristojnih državnih organov ter s koncesionarjem HE na spodnji Savi gorvodno in dolvodno od plovbnega območja ter upravljavcem vodne infrastrukture na območju pretočne akumulacije, sprejme načrt ukrepov v primeru plovbnih nesreč, s katerim predpiše način obveščanja in ukrepanja pri reševanju ob nesrečah plovil in drugih nesrečnih dogodkih, v katerih je ogroženo človeško življenje ali naravno okolje na plovbnem območju ter določi ustrezne tehnične in organizacijske ukrepe za fizično preprečevanje plovilom, da bi lahko zaplula v cono pred prelivnimi polji hidroelektrarne, kjer je plovba strogo prepovedana.
(6) Skrbnik plovbnega območja določi posebno lokacijo za mehanično, toplotno ali kemično čiščenje plovila, kar mora po prehodu plovila iz drugega vodnega telesa površinske vode pred splavitvijo zagotoviti lastnik oziroma uporabnik plovila. Lokacija se mora nahajati izven vodnih in priobalnih zemljišč.
(7) Skrbnik plovbnega območja lahko izvajanje operativnih opravil v zvezi z označevanjem, vzdrževanjem in izvajanjem nadzora stanja plovbnega območja ter drugih opravil v zvezi z zagotavljanjem varnosti plovbe in ohranjanja okolja ter obveščanja, s pogodbo odda drugemu ustrezno usposobljenemu izvajalcu.
IV. VRSTE PLOVIL IN NJIHOV POGON 
6. člen 
(1) Na plovbnem območju lahko plujejo plovila brez motornega pogona kot so:
– splavi,
– čolni,
– jadrnice,
– športni veslaški čolni,
– rafti,
– supi,
– jadralne deske in
– pedalini.
(2) Uporaba plovil na motorni pogon je dovoljena v skladu s pogoji, ki jih določi vlada z uredbo.
V. PRISTANIŠČA TER VSTOPNO-IZSTOPNA MESTA
7. člen 
(1) Na plovbnem območju reke Save po tem odloku sta pristanišči in vstopno-izstopni mesti (lokaciji sta grafično opredeljeni v prilogi):
– pristanišče in vstopno-izstopno mesto Gunte (GK_Y: 536504,16; GK_X: 93748,14 in GK_Y: 536488,12, GK_X: 93752,4),
– pristanišče in vstopno-izstopno mesto Rožno (GK_Y: 533926,3, GK_X: 94153,03).
(2) Upravljalec pristanišč in vstopno-izstopnih mest skladno z določili zakonodaje o vodah in graditvi objektov ter upoštevaje usmeritve pristojnih državnih organov uredi pristanišča oziroma vstopno-izstopna mesta in zagotovi pogoje iz prvega odstavka 16. člena veljavnega Zakona o plovbi po celinskih vodah ter pridobi soglasje Uprave Republike Slovenije za pomorstvo iz 10. člena tega zakona.
(3) Upravljalec pristanišč in vstopno-izstopnih mest zanje pridobi tudi soglasje koncesionarja HE na spodnji Savi in upravljavca vodne infrastrukture.
(4) Za poseg na vodno in priobalno zemljišče mora upravljalec pristanišč in vstopno-izstopnih mest pridobiti tudi vodno soglasje oziroma mnenje.
(5) Pristanišča in vstopno-izstopna mesta ter vsa infrastruktura, ki se nanje navezuje (poti in dostopi, infrastruktura za obiskovalce, lokali in drugi objekti) morajo biti umeščeni v prostor tako, da se pri tem ne posega v območja nadomestnih habitatov. Pri tem je potrebno ohraniti tudi ostalo drevesno vegetacijo.
(6) Gradbena dela za izgradnjo pristanišč in vstopno-izstopnih mest se izvajajo tako, da so pri tem brežine in vodni ekosistem čim manj prizadeti. Brežine se lahko urejajo le sonaravno z uporabo lesa in kamna.
(7) Pri umeščanju objektov v prostor je potrebno v celoti upoštevati vsebino Naravovarstvenih smernic za državni lokacijski načrt za hidroelektrarno Krško, v katerih je podana vsebina za področje ohranjanje narave (naloga št. 3-III-2/3-O-04/SS,VJ, april 2004).
8. člen 
(1) Za uporabo priveza v pristanišču je potrebno pridobiti dovoljenje, ki ga izda upravljalec pristanišč in vstopno-izstopnih mest. Dovoljenje za uporabo priveza se izda plovilu za prevoz oseb in blaga, ki ima dovoljenje za plovbo na plovbnem območju. Izda se lahko le toliko dovoljenj, kot je privezov v pristanišču.
(2) Za uporabo priveza uporabnik plača pristojbino, ki jo določi Občinski svet Občine Krško s sklepom. Uporaba priveza in vstopno-izstopnih mest na plovbnem območju se izvaja z doslednim spoštovanjem pravil plovbe.
(3) S pobrano pristojbino se zagotovijo sredstva za redno vzdrževanje pristanišč in vstopno-izstopnih mest.
9. člen 
Plačila pristojbine za en privez plovila na plovbnem območju, ne plačujejo čolni, ki se uporabljajo za: nadzorno-čuvajske in druge upravne namene, iskanje, reševanje in nudenje zdravniške pomoči, izvajanje ribiških varstveno-gojitvenih nalog in drugih nalog s področja varovanja narave, vzdrževanja vodotoka, pristanišč in vstopno-izstopnih mest, izvajanja koncesije za HE na spodnji Savi ter za izvajanje humanitarnih, kulturnih, športnih in drugih dejavnosti, ki izvajajo različne aktivnosti v javno korist.
10. člen 
Za športne veslaške čolne in druga neregistrirana plovila ni stalnih privezov in se morajo po končani plovbi umakniti na obalo izven priobalnega zemljišča. Za plovila, ki so nesposobna za plovbo, uporaba priveznih mest v pristanišču ni dovoljena.
VI. UPRAVLJAVEC PRISTANIŠČ IN VSTOPNO-IZSTOPNIH MEST
11. člen 
(1) Upravljanje pristanišč in vstopno-izstopnih mest obsega:
– vzdrževanje, čiščenje pristanišč in vstopno-izstopnih mest,
– dolžnost označitve pristanišč in vstopno-izstopnih mest,
– zagotavljanje pogojev, ki omogočajo varno vplutje in izplutje plovil, vkrcanje in izkrcanje oseb in blaga ter varen privez plovil,
– dolžnost odstranitve vseh odpadkov oziroma predmetov, ki ogrožajo ali lahko ogrozijo varnost plovbe na območju pristanišč in vstopno-izstopnih mest,
– izvajanje pregledov in izdajanje potrdil o očiščenosti plovil v postopku preprečevanja širjenja parazitov, tujerodnih vrst ali patogenih klic med različnimi vodnimi telesi površinskih voda,
– zagotavljanje pogojev na določeni lokaciji za mehanično, toplotno ali kemično čiščenje plovil, ki ga mora pred splavitvijo po prehodu plovila iz drugega vodnega telesa površinske vode zagotoviti lastnik oziroma uporabnik plovila,
– druge naloge v skladu z veljavnimi predpisi.
(3) Upravljalec pristanišč in vstopno-izstopnih mest podrobneje določi red v pristaniščih in vstopno-izstopnih mestih ter določi pogoje in način koriščenja pristaniških storitev.
(4) Na opozorilno-informacijskih tablah upravljalec pristanišč in vstopno-izstopnih mest pregledno predstavi tudi vse pomembnejše informacije v zvezi s pravili plovbe, predpisane ukrepe, s katerimi se preprečuje možnost širjenja parazitov, tujerodnih vrst ali patogenih klic zaradi prehoda plovil med različnimi vodnimi telesi površinskih voda in klicne številke za klic v sili in pomoč v primeru nesreče na plovbnem območju ter objavi dostop do dnevnih informacij o stanju plovbnega območja (višina vodostaja in rečnega pretoka, omejitve ali prepovedi plovbe, čas in poteki prireditev, ipd.).
VII. ČAS, V KATEREM JE DOVOLJENA PLOVBA 
12. člen 
Plovba na plovbnem območju iz 3. člena tega odloka je dovoljena celo leto od sončnega vzhoda do sončnega zahoda in v varnih vremenskih in hidroloških pogojih.
13. člen 
(1) Plovba izven časa, določenega v prejšnjem členu tega odloka, je izjemoma dovoljena v času prireditev na podlagi dovoljenja upravne enote.
(2) V času prireditve je na delu plovbnega območja, določenega za prireditev, plovba dovoljenja zgolj plovilom, ki so vezana na izvajanje prireditve. Koncesionar določi oziroma potrdi čas prireditve in plovbno območje namenjeno prireditvi.
VIII. PREPOVEDI PLOVBE 
14. člen 
(1) Plovbo za vse ali za posamezne vrste plovil prepove skrbnik plovbnega območja na lastno pobudo ali na zahtevo upravljavca vodne infrastrukture ali koncesionarja HE na spodnji Savi, zaradi vzdrževanja priobalnega zemljišča in vodotoka, večje denivelacije vodne gladine (tudi izven rednega obratovanja, večje od -1m) in vzdrževalnih del na pretočni akumulaciji HE Krško ter iz drugih utemeljenih razlogov, v kolikor lahko negativno vplivajo na varnost plovbe.
(2) Plovba je prepovedana v času povišanih rečnih pretokov oziroma v neugodnih hidroloških razmerah, ko se voda preliva preko prelivnih polj HE Krško ter v primeru prisotnosti plavja.
(3) Začetek in konec začasne prepovedi plovbe skrbnik plovbnega območja objavi na krajevno običajen način in na spletni strani Občine Krško.
(4) Ustavljanje in sidranje plovil na mestih, kjer je lahko ogrožena varnost plovbe ali pa so možni škodljivi vplivi na okolje ali naravne vrednote, ter vkrcavanje ali izkrcavanje potnikov izven urejenih pristanišč oziroma vstopno-izstopnih mest, razen v primeru nastopa višje sile ali drugih izrednih razmer nevarnih za plovbo, ni dovoljeno. Skrbnik plovbnega območja s predpisanimi znaki označi prepovedi ustavljanja in sidranja. Sidranje v brežine pretočne akumulacije ni dovoljeno.
(5) Plovba je zaradi zavarovanja ribjih drstišč prepovedana v času od začetka februarja do konca junija v plovbnem območju v oddaljenosti najmanj 30 m od izlivnih delov pritokov, in sicer na levem bregu Blanščica, Svetinjščica, Žekovec, Škocjanski potok, Presladolski potok, Medvedov graben, Leskovški potok in potok Brestanica ter na desnem bregu Štegina, Pijavški potok in Ledinski graben.
(6) Zavarovana območja oziroma mesta, kjer je plovba prepovedana v skladu s prejšnjim odstavkom, skrbnik plovbnega območja ustrezno označi z opozorilnimi tablami. V pristanišču Rožno morajo biti trajno nameščene opozorilne table glede drsti rib na katerih so navedene časovne in prostorske prepovedi in omejitve plovbe v bližini izlivnega dela Presladolskega potoka.
(7) Na desnem bregu reke Save na odseku od izliva potoka Štegine do Penka je v času ribiškega tekmovanja plovba omejena na območje izven 30 metrskega pasu ob desnem bregu pretočne akumulacije.
IX. ŠPORTNE, REKREACIJSKE IN TURISTIČNE PRIREDITVE 
15. člen 
(1) Na plovbnem območju so dovoljene športne, rekreacijske in turistične prireditve, v katerih je vključena uporaba plovil (v nadaljevanju besedila: prireditve). Organizator prireditve na plovbnem območju mora pridobiti dovoljenje upravnega organa v skladu s predpisi, ki urejajo javne prireditve.
(2) Pristojni upravni organ z dovoljenjem potrdi primerno območje prireditvenega prostora glede na vrsto prireditve in določi pogoje za izvedbo same prireditve. V času prireditve ni dovoljena plovba in zadrževanje ostalih plovil na območju, ki je določeno za prireditev. Organizator prireditve mora prireditveni prostor vidno označiti, skrbeti za varen in nemoten potek prireditve in organizirati reševalno službo ter zagotoviti vse ostale potrebne pogoje, ki jih predpiše pristojni upravni organ. Za prireditev je potrebno pridobiti tudi predhodno soglasje skrbnika plovbnega območja in upravljalca pristanišč in vstopno-izstopnih mest po tem odloku, koncesionarja HE na spodnji Savi in Zavoda za ribištvo Slovenije. Za prireditev pri kateri se presega splošna raba voda, je potrebno predhodno pridobiti ustrezno dovoljenje, predpisano z zakonodajo o vodah.
(3) Za športno rekreacijske in turistične prireditve, s katerimi se posega na vodno in priobalno zemljišče, mora organizator prireditve pridobiti vodno soglasje oziroma mnenje.
X. JAVNI PREVOZ IN ODDAJANJE PLOVIL 
16. člen 
(1) Javni prevoz oseb je dovoljeno izvajati le s plovili, ki so za ta namen registrirana pri pristojni upravni enoti.
(2) V pristaniščih je na podlagi dovoljenja pristojne upravne enote v skladu z veljavnimi predpisi dovoljeno izvajati dejavnost dnevnega izposojanja oziroma oddajanja plovil namenjenih za šport in razvedrilo. Na vidnem mestu mora biti izobešeno navodilo za uporabo oddanega plovila, cenik in čas oddajanja. Plovilo se sme oddati samo osebi, ki izpolnjuje zakonsko predpisane pogoje za upravljanje s plovilom.
XI. POGOJI ZA ZAGOTAVLJANJE VARSTVA ČLOVEŠKEGA ŽIVLJENJA IN OKOLJA 
17. člen 
(1) Upravljavec plovila na plovbnem območju mora ravnati skladno z določili tega odloka in s pogoji za varno plovbo, ki jih določa zakon in drugi predpisi.
(2) Pred pričetkom plovbe je upravljavec plovila dolžan pridobiti podatke o pretoku reke Save, ki so dostopni na spletni strani Občine Krško.
18. člen 
(1) S plovili je prepovedano prevažanje ter uporaba tehničnih sredstev in snovi, ki bi v primeru razlitja ali potopitve plovila povzročile onesnaženje vode in priobalnega zemljišča.
(2) Z vseh plovil je prepovedano izlivati, odlagati ali odmetavati snovi ali predmete, ki zaradi svoje oblike, fizikalnih, kemijskih ali bioloških lastnosti, količine ali drugih lastnosti ogrožajo življenje in zdravje ljudi, vodnih in obvodnih organizmov, ovirajo pretok voda ali ogrožajo vodne objekte in naprave.
(3) Plovila se lahko dvignejo iz vode ali splavijo v plovbno območje le v pristanišču oziroma vstopno-izstopnemu mestu pod pogojem, da imetnik plovila pred splavitvijo plovilo in vozilo ali prikolico za prevoz plovil, zaradi preprečitve širjenja parazitov, tujerodnih vrst ali patogenih klic med različnimi vodnimi telesi površinskih voda, ustrezno očisti.
(4) Toplotno čiščenje plovila se izvede z najmanj tri minutnim neprestanim čiščenjem določene površine plovila s paro, kemično čiščenje pa z večkratnim, najmanj dve minutnim pomakanjem v razkužilu iz najmanj 50 odstotne raztopine etanola in vode. Očisti se zunanja stran in vsi notranji prostori plovila, kjer se lahko zadržuje voda.
XII. DOLŽNOSTI LASTNIKOV IN UPRAVLJAVCEV PLOVIL TER PLAVAJOČIH NAPRAV 
19. člen 
Ob nesrečah so lastniki in uporabniki plovil, ki se nahajajo na območju nesreče, dolžni pomagati brodolomcem ali nuditi pomoč plovilu v težavah ter v okviru svojih sposobnosti sodelovati pri reševanju. Na posebno zahtevo policije, gasilcev ali drugih pooblaščenih reševalcev, so dolžni odstopiti svoja plovila osebam, ki sodelujejo pri reševanju in so ustrezno usposobljene za upravljanje plovil.
20. člen 
Na brežinah in priobalnem pasu izven območja pristanišč in izven za vzdrževanje plovil namenjenega prostora ni dovoljeno shranjevanje in vzdrževanje plovil (barvanje, čiščenje itd.).
XIII. NADZOR 
21. člen 
Nadzor nad izvajanjem tega odloka, za področja, za katera niso pristojni drugi inšpektorati, izvaja Medobčinski inšpektorat – Skupni prekrškovni organ občinskih uprav občin Bistrica ob Sotli, Brežice, Krško, Radeče in Sevnica.
XIV. FINANCIRANJE 
22. člen 
Izbirna gospodarska javna služba se financira iz proračuna Občine Krško in s pristojbino za privez, ki jo zanjo pobira upravljalec pristanišča in vstopno-izstopnih mest. Pristojbina se določi s sklepom Občinskega sveta Občine Krško.
XV. KAZENSKE DOLOČBE 
23. člen 
(1) Z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki opravlja samostojno dejavnost, če:
1. upravlja plovilo izven dovoljenih dimenzij ali če upravlja plovilo v primeru omejitev ali prepovedi plovbe (prvi odstavek 4. člena tega odloka);
2. kot lastnik oziroma uporabnik plovila nima zagotovljenega varnega priveza oziroma po vsaki plovbi ne odstrani plovila z vode izven priobalnega zemljišča (drugi odstavek 4. člena tega odloka);
3. uporablja plovilo, ki ni na seznamu plovil brez motornega pogona (prvi odstavek 6. člena) ali uporablja plovilo na motorni pogon v nasprotju z uredbo vlade (drugi odstavek 6. člena tega odloka);
4. ne pridobi dovoljenja za uporabo priveza (prvi in drugi odstavek 8. člena tega odloka);
(2) Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena odgovorna oseba pravne osebe ali posameznik (fizična oseba).
24. člen 
(1) Z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki opravlja samostojno dejavnost, če:
1. pluje izven dovoljenega časa plovbe (12. člen tega odloka);
2. v času prireditve pluje brez dovoljenja upravne enote, v času prireditve pluje na delu plovbnega območja določenega za prireditev pa plovilo ni vezano na izvajanje prireditve (13. člen tega odloka);
3. v času prireditve pluje oziroma se s svojim plovilom zadržuje na območju, ki je določeno za prireditev (drugi odstavek 13. člena tega odloka);
4. pluje v nasprotju s prepovedjo plovbe, ki jo poda skrbnik plovbnega območja; pluje v času povečanih rečnih pretokov oziroma v neugodnih hidroloških razmerah ter v primeru prisotnosti plavja; se ustavlja in sidra plovilo na mestih, kjer je lahko ogrožena varnost plovbe ali pa so možni škodljivi vplivi na okolje ali naravne vrednote; vkrca ali izkrca potnike izven urejenih pristanišč oziroma vstopno-izstopnih mest; od začetka februarja do konca junija pluje v plovbnem območju v oddaljenosti manj kot 30 m od izlivnih delov pritokov, in sicer na levem bregu Blanščica, Svetinjščica, Žekovec, Škocjanski potok, Presladolski potok, Medvedov graben, Leskovški potok in potok Brestanica ter na desnem bregu Štegina, Pijavški potok in Ledinski graben; na desnem bregu reke Save na odseku od izliva potoka Štegine do Penka v času ribiškega tekmovanja pluje v območju znotraj 30 metrskega pasu ob desnem bregu akumulacije (prvi, drugi, četrti, peti in sedmi odstavek 14. člena tega odloka);
5. kot organizator prireditve ne pridobi dovoljenja upravnega organa in predhodnega soglasja skrbnika plovbnega območja ali upravljalca pristanišč in vstopno-izstopnih mest po tem odloku, koncesionarja HE na spodnji Savi ter Zavoda za ribištvo Slovenije ali za prireditev, pri kateri se presega splošna raba voda, ne pridobi predhodnega dovoljenja, predpisanega z zakonodajo o vodah ali za športno rekreacijske ter turistične prireditve s, katerimi se posega na vodno in priobalno zemljišče, ne pridobi vodnega soglasja oziroma mnenja (15. člen tega odloka).
6. s plovili prevaža ter uporablja tehnična sredstva in snovi, ki bi v primeru razlitja ali potopitve plovila povzročile onesnaženje vode in priobalnega zemljišča; s plovila izliva, odlaga ali odmetava snovi ali predmete, ki zaradi svoje oblike, fizikalnih, kemijskih ali bioloških lastnosti, količine ali drugih lastnosti ogrožajo življenje in zdravje ljudi, vodnih in obvodnih organizmov, ovirajo pretok voda ali ogrožajo vodne objekte in naprave; plovilo dvigne iz vode ali splavi v plovbno območje izven pristanišča oziroma vstopno-izstopnega mesta in plovila pred splavitvijo, vozila ali prikolice za prevoz plovil, zaradi preprečitve širjenja parazitov, tujerodnih vrst ali patogenih klic med različnimi vodnimi telesi površinskih voda, ustrezno ne očisti (prvi, drugi in tretji odstavek 18. člena tega odloka);
7. shranjuje in vzdržuje plovila (barvanje, čiščenje itd.) na brežinah in priobalnem pasu izven območja pristanišč in izven za vzdrževanje plovil namenjenega prostora (20. člen tega odloka).
(2) Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena odgovorna oseba pravne osebe.
(3) Z globo 100 evrov se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena posameznik (fizična oseba).
25. člen 
(1) Z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki opravlja samostojno dejavnost, če izvaja javni prevoz oseb s plovili, ki niso registrirana za ta namen ali brez dovoljenja izvaja dejavnost dnevne izposoje oziroma oddajanja plovil namenjenih za šport in razvedrilo (17. člen tega odloka).
(2) Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena odgovorna oseba pravne osebe.
XVI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
26. člen 
(1) Določbe tega odloka, ki se nanašajo na plovbo na motorni pogon, se začnejo uporabljati z dnem uveljavitve uredbe, s katero vlada določi uporabo plovil na motorni pogon.
(2) Ob formiranju novih drstišč fitofilnih vrst rib ali, če se ugotovijo negativni vplivi na drstišča oziroma populacije ribjih vrst, skrbnik plovbnega območja lahko spremeni ali omeji odsek, obdobje dovoljene plovbe, pogoje plovbe ter vrste in tipe plovil.
27. člen 
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o določitvi plovbnega režima na reki Savi na območju akumulacijskega bazena hidroelektrarne Krško (Uradni list RS, št. 40/13).
29. člen 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-10/2020-O608
Krško, dne 14. decembra 2020
Župan 
Občine Krško 
mag. Miran Stanko 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti