Uradni list

Številka 164
Uradni list RS, št. 164/2020 z dne 13. 11. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 164/2020 z dne 13. 11. 2020

Kazalo

2883. Odlok o priznanjih Mestne občine Celje, stran 7356.

  
Na podlagi 21. in 65. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1, 30/18, 61/20 – ZIUZEOP-A in 80/20 – ZIUOOPE), 10., 19. in 115. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 106/13, 93/15 in 5/19) in 55. člena Poslovnika Mestnega sveta Mestne občine Celje, je Mestni svet Mestne občine Celje na 1. izredni seji dne 10. 11. 2020 sprejel
O D L O K 
o priznanjih Mestne občine Celje 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Ta odlok določa vrste priznanj Mestne občine Celje, pogoje, postopek in način podeljevanja priznanj ter način vodenja evidence in financiranja podeljenih priznanj.
2. člen 
Priznanja Mestne občine Celje so:
1. naziv Častni meščan Celja
2. Celjski grbi:
– Zlati celjski grb
– Srebrni celjski grb
– Bronasti celjski grb
– Kristalni celjski grb
3. Sejemsko priznanje Mestne občine Celje
4. Županovo priznanje
5. Ključ mesta Celje.
3. člen 
Mestna občina Celje podeljuje priznanja zaslužnim občanom in drugim posameznikom, podjetjem, zavodom, društvom in skupinam, združenjem in drugim pravnim osebam (v nadaljevanju: skupinam), za profesionalne in druge dosežke ter uspehe na katerem koli področju delovanja in ustvarjanja, ki imajo izjemen pomen za razvoj, ugled in promocijo mesta Celje ter za kakovost, tržno zanimivost in izvirnost izdelkov na vsakoletnem MOS-u.
4. člen 
(1) O podelitvi naziva Častni meščan Celja in celjskih grbov odloča Mestni svet Mestne občine Celje na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade.
(2) Komisija za podelitev sejemskih priznanj odloči o dobitnikih priznanj in o njih naknadno seznani Mestni svet Mestne občine Celje.
(3) O podelitvi Županovega priznanja odloča župan Mestne občine Celje.
(4) O podelitvi Ključa mesta Celje odloča župan Mestne občine Celje.
(5) Komisiji iz prvega in drugega odstavka tega člena lahko sprejmeta poslovnik o delu, s katerim podrobneje opredelita način svojega dela, postopek zbiranja pobud, obravnavo pobud, sodelovanje s strokovnjaki na posameznih področjih, način odločanja in vodenja evidence o prejemnikih priznanj.
II. DOLOČBE O POSAMEZNIH PRIZNANJIH 
1. Častni meščan Celja
5. člen 
(1) Naziv Častni meščan Celja lahko prejme le posameznik.
(2) Mestni svet Mestne občine Celje podeli naziv Častni meščan Celja za izjemen prispevek na področju gospodarstva, znanosti, umetnosti, kulture, športa in humanitarnih ali drugih dejavnosti, ki imajo trajen pomen za razvoj in ugled mesta Celje doma in v tujini.
(3) Predlog za podelitev naziva Častni meščan Celja mora biti predložen v pisni obliki in mora vsebovati:
– splošne podatke o pobudniku,
– vrsto priznanja za katerega je kandidat predlagan,
– predstavitvene podatke o kandidatu, (življenjepis, karierna pot ipd.),
– utemeljitev pobude o pomenu delovanja za ugled, dobrobit in razvoj mesta Celje,
– utemeljitev pobude s podrobnejšim opisom uspeha ali dosežkov, zaradi katerih je predlagana podelitev,
– dokumente ali druga gradiva, ki potrjujejo dejstva v obrazložitvi,
– soglasje kandidata k nominaciji in obdelavi osebnih podatkov,
– datum pobude.
(4) Predlogi za podelitev naziva Častni meščan Celja se zbirajo na podlagi javnega razpisa. Razpis za vložitev predlogov se objavi v tiskanem mediju in na spletnem portalu Mestne občine Celje najpozneje do 31. 12. tekočega leta.
(5) Naziv Častni meščan Celja podeli župan na slovesnosti ob prazniku Mestne občine Celje.
(6) Častni meščan Celja prejme ob podelitvi naziva umetniško delo v višini najmanj denarne nagrade za zlati grb ali denarno nagrado v vrednosti zlatega grba ter listino o podelitvi naziva.
(7) Častnemu meščanu Celja izkazuje Mestna občina Celje posebne časti, tako v času življenja kot tudi ob smrti in po njej. Časti so podrobneje opredeljene v Pravilniku o protokolarnih obveznostih Mestne občine Celje.
2. Celjski grbi Zlati, Srebrni in Bronasti celjski grb
6. člen 
(1) Zlati, Srebrni in Bronasti celjski grb lahko prejmejo posamezniki in skupine.
(2) Zlati celjski grb podeli Mestni svet Mestne občine Celje za izredno življenjsko delo ter za dolgoletne vrhunske uspehe in dosežke, ki so pomembni za razvoj in promocijo Mestne občine Celje ter praviloma pomenijo zaključek kariere pri posamezniku ali zrelo fazo razvoja izredno uspešne skupine.
(3) Srebrni celjski grb podeli Mestni svet Mestne občine Celje za vrsto odmevnih dosežkov v daljšem časovnem obdobju, pomembnih za razvoj Mestne občine Celje, ki praviloma pomenijo izjemno uspešnost posameznika na polovici delovne kariere ali izjemno uspešnost skupine v fazi njene potrjene rasti.
(4) Bronasti celjski grb podeli Mestni svet Mestne občine Celje za nadpovprečne začetne ali večkratne uspehe v krajšem časovnem obdobju in kot vzpodbudo za nadaljnje ustvarjalno delo.
(5) Mestni svet Mestne občine Celje praviloma podeli vsako leto en zlat, dva srebrna in tri bronaste grbe.
Kristalni celjski grb 
7. člen 
(1) Mestni svet Mestne občine Celje podeli Kristalni celjski grb za odličen študijski uspeh in perspektivnost celjskih diplomantov, ki so v koledarskem letu pred podelitvijo Kristalnega celjskega grba zaključili najmanj bolonjski študijski program druge stopnje oziroma pridobili primerljivo izobrazbo v tujini in ki so študij končali s povprečno oceno najmanj 9.00 oziroma s primerljivo povprečno oceno študija v tujini.
(2) Kristalni celjski grb lahko prejme posameznik samo enkrat.
Predlog za podelitev celjskega grba 
8. člen 
(1) Predloge za podelitev celjskega grba lahko podajo posamezniki, družbe, zavodi, politične in druge organizacije in skupnosti, društva ter organi lokalne skupnosti.
(2) Predlogi za podelitev celjskega grba se zbirajo na podlagi javnega razpisa. Razpis za vložitev predlogov se objavi v tiskanem mediju in na spletnem portalu Mestne občine Celje najpozneje do 31. 12. tekočega leta.
(3) Predlog za podelitev celjskega grba mora biti predložen v pisni obliki in mora vsebovati:
– splošne podatke o pobudniku,
– vrsto priznanja za katerega je kandidat predlagan,
– predstavitvene podatke o kandidatu (življenjepis, karierna pot ipd.),
– utemeljitev pobude o pomenu delovanja za ugled, dobrobit in razvoj mesta Celje,
– utemeljitev pobude s podrobnejšim opisom uspeha ali dosežkov, zaradi katerih je predlagana podelitev,
– dokumente ali druga gradiva, ki potrjujejo dejstva v obrazložitvi,
– soglasje kandidata k nominaciji in obdelavi osebnih podatkov,
– datum pobude.
(4) Predlog za podelitev Kristalnega celjskega grba mora vsebovati še:
– podatke o kandidatu (kratek življenjepis z opisom izobraževalne poti in obštudijskih aktivnosti ter doseženih uspehov),
– naslov zaključne naloge in njen povzetek,
– overjeno potrdilo o zaključenem študiju,
– overjeno potrdilo o povprečni oceni v študijskem obdobju, vključno z oceno zaključne naloge (magistrsko delo, doktorska disertacija),
– v primeru izobrazbe pridobljene v tujini: sodno overjen prevod listine o končani izobrazbi v slovenskem jeziku, vključno s potrdilom o povprečni oceni v študijskem obdobju in oceno zaključne naloge,
– potrdilo o stalnem bivališču v Mestni občini Celje.
9. člen 
(1) Komisija za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade obravnava le predloge, ki so bili predloženi pravočasno.
(2) Komisija iz prvega odstavka tega člena lahko zahteva od predlagatelja, da vlogo dopolni. Posamezne predloge obravnava samostojno, za pomoč in strokovno oceno pa lahko po lastni presoji zaprosi tudi ustrezne posameznike ali ustanove.
(3) Prispele predloge za priznanja, razen za Kristalni celjski grb, lahko komisija iz prvega odstavka tega člena po lastni presoji prekvalificira.
(4) Komisija iz prvega odstavka tega člena oblikuje predlog za podelitev priznanj in ga skupaj z obrazložitvijo posreduje Mestnemu svetu Mestne občine Celje v obravnavo in odločanje.
(5) Po opravljenem izboru komisije iz prvega odstavka tega člena in pred odločitvijo mestnega sveta imajo vsi predlagani kandidati za podelitev priznanj status nominiranca in so javno objavljeni.
10. člen 
(1) Celjske grbe izroči župan na slovesnosti ob prazniku Mestne občine Celje.
(2) Ob podelitvi celjskih grbov prejmejo nagrajenci tudi denarno nagrado in listino. Osnova za izračun nagrade je povprečna mesečna neto plača v Republiki Sloveniji (upošteva se zadnji uradni podatek pred podelitvijo), razmerje med grbi pa je 3:2:1:1 za zlati, srebrni, bronasti in kristalni grb.
3. Sejemsko priznanje Mestne občine Celje
11. člen 
(1) Sejemsko priznanje podeli Mestna občina Celje na vsakoletnem MOS-u.
(2) Po eno sejemsko priznanje se podeli za:
– kakovost, tržno zanimivost in izvirnost razstavljenih izdelkov,
– izdelek tradicionalne slovenske domače obrti,
– kakovost, tržno zanimivost in izvirnost podjetja iz Celja.
(3) Sejemsko priznanje z listino izroči dobitnikom župan Mestne občine Celje na slovesnosti v času trajanja sejma, po dogovoru z organizatorjem.
(4) Predloge za podelitev sejemskih priznanj zbira Komisija za podelitev sejemskih priznanj brez javnega razpisa na podlagi poziva Mestne občine Celje in prijave razstavljavcev.
(5) Predlogi za podelitev priznanj morajo vsebovati:
– podatke o avtorju/izdelovalcu razstavljenega izdelka,
– podatke o sedežu razstavljavca,
– utemeljitev predloga s predstavitvijo tehničnih podatkov ter podatkov o izvirnosti, kakovosti, designu, uporabnosti in tržni zanimivosti izdelka,
– primerjalne podatke z drugimi podobnimi izdelki.
(6) Komisija za podelitev sejemskih priznanj ocenjuje prijavljene izdelke na podlagi ogleda ob upoštevanju naslednjih kriterijev:
– kakovostna izdelava, konstrukcija, funkcionalnost in oblika izdelka,
– tržna zanimivost izdelka na slovenskem in tujem tržišču,
– izvirnost izdelka in uporaba sodobne ali nove tehnologije pri njegovi izdelavi,
– način proizvodnje izdelka.
4. Županovo priznanje
12. člen 
(1) Županovo priznanje podeli župan Mestne občine Celje posameznikom in skupinam kot aktualen odziv na dosežke in uspehe na vseh področjih dela in ustvarjanja, ki prispevajo k prepoznavnosti mesta Celje.
(2) Pobude za podelitev Županovega priznanja sprejema župan Mestne občine Celje preko celega leta brez javnega razpisa. Pobudo za županovo priznanje lahko poda župan ali jo v pisni obliki podajo posamezniki, družbe, zavodi, politične in druge organizacije in skupnosti, društva ter organi lokalne skupnosti.
(3) Priznanje in listino izroči župan na slovesnosti ob aktualnem dogodku.
5. Ključ mesta Celje
13. člen 
(1) Ključ mesta Celje podeli župan Mestne občine Celje posameznikom ali skupinam za izjemne zasluge in dejanja posebnega, trajnega in edinstvenega pomena za blaginjo, ugled in napredek mesta Celje na kulturnem, gospodarskem, znanstvenem, socialnem, političnem ali drugem področju.
(2) Pobudo za podelitev Ključa mesta Celje lahko poda župan ali Mestni svet Mestne občine Celje.
(3) Ključ mesta Celje s certifikatom izroči župan na slovesnosti ob aktualnem dogodku.
III. EVIDENCA IN FINANCIRANJE PODELJENIH PRIZNANJ 
14. člen 
(1) Mestna občina Celje vodi evidenco podeljenih priznanj.
(2) Strokovna, organizacijska in administrativna dela v zvezi s podeljevanjem in evidenco priznanj opravlja pristojni organ občinske uprave.
(3) Priznanja se skladno s tem odlokom in veljavnimi predpisi vpisujejo v evidenco posameznih priznanj kronološko in vsebujejo naslednje podatke:
– ime in priimek ali naziv ter osnovne podatke o prejemniku,
– kratka obrazložitev,
– datum izročitve priznanja.
(4) Finančna sredstva za priznanja se zagotavljajo v proračunu Mestne občine Celje vsako leto posebej.
IV. DRUGA PRIZNANJA V MESTNI OBČINI CELJE 
15. člen 
(1) Mestna občina Celje lahko v sodelovanju z drugimi organizatorji, ki so nosilci posameznih prireditev, podeljuje tudi druga priznanja za profesionalne in druge dosežke ter uspehe na katerem koli področju delovanja in ustvarjanja, ki pomembno vplivajo na promocijo mesta Celje.
(2) Odločitev o soorganizaciji dogodka in višini morebitnih finančnih sredstev, potrebnih za podelitev priznanja, sprejme župan vsako leto s sklepom.
(3) Finančna sredstva iz prejšnjega odstavka se opredelijo v vsakoletnem proračunu Mestne občine Celje.
16. člen 
(1) Postopek in kriterije za razpis, zbiranje pobud, izbor nagrajencev, evidenco o prejemnikih nagrad ter pripravo dogodka vodijo organizatorji, ki so nosilci posameznih prireditev. Pravice in obveznosti Mestne občine Celje kot soorganizatorja prireditve se določijo s sklepom iz prejšnjega člena in s posebno pogodbo.
(2) Priznanja na prireditvah slovesno podeli župan Mestne občine Celje.
V. ODVZEM PRIZNANJA 
17. člen 
(1) Vsa podeljena priznanja je mogoče iz utemeljenih razlogov tudi odvzeti če:
– so bila podeljena v nasprotju s kriteriji za podelitev priznanj,
– če podeljevalec ob odločanju ni bil seznanjen ali ni vedel oziroma ni mogel vedeti za dejstva zaradi katerih priznanje ne bi bilo podeljeno,
– če prejemnik priznanja blati pomen priznanja in izničuje njegovo vrednost.
(2) O odvzemu priznanja odloča župan oziroma mestni svet na predlog župana, po predhodnem mnenju Komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja, priznanja in nagrade oziroma Komisije za podelitev sejemskih priznanj.
(3) Odvzem priznanja ni časovno omejen.
VI. KONČNI DOLOČBI 
18. člen 
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati Odlok o priznanjih Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 125/04, 8/12 in 81/13).
19. člen 
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0301-6/2020
Celje, dne 10. novembra 2020
Župan 
Mestne občine Celje 
Bojan Šrot 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti