Uradni list

Številka 145
Uradni list RS, št. 145/2020 z dne 16. 10. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 145/2020 z dne 16. 10. 2020

Kazalo

2583. Navodilo za predstavnike ustanovitelja v organih upravljanja javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je Občina Trebnje, stran 6278.

  
Na podlagi 8. in 17. člena Statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 29/14 in 65/14 – popr.) in 68. člena Poslovnika Občinskega sveta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 63/14) je Občinski svet Občine Trebnje na 13. redni seji dne 7. oktobra 2020 sprejel
N A V O D I L O 
za predstavnike ustanovitelja v organih upravljanja javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je Občina Trebnje 
1. člen 
(1) S tem navodilom se določa sodelovanje med predstavniki Občine Trebnje v organih upravljanja javnih zavodov, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Občina Trebnje (v nadaljevanju: predstavnik ustanovitelja) in Občino Trebnje (v nadaljevanju: občina).
(2) To navodilo se smiselno uporablja tudi za predstavnike občine v organih upravljanja zasebnih zavodov oziroma drugih javnih in zasebnih pravnih oseb (v nadaljevanju: javni zavodi), v katerih ima občina svoje predstavnike, razen v gospodarskih družbah.
(3) V tem navodilu uporabljeni izrazi, zapisani v moški spolni slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.
2. člen 
(1) Kontaktna oseba Občinske uprave Občine Trebnje za sodelovanje s predstavnikom ustanovitelja za posamezen organ upravljanja oziroma za posamezni javni zavod je direktor Občinske uprave Občine Trebnje ali od njega pooblaščeni javni uslužbenec (v nadaljevanju: kontaktna oseba občine).
(2) Direktor Občinske uprave Občine Trebnje lahko pooblasti javnega uslužbenca Občinske uprave Občine Trebnje za kontaktno osebo občine glede na področje delovanja javnega zavoda ali glede na vsebino obravnavane tematike javnega zavoda.
(3) Kontaktna oseba občine poroča županu.
(4) Občina obvesti predstavnika ustanovitelja o tem, kdo je kontaktna oseba občine, pri čemer ji sporoči tudi njene kontaktne podatke.
3. člen 
(1) Predstavnik ustanovitelja mora pridobiti predhodne usmeritve oziroma mnenje občine v primerih odločanja o zadevah, katerih posledica je potreba oziroma zahteva po povečanju proračunskih sredstev, ki jih ustanovitelj zagotavlja javnemu zavodu, ter v primeru, ko organ upravljanja odloča o razrešitvi poslovodnega organa.
(2) Predstavnik ustanovitelja lahko na lastno pobudo preko kontaktne osebe občine pred obravnavo na organu upravljanja javnega zavoda pridobi tudi usmeritve oziroma mnenje občine v primerih odločanja o statutu oziroma pravilih javnega zavoda, o aktu o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest ter drugih splošnih aktih, o programu dela, o finančnem načrtu ter o poslovnem poročilu javnega zavoda.
4. člen 
(1) Predstavnik ustanovitelja je dolžan kontaktni osebi občine v vednost pošiljati gradivo, ki je predvideno za obravnavo na organu upravljanja, in sicer takoj po prejemu gradiva.
(2) Pripravljavec gradiva za sejo Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, na kateri se odloča o podaji soglasja oziroma mnenja o imenovanju poslovodnega organa javnega zavoda in v drugih podobnih primerih, od kontaktne osebe občine, predstavnika ustanovitelja ali neposredno od javnega zavoda pridobi zapisnik seje sveta javnega zavoda, v kolikor je to mogoče.
5. člen 
(1) Predstavnik ustanovitelja pridobi mnenje občine na podlagi predloženih gradiv, po elektronski pošti, v nujnih primerih pa tudi po telefonu.
(2) Občinska uprava Občine Trebnje pripravi mnenje, ki je predmet tega navodila, pred obravnavo na organu upravljanja in ga posreduje predstavniku ustanovitelja po elektronski pošti, ali na sestanku ali v nujnih primerih po telefonu.
6. člen 
Predstavnik ustanovitelja je dolžan občino obvestiti o primerih daljše odsotnosti oziroma neudeležbe na sejah organa upravljanja.
7. člen 
V primeru, da predstavnik ustanovitelja ne upošteva tega navodila, se ga pozove k pisni obrazložitvi njegove odločitve na organu upravljanja javnega zavoda. V primeru poslabšanja kvalitete storitev javnega zavoda, ki je posledica njegove odločitve v nasprotju s predhodno usmeritvijo oziroma mnenjem občine, se prične s postopkom njegove razrešitve v skladu s statutom občine in poslovnikom Občinskega sveta Občine Trebnje.
8. člen 
To navodilo začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-1/2020-7
Trebnje, dne 7. oktobra 2020
Župan 
Občine Trebnje 
Alojzij Kastelic 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti