Uradni list

Številka 128
Uradni list RS, št. 128/2020 z dne 25. 9. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 128/2020 z dne 25. 9. 2020

Kazalo

2299. Pravilnik o sprejemu otrok v Vrtec Murska Sobota, stran 5159.

  
Na podlagi 20. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO in 55/17) in 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/07 – uradno prečiščeno besedilo, 49/10, 39/15 in 69/17), je na predlog Sveta Vrtca Murska Sobota z dne 27. 2. 2020 Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na 13. seji dne 17. septembra 2020 sprejel
P R A V I L N I K 
o sprejemu otrok v Vrtec Murska Sobota 
I. SPLOŠNA DOLOČBA 
1. člen 
Ta pravilnik ureja postopek sprejemanja otrok v Vrtec Murska Sobota (v nadaljevanju: vrtec), sestavo in način dela komisije za sprejem otrok ter kriterije za sprejem otrok v vrtec.
II. VPIS IN SPREJEM OTROK V VRTEC 
2. člen 
Vrtec vpisuje in sprejema predšolske otroke v svoje programe na podlagi prijav in prostih mest vse leto. Vrtec najmanj enkrat letno (predvidoma v mesecu marcu) objavi javni vpis novincev za naslednje šolsko leto.
Javni vpis novincev vrtec objavi v lokalnem časopisu, na spletni strani in na oglasnih deskah vrtca ter na spletni strani Mestne občine Murska Sobota.
Vrtec lahko sprejme otroka, ko je dopolnil starost najmanj enajst mesecev, če starši ne uveljavljajo več pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela.
3. člen 
Starši oziroma skrbniki (v nadaljevanju: starši) vpišejo otroka tako, da oddajo vlogo za vpis otroka v vrtec na posebnem obrazcu, ki ga pripravi vrtec. Vlogo za sprejem otroka v vrtec dobijo starši v vrtcu ali na spletni strani vrtca.
4. člen 
Če je v vrtcu dovolj prostih mest, odloča o sprejemu otrok ravnatelj vrtca ali od njega pooblaščena oseba.
Če je v vrtec vpisanih več otrok, kakor je v vrtcu prostih mest, odloča o sprejemu Komisija za sprejem otrok v vrtec. V tem primeru vrtec staršem dodeli šifro otroka.
III. SESTAVA IN NAČIN DELA KOMISIJE ZA SPREJEM OTROK V VRTEC 
5. člen 
Komisijo za sprejem otrok v vrtec (v nadaljevanju: komisija) sestavljajo:
– en predstavnik strokovnih delavcev vrtca, ki ga predlaga ravnatelj vrtca,
– en predstavnik staršev, ki ga predlaga Svet staršev vrtca,
– en predstavnik ustanovitelja, ki ga predlaga župan.
Delo komisije vodi predsednik komisije, ki je predstavnik vrtca. Komisijo imenuje ravnatelj vrtca za obdobje enega leta.
Komisija obravnava vloge za sprejem otrok v vrtec na seji, ki ni javna, v skladu z Zakonom o vrtcih. Na seji komisije so lahko prisotni samo člani komisije, oseba, ki vodi postopek in zapisnikar.
6. člen 
Komisija o svojem delu vodi zapisnik, ki mora vsebovati naslednje podatke:
– ime in sedež vrtca, kjer komisija deluje,
– podatki o kraju, datumu in uri zasedanja komisije,
– imena prisotnih članov komisije,
– število prostih mest v vrtcu,
– število prejetih vlog za sprejem otroka v vrtec,
– prednostni seznam otrok s številom zbranih točk (poimenski seznam otrok s šifro otroka in skupnim številom zbranih točk od najvišjega do najnižjega števila),
– sprejeti sklepi komisije.
Zapisnik podpiše predsednik komisije.
Zapisnik o poteku komisije se hrani v dokumentaciji vrtca skladno z veljavnimi predpisi.
7. člen 
Komisija določi na podlagi kriterijev prednostni vrstni red tako, da razvrsti vse vpisane otroke po doseženem številu točk, od najvišjega do najnižjega števila.
Vrtec v osmih dneh po seji komisije glede na število prostih mest po posameznih oddelkih in enotah vrtca in v skladu s prednostnim vrstnim redom odloči, koliko otrok bo sprejetih v vrtec.
Otroci, ki niso sprejeti v vrtec, se v skladu s prednostnim vrstnim redom uvrstijo na čakalni seznam.
8. člen 
Vrtec izda v osmih dneh po seji komisije prednostni vrstni red, iz katerega izhaja seznam sprejetih otrok in čakalni seznam, ki se objavi na oglasni deski in na spletnih straneh vrtca. Podatki o otrocih se objavijo pod šifro.
9. člen 
Vrtec pošlje staršem v osmih dneh po seji komisije obvestilo z izpisom vseh podatkov iz seznama sprejetih otrok ali čakalnega seznama za njihovega otroka z navadno poštno pošiljko in po elektronski pošti, če so starši navedli elektronski naslov, na katerega želijo prejemati obvestila vrtca.
Zoper obvestilo o prednostnem vrstnem redu lahko starši v 15 dneh po vročitvi obvestila vložijo ugovor na svet vrtca, ki o ugovoru odloča v 15 dneh po prejemu ugovora. Ugovor se lahko vloži zaradi nepravilnega upoštevanja kriterijev.
O ugovoru odloči svet vrtca z odločbo, ki se vroči staršem. Zoper odločitev sveta vrtca lahko starši sprožijo upravni spor.
IV. KRITERIJI ZA SPREJEM OTROKA V VRTEC 
10. člen
V skladu z odločbo pristojnega organa ima prednost pri sprejemu v vrtec otrok s posebnimi potrebami. Prednost pri sprejemu v vrtec ima tudi otrok, za katerega starši predložijo mnenje centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine.
Za preostale vpisane otroke, ki izpolnjujejo pogoje za vpis v vrtec, komisija določi prednostni vrstni red na podlagi kriterijev.
11. člen 
Komisija za sprejem otrok v vrtec odloča na podlagi naslednjih kriterijev:
KRITERIJI
ŠTEVILO TOČK
1.
Otrok in starši imajo stalno prebivališče na območju Mestne občine Murska Sobota
50
2.
Otrok zaposlenih staršev ali s statusom študenta 
– obeh staršev
8
– enega starša
4
3.
Družina z več otroki: 
– dva otroka
1
– trije otroci
3
– štirje otroci ali več
5
4.
Otrok, katerega sorojenci so že vključeni v vrtec
5
5.
Otrok, ki v prejšnjem šolskem letu ni dobil mesta v vrtcu
5
6.
Dopolnjena starost otroka: 
– otrok, ki v vpisnem obdobju dopolni starost enajst mesecev do vključno 1. septembra
20
– otrok, ki v vpisnem obdobju dopolni starost enajst mesecev v mesecu septembru
15
– otrok, ki v vpisnem obdobju dopolni starost enajst mesecev v mesecu oktobru
10
– otrok, ki v vpisnem obdobju dopolni starost enajst mesecev v mesecu novembru
5
– otrok, ki v vpisnem obdobju dopolni starost enajst mesecev v mesecu decembru
3
Vloge se točkujejo tako, da se pri vsakem kriteriju, ki je izpolnjen dodeli pripadajoče število točk.
Če več otrok doseže enako število točk, ima prednost starejši otrok.
V. POGODBA MED VRTCEM IN STARŠI 
12. člen
Ko je odločeno o vseh ugovorih staršev zoper obvestilo o prednostnem vrstnem redu otrok, vrtec staršem otrok, ki so sprejeti v vrtec, pošlje poziv k sklenitvi pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih. V pozivu vrtec izrecno navede, da se šteje, da so starši umaknili vlogo za vpis otroka v vrtec, če v 15 dneh od vročitve poziva ne podpišejo pogodbe z vrtcem.
V primeru iz prejšnjega odstavka vrtec pozove k sklenitvi pogodbe starše naslednjega otroka po vrstnem redu iz čakalnega seznama.
13. člen 
Starši, ki odklonijo sprejem otroka oziroma ne podpišejo pogodbe z vrtcem, lahko ponovno oddajo vlogo za sprejem otroka v vrtec, vendar v istem šolskem letu nimajo prednosti pred ostalimi vpisanimi otroki.
14. člen 
Starši lahko kadarkoli izpišejo otroka iz vrtca s 15-dnevnim izpisnim rokom. Izpis sporočijo z izpisnico, ki jo dobijo v vrtcu ali na spletni strani vrtca. Izpisni rok začne teči z dnem, ko vrtec prejme izpisnico.
Izpisani otrok nima prednosti pri ponovnem vpisu v vrtec.
Na mesto izpisanega otroka se sprejme naslednjega otroka na čakalnem seznamu.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
15. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec Murska Sobota (Uradni list RS, št. 33/10), z dne 23. 4. 2010.
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0010/2020-2(610)
Murska Sobota, dne 17. septembra 2020
Župan 
Mestne občine Murska Sobota 
dr. Aleksander Jevšek 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti