Uradni list

Številka 126
Uradni list RS, št. 126/2020 z dne 22. 9. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 126/2020 z dne 22. 9. 2020

Kazalo

2275. Odlok o turističnem vodenju na območju Občine Ivančna Gorica, stran 5123.

  
Na podlagi 39. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 13/18 – ZSRT-1), 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11 – uradno prečiščeno besedilo, 21/13, 111/13, 74/14 – odl. US, 92/14 – odl. US, 32/16, 15/17 – odl. US in 73/19 – odl. US)in 16. člena Statuta Občine Ivančna Gorica (Uradni list RS, št. 91/15 – UPB2) je Občinski svet Občine Ivančna Gorica na 14. redni seji dne 14. 9. 2020 sprejel
O D L O K 
o turističnem vodenju na območju Občine Ivančna Gorica 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem odlokom Občina Ivančna Gorica uredi turistično vodenje v Občini Ivančna Gorica z naslednjimi vsebinskimi določbami:
– opredelitev pojma lokalni turistični vodnik,
– pogoji za opravljanje dejavnosti lokalnega turističnega vodenja,
– usposabljanje za lokalno turistično vodniško službo,
– register turističnih vodnikov turističnega območja Občine Ivančna Gorica (v nadaljevanju register),
– izvajanje, naročila in evidenca turističnih vodenj,
– nadzor nad izvajanjem lokalne turistične vodniške službe in kazenske določbe.
2. člen 
(1) Turistično vodenje turističnega območja Občine Ivančna Gorica organizira in vodi s tem odlokom pooblaščena organizacija, to je Zavod Prijetno domače za kulturo, turizem, promocijo, informiranje in upravljanje Jurčičeve domačije (v nadaljevanju: Zavod Prijetno domače).
(2) Vodenje po prejšnjem odstavku ne izključuje turističnega vodenja, organiziranega v skladu s 37. in 38. členom Zakona o spodbujanju razvoja turizma.
3. člen 
Dejavnost turističnega vodenja po tem odloku je strokovno vodenje obiskovalcev, skladno s programom turističnega vodenja na turističnem območju Občine Ivančna Gorica, ki obsega specifična znanja.
II. OPREDELITEV POJMA LOKALNEGA TURISTIČNEGA VODNIKA 
4. člen 
(1) Oseba, ki opravlja dejavnost lokalnega turističnega vodenja na območju Občine Ivančna Gorica, je lokalni turistični vodnik oziroma lokalna turistična vodnica turističnega območja Občine Ivančna Gorica (v nadaljevanju: turistični vodnik).
(2) Turistični vodnik domačim in tujim obiskovalcem Občine Ivančna Gorica razkazuje in strokovno pojasnjuje naravne ter kulturne zanimivosti, zgodovinske, etnografske in kulinarične posebnosti ter druge znamenitosti in značilnosti na območju Občine Ivančna Gorica ter jih spremlja po poteh v občini.
III. POGOJI ZA OPRAVLJANJE DEJAVNOSTI LOKALNEGA TURISTIČNEGA VODENJA 
5. člen 
(1) Dejavnost turističnega vodenja na turističnem območju Občine Ivančna Gorica lahko opravlja oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– ima najmanj srednjo strokovno izobrazbo,
– ima znanje vsaj enega tujega jezika za stopnjo najmanj srednje strokovne izobrazbe (znanje se dokazuje s spričevalom ali s potrdilom o uspešno zaključenem tečaju tujega jezika),
– uspešno opravi tečaj strokovne usposobljenosti za lokalnega vodnika in
– se vpiše v register lokalnih turističnih vodnikov turističnega območja Občine Ivančna Gorica.
(2) Za lokalne turistične vodnike se po tem odloku ne štejejo strokovni delavci v muzejih, galerijah, šolah in drugih institucijah na območju Občine Ivančna Gorica, ki opravljajo vodniško delo v okviru svojih službenih del in nalog.
(3) Turistični vodnik, ki ima licenco Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) se lahko z izpolnjevanjem pogojev iz prvih treh alinej prvega odstavka tega člena, vpiše v register lokalnih turističnih vodnikov turističnega območja Občine Ivančna Gorica in pridobi izkaznico za lokalnega turističnega vodnika na območju Občine Ivančna Gorica.
(4) Določbe iz prvega odstavka ne veljajo za opravljanje dejavnosti turističnega vodnika:
– kadar tuj državljan spremlja organizirane skupine obiskovalcev, ki so začeli svoje potovanje zunaj Republike Slovenije;
– če so za vodenje z zakonom določena posebna znanja in delo vodnika opravljajo v okviru svoje službe (vodenje v muzejih, galerijah, šolah, spomenikih in drugih objektih ipd.),
– za planinske in jamske vodnike ter vodnike po učnih poteh;
– kadar je za vodenje možno pridobiti dovoljenje ali soglasje na podlagi posebnega programa usposabljanja, ki ga potrdi pristojni strokovni organ in h kateremu je dalo soglasje ministrstvo, pristojno za turizem.
IV. USPOSABLJANJE ZA LOKALNO TURISTIČNO VODNIŠKO SLUŽBO 
6. člen 
(1) Kandidat izpolni pogoj iz tretje alineje prvega odstavka 5. člena po uspešno opravljenem usposabljanju, ki ga pripravi Zavod Prijetno domače.
(2) Strokovno usposabljanje za turističnega vodnika se zaključi s strokovnim preizkusom znanja, ki ga ocenjuje strokovno usposobljena komisija Zavoda Prijetno domače. Komisijo s sklepom ustanovi Zavod Prijetno domače. Oseba, ki uspešno opravi preizkus, pridobi naziv »Lokalni turistični vodnik na območju Občine Ivančna Gorica«.
(3) Oseba, ki ni uspešno opravila strokovnega preizkusa znanja, lahko v roku 30 dni ponovno pristopi k preizkusu znanja.
V. REGISTER TURISTIČNIH VODNIKOV TURISTIČNEGA OBMOČJA OBČINE IVANČNA GORICA 
7. člen 
(1) Register turističnih vodnikov na območju Občine Ivančna Gorica vodi in ureja Zavod Prijetno domače.
(2) Osebe, ki so uspešno zaključile izobraževanje za turističnega vodnika, se vpišejo v register turističnih vodnikov.
(3) Register turističnih vodnikov iz prvega odstavka vsebuje najmanj naslednje podatke:
– zaporedno evidenčno številko,
– datum vpisa,
– ime in priimek,
– stalno prebivališče,
– matično in davčno številko,
– podatke o številu vodenj za preteklo leto,
– podatke o znanju tujih jezikov,
– dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti,
– elektronski naslov in telefonsko številko.
(4) Seznam turističnih vodnikov je javen in dostopen na spletni strani Zavoda Prijetno domače. Seznam obsega najmanj ime in priimek turističnega vodnika in navedbo tujega jezika, v katerem lahko izvaja vodenje.
8. člen 
(1) Po vpisu v register turistični vodnik pridobi vodniško izkaznico z veljavnostjo 3 (treh) let od datuma izdaje izkaznice in lahko začne opravljati dejavnost turističnega vodenja. Turistični vodniki morajo pri opravljanju dejavnosti turističnega vodenja izkaznico nositi na vidnem mestu. Stroške izobraževanja ter stroške vpisa (izkaznica) v register turističnih vodnikov krije turistični vodnik sam, v kolikor ni drugače dogovorjeno.
(2) Izkaznica vsebuje:
– ime, priimek in naslov vodnika ter njegovo fotografijo,
– zaporedno evidenčno številko iz registra,
– datum izdaje izkaznice, žig in podpis odgovorne osebe Zavoda Prijetno domače,
– veljavnost izkaznice (velja od–do).
(3) Po preteku treh let se turističnim vodnikom veljavnost izkaznice podaljša za obdobje 3 (treh) let, pod pogojem, da je imel v tem obdobju opravljena vsaj 3 vodenja in na njegovo delo turističnega vodnika ni bilo utemeljenih pritožb ali dokazanega prekrška po tem odloku. V nasprotnem primeru je za ponovni vpis v register turističnih vodnikov potrebna ponovna udeležba na tečaju za turističnega vodnika in uspešno opravljen strokovni preizkus.
9. člen 
(1) Turistične vodnike, ki:
– so kršili zakonska določila iz delovnega področja,
– so v svojih letnih poročilih navajali vodenja, ki jih niso izvedli,
– niso podali letnega poročila o opravljenih vodenjih v določenem roku brez upravičenega razloga,
– so bili deležni po ugotovitvi komisije več upravičenih kritik in pritožb zaradi nekakovostnega vodenja ali
– več kot tri leta niso opravljali dejavnosti turističnega vodenja na turističnem območju Občine Ivančna Gorica,
lahko Zavod Prijetno domače s sklepom izbriše iz registra lokalnih turističnih vodnikov.
(2) Za nekakovostno vodenje iz četrte alineje prvega odstavka se šteje, če je bila v roku 15 dni po opravljenem vodenju na delo turističnega vodnika vložena utemeljena pisna pritožba s strani organizirane skupine oziroma uporabnika vodenja in je na njegovo delo evidentiran dokazan prekršek po tem odloku.
(3) Pisna pritožba zoper vodenje se vloži na sedež Zavoda Prijetno domače. Če pritožba prispe, Zavod Prijetno domače o njej obvesti turističnega vodnika, ki je vodenje opravljal. Ta se mora v 8 dneh od prejema obvestila o pritožbi, pisno odzvati z utemeljitvijo. O utemeljenosti pritožbe odloča komisija, ki jo s sklepom ustanovi Zavod Prijetno domače.
VI. IZVAJANJE, NAROČILA IN EVIDENCA TURISTIČNEGA VODENJA 
10. člen 
(1) Ko Zavod Prijetno domače prejme naročilo za turistično vodenje, določi tudi turističnega vodnika glede na potrebe naročnika in mu izda nalog za vodenje.
(2) Za opravljeno vodenje dobijo plačilo, ki ga prejmejo preko Zavoda Prijetno domače. Nalog in dnevnik vodenja z evidenco opravljenih ur vodenja so podlaga za izplačilo in se arhivirajo. Vse skupaj vodnik odda Zavodu Prijetno domače v roku 14 dni od zaključka enega posameznega vodenja.
(3) Svojo aktivnost vodnik dokazuje z letnim poročilom o opravljenih vodenjih, ki sestoji iz evidence o opravljenih vodenjih in dnevnika vodenja, in ga za preteklo leto odda najkasneje do 31. januarja tekočega leta Zavodu Prijetno domače.
(4) V soglasju z Zavodom Prijetno domače lahko naročila za vodenje po območju Občine Ivančna Gorica sprejemajo tudi turistična društva, lokalni turistični vodniki neposredno ali druge organizacije, ki se ukvarjajo s turistično dejavnostjo.
11. člen 
(1) Ceno programov lokalnega turističnega vodenja in višino plačila lokalnim turističnim vodnikom sprejme direktor Zavoda Prijetno domače, v sodelovanju s Svetom Zavoda Prijetno domače.
(2) Razlika med plačilom vodnika in celotnim naročniku obračunanim zneskom je namenski prihodek Zavoda Prijetno domače za pospeševanje turistične in promocijske dejavnosti ter za razvoj turistične infrastrukture.
VII. NADZOR NAD IZVAJANJEM LOKALNE TURISTIČNE VODNIŠKE SLUŽBE 
12. člen 
(1) Nadzor nad turističnimi vodniki vršijo v skladu z zakonskimi določili pristojne inšpekcijske oziroma redarske službe na območju Občine Ivančna Gorica.
(2) Lokalni turistični vodnik se je na zahtevo pristojnih služb dolžan predstaviti z veljavno izkaznico, ki jo je prejel po uspešno opravljenem preizkusu znanja za lokalne turistične vodnike oziroma z izkaznico, ki jo je prejel od Gospodarske zbornice Slovenije.
VIII. KAZENSKE DOLOČBE 
13. člen 
(1) Z globo 100,00 EUR se za prekršek kaznuje fizična oseba, ki opravlja turistično vodenje na turističnem območju Občine Ivančna Gorica, vendar ni vpisana v register lokalnih turističnih vodnikov, ki ga vodi Zavod Prijetno domače.
(2) Z globo 200,00 EUR se za prekršek kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik, ki izvaja ogled in ne zagotavlja turističnega vodnika, ki je vpisan v register turističnih vodnikov turističnega območja Občine Ivančna Gorica.
(3) Z globo 100,00 EUR se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe.
(4) Zbrane globe so prihodek občinskega proračuna.
(5) Kazenske določbe, navedene v tem členu ne veljajo za turistično vodenje, ki je organizirano skladno s 37. in 38. členom Zakona o spodbujanju razvoja turizma.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
14. člen 
(1) Lokalni turistični vodniki, ki že opravljajo dejavnost lokalnega turističnega vodenja, lahko nadaljujejo z opravljanjem te dejavnosti le na podlagi vpisa v register turističnih vodnikov iz 7. člena tega odloka, ob predložitvi dokazil – potrdil lokalnih turističnih organizacij o vsaj triletnih izkušnjah z vodenjem na turističnem območju Občine Ivančna Gorica in potrdila o udeležbi na izobraževanju za turistično vodenje.
(2) Zavod Prijetno domače v roku 90 dni po uveljavitvi tega odloka:
– pripravi program turističnega vodenja in program strokovnega usposabljanja za opravljanje turističnega vodenja na turističnem območju Občine Ivančna Gorica (izvedba tečaja strokovne usposobljenosti) in izdati cenik storitev;
– določi obliko in vsebino izkaznice za turistične vodnike;
– vzpostavi register turističnih vodnikov turističnega območja Občine Ivančna Gorica;
– oblikuje nalog, ki ga bo izdajal vodnikom za vodenje;
– oblikuje obrazec za vodenje evidence o letnih opravljenih turističnih vodenjih;
– oblikuje dnevnik, ki ga vodnik izpolnjuje za vsako posamezno vodenje;
– zagotovi ostale pogoje za uresničevanje določb tega odloka, ki so v njegovi pristojnosti.
15. člen 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0010/2020-3
Ivančna Gorica, dne 14. septembra 2020
Župan 
Občine Ivančna Gorica 
Dušan Strnad 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti