Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/2020 z dne 17. 4. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/2020 z dne 17. 4. 2020

Kazalo

812. Pravilnik o postopku sprejema otrok v vrtec, stran 2163.

  
Na podlagi 20. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 – uradno prečiščeno besedilo, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO in 55/17) in Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Rogatec (Uradni list RS, št. 79/01, 89/04, 46/07, 107/08, 17/10 in 72/10) ter 16. člena Statuta Občine Rogatec (Uradni list RS, št. 29/18) je Občinski svet Občine Rogatec na 1. dopisni seji dne 15. 4. 2020 sprejel
P R A V I L N I K 
o postopku sprejema otrok v vrtec 
I. UVODNA DOLOČBA 
1. člen 
(vsebina pravilnika) 
S tem pravilnikom določa Občina Rogatec postopek sprejema otrok v VIZ OŠ Rogatec, Enoto vrtec (v nadaljnjem besedilu: vrtec), sestavo in način dela komisije za sprejem otrok ter kriterije za sprejem otrok v vrtec.
II. VPIS IN SPREJEM OTROK V VRTEC 
1. Vpis otrok
2. člen 
(pogoji sprejema otrok) 
Vrtec vpisuje in sprejema predšolske otroke v svoje programe na podlagi prijav in prostih mest vse leto. Vrtec lahko sprejme otroka, ko je dopolnil starost najmanj enajst mesecev.
3. člen 
(število vpisa otrok in razporeditev) 
Vrtec lahko vpiše oziroma sprejme toliko otrok, kot to dopuščajo prostorski normativi in normativi za oblikovanje oddelka v skladu z veljavno zakonodajo.
Vrtec lahko sprejema tudi otroke s posebnimi potrebami v skladu z veljavnimi predpisi, če ima zagotovljene ustrezne prostorske in kadrovske pogoje.
4. člen 
(vloga za vpis) 
Starši oziroma skrbniki otroka (v nadaljnjem besedilu: starši), ki želijo vpisati otroka v vrtec, oddajo vlogo na obrazcu, ki ga dobijo na sedežu vrtca in na njegovi spletni strani. Vlogo za vpis oziroma za sprejem v vrtec oddajo na sedež vrtca osebno, po navadni pošti ali podpisano in skenirano po elektronski pošti na uradni naslov vrtca.
5. člen 
(objava javnega vpisa) 
Vrtec vsako leto v času od 15. aprila do 1. maja objavi javni vpis novincev za naslednje šolsko leto, ki mora biti objavljen najmanj 20 dni. Javni vpis objavi vrtec na oglasnih deskah in na svoji spletni strani, v sredstvih javnega obveščanja pa obvestilo o le-tem.
6. člen 
(odločanje o sprejemu otrok) 
Če je v vrtcu dovolj prostih mest, odloča o sprejemu otrok ravnatelj vrtca ali od njega pooblaščena oseba. Če se za sprejem v vrtec prijavi več otrok, kot je prostih mest, odloča o njihovem sprejemu komisija za sprejem otrok, na podlagi kriterijev iz tega pravilnika.
Občina ustanoviteljica vrtca se lahko, glede na razmere in položaj dejavnosti predšolske vzgoje v občini, odloči oblikovati nov oziroma polovični oddelek med šolskim letom, če število in starost vpisanih otrok izpolnjuje zakonske predpise za oblikovanje novega oziroma polovičnega oddelka.
2. Komisija za sprejem otrok
7. člen 
(sestava komisije) 
Komisija, ki jo s sklepom imenuje ravnatelj, je sestavljena iz treh članov, in sicer:
– en predstavnik Občine Rogatec, ki ga predlaga župan,
– en predstavnik vrtca, ki ga predlaga ravnatelj,
– en predstavnik staršev, ki ga predlaga svet staršev vrtca.
8. člen 
(mandat članov komisije) 
Člani komisije so imenovani za štiri leta in so po poteku mandata lahko ponovno imenovani. Mandat predstavnika staršev v komisiji je vezan na vključenost otroka v vrtec.
9. člen 
(način dela komisije) 
Komisija odloča o sprejemu otrok v vrtec po končanem razpisu, vendar najkasneje do 20. junija, za vpis s 1. septembrom. Komisija odloča o sprejemu otrok tudi med šolskim letom, v primeru, ko je na razpolago manj prostih mest kot je vlog za vpis.
Delo komisije vodi predsednik, ki ga člani komisije izvolijo izmed sebe na prvi seji po imenovanju. Postopek dela komisije vodi pooblaščena oseba vrtca, ki ima opravljen preizkus znanja iz Zakona o splošnem upravnem postopku.
Komisija odloča o sprejemu otrok v vrtec na sejah, ki niso javne.
Komisija je sklepčna, če sta na seji prisotna najmanj dva od treh članov.
10. člen 
(zapisnik o delu komisije) 
Zapisnik o delu komisije vsebuje:
– ime in sedež vrtca,
– kraj, datum in ura seje komisije, na kateri se odloča o sprejemu otrok v vrtec,
– imena udeležencev na seji,
– kratek potek postopka z navedbo listin, ki so podlaga za odločanje (podatki o predvidenem številu prostih mest po oddelkih s 1. 9. tekočega leta; število vlog za vpis otrok v vrtec …),
– sprejete sklepe komisije o sprejemu otrok v vrtec.
Zapisnik podpišejo prisotni člani komisije. Zapisnik je treba hraniti v dokumentaciji vrtca, skladno z veljavnimi predpisi.
3. Kriteriji za sprejem otrok
11. člen 
(prednost pri sprejemu otrok) 
Prednost pri sprejemu v vrtec imajo otroci s posebnimi potrebami in otroci, za katere starši predložijo mnenje centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine. Komisija izmed prijavljenih otrok zato najprej izbere otroke, za katere so starši predložili odločbo pristojnega organa o usmeritvi oziroma potrdilo centra za socialno delo.
Komisija sprejme sklep, kateri otroci se na osnovi prejšnjega odstavka sprejmejo v vrtec.
12. člen 
(kriteriji za odločanje) 
Komisija odloča o sprejemu otrok s prvim dnem šolskega leta po naslednjih kriterijih:
Zap. št.
Kriteriji
Št. točk
1. 
Prebivališče
Otrok in starši imajo stalno prebivališče na območju Občine Rogatec, isto velja za enostarševske družine 
10
2. 
Zaposlenost (upošteva se ena izmed variant)
2.a
Zaposlenost (ali status rednega študenta oziroma kmeta) obeh staršev oziroma enega od staršev, če gre za enostarševsko družino 
4
2.b
Zaposlenost (ali status rednega študenta oziroma kmeta) samo enega od staršev
2
3. 
Otrok, ki se vpisuje v vrtec zadnje leto pred vpisom v šolo ali otrok, ki mu je bil odložen vstop v osnovno šolo
2
4. 
Otrok je bil uvrščen na čakalno listo že v preteklem letu
2
5. 
Število vzdrževanih otrok v družini (upošteva se ena izmed variant)
5.a
2 otroka
1
5.b
3 otroci
2
5.c
4 otroci ali več
3
Za enostarševsko družino po tem pravilniku se šteje skupnost enega od staršev z otroki:
– kadar je drugi od staršev umrl ali je drugi od staršev neznan ali je pogrešan, ali
– kadar otrok živi z enim od staršev na podlagi pravnomočne sodne odločbe, s katero je odločeno o varstvu in vzgoji otrok ali kadar pred pristojnim sodiščem teče postopek za odločitev o varstvu in vzgoji otrok.
Vloge se točkuje tako, da se pri vsakem kriteriju, ki je izpolnjen, dodeli pripadajoče število točk.
Prednostni seznam se med letom ne spreminja in velja do zadnjega dne šolskega leta, za katerega je bil seznam oblikovan.
4. Odločitev komisije
13. člen 
(prednostni vrstni red) 
Komisija na podlagi kriterijev določi prednostni vrstni red tako, da razvrsti vse prejete vloge po doseženem številu točk, od najvišjega do najnižjega števila.
Če več otrok doseže enako število točk, komisija pri določitvi prednostnega vrstnega reda upošteva dodatni kriterij starost otroka. Prednost ima starejši otrok.
Otroci, ki niso sprejeti v vrtec, se v skladu s prednostnim vrstnim redom uvrstijo na čakalni seznam glede na zbrano število točk od najvišjega do najnižjega.
Otroci se vključujejo v vrtec s čakalnega seznama glede na starost in prosto mesto v posameznem oddelku.
Vrtec v osmih dneh po seji komisije izda seznam sprejetih otrok in čakalni seznam, ki se objavi na oglasni deski in na spletni strani vrtca. Podatki o otrocih se objavijo pod šifro, pod katero se vodi otroka in je starš z njo pisno seznanjen preko navadne pošte ali preko uradnega elektronskega naslova vrtca.
Otroci s čakalnega seznama, katerih starši sprejem odklonijo, se črtajo s čakalnega seznama in se ponovno obravnavajo na podlagi nove vloge. Prav tako se kot nove obravnavajo prejete vloge za tiste otroke, ki so bili med letom izpisani.
5. Sprejem in vključitev otroka v vrtec
14. člen 
(obvestilo o sprejemu oziroma zavrnitvi sprejema otroka) 
Vrtec pošlje staršem v 8 dneh po seji komisije obvestilo z izpisom vseh podatkov s seznama sprejetih otrok ali čakalnega seznama za njihovega otroka, v skladu z določili zakona.
Zoper obvestilo iz prejšnjega odstavka lahko starši v 15 dneh po vročitvi obvestila z navadno poštno pošiljko vložijo ugovor na Svet zavoda VIZ OŠ Rogatec, ki o ugovoru odloči v 15 dneh po prejemu ugovora. Ugovor se lahko vloži zaradi nepravilnega upoštevanja kriterijev. Ugovor na kriterij in težo posameznega kriterija ni dopusten.
15. člen 
(pravico do vpogleda v zapisnik) 
Starši imajo pravico do vpogleda v zapisnik komisije za sprejem otrok v vrtec in v dokumentacijo, ki je bila podlaga za delo komisije, vendar le tistega dela, ki se nanaša na njihovo vlogo.
16. člen 
(pogodba in vpisnina) 
Vrtec staršem otrok, ki so sprejeti v vrtec, pošlje poziv k sklenitvi pogodbe o medsebojnih pravicah in obveznostih med vrtcem in starši. V pozivu vrtec izrecno navede, da se šteje, da so starši umaknili vlogo za vpis otroka v vrtec, če v 15 dneh od vročitve poziva ne podpišejo pogodbe z vrtcem. V tem primeru se v vrtec vpiše prvi otrok s čakalnega seznama, ki ustreza starosti izpraznjenega mesta.
Starši novo vpisanih otrok morajo ob sklenitvi pogodbe plačati akontacijo v višini 100 eurov. V primeru, da starši kljub sklenjeni pogodbi otroka ne vključijo v vrtec, se akontacija ne vrne.
Pri obračunu oskrbnine za vrtec, se vplačani znesek staršem poračuna. V primeru nevključitve otroka v vrtec, pa se vplačani znesek preknjiži na sklad zavoda. V primeru nastopa izrednih okoliščin o vračilu vpisnine odloča komisija za sprejem otrok.
17. člen 
(obvestilo o vključitvi v vrtec) 
Vrtec o vpisu in vključitvi otroka v vrtec obvesti tudi občino ustanoviteljico in občino zavezanko za plačilo.
18. člen 
(vpis med šolskim letom) 
Otroke, ki se vpisuje v vrtec izven razpisnega roka, se uvrsti v evidenco po kronološkem datumu želenega vpisa (prednost imajo otroci, ki prej potrebujejo varstvo). V primeru, ko je v evidenci več vlog z istim datumom želenega vpisa, se vrstni red oblikuje na podlagi datuma prejete vloge (prednost pri sprejemu imajo otroci, katerih vlogo so starši oddali prej).
19. člen 
(zapolnitev prostih mest med šolskim letom) 
Na med šolskim letom izpraznjeno mesto je v ustrezno starostno obdobje sprejet otrok, ki je prvi na čakalnem seznamu za sprejem otrok v vrtec.
V primeru, ko se sprostijo mesta in zanje ni več kandidatov na čakalnem seznamu, se lahko sprejmejo novinci, za katere so starši vložili prošnjo za medletni sprejem, po kronološkem vrstnem redu.
20. člen 
(izpis otrok) 
Začasni izpisi so možni v času poletnih počitnic in v primeru bolezni otroka ob predložitvi zdravniškega potrdila pod pogoji, določenimi v veljavnem sklepu o določitvi cene programov vrtca.
Starši lahko otroka iz vrtca izpišejo kadarkoli med letom, vendar morajo predložiti pisno izjavo o izpisu najmanj 15 dni pred želenim izpisom na obrazcu, ki je na razpolago v vrtcu in na spletni strani vrtca.
V kolikor starši želijo izpisanega otroka ponovno vključiti v vrtec, morajo oddati novo vlogo za vpis otroka v vrtec.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
21. člen 
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o sprejemu otrok v vrtec, št. 900, ki ga je dne 17. 6. 2013 sprejel Svet zavoda VIZ OŠ Rogatec.
22. člen 
Do sprejema novega sklepa o določitvi cene programov vrtca, ki bo določal začasne izpise v času poletnih počitnic in v primeru bolezni otroka, se uporablja 19. člen Pravilnika o sprejemu otrok v vrtec, št. 900, ki ga je dne 17. 6. 2013 sprejel Svet zavoda VIZ OŠ Rogatec.
23. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 033-0001/2020
Rogatec, dne 15. aprila 2020
Župan 
Občine Rogatec 
Martin Mikolič 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti