Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/2020 z dne 27. 3. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/2020 z dne 27. 3. 2020

Kazalo

673. Pravilnik o subvencioniranju servisa celodnevne povezave preko osebnega telefonskega alarma, stran 1915.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO in 76/16 – odl. US, 30/18), Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 – UPB, 23/07 – popr., 41/07 – popr., 61/10 – ZSVarPre, 62/10 – ZUPJS, 57/12, 39/16, 52/16 – ZPPreb-1, 15/17 – DZ, 29/17, 54/17, 21/18 – ZNOrg in 31/18 – ZOA-A), 14. člena Statuta Občine Šmartno pri Litiji (Uradni list RS, št. 70/18) je Občinski svet Občine Šmartno pri Litiji na 2. korespondenčni seji dne 16. 3. 2020 sprejel
P R A V I L N I K 
o subvencioniranju servisa celodnevne povezave preko osebnega telefonskega alarma 
1. člen 
S tem pravilnikom se določi vrsta socialno varstvene storitve socialnega servisa, in sicer servis celodnevne povezave preko osebnega telefonskega alarma (v nadaljevanju: servis OTA), ki ga Občina Šmartno pri Litiji (v nadaljevanju: občina) subvencionira.
S pravilnikom se določijo upravičenci, višina subvencije, pogoji, merila in postopek za uveljavitev ter prejemanje subvencije.
2. člen 
Občina subvencionira servis celodnevne povezave preko osebnega telefonskega alarma. Subvencija pripada občanom, ki imajo na dan oddaje vloge prijavljeno stalno prebivališče v občini najmanj eno leto.
Upravičenci do subvencije morajo poleg pogoja iz prejšnjega odstavka, za prejemanje subvencije izpolnjevati kriterije iz vsaj dveh točk navedenih v nadaljevanju:
1. Starostni pogoj:
– so starejši od 70 let.
2. Bivanjske okoliščine:
– osebe, ki bivajo same,
– osebe, ki bivajo v širši družini, katere družinski člani so zaradi službenih obveznosti ali drugih neodložljivih obveznosti zdravstvene narave, odsotni.
3. Zmožnost samostojnega bivanja na domu in potrebe po pomoči:
– osebe s težjimi kroničnimi boleznimi,
– invalidne osebe, slepi in slabovidni, gluhi in naglušni,
– osebe s starostnimi znaki, ki jih navedejo sami oziroma njihovi svojci (npr. znaki demence).
3. člen 
Subvencija znaša 24,40 evrov mesečno.
V nobenem primeru subvencija ne more biti višja kot je mesečni strošek naročnine na storitev. Prav tako se subvencija ne dodeli za stroške priključnine ali stroške opreme za vzpostavitev storitve.
4. člen 
Izvajalci storitve morajo imeti veljavno dovoljenje pristojnega ministrstva za izvajanje tovrstne storitve (v nadaljevanju: izvajalec).
5. člen 
Sredstva za sofinanciranje storitve se zagotovijo z vsakoletnim proračunom občine in se dodeljujejo do porabe namenskih proračunskih sredstev, po zaporedju prejemanja vlog v tekočem letu.
Občina odobri subvencijo na podlagi prijave na javni poziv, ki se objavi na spletnih straneh občine. Potrebna dokumentacija za dokazovanje izpolnjevanja pogojev, obvezni obrazci in ostalo potrebno za izvedbo postopkov se opredelijo v razpisni dokumentaciji.
Postopek javnega poziva vodi uslužbenec občinske uprave, ki je pristojen za področje socialnega varstva.
Za postopek dodelitve subvencije se smiselno uporabljajo določbe Zakona o splošnem upravnem postopku.
6. člen 
Upravičenec do subvencije je po prejemu odločbe v roku, ki je določen v odločbi, dolžan občini predložiti dokazilo o sklenjeni pogodbi za izvajanje storitve ter dokazila o vzpostavitvi storitve, sicer se šteje, da odobrene subvencije ne bo koristil in odločba o upravičenosti do subvencije preneha veljati.
Upravičencu pripada subvencija z mesecem, ko je storitev pri upravičencu vzpostavljena in sklene pogodbo o dodelitvi subvencije iz 7. člena tega pravilnika.
7. člen 
Pogodba o dodelitvi subvencije se sklene med upravičencem, občino in izvajalcem storitve. V pogodbi se določijo njihove medsebojne pravice ter obveznosti.
8. člen 
Upravičenec mora o vsaki spremembi v zvezi z izvajanjem storitve občino obvestiti najkasneje v roku 8 dni od nastanka spremembe.
V primeru, da je upravičenec subvencijo prejel na podlagi navedb neresničnih podatkov ali lažnih dokazil, je le-to dolžan vrniti skupaj z zamudnimi obrestmi.
10. člen 
Pravica do subvencije preneha v primeru:
– smrti upravičenca,
– vključitve upravičenca v institucionalno varstvo,
– prenehanja izvajanja storitve pri upravičencu,
– prenehanja izpolnjevanja pogojev upravičenca.
11. člen 
Upravičenec do subvencije mora na zahtevo občine omogočiti pregled porabe sredstev.
V kolikor se ob pregledu ugotovi manjše nepravilnosti, se upravičenca na nepravilnosti opozori in določi rok za odpravo le-teh. V kolikor upravičenec nepravilnosti še vedno ne odpravi, se prekine plačevanje subvencije do izteka veljavnosti pogodbe. V kolikor so nepravilnosti večje, se takoj prekine plačevanje subvencije.
12. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-2/2020
Šmartno pri Litiji, dne 16. marca 2020
Župan 
Občine Šmartno pri Litiji 
Rajko Meserko 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti