Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/2020 z dne 21. 2. 2020
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/2020 z dne 21. 2. 2020

Kazalo

299. Pravilnik o dodeljevanju denarne pomoči družinam za novorojence z območja Občine Bistrica ob Sotli, stran 941.

  
Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 11/18 – ZSPDSLS-1 in 30/18) in 15. člena Statuta Občine Bistrica ob Sotli (Uradni list RS, št. 82/16 – UPB) je Občinski svet Občine Bistrica ob Sotli na 10. redni seji dne 13. 2. 2020 sprejel
P R A V I L N I K 
o dodeljevanju denarne pomoči družinam za novorojence z območja Občine Bistrica ob Sotli 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
Pravilnik o dodeljevanju denarne pomoči družinam za novorojence z območja Občine Bistrica ob Sotli (v nadaljevanju: pravilnik), ureja denarne pomoči za novorojence družinam oziroma staršem z območja Občine Bistrica ob Sotli in določa upravičence, višino pomoči, pogoje ter postopek za uveljavljanje pravice.
2. člen 
Denarna pomoč družinam za novorojence (v nadaljevanju: denarna pomoč) je enkratna denarna pomoč družini novorojenca, s katero se ji zagotovijo dodatna denarna sredstva za pokrivanje stroškov, ki nastanejo z rojstvom otroka.
II. UPRAVIČENCI IN POGOJI ZA UVELJAVLJANJE ENKRATNE DENARNE POMOČI 
3. člen 
Višina denarne pomoči znaša 300,00 EUR za vsakega novorojenca. O spremembi višine enkratnega prispevka odloča občinski svet s sklepom.
Sredstva za izplačilo denarne pomoči se zagotovijo v proračunu Občine Bistrica ob Sotli.
4. člen 
Upravičenec po tem pravilniku je eden od staršev novorojenca, če sta ob rojstvu novorojenca oba z otrokom državljana Republike Slovenije in imata stalno prebivališče na območju Občine Bistrica ob Sotli. Če starša ne živita skupaj, uveljavlja pravico do enkratnega prispevka tisti od staršev, pri katerem živi otrok.
Če je imel otrok ob rojstvu stalno prebivališče v drugi občini in je v tej tudi izkoristil denarno pomoč ob rojstvu otroka, potem ni več upravičen do pomoči v Občini Bistrica ob Sotli.
Pravico do pomoči lahko uveljavlja tudi druga oseba, ki je zakoniti zastopnik otroka, na podlagi odločbe pristojnega organa in pod pogoji, ki so navedeni v prvem odstavku tega člena.
III. POSTOPEK UVELJAVLJANJA ENKRATNE DENARNE POMOČI 
5. člen 
Upravičenec uveljavlja pravico do denarne pomoči s pisno vlogo na predpisanem obrazcu, ki jo vloži pri občinski upravi Občine Bistrica ob Sotli najkasneje v šestih mesecih po rojstvu otroka. Po preteku tega roka se vloga zavrže kot prepozna.
6. člen 
V vlogi iz prejšnjega člena upravičenec navede podatke o državljanstvu in stalnem prebivališču zase in za novorojenca in številko transakcijskega računa, kamor se nakaže denarna pomoč.
Obvezna priloga vloge je fotokopija transakcijskega računa upravičenca in rojstni list otroka.
7. člen 
Postopek ugotavljanja upravičenosti do pomoči vodi pristojni občinski upravni organ po predpisih, ki urejajo splošni upravni postopek.
Občinska uprava nakaže denarno pomoč v roku 30 dni od dokončnosti odločbe.
8. člen 
Če se ugotovi, da je prejemnik prejel pomoč na podlagi neresničnih podatkov oziroma v nasprotju z določbami tega pravilnika, je prejeto pomoč dolžan vrniti skupaj z zakonsko določenimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila dalje.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
9. člen 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehata veljati Pravilnik o dodeljevanju denarne pomoči družinam za novorojence z območja Občine Bistrica ob Sotli (Uradni list RS, št. 28/05) in Sklep o določitvi višine denarne pomoči družinam za novorojence z območja Občine Bistrica ob Sotli (Uradni list RS, št. 23/07).
10. člen 
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-0009/2018-10-2
Bistrica ob Sotli, dne 13. februarja 2020
Župan 
Občine Bistrica ob Sotli 
Franjo Debelak 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti